HABERLER>POLİTİKA
1 Ekim 2011 Cumartesi - 11:20

TBMM'de kritik gün: BDP'liler yemin etti

Yaklaşık 2.5 aylık tatilin ardından TBMM yeni yasama yılına başlıyor. 9 eksik milletvekiliyle açılacak olan Meclis, ilk kez bir Süryani milletvekiline ve BDP'li vekillerin dönüşüne tanık olacak.

TBMM de kritik gün: BDP liler yemin etti

ANKARA - Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin yeni yasama yılının başlaması nedeniyle bir tören düzenlendi. Törene mecliste grubu bulunan tüm partilerden milletvekilleri katıldı.



20 YIL SONRA YEMİN ETTİ
Meclis'te Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün konuşmasından ardından BDP'li milletvekilleri yemin etti. Yemin eden milletvekilleri arasında ise en çok ilgi çeken isim Leyla Zana oldu. Zana, DEP Diyarbakır Milletvekili olduğu sırada 1994’te dokunulmazlığının kaldırılmasının ardından gözaltına alınarak polis araçlarıyla çıkartıldığı Meclis’e 17 yıl aradan sonra bağımsız Diyarbakır Milletvekili olarak döndü. Adı aşk dedikodularına karışan BDP'Lİ Bengi Yıldız çağırılmasına rağmen kürsüye gelmedi.

Erdoğan'dan Kılıçdaroğlu'na cevap...Haberi için tıklayınız....

Demirtaş'tan ilk mesaj... Haberi için tıklayınız...

Meclis Başkanı Çiçek'in konuşması için tıklayınız...

Abdullah Gül: Terörü kınamak namus borcudur... Haberi için tıklayınız...

Tören öncesi katılan milletvekilleri tek tek selamlaştı. Törene BDP’li Hasip Kaplan ve Sırrı Sakık temsil etti. TBMM’nin Yeni Yasama Yılı açılış programı, saat 14.00’te Meclis Başkanı Cemil Çiçek’in TBMM Atatürk Anıtı’na çelenk koymasıyla başladı. Saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı okundu. Törene CHP İstanbul Milletvekili Şafak Payev’de etekli olarak tekerlekli sandalyesi ile katıldı.
 
TBMM Genel Kurulu, 15 Temmuz’da verdiği aradan 67 gün sonra saat 15.00’te toplandı. Genel Kurul Salonuna ilk giren MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli oldu. Bahçeli’nin ardından CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Genel Kurul Salonu’na girdi. Kılıçdaroğlu MHP lideri Bahçeli’nin elini sıkıp yerine oturdu. Başbakan Erdoğan ile Genelkurmay Başkanı Necdet Özel ve Kuvvet Komutanları aynı anda Genel Kurul salonuna girdi.
 
Meclis’in açılışında Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanlarının yanı sıra Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Yargıtay Başkanı Nazım Kaynak, Danıştay Başkanı Hüseyin Karakullukçu ve YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan da bulundu. Çok sayıda yabancı misyon temsilcisi de Meclis’in açılışını izledi. Cumhurbaşkanı Gül’ün Genel Kurul Salonu’na girişi sırasında Başbakan Erdoğan, Bakanlar Kurulu üyeleri, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, MHP lideri Bahçeli, BDP lideri Selahattin Demirtaş ve milletvekilleri ayağa kalktı.
Günün en dikkat çeken olayı ise, 1991'de Milletvekili yeminini ettikten sonra kürsüden Kürtçe olarak 'Bu yemini Türk ve Kürt halklarının kardeşliği adına ediyorum' dediği için Meclis'ten atılan ve 10 yıl hapis cezasına mahkûm edilen Leyla Zana’nın Meclis'e dönmesi olacak.
 
Ayrıca ilk kez Süryani bir milletvekili Meclis'te olacak. BDP/Blok adayları arasından Mardin'den seçilen Süryani kökenli Erol Dora, TBMM'de gayrimüslim kimliği temsil edecek ilk milletvekili olacak.
 


AÇILIŞTAN NOTLAR
Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, TBMM'nin açılış törenlerine yakasında "10 karanfil" rozetiyle katıldı. Rozetin anlamını soran bir gazeteciye, "Bilmiyor musunuz" diye kızdı. İşte o rozetin öyküsü...
 
TBMM'nin açılışında en fazla ilgiyi seçimlerden bu yana boykotlarını sürdüren BDP'li vekiller çekti.
 
Açılış töreni öncesi Meclis bahçesinde gazetecilerin odağında BDP'nin desteklediği Mersin bağımsız milletvekili Ertuğrul Kürkçü vardı.
 
Kürkçü'nün, Kızıldere baskınında hayatını kaybeden 10 arkadaşı için yakasına "10 karanfil" rozeti taktığı görüldü.
 
"10 KARANFİL"İN SIRRI
Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ın idamlarını durdurmak isteyen Mahir Çayan ve aralarında Ertuğrul Kürkçü'nün de bulunduğu arkadaşları, 26 Mart 1972 günü Ordu'nun Ünye ilçesindeki NATO dinleme üssündeki 3 yabancı görevliyi kaçırdı.
 
27 Mart sabahı Kızıldere köyüne ulaşan Mahir Çayan ve arkadaşları köyün muhtarının evinde gizlenmeye başladı. 30 mart 1972 günü köyün muhtarının evine bilgi almak için gelen jandarmalara önceden hazırlanmış ihbar mektubunu teslim etmesi üzerine operasyon başladı.
 
Gizlendikleri evde etrafları sarılan Çayan ve arkadaşları teslim olmayı reddedince eve çok şiddetli bir operasyon yapıldı. Operasyonda Çayan ve 9 arkadaşı ile 3 NATO teknisyeni hayatlarını yitirdi. Operasyondan sağ kurtulan tek isim ise Kürkçü oldu.
 
KOLTUKLARI BOŞ BIRAKTILAR
BDP grubunun bulunduğu koltuklarda, milletvekilliği düşürülen Hatip Dicle ve milletvekili seçildikleri halde tutuklu oldukları için meclise giremeyen 4 BDP'li için isimlerinin yazılı olduğu kağıtlar bırakıldığı görüldü.
 
TBMM'deki açılış törenini Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ve Kuvvet Komutanları da TBMM locasından törenleri izledi.
 
MASALARA BIRAKILAN ÇİÇEKLE MESAJ
Meclis açılışı öncesi milletvekillerinin masalarına çiçek buketleri bırakıldı. "İyimserliği" simgeleyen gerbera türü çiçeklerdeki kırmızı rengin "sımsıcak dostluğu" temsil ettiği belirtildi.

PANTOLON, BAYAN VE ANAYASA
TBMM Genel Kurulunu ilk haftada önemli düzenlemeler bekliyor. En önemli gündem maddesi, sınır ötesi operasyon konusunda Hükümete verilen yetkiyi bir yıl daha uzatan tezkere olacak. Hükümete verilen yetki süresi 17 Ekim'de doluyor. Tezkerenin 5 Ekim Çarşamba günü görüşülmesi bekleniyor.
 
Meclisin yeni yasama yılında ele alınması planlanan ilk teklif, AK Parti Ordu Milletvekili İhsan Şener ile Kocaeli Milletvekili Sibel Gönül'ün, kadın milletvekillerinin TBMM Genel Kurulunda pantolon giyebilmesi için verdiği İçtüzük değişikliği olacak.
 
Teklif, TBMM İçtüzüğü'nde ''kadınların tayyör'' giymesinin yanı sıra ''ceket ve pantolon giymesi''ne de imkan tanıyor. Teklifle, İçtüzüğün ''kıyafet'' başlıklı 56. maddesindeki ''bayanlar tayyör giyerler'' şeklindeki ifade, ''kadınlar tayyör ya da ceket ve pantolon giyerler'' şeklinde değiştiriliyor.
 
Teklifte, ayrıca İçtüzük'teki ''bayan'' ibaresinin de ''yaygın olarak kullanılan ve mevzuata uygun olan 'kadın' ibaresiyle değiştirilmesi'' de yer alıyor.
 
Diğer siyasi parti gruplarının da sıcak baktığı teklif, önce TBMM Anayasa Komisyonunda, hemen ardından da Genel Kurulda görüşülecek.
 
Yeni yasama yılı, Yeni Anayasa çalışmalarına da hız verecek. Bu amaçla TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Mecliste grubu bulunan siyasi partilere birer yazı göndererek, Uzlaşma Komisyonu için ikişer üye bildirmelerini isteyecek. Grupların üyelerini bildirmesiyle Anayasa Uzlaşma Komisyonu da kurularak çalışmalarına başlayacak.
 
MİLLETVEKİLLERİNE TABLET
Milletvekilleri için ''Yasama El Kitabı'' hazırlandı. Kitapta, milletvekillerine yasama süreci, tüm ayrıntılarıyla anlatılıyor.
 
Bugüne kadar bir sekreter ve danışman ile çalışan milletvekilleri, yeni yasama yılından itibaren üçüncü personelle çalışma imkânına kavuşacak.
 
Yeni yasama yılında milletvekillerine birer ''tablet'' verilecek.
 
MECLİS TV YAYINLARINA YENİ DÜZEN
Bugüne kadar TBMM Genel Kurulu ile paralel olarak yayın yapan Meclis TV, yeni dönemde salı, çarşamba ve perşembe günleri 14.00-19.00 saatleri arasında yayın yapacak. Genel Kurulun başlayacağı 15.00'e kadarki bir saatlik sürede Meclisteki çalışmaları banttan özet olarak sunacak olan Meclis TV, siyasi partilerin grup toplantılarını canlı vermeyecek.
 
Yeni düzende, TBMM Genel Kurulunun yayınlarının Meclisin içinde kapalı devre olarak İnternet üzerinden izlenmesi hedefleniyor.
 
TBMM ile TRT arasında imzalanan anlaşmaya dayanarak yayınlara sınır getirilmesine rağmen Meclis TV, Genel Kurul çalıştığı sürece kayıt yapacak. Yazılı tutanaklar gibi görüntüler de arşivde saklanacak. Meclis Başkanlığınca uygun görülürse, görüntü isteyen kuruluşlara bu kayıtlar verilebilecek.



Bahçeli'den BDP mesajı
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, BDP milletvekillerinin Meclis çalışmalarına katılma kararıyla ilgili “Gelmelerinde ülkemiz açısından yarar olmuştur” ifadelerini kullandı.
 
Bahçeli, MHP Genel Merkezi'ndeki 5. dönem Siyaset ve Liderlik Okulu'nun açılış törenine katıldı.
 
Tören sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bahçeli, bir gazetecinin BDP milletvekillerinin Meclis çalışmalarına katılma kararının nasıl değerlendirdiğini sorması üzerine şunları söyledi:
 
“Bugün önemli bir gün. TBMM 24. dönem başlangıç günüdür. Bugün sayın Meclis Başkanı'nın bir açılış konuşması, sonrasında Cumhurbaşkanı'nın konuşmalarıyla bir değerlendirme yapılmış olacak. Arkasından da seçimler bitip Meclis açıldığı günden itibaren milletvekillerinin yemini sorunu devam etmekteydi. Bugün Barış ve Demokrasi Partisi ve blok olarak nitelendirilen bağımsız milletvekillerinin katılımıyla Meclis faaliyetlerini başlatmış olacaktır.
 
Bu blok veya çatı anlamında bağımsızlardan oluşan grubun Meclis'e gelip yemin törenine katılmış olmaları da 24. dönem milletvekilliği çalışmalarını daha düzenli ve disiplinli bir hale getirerek, bazı tartışmalara da son verdirmiş olacaktır. Onun için gelmelerinde ülkemiz açısından yarar olmuştur.”

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
şakir turan 1 Ekim 2011 Cumartesi 16:16

akp ye güveniyoruz.bdp yi yola getireceklerdir.

Yorumu oyla      14      8  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Tanrıkulu: Şimdi söz Türk milliyetçilerinin
MHP İzmir Milletvekili Ahmet Kenan Tanrıkulu, bir haftalık İzmir programını tamamladı.
AK Parti'de kongre heyacanı başlıyor
AK Parti’de Teşkilatlanmadan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ekrem Erdem’in ...
İmza için Sav ve Baykal da devrede
CHP İzmir’de, “üç günde 311 imza” hedefini tutturamayan muhalif il delegelerinin ...
 
Yüksel: Lanet olsun böyle demokrasiye
CHP İzmir Milletvekilleri Alaattin Yüksel ve Mustafa Moroğlu’nun Bornovalı ...
Susam 'genel merkezi' göreve çağırdı
CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam, İzmir gündemine ilişkin önemli ...
Kılıçdaroğlu: Köstebek arkadaşın mı?
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Başbakan Erdoğan’a Deniz Feneri soruşturmasında ...
 
Kamer Genç İzmir'den AK Parti'yi bombaladı
CHP Kamer Genç, iki bakanla İzmir’i kazanmak isteyen Ak Partiye çattı. ...
Yılmaz: Yükseköğrenim reformu yeni anayasaya bağlı‎
Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Balıkesir Üniversitesi'nin akademik yılı ...
AK Parti’de kongre takvimi belli oldu
Delege seçimleri ile ilçe kongreleri arasında ortaya çıkan 75 günlük zaman ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İşte 'gülen' ilk fotoğrafı!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
CHP ne yapmalı?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Neden toprak reformu yapılmalı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva