HABERLER>SAĞLIK
9 Nisan 2010 Cuma - 00:00

Tomografi kanser yapar mı?

İngiliz Sağlık Bakanlığı, sağlıklı her 50 kişiden birinin radyasyona maruz kalarak kansere yakalandığı gerekçesiyle tomografiyi yasakladı.’

Tomografi kanser yapar mı?

İngiliz Sağlık Bakanlığı, sağlıklı her 50 kişiden birinin radyasyona maruz kalarak kansere yakalandığı gerekçesiyle tomografiyi yasakladı.’
 
İSTANBUL - İngiltere'de sağlıklı kişilerin vücut tomografisi çektirmesi yasaklandı. Sağlık Bakanlığı'na göre, tomografi esnasında vücudun maruz kaldığı radyasyon, Hiroşima’’da atom bombasından kurtulan kişilerdeki kadar.
 
İngiliz Sağlık Bakanlığı önceki akşam çok kritik bir karara imza atarak sağlıklı kişilerin vücut tomografisi çektirmesine yasak getirdi. Bu yasağa gidilmesine gerekçe olarak tomografi sırasında yayılan ve vücuda nüfuz eden radyasyon oranının çok yüksek olması gösterildi.
 
Tomografi çektirmek geçen yıllarda osteoporoz, kalp rahatsızlığı, damar tıkanıklığı ve diyabet gibi hastalıkları önceden tespit edebildiği için sağlık uzmanları tarafından sıklıkla tavsiye ediliyordu.
 
Sağlıklı bireylerin her beş yılda bir tomografi çektirmesini öneren doktorların bu tavsiyesi üzerine harekete geçen bakanlık, tüm vücudu tarayan tomografinin normal bir röntgenden 400 kat daha fazla radyasyon yaydığını tespit edince yasak kararı aldı.
 
Tomografiye sağlıklı giren her 50 hastadan birinin maruz kalınan radyasyon nedeniyle çekim sonrasında kansere yakalandığı belirtildi.
 
1 TOMOGRAFİ 442 RÖNTGENE BEDEL
Yayınlanan raporda sık tomografi çektirenlerin vücutlarındaki birikmiş radyasyon seviyesinin II. Dünya Savaşı’’nda Hiroşima ve Nagasaki’’ye atılan atom bombalarından kurtulanlarla eş seviyede olduğu belirtildi.
 
Sıradan bir röntgen, vücudu görüntülemek için tek bir ışın gönderirken tomografide daha detaylı bir görüntü elde etmek için art arda birçok ışın gönderiliyor.
 
2009 sonunda California Üniversitesi’’nde görevli Prof. Rebecca Smith-Bindman’’ın 1119 kişiyi inceleyerek yürüttüğü araştırmada tek bir tomografinin 442 göğüs röntgenine ve 74 mamografiye (meme röntgeni) eş oranda radyasyon yaydığı ortaya çıkmıştı.
 
BİLGİSAYARLI TOMOGRAFİ (BT) NEDİR?
Bilgisayarlı tomografi x-ışını (röntgen) kullanılarak vücudun incelenen bölgesinin kesitsel görüntüsünü oluşturmaya yönelik radyolojik teşhis yöntemidir. İnceleme sırasında hasta bilgisayarlı tomografi cihazının masasında hareket etmeksizin yatar. Masa manuel ya da uzaktan kumanda ile cihazın ''gantry'' adı verilen açıklığına sokulur. Cihaz bir bilgisayara bağlıdır. X-ışını kaynağı incelenecek hasta etrafında 360 derecelik bir dönüş hareketi gerçekleştirirken ''gantry'' boyunca dizilmiş dedektörler tarafından x-ışını demetinin vücudu geçen kısmı saptanarak elde edilen veriler bir bilgisayar tarafından işlenir.
 
MR'IN YAN ETKİSİ YOK
Uzmanlar tomografideki bu riske karşın MR’’ın hiçbir yan etkisi olmadığı konusunda görüş birliğine vardı. MR çekimleri sırasında sadece radyo dalgaları kullanılıyor. Bunlar da insan sağlığına zararsız.
 
MR NEDİR?
Vücudun herhangi bir bölgesinin kesitsel olarak görüntülenmesidir. MR cihazı dev bir mıknatıstan oluşmaktadır. İnceleme sırasında hasta cihaz masasına yatırılmakta ve dev mıknatısın içinde bulunan tünele masa ilerletilmektedir. İnceleme sırasında mutlaka hareketsiz durmanız gerekmektedir.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sınavda başarısızlık kişilik sorunu olmamalı
YGS'nin gereğinden fazla önemsediğini belirten Prof. Tülay Bozkurt, ...
Horlama ne zaman tehlikeli?
Horlamaya 10 saniyenin üzerinde solunum durmasına yol açan uyku apnesinin ...
Tüp bebekte '3 yıl' şartı kalktı
Anne-baba adaylarına SGK'dan sevindirici haber geldi. Tüp bebek ...
 
Kas hasarına karşı yaban mersini
Kolestrolden şeker hastalığına kadar birçok derde deva olduğu belirtilen ...
’“Türkiye sigara yasağında dünyaya örnek oldu’”
Sigara İle Savaş Vakfı Onursal Başkanı Prof. Dr. Orhan Kural, Türkiye'nin, ...
5 kilonun altındaki bebeğe karaciğer nakli
Türkiye'de ilk defa karaciğer sirozu (blier atrezi) olan 5 kilogramın ...
 
Kansere karşı ’“fast food’’a 18 sınırı’” önerisi
Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi İç Hastalıkları ...
’“Meme kanseri en çok Batı'da görülüyor’”
Türkiye'de geç evlenme ve doğurma, bebeğe kısa süreli süt verme ...
YGS'ye gireceklere beslenme önerileri
11 Nisan Pazar günü yapılacak Yükseköğretime Geçiş Sınavı'na (YGS) ...
 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birkaç gün önce Çin
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
'Pişman olmuş adama Nobel verdiler!'
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Altın anahtarla açılan Sümerbank'ın acı sonu!
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
‘Gönülsüz bekarlar’ için bakanlar devreye!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İmamoğlu yalnız mı bırakılıyor?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva