HABERLER>SAĞLIK
5 Mayıs 2011 Perşembe - 17:25

‘Diş hekimliğinde sorunlara yol açıldı’

Türk Diş Hekimleri Birliği, yaptığı açıklamada Sağlık Bakanlığı'nın ülke ihtiyaçlarını göz ardı ederek belirlediği 8 ana dalda uzmanlığın, diş hekimliğinde belirsizliklere ve sorunlara yol açtığını belirtti.

‘Diş hekimliğinde sorunlara yol açıldı’

İSTANBUL - “Uzmanlık eğitimi, diş hekimlerinin lisans eğitimleri sonucunda yapamadıkları işlerin nasıl yapılacağını öğretmelidir. Bu nedenle de öncelikle diş hekimliği lisans eğitimi ile diş hekimlerinin yapamadığı işlemlerin neler olduğunun ortaya konulması gerekmektedir” denilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:
 
“Bütün bunlar yapılmadan uygulanmaya çalışılan düzenlemeler diş hekimleri arasındaki çalışma barışını etkileyecek, karışıklığa yol açacaktır. Diş hekimi olmak için 5 yıllık eğitim ile kazanılması gereken yeterlilikler uluslararası kuruluşlar tarafından net bir şekilde tanımlanmıştır. Buna göre, diş hekimleri mesleki çalışma alanları içerisinde tanımlanan ağız ve diş sağlığı sorunlarını teşhis ve tedavi edecek yeterliliktedir. Uzmanlaşmanın hizmet ve işlem kalitesini arttıracağı iddia edilse de, uzmanlık eğitimi hizmet kalitesini arttırmak için değil, beş yıllık lisans eğitiminde verilemeyen alanlardaki ihtiyacı karşılamak üzere planlanmalıdır.
 
Hastanın direkt uzman diş hekimine başvurması yerine, diş hekimi tarafından yönlendirilmesi uzman olan ve olmayan diş hekimlerinin verimli kullanılması açısından bir zorunluluktur. Sevk sistemi içinde çalışılmasının doğru uygulama olacağı AB ve çeşitli ülke raporlarında vurgulanmaktadır. Doğaldır ki bu yönlendirme diş hekimlerinin kendi yapamayacağı tedaviler için mümkündür. Aynı işi yapan diş hekimi ile uzman diş hekimi arasındaki ayrım sadece hekimlere değil, hastalara da haksızlıktır. Hangi hasta uzmana hangi hasta diş hekimine tedavi olacaktır? Aynı tedavinin ücretleri niçin farklı olacaktır? Diş hekimlerinin yaptığı işler sorgulanma noktasına geliyorsa, beş yıllık eğitim sonucunda edinilen meslek nedir bunun tanımlaması yapılmalıdır.
 
Bizler hiçbir şekilde meslektaşlarımız arasındaki iç barışı bozan uygulamaların tarafı olmak istemiyoruz. Bu sorunlar bugüne ait değil, akademik kariyer yapmak isteyen meslektaşlarımız amacın dışında bugün hiçbir planlama yapılmadan uzman statüsünde değerlendirilmek istenmektedir. Bizler doktoralı meslektaşlarımızın yaptıkları bilimsel çalışmalara saygı duyuyor ve onların bilimsel araştırmalar çerçevesinde değerlendirilmelerini doğru buluyoruz.
 
Doktora gibi özel bir çalışma tarzının bilimsel çalışma yerine farklı amaçlarla kullanımı düşündürücü bir gerçektir. Bunun nedeni ise, bilimsel çalışmalara verilen desteğin yeterli olmamasıdır. Ve yine bilmekteyiz ki sağlıktaki dönüşüm iyiye doğru değil, bu alandaki tüm çalışanların "performans uygulamalarıyla" emeğinin değersizleştirilmesi yönünde ilerlemektedir. Üstüne üstlük 8 anabilim dalındaki uzmanlık ile diş hekimleri birbiriyle etik olmayan bir yarışın içine çekilmektedir.
 
Bizler diş hekimleri olarak gelecek endişesiyle yaşamak istemiyoruz. Aldığımız eğitimle her alanda yetkin olduğumuzu biliyoruz. Uzmanlık yasasıyla aynı işi yapan hekimler arasında ortaya konulan ayrımcılığın bir an önce ortadan kaldırılmasını istiyoruz. Meslek örgütü olarak Türk Diş Hekimleri Birliği'nin diş hekimliği mesleğine ilişkin görüşlerinin dikkate alınmasını istiyoruz.”

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Asistanlara döner sermaye şoku!
DEÜ Tıp Fakültesi'nde eylemleriyle gündem yaratan asistanların talepleri ...
TEB: Öncelik MEDULA’nın sağlıklı çalışması
Türk Eczacıları Birliği (TEB) sağlık ve eczacılık sisteminde birincil ...
Böbrek yetmezliği tavan yaptı
Dünyada, her 10 kişiden biri kronik böbrek yetmezliği tehlikesi altındayken, ...
 
Demir eksikliği anemisinde kanser riski
Demir eksikliği anemisi, ileri yaşta görülme sıklığı artan ve en sık görülen ...
Bahar coşkusu 10. İrenbe Çocuk Şenliği’nde yaşanacak
İrenbe Kadın Hastalıkları ve Doğum Dal Merkezi - Tüp Bebek Merkezi’nin, ...
Kronik yorgunluğa karşı 10 öneri
Koşuşturmal büyük şehir yaşamı ve mevsim geçişi derken, günlük tempomuzu ...
 
‘Başbakan da olsa böyle hitap edemez’
Başbakan Erdoğan'ın grev yapan sağlıkçılara, 'Çalışmak istemiyoruz dersiniz, ...
Kadınlara kansız cerrahi müjdesi
Laparoskopik jinekolojinin öncülerinden kabul edilen Prof. Dr. Cy Liu, ...
Astım çocuklukta yakalıyor
Astım hastalığı genelikle çocukluk döneminde başlıyor ve yüzde 90'ı alerjik ...
 
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
İzmirli kız ve Onur E. Yıldız meselesi
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
CHP ne yapmalı?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Sinema dünyasına İzmirli iki yıldız!
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Neden toprak reformu yapılmalı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İzmir’in sokakları hem kız hem deniz kokar… 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çocuk nasıl şımarır?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (8) 'Sokak satıcıları'
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva