HABERLER>POLİTİKA
26 Şubat 2012 Pazar - 13:22

Kurultay iptal mi edilecek?

CHP Olağanüstü Tüzük Kurultayı kavga ile başladı. Sav yansılı Mersin Milletvekili Gök kürsüye yürüyerek yeterli çoğunluğun olmadığını bildirdi. Genel Baykan Kılıçdaroğlu ise “Açın önümüzü arkadaşlar” diye seslendi.

Kurultay iptal mi edilecek?

CAN ÖZLÜ/EGEDESONSÖZ/ANKARA - CHP’de sonucu merakla beklenen tüzük kurultayı kavga ile başladı. Sav grubunun parti içindeki temsilcilerinden Mersin Milletvekili İsa Gök, kurultaya damgasını vurdu.

CHP Kurultay'ında arbade! Fotoğraflar için tıklayınız...
 
 Adnan Keskin’in divan başkanı seçilmesinin ardından kürsüye çıkmak isteyen ancak engellenen Gök ve arkadaşları dışarıya çıkartıldı. Ortamın sakinleştirilmesi ile yeniden salona gelen Gök,kürsüye yürüdü. Gök ve beraberindekiler, kurultayın yapılması için gerekli olan delege sayısına ulaşılamadığını öne sürerek iptal dilekçesi vermek istedi ancak dilekçe uzun süre kabul edilmedi. Konuşma yapmak isteyen Gök’ün bu önerisi de onaylanmadı. Bu arada gazeteciler ve güvenlik güçleri arasında arbede yaşandı. Sahneye çıkan Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu imalı bir şekilde seslenerek “Açın önümüzü” dedi. Kılıçdaroğlu, güvenlik güçlerinin de kürsüden inmesini isteyerek “CHP’lilerden beni korumanıza gerek yok” diye konuştu. Gök ve arkadaşlarına pet şişe ve bayrak sapı fırlatıldı. Partililerin ellerindeki çiçekleri de tepki olarak Gök ve yanındakilere fırlatması dikkat çekti.
 
“KURULTAYI BECEREMEDİLER”
Kurultay delegelerinin tam sayısının saptanması içen noter getirilmesi talebinde de bulunan Gök sert açıklamalarda bulundu. Gök “Nasıl ki anayasa değişikliğinde kanundan farklı bir yol izleniyorsa bu durum tüzük içinde böyledir. Kanun koyucu burada demiş ki tüzük değiştirecekseniz delege tam sayısının üçte ikisini kurultay açmadan önce haziruna imzasını almak zorundasınız. İmza almadan yaparsınız bu durum kanunsuzluk halini alır ve kurultay iptal olacak. Ben bunun uyarısını yapmaya çalışıyorum. Maddeler açıktır. Siyasi partiler kanunu madde 121 dernekler kanunu ve medeni kanun bu karar birlikte uygulanır. Medeni kanun madde 78 yarından bir fazla değil toplam kurultay delege sayısının üçte ikisi olmak zorunda olduğu söyleniyor. Yani sayısının 840 olması gerekiyor. Ama kendilerinin de söylemi sonucu 630 imza ile açmış olsalar bile bu kurultayın derhal iptali gerekiyor. Genel Merkez bir hata daha yaptı. Toplantı tekmiş gibi ilan edildi. Ama çoğunluk sağlanamazsa diye ikinci toplantının da ilan edilmesi gerekiyordu. Birinci toplantıda çoğunluk sağlanamazsa ikinci toplantısının yapılacağı yer ilan edilmesi gerekiyordu. Hukuku bilmemek bu kadar olur. Bu tam bir hata hata ve hatadır. Bizim CHP tüzüğünü hiç mi bilmiyorlar. Siyasi Partiler Kanunu hiç mi bilmiyorlar. Ben önerge verdim içerde. Bu usulsüzlukler sebebiyle kurultayı açmaması için Genel Başkanımızı uyarmak istedim. Genel Başkanımıza bağırdım kurultayın açılmaması için. Genel Başkanımızın uyarmak için bağırıyorum ama kimse bu durumu umursamıyor. Genel Başkana bağırıyorum ama bende gözlerini kaçırıyor. Ben onların çoğundan daha çok CHP’liyim. Bu kurultayı beceremediler. Kimse bu partiye bu rezilliği yaşatamaz. Genel Başkan dahi olsa bu rezilliği partimize yaşatamaz. Kanunlar açıktır. Ben itirazımı yapmak istedim. Ama buna izin verilmediği gibi salondan iki kere dışarı çıkarıldım. Yanlış yapıldı bunu söylemek istiyorum. Ama tekme ile küfür ile dışarı çıkarılıyorum. Parti Meclis üyelerinin tutanakları var. Tutanaklarda hazirun Genel Başkan çıktığında dahi toplanmadılar. Ben partimi savunuyorum. Bu kurultayda 840 imza yok toplanan 630 imza ile açılamaz” dedi.

İŞTE DİLEKÇE!
İşte İsa Gök’ün, kurultayın iptal edilmesi talebi ile divana sunduğu dilekçe: “Kurultayı yasanın istediği çoğunluk olmadan açıyorsunuz. Kurultayın açılması için hazirundaki imzalar yeterli değildir. Nitelikli çoğunluk tanımı yapılmadı. Siyasi partiler kanununda çoğunluk tarifi yoktur. Program ve tüzük değişikliklerinin özel nitelikli çoğunlukla gerçekleştirilmesi zorunluluğu vardır. Genel kurul tüzük değişikliği üçte iki katılım ister. Çoğunluğun sağlanamaması nedeniyle toplantının ertelenmesi durumunda ikinci toplantıda çoğunluk aranmaz ve üçte iki imzanın aranacağı tartışma götürmez şekilde vurgulanmıştır. Tam sayının üçte ikisi olan 840 imzanın tamamlanmadığı anlaşılmıştır. Tam kanunsuzluk oluşmuştur. Delegelerin bir ay içinde mahkemeye başvurarak alınan kararların iptalini isteme hakkı doğacaktır. Genel başkanın açılış yapmadan ertelemesini istemekteyiz”
 
DİLEKÇE İŞLEME KONMADI
İsa Gök ve arkadaşlarının dilekçesine yanıt veren Divan Başkanı Adnan Keskin ise sert bir çıkış yaparak dilekçeyi işleme koymadı. Keskin “Kurultayımıza 946 arkadaş katıldı. Geç kaldığı için girişte imza veremeyenler de imza verdi ve bu sayı 948 oldu. Bu önerge her yönüyle hukuku yansıtmıyor. Üçte iki isteğini kabul etsek bile bu sayı 832’dir. Kurultaya katılanlar 948 kişidir. Kaldı ki yönetmeliğimizin 8. maddesi tartışmaya meydan veremeyecek bir üslupla yazılmıştır. Hükümler bu kadar açıkken kaos yaratmaya gerek yoktur. Bu önergeyi de işleme koymuyorum dedi.

İKİNCİ KURULTAYA KATILIM ÇAĞRISI
Divandan ikinci kurultaya da katılım çağrısı geldi. "Yarın olağanüstü bir kurultay daha yapılacaktır. Eğer katalım sağlanamazsa üçüncü bir kurultayın yolu açılır ve partimiz kamuoyu önünde tartışmalı hale getirilir. Bunun önüne geçmek için kurultay delegesi arkadaşlarımız kendi illerine dönmesinler ve yarın ki kurultaya da katılsınlar" dendi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Derya Demir 26 Şubat 2012 Pazar 22:09

CHP li milletvekillerinin tamamı yemin ederken,isa gök milletvekil yemini etmedi'ne değiştide yemin edelim'dedi aklınca kahramanlık yaptı peki sonra ne değiştide yemin ettin,kongrede yaptığı şarlatanlıktan başka bir şey değil...

Yorumu oyla      20      10  
Vatandaş 26 Şubat 2012 Pazar 17:03

sn. gök amacınız ortada ama emelinize nail olamıyacaksınız. Bu parti sizlerin oyun alanınız olmayacak. sana akıl veren o zaatlar zamanında partiyi iktidara taşımak yerine parti içinde kendi iktidarlarını kurup günü gün ettiler. aynı lafı sizede söylüyorum, 'eskiye rağbet olsa bit pazarına nur yağardı'

Yorumu oyla      23      9  
Vahap Güler 26 Şubat 2012 Pazar 15:34

946 olarak açıklandı sonra 2 delege geç kaldığı için son anda imza yetiştirdi 948 ilerleyen saatlerde yaklaşık 5 delege isim isim söylediler ama saymamıştım tekrar imza verenler de oldu yani ortalama 953 delege vardı kurultayda çoğunluk da zaten sağlandı İsa Gök sabote etmeye çalıştı başarılı olamadı.Halka gideceklermiş İsa Gök öyle dedi hemen otele hizipçiliğe gitmişler :D Sizden hiziplerinizden kurtulduk Sav'ı savdık...

Yorumu oyla      25      11  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Baykal gelmedi! Muhalifler toplandı!
Olağanüstü Kurultayının yapıldığı Ankara Arena Kapalı Spor Salonu’na, ...
Kılıçdaroğlu meydan okudu! Açın önümüzü!
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Tüzük dediler, işte tüzük. Seçim ...
Kurultay firesiz tamam! İşte tüm ayrıntılar
CHP'de, genel merkez ile muhalifleri karşı karşıya getiren kurultay maratonun ...
 
Sav: Örgüt ne yapacağını bilir
Önder Sav Kurultaya saatler kala, Star Haber Muhabiri Çağdaş Özer'in sorularını yanıtladı...
Baykal: Telefonlarım açık
CHP'li Sayan'ın Ankara Rixos Otel'deki düğününe katılan Baykal'dan kurultay açıklaması.
CHP’de gece mesaisi
Tüzük kurultayı için geri sayıma başlayan CHP’de gece de hareketli geçti. ...
 
İl başkanlarından Kılıçdaroğlu'na tam destek
Kurultay hazırlıklarını tamamlayan CHP’de gözler yarına çevrildi. Binlerce ...
Aydınlı milletvekillerin 'arka taraf' polemiği
MHP Aydın milletvekili Ali Uzunırmak'ın, partisinin Nazilli İlçe Kongresi'nde ...
Bekir Bozdağ terörün 10 yıllık bilançosunu açıkladı
Başbakan Yardımcısı Bozdağ, terör örgütleriyle yürütülen etkin mücadele ...
 
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Erkekler bastığım kaldırımı öperdi!’
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
İzmirli kız ve Onur E. Yıldız meselesi
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
CHP ne yapmalı?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Neden toprak reformu yapılmalı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İzmir’in sokakları hem kız hem deniz kokar… 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva