HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
23 Kasım 2009 Pazartesi - 00:00

Olaylı seçimde zafer Metin Solak'ın...

Sıddık Soysal’’ın aday olup son turda çekildiği, arbede çıkıp olayların yaşandığı Çiğli seçiminde adaylığı ’‘salonu karıştıran’’ Metin Solak başkan oldu. ’

Olaylı seçimde zafer Metin Solak'ın...


 
Yusuf Kırbiç/Egedesonsöz ’– Vefat eden Ensari Bulut’’un yerine geçecek başkanı belirleyecek seçim Çiğli Belediye Meclis’’inde yapıldı.
 
Sabahın erken saatlerinde başlayan, oylama öncesinde ve sırasında sayısız gergin an yaşanan seçim de zafer Metin Solak’’ın oldu.
 
Belediye meclisi saat 11.00’’de yeni başkanını seçmek üzere toplandı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, CHP İzmir İl Başkanı Rıfat Nalbantoğlu'nun da katıldığı belediye meclis toplantısının açılışını yapan Benzer, vefat eden Ensari Bulut'un demokratik, laik, çağdaş bir belediye başkanı olduğunu, tek amacının Çiğli halkına hizmet olduğunu ve onun emanetini yerine getirmek için hizmetlere aralıksız devam edeceklerini söyledi. Hüseyin Benzer daha sonra meclis üyelerini ve salonda bulunanları 1 dakikalık saygı duruşuna davet etti.
    
CHP Grup Başkanvekili Ali Karabay, zorunluluktan oluşan bir gündemle bir araya geldiklerini, Çiğli halkına hizmet için yeni belediye başkanını seçeceklerini kaydetti.
    
AK Parti Grup Başkan Vekili Sıddık Soysal, Ensari Bulut'un 30 yıllık arkadaşı olduğunu, ilçe için Bulut'un bıraktığı hizmet mirasını devam ettireceklerini söyledi.
    
Hüseyin Benzer, daha sonra 5393 Sayılı Belediye Kanunu'nun 45 ve 46. maddelerini okutarak, seçimde izlenecek yöntemler hakkında meclis üyelerine bilgi verdi.

 
İLK SÜRPRİZ SOYSAL
CHP’’nin isminde uzlaştığı Şeref Bektaş’’ın tek aday olarak girmesi beklenen seçimde ilk sürpriz AKP’’den geldi. AKP Sıddık Soysal’’ı aday olarak gösterdi.
 
AK Partili Sıddık Soysal da seçimlerde aday olacağını belirterek, üyelerin görüşlerinin ''grup kararı'' olarak baskı altına alınamayacağını bildirdi.
    
Daha sonra Şeref Bektaş da söz alarak aday olduğunu söyledi. Bu arada dünkü CHP grup toplantısında yapılan seçimi 11'e 9 kaybeden Metin Solak, salondan çıkarak, telefon görüşmesi yaptı.
    
Meclis Başkanvekili Benzer, oy pusulalarını dağıtarak seçimlere geçileceğini söyledi.
 

 
METİN SOLAK ADAY OLDU VE ARBEDE ÇIKTI
Bu sırada dışarıda telefon görüşmesi yapan Metin Solak, salona girip divana başvurarak aday olduğunu açıkladı. Bunun üzerine Solak’’a sözlü sataşmalar ve saldırılar başladı. Oturuma ara verildi.
CHP’’li üyelerin Solak’’a saldırısı bir kriz masası oluşturulmasını sağladı. CHP cephesi Rıfat Nalbantoğlu ve Aziz Kocaoğlu önderliğinde bir araya geldi. Ancak bu görüşmelerden sonuç çıkmadı.

 
GAZETECİLER TARTAKLANDI
Çok sayıda polisin görev aldığı mecliste çıkan arbede sonrası izleyiciler salondan çıkarıldı. Salonun boşaltılması sırasında izleyicilerden bir grup basına da saldırdı. İzleyiciler dışarı çıkarılmalarını protesto etti.

Bu sırada meclis salonu önünde bekleyen bazı partililerle gazeteciler arasında tartışma yaşandı. Bu sırada Yeni Asır Gazetesi muhabiri Fatih Yapar tartaklandı. Yapar, kendisini tartaklayanlar arasında polisin de bulunduğunu iddia etti.
   
Yaşanan olaylar sırasında CHP'li meclis üyelerinden Muhsin Yıldırım bir anda fenalaştı. Bir süre sonra kendine gelen Yıldırım'a ve tüm meclise kolonya servisi yapıldı. Salonun klimaları sonuna kadar açıldı.
 
İzleyicilerin çıkarılması sonrası sakinleşen mecliste oylamaya geçildi.
 

 
İLK TURDA SONUÇ ÇIKMADI
Meclisteki ilk tur oylamada sonuç çıkmadı. 20 CHP’’li 11 AKP’’li üyenin sandığa gittiği ve üç adayın yarıştığı oylama sonucunda ilk sırayı alan Şeref Bektaş yeterli çoğunluğu sağlayamadı. Adaylardan Bektaş 13, diğer CHP'li aday Metin Solak 5 oy alırken, AKP'nin adayı Sıddık Soysal ise 11 oy aldı.
31 üyeli Çiğli Belediye Meclisi'nde adayların başkan olmak için ilk iki turda üçte ikilik çoğunluk olan 21 oyu alması gerekiyor. İkinci turda da 21 oy alan aday çıkmazsa son turda salt çoğunluğu sağlayan yani en çok oyu alan aday başkan olacak.
 
İKİNCİ TURDA DA BAŞKAN BELİRLENEMEDİ
İkinci tur oylama sonunda da adaylardan herhangi biri üçte iki çoğunluğu sağlayamadı. Oylamada adaylardan Bektaş 12, Soysal 11 ve Solak da 7 oy aldı. Bir oy boş çıktı.
 
Meclis 10 dakika aranın ardından son tur oylamaya geçti.
 
SIDDIK SOYSAL ÇEKİLDİ
Üçüncü turun başında sürpriz bir gelişme yaşandı. AKP adayı Sıddık Soysal seçimden çekildi. Soysal’’ın seçimden çekilmesi adeta Solak’’ın yolunu açtı. Üçüncü tur oylamada özellik CHP cephesine şaşırtan bir sonuç çıktı.
 
ÜÇÜNCÜ TURDA KAZANAN SOLAK
Son tur oylama sonunda sandıklardan çıkan 31 oyun sayımına geçildi. Bir oyun boş çıktığı turda Şeref Bektaş 14 oy alırken 16 oy alan Metin Solak salt çoğunluğu sağlayarak Çiğli’’nin yeni belediye başkanı oldu.
 
BAŞKANLAR SOLAK’’I TEBRİK ETMEDİ
Seçim sonunda en dikkat çekici görüntü ise İl Başkanı Rıfat Nalbantoğlu’’yla İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’’nun tepkileriydi. İkili Metin Solak’’ı tebrik etmeden sıkıntılı ve sinirli bir halde salonu terk etti.
 

 
SOLAK: AKP DESTEK VERDİ
Yeni Başkan Metin Solak, grup kararına karşı aday çıkmasının yanlış olmadığını belirterek, kendisine destek verenlere teşekkür etti.
 
AKP adayı Sıddık Soysal'ın adaylıktan çekilmesinin ardından AKP grubunun kendisine destek verdiğini doğrulayan Solak, Aziz Kocaoğlu ve İl Başkanı Rıfat Nalbantoğlu'nun kendisini tebrik etmeden gitmesine ise cevap vermedi.
 
Solak, yeni dönemde Çiğli halkının desteği ile çalışacaklarını belirterek, halka hizmet için görev yapacaklarını söyledi. Solak, ’“Partimle birlikte seçildim, partiye karşı kazanmadım. Uzun süredir başkan yardımcısıydım. Rahmetli başkan Ensari Bulut bana vekilliğini de vermişti. Dolayısıyla uygulamanın içindeydim. Şimdi meclis üyelerimizle birlikte Çiğli’’ye hizmet için çalışacağız’” diye konuştu.

SOYSAL: CHP’’NİN OYUNUNU BOZDUK
Çiğli Belediye Meclisi’’ndeki başkanlık seçimlerinde sürpriz bir şekilde adaylığını açıklayan ardından da 3. turun başında adaylıktan çekilen Sıddık Soysal, ’“CHP’’nin oyununu bozduk’” dedi. CHP’’nin belediye meclisi üyelerinden sadece birini aday göstermesinin antidemokratik olduğunu ifade eden Sosyal, ’“CHP’’nin seçime ipotek koymasının karşısında biz de gruptan ayrı olarak adaylığını açıklayan Metin Solak’’ı destekledik.’” diye konuştu. Öte yandan, CHP grubunun oylarıyla aday olarak seçilen ancak başkanlığı Metin Solak’’a kaptıran Şeref Bektaş, seçim sonuçlarıyla ilgili konuşmayacağını söyledi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir’’de ’“kardeşlik’” gecesi
İzmir Büyükşehir Belediyesi, kente ’“göçle gelen’” ailelerle onların ...
Kaçak moloza göz yumulmayacak
Kentteki 5. yasal moloz döküm alanını Gaziemir Evka 7’’de hizmete ...
Konak’’ta akülü araç sevinci
Konak Belediye Başkanı Dr.Hakan Tartan bedensel engelleri nedeniyle ...
 
CHP’’nin Bulut’’un yerine adayı Şeref Bektaş!
Vefat eden Ensari Bulut’’un yerine kimin aday olacağını belirleyecek parti ...
Konak’’a ’‘parlamenter’’ desteği
Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan, kendisinin de üye olduğu Türkiye ...
Konak personeli derste
İlçe Belediyesi çalışanlarına yönelik eğitim programlarına start verdi. ...
 
Başkan Kocaoğlu’’na Hamburg’’tan misafir
Hamburg eyaleti Maliye Bakanı Dr. Michael Freytag, beraberindeki heyetle ...
Karabağlar’’a Çin modeli
Kentin en büyük ilçesi mobilyacılık sektöründe Uzakdoğu devini örnek alarak ...
İlçe belediye başkanlarına ’‘yoklama’’ uyarısı
Büyükşehir Meclis Üyesi olan ilçe belediye başkanlarının toplantılara ...
 
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Kartla ödemede 'derin' sorular!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Yolun sonu
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Hangisi?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Buraya kadar!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Pişmanlıklar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Gürgen Kral
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (6) “Hamam mı? yoksa Spa mı?”
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Rüşvet ile jest arasında!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Stoilov’a nazar değdi!
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Kirpi ikilemi – Hayır deme sanatı
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva