HABERLER>GÜNCEL
15 Kasım 2010 Pazartesi - 00:00

Milyonere muhtaç maaşı

Salihli'nin en zenginlerinden birisi olan ve halen Karşıyaka Yalı'da eşine ait olduğu iddia edilen lüks dairede yaşayan Mitat Demir'in 18 yıl boyunca muhtaçlık maaşı aldığı ortaya çıktı.’

Milyonere muhtaç maaşı

Salihli'nin en zenginlerinden birisi olan ve halen Karşıyaka Yalı'da eşine ait olduğu iddia edilen lüks dairede yaşayan Mitat Demir'in 18 yıl boyunca muhtaçlık maaşı aldığı ortaya çıktı.’
 
İZMİR - Salihli'nin en zengin ailelerinden birisi olan ve halen Karşıyaka Yalı'da eşine ait olduğu iddia edilen lüks dairede yaşayan Mitat Demir'in, 18 yıl boyunca muhtaçlık maaşı aldığı ortaya çıktı. Demir, iddiaya göre 1991 yılında trafik kazasında ölen oğlu Kudret Demir'in ölümünden sonra, aldığı muhtaçlık belgesiyle oğlunun maaşını almaya devam etti.
 
İLKOKUL YAPTIRDI
Mitat Demir'in, İzmir'de birden fazla gayrimenkulu olduğu, cip ve iki özel otosunun bulunduğu, yine eşinin üzerine Çeşme'de dubleks yazlık, Karşıyaka Yalı'da lüks dairesi olduğu ortaya çıktı. Muhtaçlık belgeli milyoner Mitat Demir'in ayrıca muhtaçlık maaşı aldığı tarihlerde oğlu Kudret Demir'in adını taşıyan Salihli'de ilköğretim okulu yaptırdığı da ortaya çıktı.
Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı'na yazılan bir ihbar mektubu sonucu ortaya çıkan durum üzerinde Salihli Cumhuriyet Savcısı Ramazan Öztürk soruşturma başlattı. Aynı tarihlerde araştırma yapan Salihli İlçe İdare Kurulu da, Mitat Demir'in muhtaçlık belgesi ölçütlerin çok üstünde gelirinin olduğunu tespit ederek muhtaçlık gelirinin kesilmesi için SGK'ya yazı gönderdi. Bunun üzerine SGK, 18 yıldır ödediği muhtaç aylığını kesti.
 
UÇAK MÜHENDİSİYDİ
Konfeksiyoncu Mitat Demir'in iki çocuğundan biri olan ve Kayseri'deki 2. Hava İkmal Bakım Merkezi Komutanlığı'nda uçak mühendisi olarak görev yapan Kudret Demir, 1991 yılında Kayseri'den İzmir'e gelirken trafik kazası geçirdi. Kazada Demir ve çocuğu ölürken, eşi Işık Demir ise ağır yaralı olarak kazadan kurtuldu. Kazadan sonra oğlunu Salihli'de toprağa veren baba Mitat Demir, İlçe İdare Kurulu'na muhtaçlık belgesi için başvurdu. Bu belgeyi alıp SGK'ya başvuran baba Mitat Demir, ölen oğlu Kudret Demir'in yasal mirasçısı ve muhtaç sahibi olduğu gerekçesiyle, SGK'den maaş almaya başladı. Demir bu maaşı gelini Işık Demir'le yarı yarıya paylaşarak almaya devam etti.
 
İHBAR EDİLDİ
İki yıl önce SGK'na, Mitat Demir'in muhtaçlık belgesiyle ve aldığı maaşla ilgili ihbar mektubu yapıldı. İhbarı yapan kişi, Demir'in gerçekten muhtaç olmadığı, bankalarda milyon liralık nakit parasının, İzmir'de ve Çeşme'de yine milyon liralık gayrimenkullerinin olduğu, bunların bir çoğunun da gerçek değerinin altında kirada gösterildiğini söyledi. SGK, konuyla ilgili olarak bankalarda ve tapu müdürlüklerinde yaptığı araştırmada gerçekten de muhtaçlık belgesiyle ölen oğlunun maaşını 18 yıldır alan Mitat Demir'in, muhtaçlık belgesi alma seviyesinin çok üstünde gelire sahip olduğunu tespit etti. Araştırmalarda, Mitat Demir'in maaş bağlanmadan önce ve sonra olmak üzere İzmir'de Alsancak ve Hatay gibi semtlerde 3 ayrı büyük işyerinin mülk sahibi olduğu, Çeşme'de dubleks yazlık, üstüne kayıtlı cip ve özel oto, değişik bankalarda milyon liranın üzerinde nakit para ve eşinin üstüne Karşıyaka Yalı'da lüks dairesinin bulunduğu tespit edildi. SGK, tespit ettiği menkul ve gayrimenkul belgeleriyle SGK'ya gelen ihbar mektubunu, gereğinin yapılması için Salihli Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderdi. Cumhuriyet Savcısı, hem ihbar mektubunu gönderenin hem de muhtaçlık belgesi alan Mitat Demir'in ifadelerini aldıktan sonra, muhtaçlık belgesini veren dönemin İlçe İdare Kurulu'nda görevliler hakkında soruşturma başlattı.
Bir ihbar mektubuyla haksız yere muhtaç belgesi alan Mitat Demir'in, ilkokul mezunu olmasına rağmen çevresine kendisini Albay Mitat olarak tanıttığı, muhtaç maaşı aldığı günlerde Salihli'de oğlu Kudret Demir'in adını taşıyan Kudret Demir İlköğretim Okulu'nun yapılması için arsa bağışladığı ortaya çıktı.
 
İPTAL EDİLDİ
Salihli İlçe İdare Kurulu ise Mitat Demir'in, 1991 yılında aldığı muhtaçlık belgesini, muhtaçlık belgesi alma ölçütlerinin çok çok üstünde gelir seviyesi olduğu gerekçesiyle iptal etti. SGK'da muhtaçlık belgesinin iptal edilmesi üzerine milyoner Mitat Demir'in aldığı muhtaçlık maaşını kesti. Cumhuriyet Savcısı'nın yürüttüğü soruşturmaya taraf olarak katılan SGK, kurumu zarara uğrattığı iddiasıyla Mitat Demir hakkında şikayetçi oldu. Muhtaç milyoner Mitat Demir hakkında Salihli Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturma ise devam ediyor.
"Ceza çıkarsa bedelini öderim"
Konuyla ilgili görüştüğümüz Mitat Demir, oğlunun ölümünden sonra muhtaçlık maaşı aldığını kabul etti. Demir, "Bu konu savcılığa intikal etmiş bir konudur. Sonuçta bir ceza da çıkarsa bunun da bedelini öderim. Ancak iddia edildiği gibi milyonluk mal varlığım varken, ben bu maaşı almadım. Maaş bana okul yaptırdığım dönemde o zamanki idareciler, okula katkım olduğu için böyle birşeyi uygun gördüler. Hatırladığım kadarıyla da 2000 yılına kadar ben bu maaşı aldım. Ancak ondan sonra bu maaşı almadım. Zaten daha önce maaşı da gelinimle birlikte paylaşıyorduk. Ben şu anki mal varlıklarımı o maaş bağlandıktan sonra edindim" dedi.
 
Parayı faiziyle ödemesi gerekiyor
SGK Yetkilileri, yanlış beyanda bulunarak muhtaçlık maaşı alan kişilerin, o güne kadar ödenilen maaşı, faiziyle birlikte kurumlarına geri ödemek zorunda olduğunu belirtti. Yetkililer, "Eğer yanlış beyanda bulunduğu tespit edilen kişi, aldığı parayı faiziyle geri öderse kurum zarara uğramış olmuyor. Ancak parayı ödemezse hem suç duyurusunda bulunma, hem de icra kanalıyla parayı tahsil etme hakkı doğuyor. Bu tür konularda kişi parayı ödemezse suç duyurusunda bulunuyoruz" diye konuştu.
 
Hukukçu görüşü
"Dava açılması gerekir"
Avukat Yusuf Akın, "Maaş bağlanmadan önce Mitat Demir'in bu konuda, 'Bana muhtaçlıktan dolayı maaş bağlayın' diye bir başvuru varsa, bu dolandırıcılığa girer ve şahsa cezai dava açılır. Ancak şahsın başvuru ve talebi olmadan İlçe İdare Kurulu üyelerinin bir tasarrufu sözkonusu ise şahısla ilgili suç oluşmaz. O günkü Kurul üyelerine, görevi kötüye kullanma ve ihmalden dolayı ceza davası açılır. SGK'nın ise haksız olarak ödenmiş parayı geri isteme hakkı vardır" dedi. ALİ EYCE (Y.Asır)
 
 
Araştırılan malvarlığı listesi
1- Alsancak'ta restaurant
2- Hatay'da sürücü kursu
3- Hatay'da çiğköfte satış yeri
4- Çeşme'de yazlık dubleks villa
5- 2008 model KIA jip
6- 2004 model Peugeot 307 araba
7- Bağ-Kur'dan emekli maaşı
8- 3 ayrı banka hesabı
9- Karşıyaka Yalı Caddesi'nde daire
10- Karşıyaka Yalı Caddesi'nde kafe
11- Karşıyaka Süt ürünleri Yeri
12- Karşıyaka'da dükkan
13- Karşıyaka'da beyaz eşya servis yeri
14- Bornova'da kuaför
15- Bornova'da kuaför
16- 2005 Nissan model otomobil

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Alman Cumhurbaşkanı’’na nükleere karşı seks teklifi!
Ünlü çevreci yazarın nükleer santrallerin kapatılmasını engellememe karşılığında ...
İzmir’’in gönlü zenginleri yola çıkıyor
Mağdur ve muhtaç insanların derdiyle dertlenen İzmirli işadamı, doktor, ...
İstanbul sporun da başkenti oluyor
İstanbul 2012 Avrupa Spor Başkenti seçildi. Açıklamayı Avrupa Spor Başkentleri ...
 
Kurban etini nasıl pişirelim?
Asmaaltı'ndaki Adana Kebapçısı'nın ustası Nurettin Erkek, kurban ...
Erdoğan Time anketinin zirvesinde
Recep Tayyip Erdoğan Time'in anketinde tepeye oturdu. 4 günde 16'ncılıktan ...
Çiğli merhum başkanını andı’…
Çiğli Belediye Başkanlığı görevini yürütürken geçen yıl vefat eden Ensari ...
 
İnegöl'de polis cinnet: 1 şehit, 2 yaralı
Bursa'nın İnegöl İlçesi'ndeki Merkez Polis Merkezi'nde Suat ...
Protez bacağı uyuşturucu deposu!
İzmir'de zehir tacirlerine yönelik gerçekleştirilen 7 ayrı operasyonda ...
Hırsız yaşlı adamı şişledi!
İzmir'in Bornova ilçesinde hırsızlık amacıyla bir eve giren hırsız, ...
 
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Rilke’den sanat ve yaşam üzerine düşünceler
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Vali Bey neden ‘yıkamam’ dedi?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Keşke idam olsaydı’ diyenler haklı mı?
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birkaç gün önce Çin
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
'Pişman olmuş adama Nobel verdiler!'
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
‘Gönülsüz bekarlar’ için bakanlar devreye!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İmamoğlu yalnız mı bırakılıyor?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva