HABERLER>GÜNCEL
9 Ocak 2012 Pazartesi - 10:42

ABD’nin en güçlü kadını Ileana Türk çıktı

Sefarad Yahudisi dedesi 1913’te Kırklareli’nden Küba’ya göç eden ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Ileana Ros-Lehtinen, İstanbul’da akrabalarıyla buluştu. Ros-Lehtinen “Damarlarımda Türk kanı aktığını şimdi öğreniyorum. Demek ki mücadeleci yanım bundan geliyor” dedi.

ABD’nin en güçlü kadını Ileana Türk çıktı

İSTANBUL - Washıngton’un en güçlü kadınları arasında gösterilen ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Ileana Ros-Lehtinen’nin anne tarafından Kırklarelili olduğu ortaya çıktı.
 
Aralarında Temsilciler Meclisi Çoğunluk Lideri Eric Cantor’un da bulunduğu 8 kişilik bir heyetle Türkiye’yi ilk kez ziyaret eden Ileana Ros-Lehtinen, önceki gün Dolmabahçe’deki ofisinde Başbakan Erdoğan ile görüştükten sonra soluğu akrabalarının yanında aldı. Amerikalı politikacının hayatında ilk kez gördüğü İstanbul’daki kuzenleriyle buluşmada oldukça heyecanlı olduğu gözlendi.
 
ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi Başkanı’yla İstanbul’da yaşayan akrabaları arasındaki “sürpriz buluşma” merkezi Washington’daki sivil toplum örgütü Türk Amerikan Koalisyonu tarafından organize edildi. Şimdiye kadar varlıklarından bile haberdar olmadığı akrabalarıyla görüşen Ros-Lehtinen ailesinin Kırklareli kökleriyle ilgili bilgiyi Türk Amerikan Koalisyonu Başkanı Lincoln McCurdy’nin ağzından dinledi. Bir süredir aileyi hem kitaplardan, hem de akrabalarından araştıran McCurdy’nin anlattıkları ise Amerikalı politikacıyı hayrete düşürdü.
 
Damarımdaki Türk kanı
“Siz benim hafızam gibisiniz. Ailemle ilgili şeyleri ilk kez sizden duyuyorum” diyen Ileana Ros-Lehtinen Küba doğumlu. Seçim çalışmalarını da çoğunlukla “hispanik” köklerine atıfta bulunarak yürütmüş. Ailesinin Türkiye bağlantısının detaylarını duyunca “Damarlarımda Türk kanı aktığını da şimdi öğreniyorum. Demek ki mücadeleci yanım bundan geliyor” diyor gülerek.
 
Dedesinin kardeşlerinin çocuklarıyla, torunlarıyla teker teker tanışan ABD’li politikacının elinde ise Lincoln McCurdy’nin kendisine verdiği, ailesiyle ilgili kitabın İngilizce baskısı var. İleşitim Yayınları’ndan çıkmış olan, Erol Haker’in kaleminden “Bir Zamanlar Kırklareli’de Yahudiler yaşardı. Kırklarelili Adato ailesinin hikâyesi”. Ailesiyle ilgili söylenenleri sık sık kitaba bakarak kontrol ediyor. Kuzenlerinin kendisine verdiği küçük armağanlar içersinde ise kendisini en fazla ailenin soyağacı mutlu ediyor.

Aile kitabını bırakmadı
Ileana Ros-Lehtinen, İstanbul’daki Ritz-Carlton Oteli’nde gerçekleşen aile buluşmasında Adato Ailesi’nin hikayesini anlatan kitabı elinden düşürmedi. Duyduğu bilgileri sık sık kitaptan kontrol etti. İstanbul’daki kuzenleriyle hasret gideren Amerikalı politikacı annesinin teyzesinin kızı olan Sevim Hanım’ın torunuyla sürekli şakalaştı.
 
1915 Kongre’nin işi değil
İstanbul’da Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan ile görüştükten sonra beraberindeki heyetle birlikte Ortadoğu’ya hareket eden ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Ileana Ros-Lehtinen, Ermeni meselesinde Türkiye’den yana. Ros-Lehtinen bir süre önce yaptığı konuşmada, 1915 olaylarının ne olduğunu belirlemenin Kongre’nin işi olmadığını söylemişti. Sorunun en iyi şekilde direkt olarak Türkiye ve Ermenistan tarafından ele alınması gerektiğini de belirtmişti.
 
Dedesi 1913’te göç etmiş
Amerikan Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Ileana Ros-Lehtinen’nin ilginç aile hikâyesi şöyle: Sefarad Yahudileri’nden olan dedesi Çelebi Adato Kırklareli doğumlu. Çelebi Adato 1913 yılında bir erkek kardeşiyle birlikte Küba’ya göç ediyor. Küba o zamanlar Balkan Savaşları’nda perişan olmuş Trakyalı Yahudiler için umut vaat eden bir yer. ABD yerine Küba’yı tercih nedeni ise İspanyolcayı bilmelerinden kaynaklanıyor. Çelebi Adato’nun yanına daha sonra üçüncü erkek kardeş de geliyor. Türkiye’de kalan iki erkek kardeşten biri ise Birinci Dünya Savaşı sırasında Osmanlı Ordusu’nda istihbarat subayı olarak görev yapıyor. Çelebi Adato ise Küba’da iş kuruyor ve yine Trakya’dan göç etmiş biriyle evleniyor. Ileana Ros-Lehtinen’nin annesi ve kendisi Küba doğumlu. Fidel Castro iktidara geldikten sonra, Ileana Ros-Lehtinen dokuz yaşında iken aile Miami’ye göç ediyor. Dede Çelebi Adato, Küba’ya gittikten sonra bir tek kez 1952 yılında Türkiye’yi ziyaret ediyor.

Obama’nın olası rakibine danışman
Küba’nın başkenti Havana’da 1952’de doğan Ileana Ros-Lehtinen, ABD Temsilciler Meclisi’ndeki en kıdemli kadın Cumhuriyetçi. Florida milletvekili Ros-Lehtinen, geçen yıldan beri meclisin etkili Dış İlişkiler Komitesi’nin başkanlığını yapıyor. Ros-Lehtinen Cumhuriyetçi başkan aday adaylarından Mitt Romney’i desteklediğini açıkladı. Kasım ayında yapılacak seçimlerde Demokrat Başkan Barack Obama’nın karşısına çıkaracak güçlü bir aday arayan Cumhuriyetçi Parti’de en iddialı isim Romney. Ros-Lehtinen, geçen kasımdan beri Romney’nin dış politika danışmanlarından biri..

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Barolar İlker Başbuğ için 'Yüce Divan' dedi
Türkiye Barolar Birliği, İlker Başbuğ'u soruşturma yetkisinin Yargıtay ...
Ümran Menderes 15 yıllık büyük sırrı açıkladı
"Aydın'a 28 Şubat sürecinde 2'nci Roosevelt olursun, denilerek Başbakanlık ...
Liselilerden Kurtlar Vadisi gibi okul ödevi
Özel bir lisenin öğrencileri tarafından proje ödevi olarak çekilen film ...
 
İzmir'e telefonunu verdi, binlerce ihbar geldi!
Cep telefonunu basın yoluyla tüm İzmirlilerle paylaşan İzmir’in yeni emniyet ...
Uludere olayında o komutana şok!
Şırnak Valisi Vahdettin Özkan’ın isteği üzerine Gülyazı Alay Komutan Vekili ...
Oturdukları evde kaçak kazı yapınca...
Foça’da ihbar üzerine eski bir eve baskın düzenleyen polis, tarihi eser ...
 
97’nci yılında Türkiye Şehitleriyle Yürüyor
Enver Paşa Komutasındaki Sarıkamış Harekatı’nda donarak şehit düşen 90 ...
Kadifekale'de toprak kayması paniği
İzmir'de son 3 gündür etkili olan sağanak yağış nedeniyle Kadifekale Semti'nde, ...
Cudi Dağı'nda sıcak çatışma
Şırnak'ın Cudi Dağı'nda hava destekli operasyon sonucu PKK ile bir çatışmanın yaşandığı belirtildi.
 
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
‘Gönülsüz bekarlar’ için bakanlar devreye!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
34 yıldır katilleri nasıl bulunmaz?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İmamoğlu yalnız mı bırakılıyor?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Büyük İnsanlık İçin: MikroRNA!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva