HABERLER>POLİTİKA
3 Ekim 2011 Pazartesi - 10:53

Susam: “Bu zamlar çok can yakacak”

CHP İzmir Milletvekili ve TBMM Enerji Komisyonu üyesi Mehmet Ali Susam, doğalgaza yapılan yüzde 14’lük ve elektriğe yapılan yüzde 10’luk zammın hem sanayiciyi hem de tüketiciyi zor durumda bırakacağını söyledi.

Susam: “Bu zamlar çok can yakacak”

İZMİR - Zammın, yaklaşan kış aylarında evlerinde ısınma amacıyla elektrik ve doğalgaz kullanan çok sayıda aileye ilave yük getireceğinin altını çizen Susam, “Evlerde elektriğin önemli bölümü, doğalgazın ise tamamına yakını ısınma amacıyla kullanılmaktadır. Kış aylarında tüketim artacağı için yapılan bu zam vatandaşın cebini yakacaktır. Öte taraftan ürettiğimiz elektriğin de yüzde 55’i doğalgaz elde edildiği için önümüzdeki günlerde elektrik fiyatlarına ikinci bir artış zorunlu görünmektedir” dedi.
 
Elektrik vatandaşı iki kez çarpacak
Türkiye’nin dünyada en pahalı enerji kullanan ülkeler arasında olduğunu hatırlatan Susam, “Dünya Enerji Konseyi ve Uluslar arası Enerji Ajansı rakamlarına göre Türkiye’de kullanılan enerjinin fiyatı, Amerika’dakinin iki katı ve Avrupa Birliği ülkelerinin en yüksek düzeyindedir. Sadece geçen yıl Türkiye’de gerçekleşen fiyat artışları, OECD ülkelerindeki fiyat artışından yüzde 50, AB ülkelerindeki artıştan iki kat fazladır. Enerji, bütün sektörlerin temel girdisi olduğu için orada yapılan zam, katlanarak satın alınan her üründe son tüketiciyi bir kez daha etkilemektedir. Bir başka deyişle elektrik vatandaşı iki kez çarpmaktadır ” diye konuştu.
 
Zammı devlet karşılamalıydı
Cumhurbaşkanı Gül’ün Meclis açılış konuşmasında ara mal ithalatındaki artışa dikkat çektiğini hatırlatan Susam, “Oysa sanayici, başta enerji olmak üzere yüksek girdi maliyetleri nedeniyle ara malı ithal etme yoluna gitmektedir. Yapılması gereken sanayicinin üzerindeki yükleri azaltmak olmalıdır. Enerji fiyatını bu kadar yükselten ana neden, üzerindeki aşırı vergi yüküdür. Hükümet, dövizdeki ani yükselişle artan enerji maliyetini sanayici ve tüketicinin omuzlarını yüklemek yerine; vergi oranını aşağı çekerek dengelemeliydi. Bu zammı hükümet sineye çekmeliydi. Enerji fiyatlarındaki yükseliş, kademeli olarak her ürüne çeşitli oranlarda yansımaktadır. Neticede fiyatlardaki bu yükseliş sanayicinin üretim, tüketicinin alım gücünü düşürecektir. Bir yandan ekonomik kriz, diğer yandan sürekli yükselen maliyetler nedeniyle önümüzdeki kış hem sanayici hem de vatandaş açısından zor olacak” dedi.
 
Batı hattı niye iptal oldu?
Rusya’dan Batı Hattı’yla 6 milyar metreküp doğalgaz alımının durdurulduğunu hatırlatan Susam, “Enerji Bakanı, yeterli indirimi alamadıkları için sözleşmeyi iptal ettiklerini ama Rusya’dan aynı yolla özel sektörün doğalgaz alacağını söyledi. Rusya’dan aldığımız doğalgaza ihtiyacımız yok mudur? Yoksa neden özel sektörün bu gazı alacağını söylemiştir. Eğer özel sektör doğal gazı daha ucuza alabilecekse, neden devlet iyi pazarlık etmemiştir. Eğer alamayacaksa, daha yüksek fiyata gaz kullanılarak üretilen ürünler, otomatik olarak ürün fiyatlarına yansıyacaktır. Hükümet ithalatı özel sektöre bırakarak, oluşacak fiyat artışının siyasal sorumluluğundan kaçmak mı istemektedir. Sayın Bakan, bu konuda kamuoyunu daha ayrıntılı bilgilendirmelidir” diye konuştu.
 
Mazot fiyatı kamyoncuyu bitirdi
Öte yandan mazota yapılan son zamların kamyoncuya yaşam hakkı tanımadığını ifade eden Susam, “Kamyoncunun kullandığı mazotun yaklaşık yarısı vergidir. Akaryakıt giriş fiyatında gerçekleşen artış, vergi oranı nedeniyle pompaya iki kat olarak yansımaktadır. Neticede vergi geliri artmakta ama bütün taşımacılık sektörü bundan zarar görmektedir. Buna ilave olarak gelir vergisi, motorlu taşıtlar vergisi ve sigorta primi ödemektedir. Ticari hayatın akaryakıt zamlardan etkilenmemesi için taşımacılık ya da tarım yapanların bu amaçla kullandığı mazotta vergi indirimine gidilmelidir” dedi.
Türkiye’de toplanan bütün verginin yüzde 67’si bunun dolaylı vergilerden oluştuğunu söyleyen Susam, “Dolaylı vergilerle bütçe yapmak, hızla terk edilmesi gereken bir anlayıştır. Bunun yerine kazancın vergilendirildiği daha sağlıklı ve adil bir vergi sistemine ihtiyaç bulunmaktadır” diye konuştu.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Hamdi MEN 3 Ekim 2011 Pazartesi 21:54

Senin hakkında da çuval dolusu soru soruldu. Halka karşı sorumluluk sahibi olsan hakkında sorulan sorulara cevap verirdin. Demokrat az demiş. Tiyatro sahnesi değil burası.

Yorumu oyla      13      6  
DEMOKRAT 3 Ekim 2011 Pazartesi 12:32

Sayın Susam,Bu söylediklerini az çok Ekonomiyi takip eden her vatandaş biliyor.Günlük Hayattada Zaten bu sıkıntıları çekiyor.İnsanların gayet iyi bildiği bir konuda yine Ahkam Kesmişsin.Konuşmaktan başka yapabileceğin bir şey yok sanırım.İzmirli seni ne diye Meclise Yolladı.Bu Tip sorunları çözesin diye,bize mazeret üretme.Ha benim adım Hıdır,Elimden gelen Budur dersen Birşey diyemem.Hep Şikayetleniyorsun fakat İcraatını hiç göremiyoruz.Birtek Esnafın sorunlarınla ilgileniyormuşsun gibi yapıyors

Yorumu oyla      16      7  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Tutuklu vekillere izin formülü
Meclis’in açılmasından sonra yeniden gündemin ilk sıralarına yerleşen ...
AK Parti seçmeninin yüzde 16,4'ü Atatürkçü-Kemalist!
AK Parti'nin araştırmasına göre, 12 Haziran'da 3.5 milyon Atatürkçü-Kemalist ...
AK Parti kongreleri silahlı kavgayla başladı
Delege seçimleriyle birlikte kongre startını veren AK Parti’de işler karıştı. ...
 
İmzacılar Kocaoğlu'yla telefonda konuştu
CHP İzmir’de, İl Başkanı Tacettin Bayır’a bayrak açan muhalif il delegeleri, ...
'Gerekirse PKK ile görüşülür'
Başbakan Erdoğan, son dönemde en çok tartışılan konu olan MİT ve PKK arasındaki ...
Susam’ın açıklamaları partide yankı buldu
CHP İzmir İl Örgütü’nde yaşanan parti içi hareketlenme ve İl Başkanı Tacettin ...
 
Erdoğan'dan Kılıçdaroğlu'na: Yan gelip yatana oy verilmez
Başbakan Meclis açılışının çıkışında gazetecilere açıklama yaptı. Başbakan ...
AK Parti’de tek aday baskısı sonuç verdi
Karabağlar ve Kemalpaşa ile birlikte delege seçimlerinin startını vererek ...
Gül: Terörü kınamak bir namus borcudur
Meclis’in yeni yasama yılı bugün başlıyor. TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İşte 'gülen' ilk fotoğrafı!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
CHP ne yapmalı?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Neden toprak reformu yapılmalı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva