Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – Vatandaşların sağlık harcamaları her geçen ay biraz daha artarken, hastalar tıbbi ilaçlara da taksit ister hale geldi. Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan ruhsatlandırılmış vitamin gruplarının taksitle verilmesini emsal gösteren hastalar, 'Devletin ödediği ilaçlara çok yüksek katılım payları ödüyoruz. Bu rakamların 1000 lirayı geçtiği oluyor. Devletin ödemediği ilaçları nakit veya kartla almak zorunda kalıyoruz. Tıbbi malzemeleri de peşin alıyoruz. Nasıl ki vitaminleri taksitle alabiliyoruz, tıbbi ilaç, tıbbi malzemelerde de taksit imkanı sağlanmalı' görüşünü savunuyor.

İLAÇA ÖDENEN KATKI PAYI BÜTÇELERİ SARSIYOR
Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan ruhsatlandırılmış bitkisel vitaminler, multivitaminlerin fiyatı 250 lirayla 800 lira arasında değişirken, devletin geri ödeme kapsamı dışında bıraktığı göz iğnesinin fiyatı 2 bin lirayı geçiyor. Göz vitaminlerinin fiyatı da 700 lira civarında. Devletin ödediği kanser ilaçları 2 bin lirayı aşmış durumda. Reçetesini yaptırıp tüm ilaçlarını alan hastaların ödediği katılım payı 1000 lirayı aşabiliyor. Hastalar, ilaca ödedikleri paraların artık bütçelerini sarsmanın ötesinde yerle bir ettiğini belirterek, eczanelerde satılan Tarım Bakanlığı onaylı vitaminlere yapılan taksitlendirmenin, tıbbi ilaç ve tıbbi malzemeler için de geçerli olmasını talep ediyor.

SAYILKAN: VİTAMİN, İLAÇ GRUBUNDA GÖSTERİLMİYOR
İzmir Eczacı Odası Başkanı Tuncay Sayılkan, tıbbi ilaç satışlarında taksit olayının kesinlikle olmadığını belirtti. Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan onay almış vitamin grubu ürünlerde taksit yapılabildiğini, hastaların tıbbi ilaçlarla ilgili taksit taleplerini geri kural gereği geri çevirmek zorunda kaldıklarını anlatan Başkan Sayılkan, 'Maalesef taksitlendirmeyi ilaçlarda yapamıyoruz. Bakanlık, tıbbi ilaçta taksit olmayacağını söylüyor. Peki vitaminlerde niye taksit var? Bu soruyla çok karşılaşıyoruz. Çünkü Tarım ve Orman Bakanlığı'nın lisans verdiği vitamin ürünleri, ilaç olarak görünmüyor. Dolayısıyla vitaminlerde taksit mümkün olabiliyor' dedi.

VİTAMİN DE DOKTOR KONTROLÜNDE KULLANILMALI
Burada vitamin grubu ürünleri üreten firmaların bir uyanıklığının söz konusu olduğuna işaret eden Oda Başkanı Tuncay Sayılkan, şu uyarılarda bulundu:

'Tarım Bakanlığı her ne kadar vitaminleri, ilaç grubuna dahil etmese de bunların bir doktor tarafından yazılması ve doktor kontrolünde kullanılması gerekir. Çünkü insanlarımız canı istediği için C vitamini alıyor, B, D vitamini alıyor. Belki o hastanın bir böbrek sorunu var, bilinmedik bir kanser hastalığı var. O bilinçsiz vitamin tüketimiyle, kanser hücrelerini de beslemiş olursunuz. Tarım Bakanlığı'ndan onay alalım da daha çok satalım mantığıyla hareket ediliyor. Vitamin de sonuçta bir ilaçtır. Olayın bir de şu boyutu var; tıbbi ilaçların yüzde 90'ının alıcısı, devlet. Eczaneler, devletten alacağını da 90 gün sonra tahsil edebiliyor. Bu durumda tıbbi ilaca taksit yapmak hiç de mümkün görünmüyor.'