HABERLER>EGE
30 Eylül 2024 Pazartesi - 11:31

Kula Divlit turizmin yeni gözdesi!

Manisa'nın Kula ile Salihli ilçesi sınırlarında yer alan Türkiye'nin UNESCO etiketli, ilk ve tek jeoparkının kalbi olarak nitelendirilen 10 bin yıllık Kula Divlit volkanik alanı, turizmin yeni gözdesi oldu. Antik çağ coğrafyacısı Strabon'un 'Yanık Ülke' olarak tanımladığı jeoparkı, yılda ortalama 400 bin kişinin ziyaret ettiği belirtildi.

Kula Divlit turizmin yeni gözdesi!

UNESCO Global Jeoparklar Listesi'ne 2013 yılında giren ve 2019 yılında UNESCO tarafından tescillenerek, Türkiye'nin UNESCO etiketli, ilk ve tek jeoparkı olan Kula-Salihli Global Jeoparkı, görsel güzelliği ve atmosferiyle turizmin yeni gözdesi oldu. 'Jeoparkın kalbi' olarak nitelendirilen, Türkiye'nin en genç volkanik sahalarından 10 bin yıllık Kula Divlit volkanik alanı, yerli ve yabancı turistin ilgi odağı oldu. Antik çağ coğrafyacısı Strabon'un 'Yanık Ülke' olarak tanımladığı jeopark, doğaseverlerin ve fotoğraf meraklılarının son zamanlarda gözde mekanları arasında yer alırken, yılda ortalama 400 bin kişinin ziyaret ettiği belirtildi. Öte yandan, bölgenin turizm merkezi olması için Manisa Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde, Zafer Kalkınma Ajansı ve Jeopark Belediyeler Birliği desteği ile proje çalışmaları sürüyor.

'2320 KİLOMETREKARE ALANA SAHİP'
Kula-Salihli UNESCO Global Jeoparkı'nın sorumlu mühendisi Yiğit Karakuzu, "2019 yılında Kula-Salihli UNESCO Global Jeoparkı olarak jeopark başvurusu yaptık ve 2019 yılında UNESCO bizi tescilledi. Şu an Türkiye'deki UNESCO tarafından tescillenmiş tek jeopark burası. Kula-Salihli ilçelerimizin idari sınırlarını kapsamakta olup, 2320 kilometrekare bir alanımız var. Bu alan içinde toplam 73 tane tescillenmiş jeositimiz bulunmakta. Bu jeositler arkeolojik, jeomorfolojik, kültürel jeositiler gibi farklı farklı sınıflandırılabilir. Bunların sadece 21 tanesi şu an turizme açık. Çünkü belli altyapılar yapılması gerekiyor ve her jeositinin turizme açılması uygun değil. Bazıları sadece bilimsel öneme sahip, bazılarının hiçbir peyzajı değeri olmamasına rağmen dünya çapında öneme sahip bilimsel değerleri var. Şu an bulunduğumuz alanda jeoparkımızın kalbi olarak nitelendirebileceğimiz Türkiye'nin en genç volkanik sahalarından Kula Divlit Volkanik alanı. Bu alanda 4 farklı jeositimiz bulunmaktadır. Kula Divlit cüruf konisi ve lav akıntısı, parazit koniler, spatter koniler lav tünelleri ve hendekleri gözlemlemek mümkündür. Volkan konisi olan ana koni bu bölge yer almaktadır" ifadelerini kullandı.

'TÜRKİYE'NİN EN GENCİ, 10 BİN YILLIK'
Tüm jeoparkın yıllık ziyaretçisinin kesin bir şekilde sayılamamakla birlikte yaklaşık olarak 400 bin civarı olduğunu tahmin ettiklerini belirten Karakuzu, "Çünkü sadece belirli noktalarda biz sayım yapabiliyoruz. Kapalı bir alan olmadığı için ve herhangi bir yolla jeopark sahasına girilip herhangi bir noktada turistik faaliyet yapılabileceği için şu an tahmini sayımız 400 bin civarında. Şu an içinde bulunduğumuz volkanik alan Türkiye'nin en genç 10 bin yıllık, Türkiye'nin en genç volkanik alanı" dedi.

'MANİSA'NIN TURİZM POTANSİYELİNİ AÇIĞA ÇIKARACAĞIZ'
Manisa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Burak Deste de Manisa'daki turizm potansiyelinin açığa çıkarılması ve turizm ekonomisini Manisa'da da gözle görülür hale gelebilmesi için çalışmalara başladıklarını söyledi. Öncelikli olarak bir destinasyon belirlediklerini ifade eden Deste, "Sart Antik Kenti'nden başlayıp Ahmetli Bintepeler ve jeoparkın tanıtımını yapacağız. Öncelikle bir turizm filmi hazırlıyoruz. Tanıtım filmi ile web siteleri ve özel sosyal medya hesapları olacak. Özel sektörü de işin içine dahil ederek, yurt dışından turistleri bölgeye çekebilmek için turizm acenteleriyle görüşmelerimiz var. Bunu yaparken de kesinlikle kültür ve tabiat varlıkları koruma kurulunun kontrolünde ve denetiminde olacak. Hiçbir şekilde tarihi dokuya zarar verecek bir şey düşünmüyoruz. Çalışmalarımız tüm hızıyla sürüyor. Önümüzdeki günlerde somut adımlarımızı göreceğiz hem Manisa hem turizm merkezi olacak hem bölge ekonomik olarak canlanacak" diye konuştu. (DHA)

 
Ahu Tuğba'nın cenazesinde eski defterler yeniden açıldı
 
Manisa'daki yangın kabusunda ikinci gün!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Uşak'ta orman yangını kontrol altında
Uşak'ın Banaz ilçesinde dün ormanlık alanda çıkan yangın kontrol altına alındı.
Genç motosikletli kaza kurbanı!
Denizli'nin Pamukkale ilçesinde trafik kazasına karışan otomobile çarpan ...
Eşini öldürüp intihar etti: Geride 3 çocuk kaldı!
Afyonkarahisar'ın Emirdağ ilçesinde 3 çocuk babası Seydi Aktan, tartıştığı ...
 
Avrupa hayalleri suya düştü!
Muğla'nın Bodrum ilçesi açıklarında 100 düzensiz göçmen yakalandı.
Ege'de can pazarı... Çok sayıda göçmen kurtarıldı!
Muğla'nın Marmaris ilçesi açıklarında sürüklenen bottaki 27 düzensiz göçmen kurtarıldı.
Muğla'da şampiyona heyecanı sona erdi
Türkiye Süper Enduro Şampiyonası'nın final ayağı, Muğla'nın Fethiye ilçesinde yapıldı.
 
Yangının altından öz kıza istismar çıktı!
Muğla Milas’ta yangına giden ekipler şoke eden bir olayla karşılaştı. ...
37 yılla aranıyordu... Yakayı ele verdi!
Muğla'nın Seydikemer ilçesinde hakkında 37 yıl 4 ay kesinleşmiş hapis ...
Uşak'ta ormanlık alanda yangın!
Uşak'ın Banaz ilçesinde ormanlık alanda çıkan yangına havadan ve karadan müdahale ediliyor.
 
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Kartla ödemede 'derin' sorular!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Yolun sonu
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Hangisi?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Buraya kadar!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Pişmanlıklar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Gürgen Kral
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (6) “Hamam mı? yoksa Spa mı?”
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Rüşvet ile jest arasında!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Stoilov’a nazar değdi!
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Kirpi ikilemi – Hayır deme sanatı
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva