HABERLER>EKONOMİ
30 Temmuz 2011 Cumartesi - 16:38

Türk-İş'te büyük çatlak

Aralık ayındaki kongre öncesi Türk-İş saflara ayrıldı. Mustafa Kumlu yönetimindeki Türk-İş’te muhalif 10 sendika kendi listesini çıkarıyor. Kumlu hedef tahtasında, buna karşılık yönetim birlik mesajı veriyor.

Türk-İş te büyük çatlak

İSTANBUL – Milliyet’in haberine göre; Türkiye’nin en büyük işçi konfederasyonu Türk-İş, 59. yılına bölünme tartışmalarıyla giriyor. Türk-İş yönetimine muhalif 10 sendikanın kongrede kendi listelerini çıkarmayı kararlaştırmasının ve “yeni sendikal hareket” sinyali vermesinin ardından, konfederasyonun aralık ayındaki kongresinde büyük bir mücadele yaşanacak.
 
Türk-İş’te bir süredir devam eden fikir ayrılığı, geçtiğimiz haftalarda üye 35 sendikadan 10’unun   Mustafa Kumlu yönetimine karşı yayımladığı bildiri ile doruğa çıktı. Ortak metinde, “Türk-İş yönetimi sorunların çözümünde rol üstlenecek anlayıştan, enerjiden ve inançtan yoksundur. Türk-İş yönetimi, çalışma hayatındaki sorunlar karşısında, İş Yasası’nda yapılan değişikliklerde, taşeronlaştırmanın yaygınlaştırılması için yapılan yasal değişikliklerde suya sabuna dokunmayan açıklamalarla, baştan savma eylemlerle, ikircikli tavırlarla ve suskunlukla, iktidarın bu süreçteki sorumluluğuna ortak olmuştur” denildi.
 
Bildirgede, Kumlu yönetimi için, “İşçi sınıfından yükselen dayanışma ve mücadele çağrılarına arkasını dönerek, temsil ettiği kesimlerden giderek uzaklaşmıştır” ifadesine yer verildi.
 
YENİ BİR SENDİKAL HAREKET
Yeni sendikal oluşum mesajı verilen bildirgede, “Bu noktada inisiyatif alıyor, bir adım öne çıkıyoruz. Biz, Türk-İş içinde ortak yaklaşımlara sahip, aynı sendikal anlayışları benimseyen sendikalar olarak demokratik ve sınıf mücadelesi perspektifine sahip, güçlü yeni bir sendikal hareket yaratmak üzere yola çıkıyoruz. Türk-İş’in güçlü, mücadeleci demokratik bir yapıya kavuşmasını sağlamak öncelikli hedefimizdir” denildi. Bildirgeye, Basın-İş, Hava-İş, Kristal-İş, TGS, TÜMTİS, Deri-İş, Petrol-İş, Tekgıda-İş, Belediye-İş, Tez -Koop-İş imza attı.
 
AYAKLANMA VE YENİ OLUŞUM
Ankara’daki TEKEL eylemleri sırasında Türk-İş yönetimiyle ters düşen ve konfederasyon yönetiminden istifa eden Mustafa Türkel başkanlığındaki Tek Gıda-İş Sendikası danışmanı Engin Ünsal ise geçtiğimiz günlerde yazdığı makalede “Eyyamcı sendikacılık anlayışı Türk işçi hareketini bir kez daha yol ayrımına getirebilir” diyerek olası bir bölünmenin işaretini verdi. Yeni bir sendikal oluşuma işaret eden Ünsal şunları kaydetti:
 
“Türk-İş ’e üye on sendikanın başlattığı yeni bir sendikal hareket eylemi, biraz geç kalınmış olsa da, çok anlamlı ve çok doğru bir girişimdir. Türk-İş kamuda örgütlü sendikaların çoğunlukta olduğu bir yapıya sahiptir. Bu sendikaların yöneticileri siyasi iktidarın aktörleri ile yakın ilişki içindedir ve asla bu iktidara karşı bir oluşuma destek vermezler. Bu demektir ki başlatılan bu yeni ve haklı eylemin Türk-İş Genel Kurulu ’nda başarılı olma şansı zayıftır. Bu girişim Türk-İş yönetimine karşı bir ayaklanmadır ve Türk-İş yöneticileri kendilerini ve geleceklerini korumak için öne çıkan örgütlere karşı disiplin hükümlerini uygulamaya koyabilirler.”
 
Dün Türk-İş Genel Merkezi’nden yapılan 59. yıldönümü açıklamasında ise yaşanan ayrışmaya değinilmedi.
 
ARALIKTA KILIÇLAR ÇEKİLİYOR
Türk-İş’in aralık ayında yapılacak kongresinde, 10 muhalif sendika kalan 25 sendikayı da ikna etmeye çalışacak. Türk-İş’in önündeki süreçte, iş kolu istatistiklerinin yayımlanması da belirleyici olacak. İstatistikler yayımlanıp resmi sendikalı rakamları güncellendiği zaman Türk-İş’in sendika sayısının 15-16’ya kadar düşeceği bizzat Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik tarafından ifade ediliyor.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'Konut fiyatları düşecek'
Türkiye Müteahhitler Birliği yaptığı açıklamayla emlak sektörünü sıkıntılı ...
İlk 500’de Egeli firmalar gaza bastı
İstanbul Sanayi Odası tarafından açıklanan Türkiye’nin en büyük 500 firması ...
Dış ticaret açığı 10 milyar doları aştı
İthalatta yüksek artış ile dış ticaret açığı Haziran'da 10.2 milyar lira ...
 
Kredi kartı kullananlar dikkat
Yargıtay, kredi kartlarında üyelik ücreti ödenmesine ilişkin tüketiciyi üzecek bir karar verdi.
Taşıt vergisinde son ödeme tarihi uzatıldı
Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) ikinci taksidinin ödeme süresi 3 Ağustos ...
'Alo VOB' hizmete girdi
Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası'nın (VOB), kur riskini yönetmek isteyen ...
 
EİB tedarikçilerine restoranlar da katılıyor
Ege İhracatçı Birlikleri’nin, Ege Bölgesi’nde yerleşik ihracatçı firmaların ...
Tesco tüm dünyada hızla gelişiyor
Uluslararası pazarlardaki bilgi birikimini ve deneyimini 2003 yılında ...
Maliye'den Koza'ya teşekkür plaketi
2010 yılı Gelir ve Kurumlar Vergisi rekortmenleri listesine giren Koza ...
 
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Kartla ödemede 'derin' sorular!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Yolun sonu
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Hangisi?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Buraya kadar!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Pişmanlıklar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Gürgen Kral
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (6) “Hamam mı? yoksa Spa mı?”
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Rüşvet ile jest arasında!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Stoilov’a nazar değdi!
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Kirpi ikilemi – Hayır deme sanatı
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva