HABERLER>SAĞLIK
4 Mayıs 2011 Çarşamba - 14:55

Demir eksikliği anemisinde kanser riski

Demir eksikliği anemisi, ileri yaşta görülme sıklığı artan ve en sık görülen kanserler arasında bulunan kalın bağırsak kanserinde önemli bir bulgu olarak gösteriliyor.

Demir eksikliği anemisinde kanser riski

ANKARA - Uzmanlar, ileri yaşta özellikle nedeni bilinmeyen demir eksikliği anemisinde mutlaka kalın bağırsağın detaylı bir şekilde incelenmesi gerektiğini; demir eksikliği anemisi olanlarda dışkıda gizli kan bakılarak bunun nedenin belirlenmesi gerektiği uyarısında bulunuyor.
 
Demir eksikliğinin kendisinin riski artırmadığını, ancak kansızlık nedeni olarak altta yatan sorun olarak kanserin ortaya çıkabileceği vurgulanıyor.
 
Tıbbi Onkoloji Derneği Başkanı ve Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şuayib Yalçın, 19. Ulusal Kanser Kongresi'nde her geçen gün görülme sıklığı artan kanserler arasında kalın bağırsak kanserlerinin bulunduğunu belirterek, bunun her iki cins için de önemli bir sorun olduğunu söyledi.
 
Kalın bağırsak kanserinin Türkiye'de özellikle kadınlarda meme kanserinden, erkeklerde ise akciğer ve prostat kanserinden sonra en sık görülen kanser türü olduğunu ifade eden Yalçın, ''Kalın bağırsak kanseri, Türkiye'de tüm kanserlerin yüzde 8-10 kadarını oluşturuyor'' dedi.
 
Yalçın, kalın bağırsak kanserlerinin yaşın ilerlemesiyle birlikte görülme sıklığının arttığına dikkati çekerek, Türkiye'de de her geçen yıl ortalama insan ömrünün uzamasına bağlı olarak bu tip kanserlerin görülme sıklığının artmasının öngörüldüğünü belirtti. Hastalığın 70'li yaşlarda çok fazla görüldüğünü dile getiren Yalçın, ''Kalın bağırsak kanserinin 20 yıl içinde önemi daha da artacak'' dedi.
 
Yalçın, erken yaşlarda görülen kalın bağırsak kanserlerinin çoğunun genetik kökenli olduğunu anlatarak, ''Genetik kökenlilerin daha az kompleks mekanizmalara sahip olabildiği için tedavide başarı şansı daha fazla olabiliyor'' diye konuştu.
 
Kalın bağırsak kanserinin akciğer kanserinden daha az öldürücü, ancak bir o kadar ciddi bir hastalık olduğunu vurgulayan Yalçın, hastalığın akciğer kanserine oranla daha iyi yönlendirilebildiği ve tedavisinin daha mümkün olduğunu dile getirdi.
 
TANI İÇİN DIŞKIDA GİZLİ KAN TESTİ
Yalçın, hastalığın dışkıdan kan gelmesi, dışkılama alışkanlığında değişiklik, ishal, kabızlık, ishal ya da kabızlık ataklarının olması, ani karın ağrıları, karında şişkinlik veya kitle ele gelmesi ve kimi zaman da bağırsakta tıkanıklık ile bağırsakta delinme ile kendini gösterdiğini söyledi.
 
Hastalığın en önemli belirtisinin ileri yaşta ortaya çıkan ''demir eksikliği anemisi'' olduğunu vurgulayan Yalçın, ''İleri yaşta özellikle nedeni bilinmeyen demir eksikliği anemisinde mutlaka kalın bağırsağın detaylı bir şekilde incelenmesi gerekiyor'' diye konuştu.
 
Yalçın, çocukluk çağında demir eksikliği anemisinin beslenme şekline bağlı yetersiz olabildiğini, doğum yapan ya da fazla kanaması olan kadınlarda ve görülebildiğine dikkati çekerek, adet düzensizliği olan 20-30'lu yaşlar ile 30-40'lı yaşlarda demir eksikliği anemisinin ciddiye alınması gerekir. Demir eksikliği anemisi olanlarda gaytada (dışkıda) gizli kan bakılması, bunun kan kaybı ile yoksa başka bir nedenden mi olduğunun belirlenmesi gerekiyor'' dedi.
 
Çocukluk döneminde demir eksikliği olmasının hastalık açısından riski artırmadığını vurgulayan Yalçın, ''Çünkü demir eksikliğinin kendisi riski artırmaz, ancak kansızlık nedeni olarak altta yatan sorun olarak kanser olabilir. Bunun nedeni esas kan kaybı olduğu için kolan kanserine bağlı bir kansızlık ya da polip olabilir'' diye konuştu.
 
Yalçın, hastalığın oluşumun çok yavaş olduğunu, genellikle çok büyük oranda iyi huylu bir polip zemininde geliştiğini anlatarak, şöyle devam etti:
 
BESLENME ŞEKLİ RİSKİ ARTIRIYOR
''Yapılan çalışmalar gösterdi ki sağlıklı ve herhangi bir risk faktörü olmayan bir insanın da mutlaka çeşitli taramalar yaptırması gerekiyor. Bunun için yılda bir kez dışkıda gizli kan ve 5-10 yılda bir de kolonoskopi yaptırılması tavsiye ediliyor. Kolonoskopi yapılmayan durumlarda da alternatif diğer görüntüleme yöntemlerine başvurulabiliyor. Hastaların genellikle yüzde 75'ine cerrahi olarak çıkarılabilir evrede tanı konuluyor, ama bunların beşte biri çok erken evrede yakalanabiliyor. Önemli bir bölümü bölgesel olarak ilerlemiş durumda oluyor. Bu hastalara, ek tedavi veriliyor. Ölüm riski açısından önde gelen kanserler arasında yer alıyor. Tedavi olarak öncelikle yöntem cerrahi uygulanıyor ve bunun dışında medikal tedavi veriliyor. Adjuvan diye isimlendirilen yardımcı 'kemoterapi' yapılıyor. Kemoterapi ile hastalığın nüks riski en aza indirilmeye çalışılıyor. Bu tedavilerle hastaların yaşam süresi 10 yıl öncesine kadar ciddi oranda artıyor. İleri evre olmasına rağmen etkin tedavilerle tümörün yok edildiği hasta oranı artıyor.''
 
Kalın bağırsak kanserinde ileri yaş, obezite, yağlı ya da yüksek enerjili beslenmenin risk faktörleri olduğunu ifade eden Yalçın, fazla kırmızı et tüketiminden kaçınılması gerektiğini söyledi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bahar coşkusu 10. İrenbe Çocuk Şenliği’nde yaşanacak
İrenbe Kadın Hastalıkları ve Doğum Dal Merkezi - Tüp Bebek Merkezi’nin, ...
Kronik yorgunluğa karşı 10 öneri
Koşuşturmal büyük şehir yaşamı ve mevsim geçişi derken, günlük tempomuzu ...
‘Başbakan da olsa böyle hitap edemez’
Başbakan Erdoğan'ın grev yapan sağlıkçılara, 'Çalışmak istemiyoruz dersiniz, ...
 
Kadınlara kansız cerrahi müjdesi
Laparoskopik jinekolojinin öncülerinden kabul edilen Prof. Dr. Cy Liu, ...
Astım çocuklukta yakalıyor
Astım hastalığı genelikle çocukluk döneminde başlıyor ve yüzde 90'ı alerjik ...
‘Hayalimdeki güzel kadını rüyamda gördüm’
Türkiye'nin yüz nakli yapılacak ilk hastası Sezgin Ergen, tetkik sürecine ...
 
Suçlu çimenler!
Alerjiye yol açan polenlerden daha çok çiçekler sorumlu tutulur ancak ...
Yılda 270 bin kadın hayatını kaybediyor
Türkiye'de her yıl bin 300'ün üzerinde kadın rahim ağzı kanserine yakalanıyor. ...
Kanserin tedavisine ramak kaldı
Kanserin 18 çeşidinin kök hücresini tespit eden bilim insanları, bundan ...
 
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
İzmirli kız ve Onur E. Yıldız meselesi
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
CHP ne yapmalı?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Sinema dünyasına İzmirli iki yıldız!
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Neden toprak reformu yapılmalı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İzmir’in sokakları hem kız hem deniz kokar… 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çocuk nasıl şımarır?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (8) 'Sokak satıcıları'
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva