HABERLER>EKONOMİ
9 Ekim 2024 Çarşamba - 08:23

Gündem tağşiş-taklit ürün: Eşek kasaplarına caydırıcı ceza çağrısı!

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından açıklanan tağşiş ve taklit ürünleri listesinde tek tırnaklı hayvan etini kullanan firmalara uygulanacak hukuki yaptırımlar merak konusu oldu. Avukat İlke Iğnak, konuya dair "İlgili maddeye göre kanun bu suçu bir yıldan beş yıla kadar hapis ve bin 500 güne kadar adlî para cezası ile cezalandırmaktadır. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yayınlanan tağşiş ve taklit ürünleri listesi açıkça bu cezaların yeterli ve caydırıcı olmadığını göstermektedir" açıklamasını yaptı.

Gündem tağşiş-taklit ürün: Eşek kasaplarına caydırıcı ceza çağrısı!

Büşra ÇETİNKAYA/EGEDESONSÖZ - Tarım ve Orman Bakanlığı'nın 2 Ekim'den beri peyderpey açıkladığı tağşiş ve taklit ürünlerin listesi tartışılmaya devam ediyor.

Ürünlerine at ve eşek eti karıştıran firmalara uygulanacak hukuki yaptırımlar yeterli mi değil mi sorusu vatandaşın gündeminde...

Egedesonsöz'e konuşan Avukat İlke Iğnak, at ve eşek eti kaçakçılığı ve hukuki yaptırımları ile ilgili görüşlerini aktardı.

'HALK SAĞLIĞINI TEHLİKEYE ATAN HİÇBİR EYLEM KANUN TARAFINDAN KORUNMAZ'

Iğnak, açıklamasında şunları söyledi:

"At ve eşek eti satışı ve yedirilmesi gibi konular toplum sağlığını ve gıda güvenliğini ciddi anlamda tehdit ediyor. Tek tırnaklı hayvanlardan at ve eşek eti kesimi Türk Ceza Kanunu’nun Bozulmuş veya Değiştirilmiş Gıda Veya İlaç Ticareti Suçu kapsamında değerlendirilmektedir. Halk sağlığı ve güvenliğinin korunması kanunlarla güvence altına alınmıştır. Dolayısıyla tağşiş ve taklit edilmek suretiyle halk sağlığını tehlikeye atan hiçbir eylemin kanun tarafından korunmayacağını ve hiçbir şekilde bu eylemlerin hukuka, ahlaka, toplumun örf ve adetlerine ve inançlarına uygun olmayacağını belirtmek gerekir."

'AÇIKLANAN LİSTE CEZALARIN YETERLİ OLMADIĞINI GÖSTERİYOR'
Iğnak, cezaların yeterli olmadığını ve caydırıcı cezai yaptırımların uygulanması gerektiğinin altını çizdi. Iğnak, "5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 186.maddesi bozulmuş veya değiştirilmiş gıda veya ilaç ticareti suçunu düzenlemektedir. Bu maddeye göre; Kişilerin hayatını ve sağlığını tehlikeye sokacak biçimde bozulmuş, değiştirilmiş her tür yenilecek veya içilecek şeyleri veya ilaçları satan, tedarik eden, bulunduran kimseler cezalandırılmaktadır. Tek tırnaklı hayvanlardan at, eşek eti kesimi ve piyasaya sürülmesi bu kapsamda değerlendirilmektedir. İlgili maddeye göre kanun bu suçu bir yıldan beş yıla kadar hapis ve bin 500 güne kadar adlî para cezası ile cezalandırmaktadır. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yayınlanan tağşiş ve taklit ürünleri listesi açıkça bu cezaların yeterli ve caydırıcı olmadığını göstermektedir. Bozulmuş veya değiştirilmiş gıda ticareti yapan kişi ve firmalar hakkında daha ağır yaptırımların uygulanması gerekmektedir. Bu yaptırımlar kişiler için hapis cezasının üst sınırının artırılmasının yanı sıra firmaların at ve eşek etini ürünlerde karıştırılıp karıştırılmadığı hususunun sıklıkla kontrolü ve tespiti halinde firmaların mühürlenmesi şeklinde caydırıcı önlemler olmalıdır. Kuşkusuz insan sağlığını ciddi şekilde tehlikeye atacak boyutlara ulaşan, kamuya açık yerlerde gerçekleşen ya da kasıtlı olarak tekrar edilen eylemler şeklinde bu suçun işlenmesi cezayı artırılabilir. Aynı zamanda belirtmek gerekir ki bu şekilde hukuka aykırı eylemler neticesinde zarara uğramış kişilerin manevi tazminat hakkı bulunmaktadır" ifadelerini kullandı.

RESMİ RAKAMLAR AÇIKLANMADI
At ve eşek üretimi ve kaçakçılığına karşı denetimlerin artırılmasına dikkat çeken Iğnak, "Yıllardan beri süregelen bir konudur ki eşek ve at üretimi ve kaçakçılığı kanun ve yetkili birimler tarafından hep önlenmeye çalışılmıştır. Yetkili birimler tarafından açıklanmış resmi rakamlar olmadan bu kaçakçılığı tüm gerçekçiliği ile ortaya koymak ne yazık ki mümkün olmayacaktır. Bu tür eylemlerin önüne geçilmesi için cezaların caydırıcılığını ve denetimleri artırmak gerek" şeklinde konuştu.

AT VE DOMUZ, 2006'DA KASAPLIK HAYVAN STATÜSÜNE GİRDİ
AK Parti hükümeti 2006’da, o dönemdeki adıyla Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, etlerle ilgili iki tebliğ yayımladı ve “domuz, yabandomuzu, at ve tavşanı” diğer kasaplık hayvanlar olarak belirledi. Gıda Kodeksi AB’ye uyumlandırılarak at, kasaplık hayvan oldu.

2011’de yayımlanan Hayvansal Gıdalar İçin Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliği’nin 4. maddesinde, “Evcil tırnaklı hayvan: Sığırı, mandayı, bizonu, koyunu, keçiyi, tek tırnaklı hayvanı, deveyi ve domuzu ifade eder” denildi.

2012 tarihli Türk Gıda Kodeksi Et ve Et Ürünleri Tebliği ile ise evcil tırnaklı hayvan etinin kullanım alanları şöyle sıralandı: Emülsifiye et ürünü, jambon, kurutulmuş jambon.

 
Yayanın acı sonu... Kırmızı ışıkta ölüme yürüdü!
 
6 noktada günde 4 bin öğrenciye 'sıcacık' destek!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
9 Ekim 2024 Çarşamba 08:40

Ne cezası direk kapatacaksın Men edeceksin İnsanlar güvenerek dünya para ödeyip yiyor Bunlar hırsızlık ahlaksızlık yapıp milleti kandırıyor

Yorumu oyla      1      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yasal takibe düşenlerin sayısı 1 milyonu aştı
Türkiye Bankalar Birliği'nin verilerine göre, geçtiğimiz yılın ilk 6 ayında ...
Yasal takibe giren borçlularının sayısı 1 milyonu aştı
Türkiye Bankalar Birliği’nin verilerine göre, 2024'ün ilk altı ayında ...
Özgener’den Euro 2032 mesajı: İzmir ev sahibi kent olmalı!
İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İzmir Ticaret Odası (İZTO) ev sahipliğinde ...
 
Türkiye'de üretildi, 45 ülkede alıcı buldu!
Türk somonu ihracatı yılın ilk 9 ayında yüzde 6 artışla 351 milyon 350 ...
Aydın’da gevreğe zam!
Aydın'da gevrek fiyatları 12,5 TL’den 15 TL’ye çıktı
İzmir’de ekmeğe zam mı geliyor?
İstanbul’da 200 gram ekmeğin fiyatının 15 lira olması konusu tartışmaya ...
 
Maliye'den sporculara 'düşük vergi' kararı!
Maliye, yüksek gelir elde edip düşük vergi ödeyen sporcuları radarına ...
Tıbbi cihaz sektörüne döviz istisnası
Tıbbi cihaz ve tıbbi tanı amaçlı cihaz yönetmelikleri kapsamındaki onaylanmış ...
EBSO buluşmasında ilginç diyalog: İzmir’den Rusya’ya ambargo delen ticaret!
EBSO Bölgesel Üye Buluşmaları Kemalpaşa’da gerçekleştirildi. Buluşmada ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
'Pişman olmuş adama Nobel verdiler!'
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Altın anahtarla açılan Sümerbank'ın acı sonu!
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
‘Gönülsüz bekarlar’ için bakanlar devreye!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İmamoğlu yalnız mı bırakılıyor?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva