HABERLER>SAĞLIK
4 Eylül 2024 Çarşamba - 08:02

‘Taksit’ çelişkisi: Tıbbi ilaçlara yok, vitamine var!

Devletin ödeme kaleminde olmayan tıbbi ilaçları nakit veya kredi kartıyla tek çekim yaptırarak almak zorunda kalan hastalar, Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan ruhsatlı vitaminleri örnek göstererek taksitlendirme istiyor. Bitkisel vitaminler, multivitaminler, göz iğneleri ve vitaminleri ile insülin pompası destek ürünlerine para yetiştiremeyen hastalar, 1000 lirayı bulan katkı paylarının da en az iki taksit olmasını talep ediyor.

‘Taksit’ çelişkisi: Tıbbi ilaçlara yok, vitamine var!

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – Vatandaşların sağlık harcamaları her geçen ay biraz daha artarken, hastalar tıbbi ilaçlara da taksit ister hale geldi. Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan ruhsatlandırılmış vitamin gruplarının taksitle verilmesini emsal gösteren hastalar, “Devletin ödediği ilaçlara çok yüksek katılım payları ödüyoruz. Bu rakamların 1000 lirayı geçtiği oluyor. Devletin ödemediği ilaçları nakit veya kartla almak zorunda kalıyoruz. Tıbbi malzemeleri de peşin alıyoruz. Nasıl ki vitaminleri taksitle alabiliyoruz, tıbbi ilaç, tıbbi malzemelerde de taksit imkanı sağlanmalı” görüşünü savunuyor.

İLAÇA ÖDENEN KATKI PAYI BÜTÇELERİ SARSIYOR
Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan ruhsatlandırılmış bitkisel vitaminler, multivitaminlerin fiyatı 250 lirayla 800 lira arasında değişirken, devletin geri ödeme kapsamı dışında bıraktığı göz iğnesinin fiyatı 2 bin lirayı geçiyor. Göz vitaminlerinin fiyatı da 700 lira civarında. Devletin ödediği kanser ilaçları 2 bin lirayı aşmış durumda. Reçetesini yaptırıp tüm ilaçlarını alan hastaların ödediği katılım payı 1000 lirayı aşabiliyor. Hastalar, ilaca ödedikleri paraların artık bütçelerini sarsmanın ötesinde yerle bir ettiğini belirterek, eczanelerde satılan Tarım Bakanlığı onaylı vitaminlere yapılan taksitlendirmenin, tıbbi ilaç ve tıbbi malzemeler için de geçerli olmasını talep ediyor.

SAYILKAN: VİTAMİN, İLAÇ GRUBUNDA GÖSTERİLMİYOR
İzmir Eczacı Odası  Başkanı Tuncay Sayılkan, tıbbi ilaç satışlarında taksit olayının kesinlikle olmadığını belirtti. Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan onay almış vitamin grubu ürünlerde taksit yapılabildiğini, hastaların tıbbi ilaçlarla ilgili taksit taleplerini geri kural gereği geri çevirmek zorunda kaldıklarını anlatan Başkan Sayılkan, “Maalesef taksitlendirmeyi ilaçlarda yapamıyoruz. Bakanlık, tıbbi ilaçta taksit olmayacağını söylüyor. Peki vitaminlerde niye taksit var? Bu soruyla çok karşılaşıyoruz. Çünkü Tarım ve Orman Bakanlığı’nın lisans verdiği vitamin ürünleri, ilaç olarak görünmüyor. Dolayısıyla vitaminlerde taksit mümkün olabiliyor” dedi.

VİTAMİN DE DOKTOR KONTROLÜNDE KULLANILMALI
Burada vitamin grubu ürünleri üreten firmaların bir uyanıklığının söz konusu olduğuna işaret eden Oda Başkanı Tuncay Sayılkan, şu uyarılarda bulundu:

“Tarım Bakanlığı her ne kadar vitaminleri, ilaç grubuna dahil etmese de bunların bir doktor tarafından yazılması ve doktor kontrolünde kullanılması gerekir. Çünkü insanlarımız canı istediği için C vitamini alıyor, B, D vitamini alıyor. Belki o hastanın bir böbrek sorunu var, bilinmedik bir kanser hastalığı var. O bilinçsiz vitamin tüketimiyle, kanser hücrelerini de beslemiş olursunuz. Tarım Bakanlığı’ndan onay alalım da daha çok satalım mantığıyla hareket ediliyor. Vitamin de sonuçta bir ilaçtır. Olayın bir de şu boyutu var; tıbbi ilaçların yüzde 90’ının alıcısı, devlet. Eczaneler, devletten alacağını da 90 gün sonra tahsil edebiliyor. Bu durumda tıbbi ilaca taksit yapmak hiç de mümkün görünmüyor.”

 
Rusya, Poltava'yı vurdu: 51 ölü, 271 yaralı
 
Mehmet KARABEL yazdı... Kılıçları çektiler çünkü...
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Hastalar dertli: Şeker ölçüm cihazı kaosu!
Diyabet hastaları, kullandığı şeker ölçüm cihazlarına mevzuat değişikliği ...
Şiddete maruz kalmıştı... İzmir'de doktor ölü bulundu!
Bergama Necla-Mithat Öztüre Devlet Hastanesi Acil Tıp Uzmanlarından Dr. ...
Öğretmenine 'ışık' oldu
İzmir'de, beyin tümörü nedeniyle görme kaybı yaşayan emekli İngilizce ...
 
Rahim ağzı kanseri için yeni test
Nanoplastiklerin kalp krizi, felç ve erken ölümle bağlantılı olduğu düşünülüyor. ...
Acil durum ilan edilmişti: 'M-çiçeği'nde aşı yetersiz!
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından uluslararası acil durum ilan edilen ...
İnsan beyninde ilk kez tespit edildi
Plastik, giysilerimizden arabalara, cep telefonlarımızdan su şişeleri ...
 
Kuyumculardan sonra sıra onlarda… Eczanelerde denetim şoku!
Maliye’nin, kuyumcu esnafıyla başladığı eşzamanlı denetlemeleri eczanelerde ...
Eczacılardan ‘kış’ uyarısı: Zam olmazsa ilaç sıkıntısı çıkar!
İlaç üreticileri, 2023 Aralık’ında yapılan kur ayarlamasıyla yüzde 25 ...
Elektronik sigaralar için uyarı: Kalp krizini tetikleyebilir
Doç. Dr. Asım Enhoş, elektronik sigaralar ile ilgili uyarıda bulunarak, ...
 
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Atatürk’ün Toprak Kanunu ya da feodalizmin tasfiyesi uğraşısı
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
O köy devlete kafa tutamaz!
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Siber ve milli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Çeşme Projesi’ni kim sabote etti?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Dinimiz Âmin
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
 Narin (İnce) Habercilik ve Medya Etiği
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Gazzeli Çocuklara Mektuplar (5) Yönetmen değil, önce insanım!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Okullar açıldı
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva