HABERLER>GÜNCEL
11 Ekim 2011 Salı - 11:54

Sahte diploma ile ESHOT'a girmişler

İzmir Büyükşehir Belediyesi ESHOT Genel Müdürlüğü'ne, çok sayıda kişinin sahte lise diplomasıyla girdiği ortaya çıktı. Sahte diplomaları iş garantili olarak 4 bin liraya hazırladıkları iddia edilen H.İ.Ş. ve E.Ö. tutuklandı

Sahte diploma ile ESHOT a girmişler

İZMİR - H.İ.Ş ve E.Ö, sahte diplomaları Büyükşehir'in CHP'li meclis üyesi İ.A'ya verdiklerini ileri sürerken, ESHOT'ta 2011'de işe yerleşen 350 kişinin diplomaları inceleniyor. İlk etapta 8 kişinin sahte belge verdiği belirlendi
 
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde "sahte diploma" şoku yaşanıyor. İhbar üzerine yapılan incelemede ESHOT Genel Müdürlüğü'nde çok sayıda kişinin işe alınırken verdiği, şart koşulan lise diplomasının sahte olduğu tespit edildi. Menemen Cumhuriyet Savcılığı'nın talimatı üzerine harekete geçen polis, 4 bin TL karşılığında sahte diplomaları hazırladıkları iddia edilen H.İ.Ş. ve E.Ö. isimli zanlıları gözaltına aldı. Başta Büyükşehir Belediyesi olmak üzere iş garantili olarak sahte diplomaları hazırlayıp temin ettiği iddia edilen zanlı H.İ.Ş. ve E.Ö. çıkarıldıkları mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi. Öte yandan 2 zanlının ifadelerinde sahte diplomaları Büyükşehir Belediyesi'nin CHP'li meclis üyesi İ.A'ya verdiklerini ileri sürmeleri operasyona yeni bir boyut kazandırdı.
 
NOTER FARK ETTİ
Menemen'de bir beldenin eski belediye başkanı da olan İ.A'nın evinde ve işyerinde yapılan aramada çok sayıda kişiye ait diploma, CV gibi belge ve dokümanın bulunduğu iddia edildi. Bulunan bu diplomaların gerçek olup olmadığı incelemeye alınırken ifadesi alınan ve suçlamaları kabul etmeyen İ.A, meclis üyesi olmasından dolayı herkesin kendisine iş bulması için çeşitli belgelerini verdiğini ileri sürdü. Bu arada ESHOT'da 2011 yılında işe yerleşen 350 kişinin diplomaları inceleme altına alınırken, ilk etapta 8 kişinin sahte diploma verdiği tespit edildi. Bu sayının devam eden inceleme sonucunda daha da artması beklenirken, benzer incelemelerin belediyenin diğer birimleri ve şirketlerinde de yapılmasının gündemde olduğu öğrenildi.
Sahte diploma skandalı, geçtiğimiz ay Menemen'de ortaya çıkarıldı. Menemen'de bir notere başvuran M.Ö. isimli kadın, eşinin diplomasının "aslı gibidir" ibareli örneğini almak istedi. Bu sırada diplomayı kontrol eden noter görevlisi, diplomadan kuşkulandı. Bir bahene bulup M.Ö. isimli kadını oyalayan görevli, durumu polise bildirdi. İhbar sonrası hemen notere gelen Menemen İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri, genç kadını gözaltına aldı. Yapılan inceleme sonrası diplomanın sahte olduğu ortaya çıktı.
Menemen polisi, bunun bir sahte diploma şebekesinin işi olabileceği şüphesiyle soruşturmayı derinleştirdi. Yapılan soruşturma kapsamında, sahte diplomanın Menemen'de yaşayan H.İ.Ş. ile E.Ö. tarafından temin edildiği bilgisine ulaşıldı. Bunun üzerine polis H.İ.Ş. ve E.Ö'yü takibe aldı.
 
İŞ GARANTİLİ DİPLOMA
Yapılan soruşturma ve takipte bu iki kişinin Menemen Endüstri Meslek, Menemen Haldun Koşay ve Şemikler Lisesi gibi bir çok lisenin diplomalarını para karşılığı hazırladığı tespit edildi. Ayrıca adı geçen şahısların Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı ESHOT'ta işe girmek isteyenlere de 4 bin TL karşılığında "iş garantisi" vererek sahte lise diploması temin ettikleri bilgisine ulaşıldı. H.İ.Ş. ve E.Ö, gözaltına alındı.
H.İ.Ş. ve E.Ö'nün verdiği ifade, operasyona ayrı bir boyut kazandırdı. İki zanlı polise verdiği ifadelerinde diplomaları Menemen'de önceki yıllarda bir beldenin belediye başkanlığını da yapmış olan Büyükşehir Belediyesi'nin CHP'li meclis üyesi İ.A'ya verdiklerini ileri sürdü. İki zanlının ifadesi sonrası savcılığın talimatı ile CHP'li meclis üyesinin evinde ve işyerinde arama yapıldı. Buralarda yapılan aramada bir çok kişiye ait diploma, CV ve iş başvuru belgesi bulunduğu iddia edildi.
 
İFADE VERDİ
Savcılığın talimatı ile ifadesine başvurulan İ.A'nın ev ve işyerinde ele geçirilen diploma ve belgeler incelenmek üzere ekipler tarafından alındı. İfadesinde, tutuklanan iki zanlının iddialarını kabul etmeyen İ.A'nın, belediye meclis üyesi olması sebebi ile eş, dost ve yakınlarının kendisine iş başvurusu için diploma ve belgeleri bıraktığını söylediği öğrenildi. İ.A serbest bırakılırken, kendisi de çok sayıda sahte diploma ihbarı alan ESHOT inceleme başlattı. Bu çerçevede, 2011 yılında işe yerleşen 350 kişinin diplomaları tek tek araştırılmaya başlandı. İlk etapta 8 kişinin ESHOT'a verdiği diplomanın sahte olduğu tespit edildi. Bu sayının inceleme sürdükçe artması beklenirken, ilk etapta sahte diploma verenlerin 3'ü kendi isteğiyle işi bıraktı. 3 kişi ise, işten çıkarıldı. 2 kişi için ise, ilgili ilçe milli eğitim müdürlüklerinden yazı beklendiği belirtildi. Bu arada, sahte diploma verdikleri tespit edilen kişiler hakkında da savcılığa suç duyurusunda da bulunuldu.
 
Bu olay Büyükşehir Belediyesi'nde şok etkisi yarattı. Sahte diploma incelemesinin belediyenin diğer birimleri ve şirketlerinde de başlatılmasının gündemde olduğu belirtildi. Öte yandan Menemen Cumhuriyet Savcılığı'nın soruşturmayı sürdürdüğü ve önümüzdeki günlerde yeni gözaltıların da olabileceği kaydedildi.
 
Sabıka kayıtları dahi inceleniyor
ESHOT Genel Müdürlüğü, yaşanan sahte diploma skandalının ardından işe alınanların verdiği sabıka kayıtları ve sağlık raporlarının bile gerçek olup olmadığını belirlemek için geniş kapsamlı bir inceleme başlattı. Konuyla ilgili Yeni Asır'ın sorularını cevaplandıran ESHOT Genel Müdürü Faruk Alçelik, 2011 yılı başından bu yana işe girenlerin hepsinin diplomalarının alındıkları il mili eğitim müdürlüklerinden sorgulandığını söyledi.
Sorgulama işlemlerinin devam ettiğini belirten Alçelik, "Sadece şoför olarak işe giren arkadaşların değil kurumda işe başlayan herkesin dosyasını kapsamlı bir şekilde inceliyoruz. Örneğin, işe girişlerde istediğimiz sabıka kayıt belgelerine, polis araştırması da yaptırtıyorum. Şoför arkadaşlar içinde ehliyetine 5 yıl içinde el konulmuş olanların iş akitlerini de sonlandırıyoruz. Ayrıca işe giriş için yapılan başvurular sırasında alınan sağlık raporlarını da mercek altına aldırdım. Hepsini teker teker taratıyorum" dedi.
Herhangi bir şaibeye meydan vermemek için kuruma alınacak personelin sınavlarını kamerayla kaydettirdiğini vurgulayan Ülçelik, şöyle devam etti: "Tüm bunlar işe alınan personelin herhangi bir şaibeye karışmaması için yapılıyor. Sahte diploma konusunda da kurum içi inceleme başlattık. Bir yandan savcılık bir yandan da biz iç bünyemizde gerekli çalışmaları yapıyoruz."(Fatih Şendil/Yeniasır)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen 2 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
117 üniversite adayına daha İZÜ’de eğitim şansı!
Üniversitede eğitim alma şansını ek kontenjan döneminde yakalayan 117 ...
Facebook'ta seks tuzağı yargıda
17 Yaşındaki kızı hapla uyutup ırzına geçmek ve çıplak görüntülerini çekmekle ...
Tecavüz vaadiyle sprey satışı
Güvenlik amacıyla satılan bayıltıcı spreyleri, sağlık ve bakım ürünleri ...
 
Şüpheli paketten çöp çıktı
İzmir'de, otobüs durağının yanına bırakılan şüpheli paket paniğe neden ...
Rektör Füzün'e at eti suçlaması
Dokuz Eylül Üniversitesi'nde geçtiğimiz Mart'ta personele verilen dönerden ...
Belkahve'de tır dehşeti!
Bornova’da, rampa aşağı inerken freni boşalan TIR, kontrolden çıktı. 5 ...
 
PKK'nın efsane kampı yok edildi!
PKK'nın 'efsane kamp' olarak nitelendirdiği Kavaklı Kampı yok edildi Hakkari'ye ...
Kullandığı forkliftin altında can verdi
Torbalı’daki mermer fabrikasında çalışan 51 yaşındaki Nazım Arıkan, kullandığı ...
Evde yalnız kalan küçük Yiğit, 5'inci kattan düştü
Torbalı’da, annesi mevsimlik işçi olarak Denizli'ye giden, gece vardiyasındaki ...
 
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
‘Gönülsüz bekarlar’ için bakanlar devreye!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
34 yıldır katilleri nasıl bulunmaz?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İmamoğlu yalnız mı bırakılıyor?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Büyük İnsanlık İçin: MikroRNA!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva