HABERLER>GÜNCEL
9 Ocak 2012 Pazartesi - 11:36

Kruvaziyer turizmi İtalyanca'yı meburi kıldı

İzmir Limanı’na kruvaziyer turizmiyle gelen İtalyan turist sayısı 150 bin kişiye yaklaşınca İzmir Valiliği görevli personele İtalyanca eğitimi vermeye başladı.

Kruvaziyer turizmi İtalyanca yı meburi kıldı

FATİH YAPAR/EGEDESONSÖZ – Türkiye’de kruvaziyer turizmin lideri haline gelen İzmir’de yolcu sayısı rekor seviyeye ulaştı. Aynı zamanda İzmir Limanı’na 2011 yılında 273 gemiyle 480 bin kişi gelirken, limanı kullanarak giriş ve çıkış yapan turist sayısı da 26 bini geçti. Böylece İzmir’e, kurvaziyer turizmde 507 bin kişiye kucak açarken haritada bile yerleri zor bulunan Zimbave, Zambiya, Guyana, Andora ve Gibril Adaları gibi ülkelerden ziyaretçi geldi. İzmir’e en fazla ziyaretçi İtalya’dan geldi. İtalya’dan İzmir’i 149 bin 517 turist ziyaret etti. İtalyanların İzmir’i tercih etmesi ile birlikte talep patlaması yaşanınca İzmir Valiliği, İtalyan Kültür Merkezi ortaklığıyla birlikte ücretsiz İtalyanca kursu başlatıldı.
 
KİMLER EĞİTİM GÖRECEK
Valilik ve İtalyan Kültür Merkezi’nin katkılarıyla verilen İtalyanca kurslara, Emniyet Müdürlüğü Pasaport Şube Müdürlüğü’ne bağlı polis memurları, liman, gümrük müdürlüğü görevlileri ile karşılama ekibi yetkilileri yer alıyor. İtalyan Kültür Merkezi’nin binasında verilen derslere yoğun ilgi gösteriliyor.

TAKSİLERE YENİ DÜZENLEME

Valilik yeni yılda bölge için çok önemli bir çalışmayı daha hayata geçirmeye hazırlanıyor. Turistlerin yoğun olarak geldiği, gemilerin sayısının arttığı zamanda taksiciler arasında yaşanan yolcu kapma yarışına son nokta konuluyor. Şoförler ve Otomobilciler Odası’nın da katkılarıyla getirilen yeni sistemde sıraya girmeyen, daha önce ismi listede bulunmayan ve dışarıdan onaysız olarak limana girip turist alan taksiciye izin verilmeyecek. Valilik, her taksi görevlisine yetkili olduğunu belirten kart verecek. Odanın vereceği kartı bulundurmayan taksicinin limana girişi polis tarafından engellenecek. Öte yandan kart sistemi diğer görevlilere da yaygınlaştırılacak. Limana gelen turistleri karşılayan görevliler, işyeri sahipleri, tur yetkilileri ve güvenlik ekiplerine de ayrı renklerde kartlar dağıtılacak. Böylece kamu kurumları ve odalar işbirliği yaparak ham denetimi sağlamış olacak hem de düzenli çalışma sistemini kurmuş olacak.  
 
HEDEF 1 MİLYON
İhale sürecinde olduğu için çevre düzenlemelerinden başka bir yatırım yapılmayan İzmir Yolcu Limanı, geçen yıl ulaştığı rakamı bu yıl ikiye katlarken Valilik, İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Ticaret Odası ve ilgili kurumlar çalışma başlattı. Önümüzdeki yıl yapılacak çalışmalar ve tanıtımla birlikte sayının artması beklenirken 1 milyon yolcu hedefi konuldu.
 
İLK SIRADA HANGİ ÜLKELER VAR
İzmir’e dışarıdan bir yıl içinde 480 bin kişi gelirken yine liman kapısını kullanarak kurvaziyer turizmden yararlanan yani Türkiye’den çıkış yapan sayı ise 26 bini aştı. Böylece İzmir kurvaziyerde toplam 507 bin 452 kişiyi ağırlamış oldu. İzmir’e ilk sırada 146 bin 517 kişi ile İtalyanlar gelirken ikinci sıraya ise 90 bin kişi ile Almanlar yükseldi.  Almanlar’ı 43 bin 731 kişi ile Fransızlar takip etti. İspanya 43 bin178 kişi ile Fransa’nın hemen arkasından gelirken İngiltere’den 28 bin 26, Amerika’dan 27 bin704, İsviçre’den 11 bin 811, Avusturya’dan 10 bin 419 turist İzmir’e geldi.
 
İHALE MART AYI’NDA
İzmir Limanı’nın yap işlet devret modeliyle ihaleye çıkartılacağını belirten İzmir Vali Yardımcısı Şükrü Kara, kurvaziyer turizmin kente büyük katkı koyduğunu ifade etti. Aynı anda 5 geminin demir atabileceği yolcu gemi limanının yapımı ile ilgili sürecin devam ettiğini anlatan Kara, “İhaleye Mart Ayı’nda çıkılması planlanıyor. Liman yapıldığında içinde otel, alışveriş merkezleri, dinlenme ve eğlence mekanları olacak. Aynı anda 25 bin kişiyi ağırlayabilecek olan dev tesisin ihalesinde Dünya’nın tanınmış şirketlerini bekliyoruz. Proje ile ilgili çalışmalar devam ediyor. Liman’ın bir bölümünde konut bile olacak. İzmir’in EXPO yolculuğunda büyük öneme sahip olan bu proje kentin gelişmesini sağlayacak” dedi. Kara, turist sayısının da büyük oranda artış göstereceğini belirtirken yeni yılda uygulamaya geçirilecek olan dil eğitimi ve kart uygulamasının da limanda bir düzen sağlayacağını sözlerine ekledi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ölümden döndü, ilk işi sigara yakmak oldu
İzmir'de, yağmurda kayganlaşan yolda sürücüsü karşıdan gelen otomobile ...
Basmane'de Rus dansçı operasyonu
İzmir'de, aralarında öğretmen, doktor ve öğrencilerin bulunduğu yabancı ...
ABD’nin en güçlü kadını Ileana Türk çıktı
Sefarad Yahudisi dedesi 1913’te Kırklareli’nden Küba’ya göç eden ABD Temsilciler ...
 
Barolar İlker Başbuğ için 'Yüce Divan' dedi
Türkiye Barolar Birliği, İlker Başbuğ'u soruşturma yetkisinin Yargıtay ...
Ümran Menderes 15 yıllık büyük sırrı açıkladı
"Aydın'a 28 Şubat sürecinde 2'nci Roosevelt olursun, denilerek Başbakanlık ...
Liselilerden Kurtlar Vadisi gibi okul ödevi
Özel bir lisenin öğrencileri tarafından proje ödevi olarak çekilen film ...
 
İzmir'e telefonunu verdi, binlerce ihbar geldi!
Cep telefonunu basın yoluyla tüm İzmirlilerle paylaşan İzmir’in yeni emniyet ...
Uludere olayında o komutana şok!
Şırnak Valisi Vahdettin Özkan’ın isteği üzerine Gülyazı Alay Komutan Vekili ...
Oturdukları evde kaçak kazı yapınca...
Foça’da ihbar üzerine eski bir eve baskın düzenleyen polis, tarihi eser ...
 
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
‘Gönülsüz bekarlar’ için bakanlar devreye!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
34 yıldır katilleri nasıl bulunmaz?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İmamoğlu yalnız mı bırakılıyor?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Büyük İnsanlık İçin: MikroRNA!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva