HABERLER>EGE
19 Haziran 2011 Pazar - 10:02

Kuşadası bu projelerle uçacak

Seçilir seçilmez Kuşadası’nın sorunlarının çözümü için kolları sıvayan ve Belediye Başkanı Esat Altungün, Kuşadası’nın kaderini değiştirme iddiası ve idaresine sahip bir yönetim olduklarının altını çizerek, “artık sıra dev projelere geldi” dedi.

Kuşadası bu projelerle uçacak

AYDIN - Arıtma sisteminin hayata geçirilmesi, Güvercinada’nın restorasyonu, Gazibeğendi projesi, Kuşadası merkezi ile Sahil Sitelerindeki sahil düzenleme projeleri, kapalı pazar yeri ve yeni düğün salonu, belediye binası yanındaki eski belediye çarşısının yerine modern otopark ve alışveriş merkezi yapımı gibi dev projeler ekim ayından itibaren birer birer başlayacak. Kuşadası’nı dev bir şantiyeye dönüştürecek projelerin tamamlanmasıyla Kuşadası yepyeni bir çehreye kavuşacak.
 
ARITMA TESİSİ TAMAM
Kuşadası Belediye Başkanı Esat Altungün, Kuşadası’nın uzun yıllardır beklediği büyük müjdeyi verdi. Yol ve kaldırımlarla birlikte Kuşadası’nın en önemli sorunu olan ve uzun yıllardır adeta yılan hikâyesine dönen arıtma tesisinin ihalesi yapıldı. Altungün, arıtma tesisi için ilk kazmanın yıl sonuna kadar vurulacağını açıkladı.
 
Kuşadası’nı Türkiye turizminin en iddialı ilçesi olarak tanımlayan Belediye Başkanı Esat Altungün, bu iddianın devam edebilmesi için en önemli koşulun sürdürülebilir turizm olduğunu söyledi. Sürdürülebilir turizm için arıtma tesisinin bir an önce yapılması doğrultusunda iki yıldır büyük çaba harcadıklarını kaydeden Altungün, arıtma tesisi yapımımın Çevre ve Orman Bakanlığı IPA Koordinasyon ve Uygulama Merkezi tarafından, alınan AB yardımı çerçevesinde 2 milyon 740 bin avro bedelle ihaleye çıkarıldığını açıkladı.
 
Uzun yıllar uğraş verilen ve birçok turizm yöresi sonuçlandırmasına rağmen Kuşadası’nda bir türlü yapılamayan arıtma tesisinin ihaleye çıktığını ifade eden Başkan Altungün şöyle konuştu: “Bu müjdeyi Kuşadası halkına vermekten büyük bir onur ve gurur duyuyorum. Kuşadası’nın en önemli ihtiyacı olan arıtma tesisi 20 yıldır bir türlü yapılamıyordu. Seçim öncesi verdiğimiz en önemli sözlerden biri de arıtma tesisi yapımıyla ilgiliydi. Bir sözümüzü daha tutmanın mutluluğunu yaşıyorum. Bu yıl içerisinde arıtma tesisimizin yapımı için ilk kazma vurulacak ve temeli atılacak. Kuşadası Körfezinin tamamı mavi bayrak standartlarına kavuşacak. Gelişen turizmde çevre faktörleri büyük önem taşıyor. Bugüne kadar ihmal edilmesi büyük kayıptı. Biz söz verdiğimiz gibi arıtma tesisini Kuşadası’na kazandıracağız” dedi.
 
SURLAR RESTORE EDİLİYOR
 Kuşadası’nın simgesi Güvercinada’yı çevreleyen surların onarılması için kültür varlıkları koruma kurulundan karar çıktı. Kuşadası Belediyesi’nin talebi üzerine surların onarım maliyetinin yüzde 70’ni Özel İdare karşılayacak.
 
Belediyelerin ve İl Özel İdarelerin görev alanlarındaki taşınmaz kültür varlıkları ile ilgili projelere destek oranı yüzde 49 ile sınırlı iken, Aydın Valisi Hüseyin Avni Coş, bazı projeler için özel yetkisini kullanarak destek oranını yüzde 70’e çıkardı ve Güvercinada surlarının onarımına karar verildi.
 
Saint Jean Şövalyeleri tarafından yapılan, 1834 yılında Osmanlılar tarafından onarılan kaleyi çevreleyen 2,5 metre yüksekliğindeki surların bazı bölümleri zamanla yıkılma aşamasına geldi. Osmanlı döneminde Mora ayaklanması sırasında adalardan gelebilecek saldırılara karşı ileri bir karakol niteliğinde yapılan kule ve surlar, Kuşadası’nın simgesi konumunda. Her yıl yerli ve yabancı binlerce turistin ziyaret ettiği adadaki surların onarılmasıyla adanın tekrar eski görünümüne kavuşması bekleniyor.
 
Güvercinada’nın onarım işleri için ayrılan payın yüzde 49’dan 70’e çıkarılmasına öncülük eden Aydın Valisi Hüseyin Avni Coş, tarihi mirasın korunmasının önemli bir konu olduğunu belirterek, “Tarihi mirasımıza sahip çıkmalıyız. Bu bakımdan Belediyelerimizden proje bekliyoruz. Valiliğimiz, kültürel ve doğal mirasın korunması ve kamu yararına değerlendirilmesine yönelik her türlü çabayı göstermeye devam edecektir” dedi.
 
Güvercinada surlarının onarılması için çıkan kararı sevinçle karşıladıklarını belirten Kuşadası Belediye Başkanı Esat Altungün, alınan kararla tarihi değerlerin yok olmasının önüne geçildiğini dile getirdi. Kuşadası’nın tarihi ve kültürel değerlerini ortaya çıkarmak için büyük çaba gösterdiklerini ifade eden Başkan Altungün, “Kuşadası’nın simgesi Güvercinada ile sokak sağlıklaştırma projelerine büyük önem veriyoruz. Bu konuda İl Özel İdaresi tarafından sağlanan destek büyük önem taşıyor. Başvurumuzun olumlu değerlendirmesine sağladıkları katkılardan dolayı Sayın Valimiz Hüseyin Avni Coş ile İl Özel İdaresi yetkililerine teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
 
Restorasyon ve restitüsyon projeleri onaylanan Güvercinada’da eklentilerin yıkımına geçtiğimiz aylarda başlanırken, çevre düzeni planının da onaylanmasının hemen ardından, önümüzdeki kış restorasyon çalışmaları başlayacak.
 
SAHİL PROJESİ HAYATA GEÇECEK
Kuşadası Belediye Başkanı Esat Altungün, seçim öncesi açıkladığı en önemli projelerden biri olan sahil projesinin önümüzdeki yıl tamamlanacağını açıkladı. Seçim öncesi “altın üçgen” olarak tanımladıkları; Güvercinada, yat limanı ve belediye hizmet binası arasında kalan bölgenin Kuşadası açısından büyük önem taşıdığına dikkati çeken Başkan Altungün, ilçenin kalbi konumundaki bölgede Güvercinada restorasyonunun kasım ayı gibi başlayacağını belirterek, seçim öncesinde halkın beğenisine sundukları sahil projesini önümüzdeki yıl mutlaka yapacaklarını söyledi.
 
Kuşadası’nı modern bir turizm kentine yakışan sahil projesine kavuşturacaklarını açıklayan Kuşadası Belediye Başkanı Esat Altungün, yeşil alanlar, çocuk oyun parkları, çay bahçeleri, kaykay pisti, süs havuzları, anfi tiyatrolar, heykeller ile bezenecek sahil projesinin Kuşadası’na değer katacağını söyledi. Sosyal cazibe merkezi haline gelecek sahilde oluşturacakları etkinlik noktalarının kent yaşamına ayrı bir hareketlilik getireceğini anlatan Başkan Altungün, “Sahilimizi tamamlayıp, hizmete açtığımızda, yan ögeleri de bitirip, yıllardır tüm Kuşadası’nın beklediği ve özlediği bir projeyi hayata geçirmiş olacağız. Verdiğimiz diğer sözler gibi sahil projesi sözümüzü de tutacağız” dedi.
 
SİTELERE MUHTEŞEM PROJE
Kuşadası Belediyesi tarafından Türkiye’nin en uzun ve en güzel plajlarının bulunduğu Kadı Kalesi ve Karaova Mahallelerindeki Long Beach olarak da bilinen Siteler bölgesi için yeni sahih projesi gerçekleştirdi.
 
Kuşadası Belediye Başkanı M. Esat Altungün’ün talimatıyla Kuşadası Belediyesi Proje Birimi tarafından gerçekleştirilen siteler bölgesi sahil projesinin yapımına sezon sonunda başlanması planlanıyor. Kuşadası Belediye Başkanı M. Esat Altungün, Kadı Kalesi ve Karaova Mahalleleri’ndeki sahilin Milli parka doğru uzanan Türkiye’nin en harika ve en uzun plajı olduğunu belirterek, burayı Türkiye’nin en örnek sahili haline getirmek için proje geliştirdiklerini söyledi. Bölgeye gelen turistler ile site sakinlerinin ve tatilcilerin daha kaliteli bir çevreye kavuşturmayı hedeflediklerini kaydeden Belediye Başkanı M. Esat Altungün, “Yaşam standartını yükseltecek sahil projesinde 4 metre genişlikte yürüyüş yolu, 2,5 metre genişliğinde bisiklet yolu ve ayrıca bisiklet park alanı bulunacak. Bunların yanında sahil boyunca sıklıkta duş, soyunma kabini, wc, engelliler için geçiş yolu, dinlenmek için oturma bankları, aydınlatma, çöp kutuları, peyzaj düzenlemesi ile donatı elemanları yer alacak” dedi.
 
Atlantique Otel önündeki yaklaşık 100 metrelik alanda yapılan örnek uygulama, vatandaşlardan büyük beğeni topladı. Kış aylarında başlanacak proje kapsamında yapılacak yeni siteler sahil yolu, önümüzdeki sezona yetiştirilecek.
 
GAZİBEĞENDİ SİL BAŞTAN
Belediye başkanı seçilir seçilmez hummalı bir çalışma başlatan ve yılların birikimiyle artık yumak halini alan Kuşadası’nın devasa sorunlarını çözmek amacıyla ekibiyle birlikte kolları sıvayan Kuşadası Belediye Başkanı Esat Altungün, Gazibeğendi bölgesi için özel bir proje hazırlattı.
 
Kuşadası’nın en önemli giriş noktası olan ve adını Mustafa Kemal Atatürk’ün Kuşadası’na ilk geldiğinde gördüğü manzarayı beğenmesi nedeniyle “Gazibeğendi” olarak alan mevkide yapılacak çalışma, Kuşadası’nın kent kimliğini oluşturacak çalışmaların ilk adımı olarak niteleniyor. Kuşadası’na çok farklı ve özgün bir kent kimliği kazandıracak çalışma, Kuşadası Devlet Hastanesi kavşağı ile Kısmet Otel kavşağı arasındaki alanı kapsıyor. Yürüyüş yolları, seyir terasları, otoparklar ve yeşil alanlardan oluşacak proje kapsamında kent kimliğini bütünsel olarak anlatan grafikler, piktogramlar, ışık bacaları, görseller materyallerle süslenecek özel duvarlar gibi çok farklı yaklaşımlar dikkat çekiyor.
 
Projenin son şeklini almasından sonra derhal uygulamaya geçileceğini açıklayan Belediye Başkanı Esat Altungün, Gazibeğendi bölgesinin önemli biz cazibe merkezi haline geleceğini söyledi. Altungün, Kuşadası’nı yepyeni bir kent kimliği ile buluşturacaklarını ve Kuşadası’nın çehresini baştan sona değiştireceklerini ifade etti. Gazibeğendi projesinde en kaliteli malzemelerin kullanılacağını ve çok farklı görsel ögelerle desteklenecek projenin hem Kuşadalılar hem de Kuşadası’na gelen konuklar tarafından çok beğenileceğine inandığını kaydeden Altungün, “Seçimi kazandığımız andan itibaren önce sorunlarımızı tespit ettik, bir anlamda röntgen çektik ve teşhisi koyduk. Şimdi sıra tedavide. Gazibeğendi projesine paralel olarak Atatürk Sahil Bulvarı, İnönü Bulvarı ve Adnan Menderes Bulvarı gibi ana arterlemizde de altyapı, yol, kaldırım ve yeşillendirme çalışmalarımızı tamamlamak için çabalıyoruz. Kuşadası’nı sezona hazır hale getirmek için hazırlıklarımız sürüyor. Halkımız değişimi bu sezondan itibaren yavaş yavaş görecek” dedi.
 
KAPALI PAZARYERİ PROJESİ HAZIR
Kuşadası Belediyesi’ne ait itfaiye ve kademe tesislerinin bulunduğu alanla yapılacak kapalı Pazar yeri projesinde uygulanacak imarla ilgili belediye meclis kararını aldıklarını hatırlatan Kuşadası Belediye Başkanı Esat Altungün, kapalı pazar yerinin kısa süre içerisinde ihaleye çıkarılacağını açıkladı.
 
İtfaiye ve kademenin bulunduğu alanda alt katında otoparkı, üst katında düğün salonu, cep sinemaları ve sosyal tesisleri ile Kuşadası’na modern bir kapalı pazaryeri kazandıracaklarını kaydeden Başkan Altungün, “Kuşadası’nda Pazar yerlerini sorun olmaktan çıkaracak ve bir turizm kentine yakışan kapalı Pazar yerini hizmete açacağız” dedi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Babalarının anısına...
Manisa'nın Turgutlu ilçesinde büfe işleten iki kardeş, 7 yıl önce yitirdikleri ...
Marmaris’e 23 yeni mavi bayrak
Muğla'nın Marmaris ilçesinde, bu yıl 21 plaj ve 2 marinaya mavi bayrağa hak kazandı.
‘Kabak aşılı karpuza’ rekor ceza
Denizli hal yönetimi "Kabak aşılı karpuzlara" ağız tadı kaçırıyor gerekçesiyle ...
 
Kütahya’da bir kişi daha hastaneye kaldırıldı
Kütahya'nın Tavşanlı ilçesine bağlı Dulkadir köyünde, siyanür karıştığı ...
“Maykıl” artık köylülere emanet
Muğla'nın Yatağan İlçesi'ne iki köye inen domuzlar kahvehaneyi bastı. ...
Altın Güvercin 19. kez uçacak
21-26 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilecek 19. Kuşadası Festivali ...
 
‘Yaşayan ölüyüz’
Muğla Peyzaj Mimarları Odası İl Temsilcisi Hülya Yolcubal'ın katil zanlısı ...
15 dakika sürdü, hayatı felç etti
Manisa'nın Gördes ilçesinde saat 15. 00 sularında başlayan sağanak yağmur ...
Sulama göleti ‘turistik’ oldu
Denizli'nin Acıpayam ilçesi Ucarı köyünde eskiden sulama göleti olarak ...
 
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
‘Gönülsüz bekarlar’ için bakanlar devreye!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
34 yıldır katilleri nasıl bulunmaz?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İmamoğlu yalnız mı bırakılıyor?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Büyük İnsanlık İçin: MikroRNA!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva