HABERLER>POLİTİKA
6 Haziran 2024 Perşembe - 13:48

TBMM'de 'talimat alma' tartışması

TBMM Genel Kurulu'nda, Milli Savunma Komisyonu Başkanı Hulusi Akar ile CHP milletvekilleri arasında 'önergelerin talimatla reddedildiği' iddiası nedeniyle tartışması çıktı.

TBMM de  talimat alma  tartışması

TBMM Genel Kurulu'nda, 'Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi' üzerinde dün yapılan görüşmelerde yaşanan tartışma, tutanaklara yansıdı. CHP Konya Milletvekili Barış Bektaş, komisyon çalışmalarında verdikleri önergelerin reddedildiğini belirterek, "Komisyon toplantısında tekliflerde bulunduk. Ancak gördük ki Sayın Komisyon Başkanı Hulusi Akar'ın orada mikrofonun açılması söz konusu olmuştu; emri yerine getirmek psikolojisi içerisinde hareket ettiklerini görüyoruz. 'O şekilde bilgi geldi, reddedeceğiz' şeklinde bir ses. Bu, başta Sayın Komisyon Başkanımızın geçmiş müktesebatına yakışmayan bir durum. Kendisi Genelkurmay Başkanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı yapmış birisi. Burada halkımızın, askerlerimizin sorunları esas. Yukarıdan gelen, saraydan gelen talimat ve ihtiyaçtan ziyade askeri personelimizin ihtiyaçları gözetilmeliydi" dedi.

'CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞI BİLİRKİŞİ RAPORU VAR'
Bunun üzerine söz alan Hulusi Akar, "Bu arkadaşımıza, bu konuyu açtığı için teşekkür ediyorum. Buradaki çalışmaların uhuvvetle, suhuletle devamı bakımından bu konulara girmemiştik. Şu anda elimde Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın başlattığı incelemeye ilişkin bilirkişi raporu var. Söz konusu olan o videoda ses kaydındaki kelimenin, 'bilgi' olmadığı, 'biri' olduğu söyleniyor. Ayrıca buradaki konuşan arkadaşlarımız da bu konuda gerektiğinde yeminli şahitler. Mevzu şu; arkadaşlarım, '2 önerge geldi' diyorlar bize. Konuşma bölük pörçük olduğu için anlaşılmıyor. Bir önerge okunuyor, 'diğeri nerede' diyorum. '2 önerge' diyorlar, 'biri geldi' diyor. 'Biri' ve maalesef, televizyonlarda, videolarda, şurada burada böyle yanlış bir kelimeden dolayı, yanlış anlaşılan bir kelimeden dolayı, 'biri'ni, 'bilgi' olarak okuyarak, anlayarak o kelimenin üzerinde tepindiler. Büyük bir yanlış, büyük bir hata, büyük bir uyumsuzluk. Orada başarılı bir şekilde, gayet uygun bir şekilde devam eden bir çalışmaya, bu şekilde gölge düşmesini gerçekten çok yadırgadım" diye konuştu.

'SİZ ŞİKAYETÇİ Mİ OLDUNUZ'
CHP Grup Başkan Vekili Ali Mahir Başarır, Akar'ın, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın inceleme başlattığına ilişkin sözleriyle ilgili bilgi almak istediklerini söyleyerek, "Siz şikayetçi mi oldunuz? Resen bir soruşturma mı açıldı?" dedi. Akar, şikayetçi olduğu cevabını vererek, "Oradaki ses kaydını, bunun ne olduğu hakkında, oradaki gerçeklere aykırı beyanlar, hakikate aykırı muhakeme yapıldığından hareketle bunun incelenmesini istedik. Videoyu verdik, o videoyla ilgili yapılan çalışmada, 'bilgi geldi' değil; 'biri geldi' şeklinde düzeltildi" dedi. Başarır, bunun üzerine "Sayın Bakanım, bakın, burada bir suç duyurunuz var herhalde. Komisyonda milletvekili arkadaşlarımız var, Meclis çalışanlarımız var. Burada kim hakkında suç duyurusunda bulundunuz? Bunu merak ediyorum" diye sordu.

'TALİMAT ALMAK, AKLA AYKIRI BİR ŞEY'
Akar, sorular üzerine tekrar söz alarak, "Buradaki, 'bilgi geldi', 'biri geldi' meselesinden dolayı o videoyu, o ses kaydını aldık, savcılığa suç duyurusunda bulunduk. Avukatımız gitti, suç duyurusunda bulundu. Bunun üzerine savcılık verdiği talimatla oradaki bilirkişi vasıtasıyla onu dinlediler, incelediler. Oradaki zaten esasen videoların hepsini incelerseniz, YouTube'da videolar var, A, B, C televizyonlarının yahut da kurumlarının çektiği, onlardan birinde zaten çok açık ve net bir şekilde, 'biri geldi' şeklinde söylenmekte. Zaten sizler benden çok daha iyi biliyorsunuz, oradaki komisyon çalışması sırasında talimat almaya, talimat vermeye, asla böyle bir şey söz konusu olmaz, olamaz. Çünkü orada gelen her türlü önerge oylanıyor, oylandıktan sonra da ret veya kabul ediliyor. Dolayısıyla bu önergede istemezsek, oradaki çoğunluk bizde olduğu için reddedilecek. Bununla alakalı köşkten, saraydan, külliyeden yahut da bilmem başka bir yerden söz konusu böyle bir talimat, zaten akla aykırı bir şey. Böyle bir şey söz konusu değil" diye konuştu.

'CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞI NEYİ ARAŞTIRIYOR'
Akar'ın sözlerinin ardından CHP milletvekilleri, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın inceleme başlatmasını eleştirirken; yeniden söz alan Başarır, "Komisyonda ve Genel Kurul'da konuşmaların çözümlerine ve tutanaklarına bakın, tam karşımda oturan arkadaşlar zaten yapıyor. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, burada neyi araştırıyor, onu anlamadım. Orada bir konuşma var, o konuşmanın bütünüyle ilgili zaten Komisyon Sözcümüz ve arkadaşlarımız yeterince cevap verdi. Tabii ki burada defalarca bu eleştiriler yapılıyor, saraydan talimat geliyor, ret cevabı belli, kabul cevabı belli, 'araştırma yapılmıyor' diyoruz zaten; ama Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, komisyonda olan bir konuşma, burada Meclis görevlileri bunun çözümünü yapmış neyi inceliyor? Bunu doğru bulmadığımı söylüyorum. Zaten bu bir sıkıntı. Sıkıntı çünkü oradaki görevli, 'zaten reddedeceğiz' diyor, bunu söylüyor Sayın Bakanım 'reddedeceğiz' diyor" dedi.

'TUTANAKLARDA BÖYLE BİR ŞEY YOK'
AK Parti ve CHP milletvekilleri arasında karşılıklı tartışmalar yaşanırken; Hulusi Akar, konuşmaların Meclis tutanaklarına girmediğini söyledi. Akar, "Tutanaklarda böyle bir şey yok, hiçbir şey yok. Sadece bir internet sitesinde yayınlanan bir ses kaydı var. O ses kaydını alıp, veriyoruz, bunu inceletiyoruz. Tutanaklarda ne 'bilgi' var ne 'biri' var, öyle bir şey söz konusu değil. 58 saniyelik bir ses kaydı var, o ses kaydındaki, 'biri' kelimesi, bilerek bilmeyerek, 'bilgi' olarak okunuyor. Bir başka yerde konuşulan, 'reddedeceğiz' lafıyla birleştiriliyor, 'saraydan talimat geldi' böyle bir şey yok" diye konuştu. (DHA)

 
İstanbul'da öğretmene silahlı saldırı!
 
Farah'tan Mehmet Ali Erbil'in ekrana dönmesine tepki
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erdoğan-Özel görüşmesi 11 Haziran'da
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile CHP Genel Başkanı Özgür Özel görüşmesinin ...
Bir mahalle mağdur... 'Evleri boşaltın' tebligatı!
İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapımı devam eden Buca Onat Tüneli ...
CHP Karabağlar’dan ‘Özel’ ziyaret
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Karabağlar İlçe Başkanlığı, İlçe Başkanı ...
 
AK Partili Bursalı'dan 'İZBAN' çıkışı: Büyükşehir sorumluluktan kaçıyor!
AK Parti İzmir Milletvekili Şebnem Bursalı, kentteki İZBAN tartışmasına ...
CHP'li Kılıç'tan tasarruf tedbirleri tepkisi: Yerel basının idam fermanı!
CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, tasarruf tedbirleri paketi için ...
Afyonkarahisar belediye başkanı ifadeye çağrıldı
Afyonkarahisar'da  iş yeri açma ve çalışma ruhsatı bulunmadığı gerekçesiyle ...
 
Gelecek, yeni il başkanını bekliyor… Üç haftadır atama yapılmadı
3,5 yıldır yürüttüğü İzmir İl Başkanlığı görevinden ayrılan Onur Sivaslı’nın ...
Araştırmacı Yaldız’dan İzmir’deki CHP’li belediyeler için değerlendirme: Tasarruf tedbirleri imdada yetişti!
İntegral Araştırma Şirketi Koordinatörü, Gazeteci-Yazar Ümit Yaldız, “Neredeyse ...
Mehmet KARABEL yazdı... Devlet baba nasıl yıkılır 33 yıl önce anlatmıştı
Mehmet KARABEL yazdı... Devlet baba nasıl yıkılır 33 yıl önce anlatmıştı
 
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Türk Milleti!!!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Az okumuşlar
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Karl Marx ve Mehmet Şimşek!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Kabiliyetsiz milletin Atatürk’ü olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
1 Temmuz eşiği ve normalleşememe!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Despina Vandi Çeşme’de… Kaçırmamak gerek
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Kaytara kaytara!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Oxford şehitleri
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Varlık-Hiçlik ekseninde gerilen insan
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Ya o vergiler hayatımıza girerse!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva