HABERLER>GÜNCEL
2 Eylül 2024 Pazartesi - 20:28

Müdürlükten 'ormanlık alana yapılaşma' iddiasına yanıt: Yanan alan verimsiz bölge!

Orman Genel Müdürlüğü, İzmir'in Karşıyaka ilçesinde 15 gün önce yanan ormanlık alanın orman sınırları dışına çıkarıldığı yönündeki haberler hakkında açıklama yaptı. Yapılan açıklamada, yanan alanın orman vasfına sahip olmayan, tarım alanına dönüştürülmesi mümkün olmayan verimsiz bir bölge olduğu belirtildi. Ayrıca, yanan alanın yerine yeni orman tesis edilmesi çalışmalarının devam ettiği ifade edildi.

Müdürlükten  ormanlık alana yapılaşma  iddiasına yanıt: Yanan alan verimsiz bölge!

Orman Genel Müdürlüğü, "İzmir ili Karşıyaka ilçesinde 15 gün önce yanan ormanlık alan, orman sınırları dışına çıkarıldı" haberlerine ilişkin açıklama yaptı.

Orman Genel Müdürlüğü Resmi Twitter hesabından yapılan paylaşımda, "Bazı sosyal medya hesaplanandan paylaşılan 'İzmir ili Karşıyaka ilçesinde 15 gün önce yanan ormanlık alan, orman sınırları dışına çıkarıldı' paylaşımına istinaden Orman Genel Müdürlüğü olarak aşağıdaki açıklamanın yapılması uygun görülmüştür.

30 Ekim 2020'de İzmir'de meydana gelen deprem sonrasında, evleri zarar gören vatandaşların ihtiyacını karşılamak amacıyla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından konut inşası için alan belirleme çalışması başlatılmıştır. İlgili Bakanlık, Bayraklı ilçesinde, orman sınırları içinde olmakla birlikte, orman vasfına sahip olmayan otluk, taş ve kayalıktan oluşan 375 hektarlık alanı deprem konutları inşa etmek için talep etmiştir.

Bu alanın, depremzedelere konut inşasında değerlendirilmesi için 26 Kasım 2020 tarihli Resmi Gazete'deki kararla orman sınırlan dışına çıkartılmasına karar verilmiştir. Ancak yapılan bu hukuki işlem, Danıştay tarafından usuldeki eksiklik gerekçe gösterilerek 13 Ekim 2023 tarihinde iptal edilmiştir.

İşlemdeki usulden kaynaklanan eksiklik giderilerek tashih edilmiş ve 31 Ağustos 2024 tarih ve 32648 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan karar ile orman sınırları dışına yeniden çıkartılmasına karar verilmiştir.

Yukarda bahse konu süreç devam ederken, 15 Ağustos 2024 tarihinde İzmir'in Karşıyaka ve Bayraklı ilçelerinde yangın çıkmıştır. Resmi Gazete'deki kararla Bayraklı'da orman sınırları dışına çıkarılan alanın 95 hektarlık kısmı bu yangından etkilenmiştir. Ancak etkilenen bu kısım, orman olarak muhafazasında hiçbir yarar görülmeyen ve tarım alanına dönüştürülmesi de mümkün olmayan taşlık, kayalık, verimsiz ve fiilen orman vasfını taşımayan bir alandır.

Sonuç olarak, haber ve yorumlarda iddia edildiği gibi yanan bir orman alanının orman sınırları dışına çıkarılması gibi bir durum söz konusu değildir. Fiilen orman örtüsüne ve orman vasfına sahip olmayan bir alan orman sınırları dışına çıkarılmıştır" denildi.

Açıklamada, "Bir alanın orman sınırları dışına çıkarılması, 6831 sayılı Orman Kanunu'nun Ek 16'ncı maddesi kapsamında yapılmaktadır. Burada göz önüne alınan husus, alanın orman olarak muhafazasında hiçbir yarar görülmeyen ve tarım alanına dönüştürülmesi de mümkün olmayan taşlık, kayalık, verimsiz ve fiilen orman vasfını taşımayan bir alan olmasıdır.

Ormanlarımız Anayasamızın 169. maddesi ile koruma altına alınmıştır. Yanan ormanlarımız yangın sonrası yeniden ormanlaştırılmakta ve bu sahalarda yapılacak ağaçlandırma çalışmaları kamuoyu ile paylaşılmaktadır. İzmir'deki yangında zarar gören ormanlarımızın yeniden ağaçlandırılması için çalışmalara yangın sonrası başlanmıştır. Ayrıca, orman dışına çıkarılan alanın en az iki katı kadar alan, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından Genel Müdürlüğümüze yeni orman tesis edilmesi için tahsis edilmekte, bu alanlarda orman tesis edilmesi çalışmaları yapılmaktadır" denildi

 
Foça’da gündem ‘eko-kondu’… Mahkeme kararı beklenecek!
 
O belediyeye SGK'dan 15 gün süre: Para ödenmezse taşınmazlar satılır!
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Ne dediniz? Duyamadım! 3 Eylül 2024 Salı 03:35

"Yav he he he! Tabii orman değil oralar, çalılık taşlık filan ama yandı n'apalım! Ağaçlandırma mı dediniz? Yav kim uğraşacak bu saatten sonra oralarda ağaç filan! Yapın konutları gitsin. Mis gibi

Yorumu oyla      0      1  
Ttt 2 Eylül 2024 Pazartesi 22:03

Yangının nedeni anlaşıldı. Mangal, izmarit hikaye...

Yorumu oyla      3      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yargıtay Cumhuriyet Savcısı'na saldıranlar tutuklandı!
İstanbul Kadıköy'de, Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Necip Cem İşçimen'e yönelik ...
Yargıtay Başkanı Kerkez: Önümüzde binlerce dosya var
Yargıtay Başkanı Ömer Kerkez, "Önümüzde yine yüz binlerce dosya var. ...
Kuvvetli sağanak felç etti: Yollar göle döndü
Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün (MGM) İstanbul'a sarı kodlu uyarısının ...
 
Kırmızı ve gri kategorideki 2 terörist etkisiz hale getirildi
Paramotor kullanarak eylem hazırlığı içerisinde olan ve etkisiz hale getirilen ...
İnşaatta iskele çöktü: 3 işçi can verdi!
Ankara'nın Sincan ilçesinde inşaatta iskelenin çökmesi sonucu 12'nci kattan ...
İzmir'de Amerikan askerlerine çuvallı saldırı!
Türkiye Gençlik Birliği (TGB) üyeleri, İsrail’i korumakla görevli İzmir ...
 
Hatay'da 'tarihi eser' operasyonu
Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde polisin baskın yaptığı bir evde tarihi eser ...
'Teğmenlere soruşturma açıldı' iddiasına yalanlama
Kara Harp Okulu mezuniyet töreninin ardından 'Mustafa Kemal'in askerleriyiz' ...
Kadın şoföre çirkin saldırı: Dolmuşçu tutuklandı!
ESHOT şoförü Esra Ş, bir dolmuş şoförü tarafından darp edilerek hakarete ...
 
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Atatürk’ün Toprak Kanunu ya da feodalizmin tasfiyesi uğraşısı
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
O köy devlete kafa tutamaz!
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Siber ve milli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Çeşme Projesi’ni kim sabote etti?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Dinimiz Âmin
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
 Narin (İnce) Habercilik ve Medya Etiği
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Gazzeli Çocuklara Mektuplar (5) Yönetmen değil, önce insanım!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Okullar açıldı
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva