HABERLER>GÜNCEL
11 Ekim 2011 Salı - 09:56

Rektör Füzün'e at eti suçlaması

Dokuz Eylül Üniversitesi'nde geçtiğimiz Mart'ta personele verilen dönerden at eti çıkması olayında, Rektör Füzün'ün sorumlu olduğu belirtilerek, suç duyurusunda bulunuldu.

Rektör Füzün e at eti suçlaması

İZMİR - Ağustos'ta ortaya çıkan at eti skandalı, yeni bir boyuta taşındı. Egeli Sabah’ın haberine göre bir üniversite çalışanı, herkese içinde at eti bulunan döner yedirildiği, bunda da birinci derecede sorumlu kişinin Rektör Prof. Dr. Mehmet Füzün olduğunu belirterek, savcılığa suç duyurusunda bulundu.
 
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Bornova Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, üniversitede yedirilen döneri inceledi. 11 Mart 2011'de de hazırladığı raporda, dönerde sığır ile birlikte at etinin bulunduğunu açıkladı. Raporun açıklanmasından sonra ortaya çıkan skandal, günlerce gündemden düşmedi.
 
SÖZLEŞME İPTAL OLDU
Raporu görünce büyük şaşkınlık yaşayan üniversite yönetimi, yüzde yüz dana eti döneri satma karşılığında sözleşme imzaladığı yemek hizmetini veren firmayla sözleşmeyi feshetti. Firmaya bir yıl ihalelelere girmeme yasağı getirildi. Rektörlük ayrıca, savcılığa suç duyurusunda bulunmuştu.
 
Rektör Füzün'e at eti suçlaması
Geçtiğimiz Mart'ta Dokuz Eylül Üniversitesi'nde dönerden at eti çıkması olayı yeni bir boyuta taşındı. Bir üniversite çalışanı, yaşananlardan birinci derecede sorumlu kişinin Rektör Füzün
olduğunu belirterek, suç duyurusunda bulundu
 
Skandal günlerce Türkiye gündeminden düşmemişti
Yemekhanelerde servis edilen dönerin içinde at eti olduğu, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Bornova Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'nde test edilmesiyle belirlenmişti. Numuneleri inceleyen yetkililer, 11 Mart 2011'de hazırladıkları mikrobiyolojik analiz raporunda, et dönerinin içinde sığır eti ile
birlikte at etinin de bulunduğu belirlemişti.
 
OPERASYON YAPILDI
Raporu görünce şaşkınlık yaşayan üniversite yönetimi, yüzde yüz dana eti döneri satma karşılığında sözleşme imzaladığı yemek hizmetini veren firmayla sözleşmeyi feshetti. Firmaya bir yıl boyunca ihalelelere girmeme yasağı getirildi. Rektörlük ayrıca, İzmir
Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu. Bunun üzerine raporu isteyen savcılık, olayla ilgili geniş çaplı soruşturma başlattı. Soruşturmanın ardından operasyon düzenleyen polis, aralarında firma sahipleri, müdürleri ve aracı kurum çalışanlarının olduğu 6 kişiyi gözaltına aldı. Adliyeye sevk edilen zanlılardan firma sahibi M.D. tutuklandı, diğer aracı şirketlerin yetkilileri ve çalışanları tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Tutuklu M.D.
ile tutuksuz olan beş kişi hakkında, "Edimin ifasına fesat karıştırmak" suçundan 2 yıldan 7 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. Olayın ardından üniversiteye at eti satan firma ise, kendilerinin sadece aracı kurum olduğunu belirterek, sözleşmelerinin haksız yere fesh edildiği iddiasıyla 150 bin liralık tazminat davası açmıştı.
 


Delilleri gizledi iddiası
Yaşanan tüm bu olayların ardından ismini açıklamak istemeyen bir üniversite çalışanı, içinde at eti bulunan dönerin yedirilmesindebirinci derecede sorumlu tuttuğu DEÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Füzünhakkında görevini ihmal ettiği ve delilleri gizlediği iddiasıyla,geçtiğimiz cuma günü İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'na giderek suçduyurusunda bulundu. Yapılan başvuruda şu ifadelere yer verildi: "2547sayılı Yükseköğretim Kanunu'nun 13/b-6 maddesinde rektörün görev,yetki ve sorumlulukları belirtilmiştir. Bu kanun ile kendisine verilendiğer görevleri yapmaktır. Üniversitenin ve bağlı birimlerinin öğretimkapasitesinin rasyonel bir şekilde kullanılmasında vegeliştirilmesinde, öğrencilere gerekli sosyal hizmetlerinsağlanmasında, gerektiği zaman güvenlik önlemlerinin alınmasında,eğitim-öğretim, bilimsel araştırma ve yayım faaliyetlerinin devletkalkınma plan, ilke ve hedefleri doğrultusunda planlanıpyürütülmesinde, bilimsel ve idari gözetim ve denetimin yapılmasında vebu görevlerin alt birimlere aktarılmasında, takip ve kontrol edilmesinde ve sonuçlarının alınmasında birinci derecede yetkili vesorumludur. Ekteki gazete haberinde mensubu olduğum Dokuz EylülÜniversitesi'nde öğrenci ve personele at eti yedirildiği ve konuylailgili 4 kişinin adliyeye sevk edildiği yayınlanmıştır. Kurumçalışanları ve öğrencilere öğlen yemeğinde yedirilen at eti ile ilgiliolarak ilk defa 28 Mart 2011'de bilgi edinme kanununa dayanarak tahlilsonuçları ve diğer talepler istenmiş olmasına rağmen karşılanmadı.
Bunun üzerine Bilgi Edinme Değerlendirme Kurumu'na (BEDK) itiraz ettim. BEDK taleplerimin karşılanmasına karar verdi. BEDK kararına rağmen 11.3.2011 tarihli at eti raporu verilmiş fakat bundan 3 ay önce çıkan 19.1.2011 tarihli kanatlı hayvan eti raporu tarafıma verilmemiştir. İki rapordan birinin verilmesi, diğerinin verilmemesi idarenin ısrarlı ve kasıtlı bir davranış içinde bulunduğunu ortaya çıkarmıştır. Ayrıca delillerin gizlenmesi ve karartılması suçu işlenmiştir. At eti yedirilmesinden önce 19.1.2011 tarihli rapordan anlaşılacağı üzere, döner etine kanatlı et katılmak suretiyle ilk defa bu tarihte, "Edimin ifasına fesat karıştırmak" suçu işlenmiştir.
 
Alınan döner eti ihale kanunlarına dayanılarak yapıldığından, 1- Muayene kabul komisyonunun görevini yapmadığı anlaşılmaktadır. 2- 19.1.2011 tarihli raporda, edimin ifasına fesat karıştırıldığı halde şüpheli duruma düşmüş olan firma ürünleri için tedbir ve önlem alınmamış, bu nedenle ikinci kez verilen dönerde at eti çıkmıştır. 3- Her iki raporun sonuçları beklenmeden döner eti tüketime sunulmuş ve adeta at etine davetiye çıkarılmıştır. İş bu şikayetim ile şüpheli Rektör Prof. Dr. Mehmet Füzün ve diğer idare yetkilileri hakkında, "Ceza soruşturması" açılması yasal bir zorunluluktur."(Egeli Sabah)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
barış koç 11 Ekim 2011 Salı 11:55

bunlar rektörlük seçimleri öncesinde sayın füzün'ü köşeye şıkıştırıp cemaatten birini rektör atama faaliyetleridir.geçtiğimiz dönem siyasal iktidar dokuz eylül de geçiş dönemi olduğu için füzün'ü tercih etmişti.şimdi Füzün'ün yerine cematten birini atama telaşı içindeler.haberin egeli sabah'ta yayınlanması size de garip gelmiyor mu?sabah ,iktidara yakın bir yayın organı değil mi?rektörlük seçimlerine kadar iitibarsızlaştırmak için daha çok haber yapacaklar benden söylemesi...

Yorumu oyla      16      8  
NAMIK AYDIN 11 Ekim 2011 Salı 11:37

TİTİZLİKLE GÖREVİNİ YAPAN KONUYU YARGIYA TAŞIYAN BİLİM ADINA ÇALIŞMALARI ÖVGÜYLE ANILAN REKTÖRÜN REKTÖRLÜĞE ATANMASINDAN BU GÜNE ŞUURSUZCA SALDIRILMASI KAMU OYUNCA PEK HOŞ KARŞILANMAMAKTADIR HOCANIN TIP DALINDAKİ BAŞARILARINDAN DA BAHSEDİLİP ÜNÜVERSİTEDE YAPTIĞI VE BİRLİKTE BAŞARDIĞI KONULARDANDA BAHSEDİLİRSE İZMİRİMİZ BİLGİLENDİRİLMİŞ OLACAKTIR GEÇMİŞTE HAYATA KAVUŞTURMUŞ BİR HASTASI OLARAK MEHMET FİZÜN HOCAMA MESNETSİZCE SALDIRILMASI BİZLERİ ÜZMEKTEDİR YAKİNEN TANIYIN AYNI KANNATE VARACAKSINIZ

Yorumu oyla      16      9  
ŞİRİNYERLİ 11 Ekim 2011 Salı 11:36

Türkiyenin ilk 10 sırasında olan bir ÜNİVERSİTE düşünelim ve Bunun REKTÖRÜ hergün 3 sefer YEMEK servisi olan yerde"SIĞIR ETİNİN ARASINA AT ETİ KONULMUŞ DÖNER" yedirmiş diye 1 dercede sorumlu olarak Mahkemeye ver,Sn REKTÖRE, Aşcıbaşı GÖZÜYLEMİ BAKIYOR,senin yaşın kadar "AKADEMİK KARİYERİ"Var bari buna saygı göstermek İnsanlık ve Vijdanı bir görev olur kanatındeyim.Saygılar.

Yorumu oyla      17      10  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Belkahve'de tır dehşeti!
Bornova’da, rampa aşağı inerken freni boşalan TIR, kontrolden çıktı. 5 ...
PKK'nın efsane kampı yok edildi!
PKK'nın 'efsane kamp' olarak nitelendirdiği Kavaklı Kampı yok edildi Hakkari'ye ...
Kullandığı forkliftin altında can verdi
Torbalı’daki mermer fabrikasında çalışan 51 yaşındaki Nazım Arıkan, kullandığı ...
 
Evde yalnız kalan küçük Yiğit, 5'inci kattan düştü
Torbalı’da, annesi mevsimlik işçi olarak Denizli'ye giden, gece vardiyasındaki ...
Cezaevine kalite ödülü
Türkiye Kalite Derneği İzmir Şubesi’nce düzenlenen 2011 yılı Ege Bölgesi ...
Kalp krizi geçiren CHP'li başkan öldü!
Balıkesir'in Dursunbey CHP İlçe Başkanı 59 yaşındaki Mehmet Altıntaş, ...
 
22 öğrenciye 17 personel düşen okul kapatıldı
Bayındır’daki Şehit Oktay Ardıç İşitme Engelliler İlköğretim Okulu, bakanlık ...
Antalya'da uçak gövdesi üzerine iniş yaptı!
SKY Havayolları'nın Baden Baden- Antalya seferini yapan yolcu uçağı, saat ...
Türkiye'nin 'suç haritası' çıkarıldı
2010 yılı verilerinden oluşan ve tamamı adliye kayıtlarına dayanan araştırmaya ...
 
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
‘Gönülsüz bekarlar’ için bakanlar devreye!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
34 yıldır katilleri nasıl bulunmaz?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İmamoğlu yalnız mı bırakılıyor?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Büyük İnsanlık İçin: MikroRNA!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva