HABERLER>KÜLTÜR - SANAT
6 Ocak 2010 Çarşamba - 00:00

Sinema da ’‘Maço erkek’’ devri bitiyor

Türk sinemasında 'erkek olma' kavramı değişiyor, maço erkek karakterlerinin yanı sıra kendini erkek gibi hissetmeyen erkek karakterler de resmediliyor.’

Sinema da ’‘Maço erkek’’ devri bitiyor

Türk sinemasında 'erkek olma' kavramı değişiyor, maço erkek karakterlerinin yanı sıra kendini erkek gibi hissetmeyen erkek karakterler de resmediliyor.’
 
İZMİR - Ege Üniversitesi (EÜ) İletişim Fakültesi Radyo-Televizyon ve Sinema Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Lale Kabadayı, özellikle Yeşilçam döneminde kalıplaşmış karakter yapılanmaları olduğunu ancak son yıllarda bunda değişiklikler gözlemlendiğini söyledi.
 
Filmlerde erkek olma kavramının değiştiğini belirten Doç. Dr. Kabadayı, artık iki tip erkek karakter eğilimi olduğunu belirterek, ''Maço karakterler ve karşısında tam zıttı olan fiziksel veya zihinsel özrü, eksikliği olan karakterler olmak üzere iki tip erkek ön plana çıkarıldı. Daha önce erkek koruyucuydu. Cesareti, gücü gösteren, zekaya sahip, yapabilirlik kudreti yüksek karakterlerdi. Ama 2000'li yıllardan sonra toplumsal değişmelerle erkeklerin artık kendini erkek gibi hissetmediği bir sinemanın oluşmaya başladığını görüyoruz. 2000 yılı sonrası eksik olan erkekler resmedilmeye başladı'' dedi.
 
MAÇOLUK VE MİLLİYETÇİLİK
Maço karakterlerin genellikle milliyetçilik temalarıyla tekrarlandığını, bunun son dönemdeki örneklerinin 'Son Osmanlı Yandım Ali', 'Kurtlar Vadisi: Irak' ve 'Kurtlar Vadisi: Gladio' gibi filmler olduğunu ifade eden Doç. Dr. Kabadayı, şunları kaydetti:
 
''Bunlar erkek egemen sistemi devam ettiren, kaba ve maçoluğa dayanan sistemin örnekleri. Bu kahramanlar kabalıklarıyla kahramanlaşan karakterler. Bir yandan da eksik olan erkekler resmedilmeye başlıyor 2000 sonrasında. Bu eksiklik 2004 yapımı Yazı Tura'da olduğu gibi fiziksel bir özür olabilir, sağır olmak, sakat kalmak. Sosyolojik ve psikanalitik eleştiride, çözümlemelerde bunu hadım edilmekle eşdeğer görüyoruz.
 
BİR ERKEĞİN EN BÜYÜK KABUSU...
Bir erkeğin en büyük korkusu hadım edilmektir. Hadım edilmek de yalnızca cinsel organının kesilmesi değildir. Kulağı, bacağını kaybetmek de benzerdir. Bu korkular filmlere yansıyor. 80'lerden bu yana erkeklerin kendileriyle ilgili kimliklendirme sorunları var. Bu değişimin nedeni 80'lerden sonra kapitalizmin getirdiği kavramlar.''
 
Toplumların sürekli değiştiğini, bu değişikliklerin filmlere de yansıdığını belirten Kabadayı, şöyle konuştu:
 
'ERKEK OLSAYDIN DA...'
''Bizde toplumsal değişiklikler Amerika'daki gibi hızlı şekilde filmlere yansımıyor. 80'ler sonrası değişikliklerin yansımasını 2000'li yıllarda görmeye başladık. Mesela 80'lerden sonra her mahallede zengin yaratılacağı söylendi. Her mahallede zengin yaratma kavramı az parayla da olsa ailenizi geçindirmenizin geçerli bir sistem olmadığını size söylüyor. Peki ne oluyor, yan komşunuz kadar para kazanamadığınız için aileniz, en başta karınız size karşı davranmaya başlıyor, size 'Erkek olsaydın da evini geçindirebilseydin' demeye başlıyor. 'Kabadayı' ve 'Eşkıya' filmleri bu son adamların tek örnekler olarak kaldığı filmler. Dürüstlüğün artık geçerli bir sistem olmadığı, köşe dönmeciliğin, kolay yoldan para kazanmanın erkekliği temsil etmeye başladığı filmler. O yüzden erkekler kendisine eskisi kadar güvenli değil.
 
KURTARICI OLAMAYAN ERKEKLER
2007 yapımı 'Jan Jan'da akıl hastası olarak resmedilen bir erkek karakteri var mesela. Kadın karakterle aralarında ilişki gelişiyor, sonuçta toplumsal kurallardan birlikte kaçıyorlar. Oysa her zaman ne yapması beklenirdi, fiziksel ve ruhsal sağlıklı olması ve kızı düştüğü hayattan kurtarması beklenirdi. 2004 yapımı 'Gönül Yarası'nda yaşlı karakter Şener Şen, sevdiği kadını ölümden kurtaramıyor mesela.''
 
Doç. Dr. Kabadayı, 'Sis ve Gece', 'Kader', 'Adem'in Trenleri' gibi filmlerin de sorunlu, değerlerini kaybetmiş, fiziksel veya zihinsel hastalıklı, önemsenmeyen, yetersiz görünen erkek karakterleri resmedilen filmlere örnek olabileceğini sözlerine ekledi. (ntvmsnbc)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Gazeteciler Necati Cumalı’’yı anacak
Edebiyat dünyasının önemli kalemlerinden Necati Cumalı, bu yıl Urla’’da ...
Cem Yılmaz'dan 'Yahşi' rekor
Cem Yılmaz’’ın son filmi ’‘Yahşi Batı’’ gişede büyük başarı yakaladı. ...
Latife Hanım Köşkü yeni yıla ’‘yeni’’ girdi
Kamulaştırılarak Karşıyaka Belediyesi tarafından ilçeye kazandırılan tarihi ...
 
’‘Büşra’’ çok konuşulacak!
Muhafazakar bir ailenin kızı Büşra ile nihilist liberal bir köşe yazarı ...
’‘Avatar’’ hasılatları yıkıp geçiyor
James Cameron'un yönetmenliğini yaptığı film, 17 günde bir milyar ...
İki dev isim Boğaz’’da buluşuyor
19 Grammy ödüllü gitarist Eric Clapton ve rock müzik sanatçısı Steve ...
 
Eminem artık yardıma muhtaç
İngiltere'nin eski pop-rock yıldızı Elton John, Amerikalı rapçi Eminem'e ...
Gişede hayal kırıklığı yaratan filmler
Dünya sinemasında 2 hafta önce vizyona giren "Avatar" elde ettiği hasılatla ...
''Amerika gayret ederse bizi anlar''
'Yahşi Batı'nın galasında soruları yanıtlayan Cem Yılmaz, ''Amerikalı ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
50 yıl önce nasıl katil oldu?
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Metanoya!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (2)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türkiye'nin İslam’la sınavı
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kamu yararı Çeşme Projesi’nin neresinde?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
12 Eylül ve yeni Anayasa
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Atatürk’ün Toprak Kanunu ya da feodalizmin tasfiyesi uğraşısı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Siber ve milli!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva