Diren ÇELİK/ EGEDESONSÖZ- Seferihisar'ın kırsal mahallesi Gödence'de 1972 yılında kurulan tarımsal kalkınma kooperatifi, 150 ortağı ile bölge ekonomisinin itici gücü haline geldi. Ürünler markalandı, markalaşan ürünler kendisini yurt içi ve yurt dışı mağazalarında bulmaya başladı.
Gödence Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Çağatay Özcan Kokulu, Egedesonsöz'e yaptığı açıklamalarda, pandemi ve ekonomide yaşanan olumsuzlukların kendilerini etkilese de yaşanan kriz ortamını fırsata çevirdiklerini de kaydetti. Başkan Kokulu'nun ise korkulu rüyası su krizi… Kurak bir dönem yaşanmasına rağmen son yağmurlar biraz olsun üreticiyi umutlandırmış ancak kaygılar henüz bitmiş değil.
COĞRAFYA İMDAT DİYOR!
Kooperatifin 2022 yılını değerlendiren Kokulu, '2022 yılı küresel ısınmaya bağlı olarak coğrafyamızın sıkıntılarıyla başladı. Ekonomik ve mali açıdan her türlü öngörümüzü masaya yatırarak tedbir ve önlemlerimizi aldık. Ödemeler dengesi bu çerçevede açık vermedi. Bu dönemde dikkat edilmesi gereken en güncel konu iklimsel değişikliğe bağlı olarak su sıkıntısıdır. Sadece Ege Bölgesi ile Türkiye değil dünya çok ciddi bir sıkıntıyla yüz yüze. Bu sıkıntının farkındalığı maalesef devlet yönetimine geçmedi. Son yağmurlar biraz olsun yüzümüzü güldürdü ancak coğrafi açıdan 2023 çok kötü bir şekilde geldi ve kötü gidecek. Coğrafya imdat diyor. Bu imdat duyulmadı. En önemli konu su tasarrufuna bir an önce geçilmeli. 2000 yılında İzmir Kooperatifi Genel Kurulu'nda çiftlik göleti yapılmasını önerdik. Yağmur hasadının yapılmasını 25 yıl öncesinden söyledik. 2023 yılı, suyla ilgili çözümlerin arandığı bir yıl olacak. Şu günden başlayarak su tasarrufuna işaret ediyorum' dedi.
KAHVEHANELER BOŞALDI, PAZARLAMA ARTTI
Gödence'de , 6'ncı 5 yıllık planlamayı yaptıklarını açıklayan Başkan Kokulu, pandemi dönemini fırsata çevirdiklerini belirterek 'Batma tehlikesi yaşadık, yoğurdu üfleyerek yedik. Pandemi, bizim için fırsatların açılma yılı oldu. Gıda ve tarım öne çıktı. Abone sistemi denen pazarlama sistemimiz var ürün dağıtma konusunda pandemiyi fırsata çevirdik. 24 kalem ürünümüz var bu ürünleri satmakta bir sıkıntı yaşamadık. Başka sıkıntılar yaşansa da kepengi indirmek gibi bir noktaya gelmedik. Herkes bağına, bahçesine gitmeye başladı. Kahvehaneler boşaldı, tarlalarına gidip çalıştılar. Pazarlamayı da nasıl genişletmemiz gerektiğini oturup düşündük. Mali sıkıntılarımız yok. Çiftçilerimizi kucaklıyoruz. Hasat edemeyen çiftçilerimizin ürünlerini hasat ediyoruz ancak köyler ciddi anlamda tarımsal çöküş içerisinde' ifadelerini kullandı.
HEDEF ŞARAP ÜRETİMİ
Kooperatifin 2023 yılı hedeflerini açıklayan Kokulu, '2023 bizim için yeni bir yatırım yılı olacak. Üzüm ürünleriyle ilgili bölge İzmir'in sofralık ve şaraplık üzüm bölgesidir. Altıncı 5 yıllık planda yatırım öngörülüyor. Suyla ilgili ciddi bir çalışmamız yine devam ediyor. Sulama sistemlerinin kurulması. Çünkü göleti devralma noktasına geliyoruz. Bu yılın üstünde göleti devre alacağız. Bununla ilgili su gitmeyen yerlere nasıl su taşıyacağız, bunları konuşacağız.' diyerek sözlerine son verdi.