HABERLER>POLİTİKA
25 Mayıs 2011 Çarşamba - 08:40

Susam: Hipermarket yasası çıkaracağız

Ayakkabıcılar Sitesi’nde üreticilerle buluşan CHP’li Susam, yerli üreticinin perakende pazarında kalabilmesi için hipermarket yasasını çıkaracaklarını söyledi.

Susam: Hipermarket yasası çıkaracağız

İZMİR - CHP İzmir Milletvekili ve Milletvekili Adayı Mehmet Ali Susam, hipermarket yasasının en önemli yanlarından birinin yerli üreticiyi korumak olduğunu söyledi. Ulusal pazarda güçlü olmayan KOBİ’lerin uluslar arası rekabette başarılı olamayacağının altını çizen Susam, “CHP iktidarında hipermarket yasasını mutlaka çıkaracağız” diye konuştu.

Yüksel'den İzmir'e 20 üniversite vaadi...haberi için tıklayın
 
Ayakkabı üreticileriyle buluşan Mehmet Ali Susam, ithalatın sektöre önemli darbe vurduğunu ifade etti. Türkiye’nin yapıp satan sanayi modelinden alıp satan modele yöneldiğini söyleyen Susam, “Geçmişte yanında 200 kişi çalıştıran üretici, Türkiye’de üretmek daha pahalı hale gelince ürünleri uzak doğudan almaya, burada 20-30 kişilik bir ekiple montaj yaparak satmaya başladı. Ulusal pazarımız hem ithalat yoluyla, hem de perakende piyasasında güçlenen hipermarketler yoluyla yabancıların egemen olduğu bir noktaya geldi. Bu politikaları değiştirmemiz gerekiyor” dedi.
 
Bakkal-market çekişmesi değil
Hipermarketlerle ilgili mücadelenin bakkal ile market arasındaki çekişme olarak algılanmasının yanlış olduğunu ifade eden Susam, “Aranızda büyük mağazalara ürün satmaya çalışan olmuştur. Satın almada görevli bir kişi, ürünü o mağazada satmak için senden raf kirası, ıskonto, kampanyalara katım payı, yeni açılacak mağazalara katılım bedeli gibi zorlu koşullar koyuyor. ‘Kabul etmezseniz dışarıdan getiririz’ diyor. Adeta insanın belinden su alarak istediği bin bir zahmetle ürettiğiniz ürünü kendi istediği fiyata alıyor, ödemesini de istediği sürede yapıyor. Sıkıştığınızda karşınızda muhatap bile bulamıyorsunuz. Biz bu işi kuralına sokacağız. Raflarda yerli ürünlerinin olması için hipermarket yasasında belirli koşullar olacak” diye konuştu.
 
Küçükler daha fazla istihdam yaratır
CHP iktidarında KOBİ’lerin destekleneceğini söyleyen Susam, “Elbette büyük işletmelere ihtiyaç var. Ancak büyüklerin değişen koşullara ayak uydurması daha zordur. Buna karşın küçük işletmeler, yeterli teknolojik destek verilirse her türlü koşula çok hızlı şekilde adapte olurlar” dedi. Susam sözlerini şöyle sürdürdü:
 
“Ülkenin en temel sorunu işsizlik ve yoksulluktur. Bunu engellemenin tek yolu üretmek, üreteni desteklemek ve yeni iş sahası açmaktır. Büyük firmalar teknolojide geldikleri yer nedeniyle daha çok makine daha az personel çalıştırarak üretim yapıyor. KOBİ’ler ise büyük sermayesi olmadığı için çok makine almak yerine daha çok istihdam yaratarak rekabetçi oluyor. Başka hiç bir neden olmasa bile, sadece işsizliği ve yoksulluğu çözmek için amacıyla KOBİ’leri ve esnafı desteklemek, kaynaklarınızın önemli bölümünü onlara ayırmak zorundasınız.
 


İktidara hazırız.
KOBİ’lerin markalaşma, AR-GE ve ihracat konusunda hem teşvike hem de yönlendirilmeye ihtiyacı var. Öte taraftan doğru bir para politikası uygulanarak ithalatı özendirmekten vazgeçilmeli, aksine pek çok ülkenin yaptığı gibi bazı vergiler koyarak sıcak paranın ülke sanayisini çökertmesinin önüne geçmelidir. CHP’nin bunlara yapmaya hazır bir sanayi stratejisi var. Üretimi teşvik eden, istihdamın üzerindeki yükü kaldıran, KOBİ’lerin sırtına yük yüklemeyen; onu destekleyen bir politikayı hayata geçirmeye hazırız.”  Ayakkabıcılar Sitesi’nde gerçekleşen toplantının ardından esnafı ziyaret eden Susam, buradan. 4. ve 5. Sanayi sitelerine uğrayarak partisi için oy istedi.  

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
CHP'li başkan Davutoğlu'nun seçim otobüsünde
Konya'nın Tuzlukçu ilçe Belediye Başkanı Mustafa Sak, Dışişleri Bakanı ...
Tamaylıgil’den Bergama Cezaevi'ne moral ziyareti
Büyükşehir Belediyesi’ne yapılan operasyon sonrası, CHP Genel Başkanı ...
Yıldırım hem İzmir'e hem Erzincan'a yetiyor
Muhabirimiz Soner Çağlar SunExpress’in ilk uçuşu için Ulaştırma Eski Bakanı ...
 
Bahçeli: Kardeş payı yapmazsam şerefsizim
MHP lideri Bahçeli, TOKİ'deki yolsuzlukları araştıracağını belirtip, bulunan ...
Çelik’ten Kılıçdaroğlu’na 24 saat süre
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun ...
Dervişoğlu: Haciz kapıda vatandaş çare arıyor
Milliyetçi Hareket Partisi İzmir 1.Bölge adayı Müsavat Dervişoğlu seçim ...
 
'İzmir-İstanbul otobanı kentin geleceğidir'
Eski Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, İzmir-İstanbul otoyolu projesinin ...
Erdoğan: CHP ile BDP ittifak yaptı
Başbakan Erdoğan, CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun 'Kürt sorununu çözeceğim' ...
Güçbirliği'nden Türk-İş'e ziyaret
Cumhuriyet Güçbirliği İzmir 1. Bölge Bağımsız Milletvekili Adayı Yaşar ...
 
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
‘Gönülsüz bekarlar’ için bakanlar devreye!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
34 yıldır katilleri nasıl bulunmaz?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İmamoğlu yalnız mı bırakılıyor?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Büyük İnsanlık İçin: MikroRNA!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva