HABERLER>EKONOMİ
8 Ağustos 2024 Perşembe - 13:53

Tire Süt'ten kritik uyarı: İnekler kesime gidebilir!

Tire Süt Kooperatifi Başkanı Osman Öztürk, sektördeki bu olumsuz gelişmelere dikkat çekerek üreticilerin maruz kaldığı zorlukları ve alınması gereken önlemleri dile getirerek, "Yem alımı yapmayan veya az alan üreticilerin süt alımlarını durduran firmalar, üreticileri zora sokuyor ve sektördeki dengeleri bozuyor. Üreticiler, ineklerini kesime göndermek zorunda kalabilir" dedi.

Tire Süt ten kritik uyarı: İnekler kesime gidebilir!

Başkan Öztürk, "Çiğ süt fiyatlarının temmuz ayı itibariyle önemli ölçüde düşmesi, üreticilerimizi ciddi bir şekilde zorluyor. Firmalar, fiyatlarını litre başına 0,60 TL indirerek üreticiyi daha da zor duruma soktu. Piyasadaki mandıraların bazıları ise fiyatları 13-13,5 bandına çekerek alımlarda yeni bir rekabet ortamı oluşturdu. Bu durum, üreticilerimizi daha fazla zarar etmeye itiyor" dedi.

Ödeme vadelerinin de uzadığını belirten Öztürk, " Süt üretim firmaları, doğrudan üreticiden veya üretici örgütlerinden aldığı sütlerin 40-45 günlük ödeme vadeleri, şu anda en az 60 güne hatta 75 güne kadar uzatılmış ve nakit yerine çek ile ödenerek üreticilerimizi ve üretici örgütü olan bizim gibi kooperatifleri daha da zor durumda bırakmıştır. Geciken ödemeler nedeniyle finansal sıkıntılar yaşanıyor ve maliyetlerini karşılamak daha da zorlaşıyor. Bu koşullar altında üretim yapamayacak hale geliyor" şeklinde konuştu.

Öztürk, süt tozu projesinin de üreticiler üzerinde ek bir baskı oluşturduğunu ifade etti. "Et ve Süt Kurumu'nun süt tozu projesi, süt fazlasını azaltmayı hedefliyor ancak düşük süt tozu alım fiyatları, bizim gibi yüksek bedelden süt alan, üretici için çabalayan kooperatiflerin maliyetlerini karşılamasını zorlaştırıyor. Bu da süt alım fiyatlarının daha da düşmesine neden olabilir. Ayrıca süt tozu üretimini nakliye personel ve diğer giderleri en düşük seviyede hesapladığımızda dahi 1lt sütün fiyatı 13,30 TL’ye kadar geriliyor. Sanayici de üreticiden aldığı süt fiyatını düşürerek yine bu durumu üreticiye yansıtacak. Olan yine gece gündüz demeden güneşin doğuşu ile hayvanlarının başında olan üreticiye olacak" dedi.

Öztürk, sanayicilerin yem alımını şart koşmasının da üreticiler üzerinde baskı oluşturduğunu belirterek, "Yem alımı yapmayan veya az alan üreticilerin süt alımlarını durduran firmalar, üreticileri zora sokuyor ve sektördeki dengeleri bozuyor. Üreticiler, ineklerini kesime göndermek zorunda kalabilir" şeklinde uyardı.

Tire Süt Kooperatifi olarak üreticilerimizin yanında olmaya devam edeceğiz. Ancak bu sorunların çözülmesi için tüm paydaşların sorumluluk alması ve ortak çözümler üretmesi gerekmektedir. İlk olarak ithalatın kapatılması ve süt talebinin ülke genelinde tekrar artması gerektiğini savunuyoruz. Üreticilerimizin emeğinin karşılığını alabilmesi ve sektörde sürdürülebilir bir denge sağlanması için bu şekilde acil önlemler alınmalıdır. Üreticilerimiz bu zor günlerde yanında duran kooperatifleri unutmayacağını biliyoruz. 2-3 ay sonra sanayicinin süt ihtiyacı arttığında şimdi düşük fiyattan süt alan, sütleri iade eden veya 60 güne, 75 güne vadeyi çıkaran firmalar tekrar ortaya çıkıp süt alabilmek için 0,10 TL yüksek fiyat vererek piyasaya tekrar girme çabasını üreticimizin görmesini ve ellerinin tersiyle iterek kooperatiflerin yanında durmalarını bekliyoruz. Süt fiyatları azaldığında dahi birlik olmanın gücüyle sütünü en iyi fiyattan satma şansını her zaman ellerinde bulundurması gerektiğini vurgulamak istiyorum.

Üreticilerimizin yaşadığı zorluklara karşı sessiz kalmayacağız ve gerekli adımların atılması için mücadelemizi sürdüreceğiz. Süt sektörünün bu zorlu dönemden güçlenerek çıkabilmesi için el birliği ile hareket etmeli ve üreticilerimizin yanında durmalıyız.

 

 
Ferdi Kadıoğlu için rekor teklif: İngiliz kulübü fiyat yükseltti
 
Manisa'da orman yangını kontrol altında
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Haydar Küçük 8 Ağustos 2024 Perşembe 16:20

İzmir''e üretim dağıtım yapıp enyuksek fiyata süt ve yoğurt satan kooperatif. Yakın zamana kadar market raflarında ürünleri kalmayan firma. Şimdilerde yüksek fiyat yüzünden insanların yüz çevirdiği kooperatif. Bilinçsiz yönetim ile bakalım nereye gidecek? Yazıklar olsun

Yorumu oyla      1      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Piyasalarda gözler Enflasyon Raporu'nda
Küresel piyasalar ABD'de ekonomisine dair endişelerin devam etmesiyle ...
Bir sigara grubuna daha zam geldi
Sigaraya yapılan zamlar hız kesmeden devam ediyor. Philip Morris, JTI, ...
Merkez Bankası kritik raporu yarın açıklayacak
TCMB Başkanı Fatih Karahan, yılın 3'üncü Enflasyon Raporu'nu kamuoyuyla ...
 
İzmir’in bir değeri yok oluyor!
Kendine has lezzetiyle ünlü, coğrafi tescilli Çeşme kavununun üretimi, ...
Bir sigara grubuna daha zam geldi
BAT sigara grubuna 7 Ağustostan itibaren geçerli olmak üzere zam yapıldı.
Ender ALDANMAZ yazdı... Çimento fabrikası taşınıyor mu?
Ender ALDANMAZ yazdı... Çimento fabrikası taşınıyor mu?
 
Aile destek ödemeleri 9 Ağustos itibarıyla hesaplarda
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, "Cumhurbaşkanımızın ...
Merkez Bankası enflasyonun nedenini açıkladı
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), temmuzda yıllık enflasyonun ...
Bakan Şimşek: 2025 dezenflasyon yılı olacak
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyonda öncelikli hedefin tek ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Yıldırım hızıyla idam sehpasına!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Çeşme Projesi’ni kim sabote etti?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Dinimiz Âmin
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
 Narin (İnce) Habercilik ve Medya Etiği
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Gazzeli Çocuklara Mektuplar (5) Yönetmen değil, önce insanım!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Okullar açıldı
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Narin'in katliamı, feodalizm ve suskunluk yasası
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Nefes nefese bir yaz geçti'
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva