HABERLER>POLİTİKA
3 Aralık 2011 Cumartesi - 09:58

Türeli: Beyin göçü son bulsun!

TBMM’de bakanlıklara ilişkin bütçe görüşmelerinde CHP İzmir Milletvekili ve TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Rahmi Aşkın Türeli Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer’e “beyin göçü”nün asgariye indirilebilmesi için Hükümet olarak ne yapacaklarını sordu.

Türeli: Beyin göçü son bulsun!

İZMİR - Türkiye’den yurtdışına ciddi anlamda beyin göçünün olduğuna dikkat çeken Türeli, Milli Eğitim Bakanlığı bursuyla yurtdışına giden öğrencilerin bir daha Türkiye’ye dönmediğini hatırlatarak gerekli altyapının sağlanması halinde söz konusu öğrencilerin anavatana gönül rahatlığıyla dönmek isteyeceklerini söyledi.
 
Bazı ülkelerin kalkınmışlık ölçütüne bakıldığında beyin göçünün önüne geçilmesinin de etken olduğunu belirten CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli, “Türkiye’den yurt dışına ciddi bir beyin göçü var. Maalesef Türkiye, gelişmesi adına o insanlara yeterince sahip çıkamıyor, onlardan faydalanamıyor. Özellikle yurt dışına yükseköğrenim için giden öğrencilerde bu durum çok belirgin. Tazminatlarını ödeyip oralarda kalmayı tercih ediyorlar. Biz, ülke olarak o insanlarımıza Türkiye’ye döndüklerinde yurtdışında edindikleri birikimlerini kullanacak çalışma altyapısını, maddi ve manevi koşulları sağlarsak dönmelerine fırsat sağlayabiliriz. Dolayısıyla onlar da gelecek kaygısına kapılmadan ülkelerine hizmet eder ve bunun haklı gururunu yaşarlar” dedi.
 
Genç nüfusumuzu eğitmemiz gerekiyor
Milletvekili Türeli konuşmasında eğitimli genç nüfusun önemine de değinerek “Şimdi, Türkiye’de çok sık tekrarlanan bir husus var. Türkiye'nin en büyük zenginliğinin genç nüfusu olduğu sık sık söyleniyor. Bu doğru tabii, gerçekten de dinamik, genç bir nüfus bir ülkenin gelişmesi için önemli bir potansiyeldir. Bununla birlikte, eğer genç nüfusunuza düzgün bir eğitim verebiliyorsanız ve sonrasında da iş gücü piyasasına sokup istihdam edilebilmesini sağlıyorsanız o zaman genç nüfus zenginlik oluyor, yoksa genç nüfus tek başına bir zenginlik kaynağı değil.” dedi.
 
Akademisyenler, öğrenciler tedirgin
Komisyon toplantısında ayrıca YÖK ve ÖSYM’yle ilgili açıklamalarda da bulunan Türeli, YÖK’ün Demokles’in kılıcı gibi üniversitelerin üzerine sallandığını söyledi. Üniversitelerin bugün pek çok sorunla boğuşmak zorunda bırakıldığına; akademisyenlerin, öğrencilerin tedirgin olduğuna dikkat çeken Türeli demokratik ve bilimsel üniversite anlayışından giderek uzaklaşıldığını ifade etti. Türeli, “Türkiye’deki yükseköğrenim sistemi çağın gereklerini karşılamaktan uzaktır. Bugün ülkenin birçok yerinde yeni üniversiteler açılmaktadır. Üniversite açmak tabii güzel bir şey ancak aslolan fiziki altyapısı, akademik kadrosu, kütüphanesi ile nitelikli hizmet verebilecek çağdaş üniversiteler kurabilmektir. Bugün Türkiye’de kurulan birçok yeni üniversite bu açılardan çok yetersizdir. Daha da önemlisi üniversiteler demokratik değildir. YÖK antidemokratik yapısıyla Demokles’in kılıcı gibi üniversiteler üzerine sallanmaktadır. Bakın, en demokratik hakları olan protesto hakkını kullanan öğrenciler bugün içeride, cezaevlerinde yargılanmayı bekliyorlar. Böyle bir durum kabul edilebilir bir şey değildir. Eğer demokratik bir toplum yaratacaksak, eğer konuşmalarımızda hep ileri demokrasiden dem vuruyorsak o zaman bunun gereklerini yerine getirmek zorundayız.” dedi.
 
Eğitimde durum içler acısı
 
Yüksek öğrenimdeki sorunlar yumağının ilk ve orta öğretimde de mevcut olduğunu belirten Türeli, Türkiye’de kamu eğitim sisteminin adeta çöktüğünü söyledi. Kamu okullarında fiziki altyapı, derslik sayısı, öğretmen başına düşen öğrenci sayısı, ulaşım olanakları gibi göstergeler dikkate alındığında olumsuz bir tablo ile karşılaşıldığının altını çizen Türeli, “Gerekli kaynak kamu okullarına aktarılmamaktadır. Kamuda eğitime ayrılan sabit sermaye yatırımlarının milli gelir içindeki payı 2002 yılında binde 6,1’miş; 2010 yılında binde 4,4’e düşmüş. Bugün birçok okulda öğrenci velilerinden kayıt ücreti gibi, bağış gibi değişik isimler altında toplanan paralarla okulların temel ihtiyaçları karşılanmaya çalışılıyor.” dedi. 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
AK Parti İzmir’de hafta sonu mesaisi
Delege seçimlerinin ardından başlayan hareketli ilçe kongrelerine devam ...
CHP'li Güler, kadın meclis üyelerini ağırladı
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler, ...
Meclis tarihinde böyle cinlik görülmedi!
Meclis bürokratları, ömür boyu sağlık garantisi için yasaya 2 kelime ekledi...
 
Başbakan'ın sır gibi saklanan hastalığı belli oldu
Başbakan Erdoğan'ın ameliyat öncesinde biyopsi yaptırdığı, raporun Ankara'da ...
Akay'dan 3 Aralık Dünya Engelliler Günü mesajı
AK Parti İzmir İl Başkanı Ömer Cihat Akay, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü ...
Gürsel Tekin bombaladı: Operasyonu Erdoğan yönetiyor
CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, pazar gün ki miting öncesi İzmir ...
 
Bedelli Askerlik ile ilgili her şey bu haberde
Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, bedelli askerlik düzenlemesi ve gündemdeki ...
Bülent Arınç’tan Esad’ı kızdıracak açıklama
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Türkiye’nin Suriye sınırında bir tampon ...
CHP'den tutuklu vekiller için Meclis'e başvuru
CHP, tutuklu milletvekillerinin yemin etmeleri için Meclis Başkanlığı'na başvuruda bulundu.
 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birkaç gün önce Çin
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
'Pişman olmuş adama Nobel verdiler!'
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Altın anahtarla açılan Sümerbank'ın acı sonu!
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
‘Gönülsüz bekarlar’ için bakanlar devreye!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İmamoğlu yalnız mı bırakılıyor?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva