HABERLER>SAĞLIK
6 Mayıs 2011 Cuma - 15:37

‘Sigara şirketleri üniversite kampüslerine odaklandı’

Sigara ve Sağlık Ulusal Komitesi Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı, sigara şirketlerinin gençlere yönelik stratejilerinin üniversite kampüslerine odaklandığını söyledi.

‘Sigara şirketleri üniversite kampüslerine odaklandı’

İSTANBUL - Dağlı, sigara yasağının ardından yetişkinlerde sigara kullanımının düştüğünü, buna karşın gençlerde artış gösterdiğini belirtti. Dağlı, Türkiye'de 2003 ve 2009 yılları arasında ilk ve ortaöğretim okullarında yapılan ''Küresel Gençlik Tütün Araştırması''nı anımsatarak, şöyle konuştu:
 
''2009 yılında erkek çocukların yüzde 10,2'si, kız çocukların ise 5,3'ü sigara içmektedir. Üstelik sigara içmeyen erkek çocukların yüzde 10,6'sı, kızların ise yüzde 9,8'i bir yıl sonra sigaraya başlamayı düşündüklerini beyan etmişlerdir. Bu değerler de 2003 yılı ile karşılaştırıldığında büyük artış göstermiştir.''
 
Araştırmalara göre, 15-24 yaş grubunda her gün sigara kullanımının yüzde 21 olduğunu vurgulayan Dağlı, ''Sigara şirketlerinin gençlere yönelik stratejilerinin üniversite kampüslerine odaklandığını tespit ettik. Farklı üniversitelerde yüzde 21-48 arasında değişen oranlarda sigara kullanımı var'' dedi.
 
Üniversitelerdeki kariyer günlerini ve ilanlarını, konuya ilişkin gazete kupürlerini de gösteren Dağlı, 4207 sayılı Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun sayesinde tütün tanıtım ve reklam sponsorlukları büyük ölçüde yasaklanmasına rağmen sigara şirketlerinin cep harçlığı kazanmak isteyen öğrencilere sigara tanıtımı yaptırdıklarını, ayrıca üniversitelerde gençlerin meslek seçmesine yardımcı olmak için düzenlenen ''Kariyer Günleri'' gibi etkinliklere katılarak, gençler arasındaki kurumsal itibarlarını pekiştirdiklerine dikkati çekti.
 
Dağlı, sigara şirketlerinin üniversite kampüslerinde yürüttükleri 4207 sayılı Yasa'yı ihlal eden her türlü pazarlama faaliyetlerinin yasaklanması talebinde bulunacaklarını bildirdi.
 
TAPDK BAŞKANI'NDAN DAĞLI'YA DAVA
Avukat Turgut Kazan da Türkiye'de ilginç bir demokrasi anlayışı bulunduğunu, yasak olması gereken her şeyin serbest, serbest olması gereken şeylerin de yasak olduğunu savundu
 
Dünya Sağlık Örgütü Çerçeve Sözleşmesi uyarınca sigara endüstrisiyle kamusal ilişkinin kesinlikle yasak olduğunu hatırlatan Kazan, ''Ancak bizde serbest. O kadar serbest ki anlı şanlı tütün firması yöneticilerine, öğrencilere hitap etme imkânı tanınması serbest. Elif Dağlı, sigara konusunda en yetkili kuruluş olan TAPDK Başkanı'nın sigaralarda bağımlılığı artıran katkı maddeleri konusundaki duyarsızlığını ve uluslararası tütün firmalarının toplantısına katılmasını eleştirmiştir. TAPDK Başkanı ise Dağlı'ya 'kendisine hakaret ettiği' gerekçesiyle dava açmıştır'' diye konuştu.
 
Gençler adına konuşan Avrupa Genç Hukukçular Derneği İstanbul Şube Başkan Yardımcısı Baran Baş da ''Biz gençler olarak sigarayı kampüslerimizde görmek istemiyoruz. Bu konuda atılacak tüm adımların da arkasındayız'' dedi.
 
Beytepe Üniversitesi Öğrenci Kolektifi'nden Can Kaya da üniversitelerin üniversite-sanayi iş birliği adı altında sigara şirketlerine açıldığını savunarak, ''Kariyer Günleri'' kapsamında 8 Kasım 2010'da üniversiteye seminer vermeye gelen bir sigara şirketinin üst düzey yöneticisini arkadaşlarıyla yumurta atarak protesto ettiklerini söyledi.
 
Kaya, ''Arkadaşlarla 78 günümüzü Sakarya'da Tekel işçileriyle geçirdik. Tekel işçilerine neler yaptıklarını gördük. Bu nedenle yöneticiyi yumurtalarımızla kovduk. Üniversitelerimizi piyasalaştırmaya çalışanlara hiçbir zaman izin vermiyoruz'' diye konuştu.
 
Avukat Sunay Akyıldız da hükümetin 4207 sayılı Yasa gereği tütün endüstrisiyle iletişime girmemek yükümlülüğü bulunduğunu, ayrıca bu endüstrinin üniversitelerden içeri girmesinin de kesinlikle yasaya aykırı olduğunu söyledi.
 
Konuşmaların ardından Dağlı, Kaya ve Baş'a, üniversitelerde sigaraya karşı mücadelede destekleri için birer teşekkür mektubu ve ellerinde yumurta tutan sincap ve tavşan şekillerinde çikolatadan yapılmış birer sembolik ödül verdi.
 
Can Kaya, ''Daha önce yumurta attığımız için hep ceza almıştık, ödül almaya alışık değiliz'' dedi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Babalar ‘katılımcı’ olmalı
Çocuk sahibi olmaya hazırlanan baba adaylarının, rahat ve eşiyle mutlu ...
Doktorların yazdığı ilaçlar incelenecek
Sosyal Güvenlik Kurumu, 120 bin doktor ile bütün hastaneleri izlemeye ...
‘Diş hekimliğinde sorunlara yol açıldı’
Türk Diş Hekimleri Birliği, yaptığı açıklamada Sağlık Bakanlığı'nın ülke ...
 
Asistanlara döner sermaye şoku!
DEÜ Tıp Fakültesi'nde eylemleriyle gündem yaratan asistanların talepleri ...
TEB: Öncelik MEDULA’nın sağlıklı çalışması
Türk Eczacıları Birliği (TEB) sağlık ve eczacılık sisteminde birincil ...
Böbrek yetmezliği tavan yaptı
Dünyada, her 10 kişiden biri kronik böbrek yetmezliği tehlikesi altındayken, ...
 
Demir eksikliği anemisinde kanser riski
Demir eksikliği anemisi, ileri yaşta görülme sıklığı artan ve en sık görülen ...
Bahar coşkusu 10. İrenbe Çocuk Şenliği’nde yaşanacak
İrenbe Kadın Hastalıkları ve Doğum Dal Merkezi - Tüp Bebek Merkezi’nin, ...
Kronik yorgunluğa karşı 10 öneri
Koşuşturmal büyük şehir yaşamı ve mevsim geçişi derken, günlük tempomuzu ...
 
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
İzmirli kız ve Onur E. Yıldız meselesi
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
CHP ne yapmalı?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Sinema dünyasına İzmirli iki yıldız!
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Neden toprak reformu yapılmalı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İzmir’in sokakları hem kız hem deniz kokar… 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çocuk nasıl şımarır?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (8) 'Sokak satıcıları'
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva