HABERLER>KÜLTÜR - SANAT
4 Ocak 2010 Pazartesi - 00:00

’‘Büşra’’ çok konuşulacak!

Muhafazakar bir ailenin kızı Büşra ile nihilist liberal bir köşe yazarı olan Yaman'ın aşkını anlatan bu film çok konuşulacak. ’

’‘Büşra’’ çok konuşulacak!

Muhafazakar bir ailenin kızı Büşra ile nihilist liberal bir köşe yazarı olan Yaman'ın aşkını anlatan bu film çok konuşulacak. ’
 
Büşra’’nın hikayesi dört yalnız insanın, dört farklı bakış açısının ve dört trajik öykünün düğümlenmesiyle vücuda geliyor.
 
Büşra üniversiteden yeni mezun olmuş, hayata atılmak üzere olan, muhafazakar ve varlıklı bir ailenin türbanlı kızıdır. Modern ve progresif arzuları ile, ailesinin onu yetiştirdiği ve alışkın olduğu değerler kendi içinde bir çelişki halindedir. Zeki, maneviyata önem veren, ve yaşından öte bir bilgeliğe sahip olmasına rağmen muhafazakar veya liberal Türkiye arasında nereye ait olduğunu çözememektedir.
 
Yaman nihilist köşe yazıları ve agresif romanlarıyla tanınan, liberal bir gazeteci-yazardır. İçe dönük bir yapısı varmış gibi gözükse de, çok dobra ve pervasız konuşur, damarına basıldığında ortamın gerektirdiği diplomatik üsluba aldırmadan ağzına geleni söyler, bunun sonucunda kaybedebileceklerini umursamaz, aklı ve yeteneği sayesinde yarattığı krizlerin yol açabileceği problemleri aşma gücüne sahiptir. Her kariyer insanı gibi o da belli bir seviyede kente ve kent ilişkilerine mahkum olmuş, gerek kariyerinde gerek özel hayatında kendisiyle çelişebilecek şeyler yapmış ama samimiyete ve açık yürekliliğe karşı daima bir açık kapı bırakmıştır.
 
Ferit ise Büşra’’nın ailesinin son derece sıcak baktığı bir damat adayıdır. Özünde aşırı tutucu ve önyargılı bir şekilde dindar olan Ferit, iş dünyasında ve arkadaşlarıyla olan sosyal hayatında ise asla gerçek kimliğini deşifre etmez. Sürekli farklı maskeler takan bu asabi genç adam, o kadar farklı kılığa ve davranışa bürünmüştür ki, bu kimliklere özendiği mi yoksa onlardan nefret ettiği mi belli değildir.
 
Alara, doğunun spiritüel öğretileriyle modern&kentli kimliğini ’“kendince’” birleştirmiş, Yaman ile ilişkisini kaybetmemek için her türlü davranışı benimseyebilecek, alımlı bir genç kadındır. Görünürde mükemmel çift oldukları Yaman’’la son zamanlarda araları iyice açılmıştır. Verdiği Yoga derslerindeki özdeyişleri ve felsefeleri kendi hayatına uygulayamamakta, içinde fokurdayan fesatlığı ve Yaman’’a olan trajik alışkanlığını aşamayan müstehzi bir insandır.
 
Filmin esas konusu Büşra ile Yaman’’ın tüm engellere ve ideolojik farklılıklara rağmen önüne geçemedikleri çekim kuvveti, ve sonunda alevlenen aşktır. İnsanların siyasi veya vicdani görüşlerine göre değil, özlerinde yer alan benzerliklere göre değer kazandığı, naif bir aşk.
 
Bir yandan Ferit ve Alara’’ya ve bir yandan etraflarında tepki ile alevlenen muhafazakar ve liberal çevrelerine rağmen birbirlerine karşı olan hislerini engelleyemeyen Büşra ve Yaman, başlarına gelecek absürt komik engeller ve türlü belalara rağmen önyargılarını bir kenara bırakıp birbirlerini tanımaya bir fırsat verirler.
 
Fiyaskoya dönüşen türban defilelerinden, gençlerin çılgınca eğlendiği maskeli balolara, ara sokaklardan mahalle kavgalarına kadar İstanbul’’un en güzel ve en kirli yerlerinin varolduğu, sevginin, baskının ve en önemlisi yalnızlığın sorgulandığı bir dram Büşra. Türkiye’’nin ve Türklerin birbirlerini kırmaya ve birbirlerinden uzaklaşmaya meyilli olduğu bir dönemde, en insancıl ve doğal duyguların imkansız mücadelesi.
 
Sonunda ortaya çıkan kaçınılmaz trajedi ise, yaşadıkları toplumun en üzücü gerçeğini onlara mutlak bir biçimde anlatacak: Hoşgörü olmayan toplumlarda, insanlar yalnızlığa mahkumdur.
 
BOYSAL: TÜRBANA BİR GÖNDERME YOK
Büşra'ya sinemadan önce çizgileriyle hayat veren Bahadır Boysal, karakteriyle ilgili şunları söyledi: "Başörtülü Büşra'nın film yapılmasının üzerinde çok konuşulacağını biliyorduk. Bu yüzden yapımcılarla üzerinde bir buçuk yıl tartıştıktan sonra bu işe başladık. Türbana bir göndermemiz de yok. İzleyenler görecekler. Büşra tam bir hayal kahramanı. Türbanlı olmak bir yana zengin aile kızı ve tek çocuk. Problemli bir kız evlat. Aşkının peşinden gidiyor. Aşık olduğu gazeteci yazar biri var ve o da en az onun kadar problemli. Temel söz aslında 'hepimimiz yalnızız' ile 'yaşadığımız çevrede hoşgörüye dair' oldu." (Gazeteport)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
’‘Avatar’’ hasılatları yıkıp geçiyor
James Cameron'un yönetmenliğini yaptığı film, 17 günde bir milyar ...
İki dev isim Boğaz’’da buluşuyor
19 Grammy ödüllü gitarist Eric Clapton ve rock müzik sanatçısı Steve ...
Eminem artık yardıma muhtaç
İngiltere'nin eski pop-rock yıldızı Elton John, Amerikalı rapçi Eminem'e ...
 
Gişede hayal kırıklığı yaratan filmler
Dünya sinemasında 2 hafta önce vizyona giren "Avatar" elde ettiği hasılatla ...
''Amerika gayret ederse bizi anlar''
'Yahşi Batı'nın galasında soruları yanıtlayan Cem Yılmaz, ''Amerikalı ...
Fatih Akın’’dan ’‘lezzetli’’ bir film
  Yeni filmi 'Soul Kitchen'da aşk, müzik, yemek ve dostluğu ...
 
Sosyal projelere sanatsal destek
Yaratıcı Çocuklar Derneği ile Konak Belediyesi işbirliği sürüyor. Alsancak’’ta ...
İzmir sanata doyacak
İzmir Sanat, yeni yılda Ömür Göksel’’den Anjelika Akbar’’a kadar onlarca ...
Orhan Pamuk laikleri kızdıracak
Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk, Amerikan PBS televizyonuna yaptığı açıklamada, ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
50 yıl önce nasıl katil oldu?
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Metanoya!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (2)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türkiye'nin İslam’la sınavı
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kamu yararı Çeşme Projesi’nin neresinde?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
12 Eylül ve yeni Anayasa
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Atatürk’ün Toprak Kanunu ya da feodalizmin tasfiyesi uğraşısı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Siber ve milli!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva