HABERLER>EKONOMİ
13 Ağustos 2024 Salı - 10:29

Kozmetikçilerin başkanı uyardı… 40 liraya şampuan olur mu?

Kozmetik ürünlerinde sahteciliğin yükselmesinden sonra kişisel bakım ürünlerinde de sahte ürünlerin satışı arttı. Alsancak Gar önünde iki tanesi 80 liraya şampuanlar işportaya düştü. Kozmetik Üreticileri ve Araştırmacıları Derneği Başkanı Levent Kahrıman “Sahte şampuanlar, içeriğinde bulunan zararlı kimyasallar veya uygun olmayan üretim koşulları nedeniyle ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Saç dökülmesi, kepeklenme, kaşıntı, alerjik reaksiyonlar, cilt tahrişi ve hatta saç derisinde enfeksiyonlar gibi sorunlar görülebilir. Çok düşük fiyata ürün alındığında bunu sorgulamak önemlidir” dedi.

Kozmetikçilerin başkanı uyardı… 40 liraya şampuan olur mu?

Büşra ÇETİNKAYA / EGEDESONSÖZ – Yüksek enflasyon nedeniyle alım gücü düşen vatandaşlar kozmetik alışverişinde uygun fiyatlı ürünlere yöneliyor. Son zamanlarda sahte ürünlerin yaygınlaşması tüketicilerin sağlık konusunda endişelerini artırdı.

Saç bakımının en önemli ürünlerinden biri olan şampuanın da sahtesi yol kenarlarında, seyyar tezgahlarında satılmaya başladı.

Kozmetik Üreticileri ve Araştırmacıları Derneği Başkanı Levent Kahrıman, son zamanlarda sahte şampuanın yaygınlaşmasını Egedesonsöz’e değerlendirdi.

‘FİYATI ŞÜPHE ÇEKECEK KADAR DÜŞÜKSE’
Kahrıman,  “Sahte şampuanları ayırt etmek her zaman kolay olmasa da dikkat edilebilecek bazı noktalar vardır. Öncelikle, ürünün fiyatı şüphe çekecek kadar düşükse, ambalajında baskı hataları veya kalitesizlik varsa, kokusu veya kıvamı alışılmışın dışında ise sahte olma ihtimali yüksektir. Ayrıca, güvenilir olmayan satış noktalarından alışveriş yapmaktan kaçınmak da önemlidir. Tüm bunlara rağmen yine de sahte olma ihtimali olabilir. Bunu anlamak bazen tam anlamıyla mümkün olmayabilir” dedi.

‘KİŞİ SAĞLIK RİSKLERİ İLE BİR BAŞINA KALABİLİR’
Sahte şampuan kullanımının sağlığa zararlarına değinen Kahrıman, “Sahte şampuanlar, içeriğinde bulunan zararlı kimyasallar veya uygun olmayan üretim koşulları nedeniyle ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Saç dökülmesi, kepeklenme, kaşıntı, alerjik reaksiyonlar, cilt tahrişi ve hatta saç derisinde enfeksiyonlar gibi sorunlar görülebilir. Uzun süreli kullanımda ise daha ciddi sağlık sorunları ortaya çıkabilir. Formüllerin birebir aynı olması durumunda bile, yani içeriğinde zararlı bileşen olmasa bile, üretim yeri şartlarından dolayı riskleri barındırır. Öte yandan markanın sahibi firmanın sorumluluğunda olmayan bir durum oluşacağı için kişi böylesi sağlık riskleri ile bir başına kalabilir” şeklinde konuştu.

‘SAHTECİLİK İLE MÜCADELE İŞ YÜKÜ VE BÜTÇE GEREKTİRİYOR’

Kahrıman, kozmetik firmalarının kendi ürünlerinin sahtesinin satılmasıyla ilgili neler yaptığını şöyle anlattı:

“Birçok ünlü kozmetik firması, markalarının sahte ürünlerle zarar görmesini engellemek için çeşitli aksiyonlar almaktadır. Sahte ürünlerin tespit edilip imha edilmesi, tüketicilerin bilinçlendirilmesi, hukuki süreçlerin başlatılması gibi önlemler bunlardan bazılarıdır. Ancak sahte ürün üretimi ve satışı oldukça yaygın olduğu için bu mücadele tam anlamıyla başarılı olamamaktadır. Çoğu ünlü marka, tedarik zincirlerini iyi kontrol ederek bu süreci her yanıyla yönetmeye çalışıyor. Sahte ürün satış yerlerinin basılıp, basına ve kamuoyuna ifşa edilmesi en yaygın mücadele yöntemlerinden oluyor. Yine de birçok markanın, sahtecilik ile mücadelesi önemli bir iş yükü ve bütçe gerektirmektedir. Tüm bunları yapmalarına rağmen dahi tam olarak önüne geçebilmek maalesef mümkün olmuyor.”

‘ÇOK DÜŞÜK FİYATLI ÜRÜN SORGULANMALI’
Tüketicilerin sahte ürün kullanımına dikkat etmesi gerektiğini dile getiren Kahrıman, ürünün çok düşük fiyata alındığında sorgulanması gerektiğini belirtti. Kahrıman, “Sahte ürünlerle mücadele, hem bireysel hem de toplumsal düzeyde çaba gerektiren bir süreçtir. Tüketiciler olarak, güvenilir satış noktalarını tercih etmek, ürünlerin orijinalliğini kontrol etmek, şüpheli durumlarda yetkililere bildirmek gibi önlemler alabiliriz. Çok düşük fiyata ürün alındığında bunu sorgulamak önemlidir. Ayrıca, yetkili kurumların denetimlerini sıklaştırması, sahte ürün üreticileri ve satıcılarına yönelik caydırıcı cezalar getirilmesi de önemlidir. Toplum olarak bilinçlenmek ve sahte ürünlere karşı sıfır tolerans göstermek, bu sorunla mücadelenin en etkili yollarından biridir. Özellikle bir ürünü oluşturan tüm bileşenlerin tedarik zinciri iyi takip edilmelidir. Bir şampuanın sadece formülü oluşturan girdiler değil, ambalaj, etiket, kapak gibi ürünün tüm bileşenlerini oluşturan girdilerin tedarik zinciri iyi takip edilmelidir” ifadelerini kullandı.

 
Türkiye'de temmuzda 127 bin 88 konut satıldı
 
Altının gram fiyatı rekor kırdı!
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
13 Ağustos 2024 Salı 18:49

40 liraya ancak 300 ml şampuan alırsın. adamlar 600 lük şişelerin ikisini 80 e satıyor. Sahte bunlar, neyin itirazı? Merdiven altı diye tabir edilen yerlerde dolduruyorlar.

Yorumu oyla      3      0  
biri 13 Ağustos 2024 Salı 14:44

bu haberi okumadan 1 saat önce rossmann 'ın markası 3+1 Şampuanı 39.5 ye aldım. 40 tl ye dükkanda oluyor dışarıda olmuyor demek ki.

Yorumu oyla      1      1  
İzmirli 13 Ağustos 2024 Salı 11:05

Sahtecilikle mücadele için işgücü ve bütçeye gerek yok. Bunlar zaten belediyelerde var. Belediyenin bir ton zabıta personeli var. Boş boş dolaşacaklarına, müdürlerine ya da başkanlarına söyleyin organize olup operasyon yapsınlar. Belediyecilik sadece çöp toplamakla olmuyor. Aynı şey Ticaret Bakanlığı'na bağlı birimler için de geçerli..

Yorumu oyla      5      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Şimşek: Bir dizi yeni uygulamayı devreye alıyoruz
Hazine ve Maliye Bakanlığı mükellefler için bir dizi yeni uygulamayı devreye ...
Üreticilerden çiğ süte zam talebi!
Çiğ süt üreticileri fiyat artışı talep ediyor. Üreticiler, yem, elektrik ...
Süt fiyatlarına zam talebi
Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği çiğ sütün tavsiye ...
 
Hazine, 32 milyar lira borçlandı
Hazine ve Maliye Bakanlığı, bugün gerçekleştirdiği devlet tahvili ihalesiyle ...
Ticaret Bakanlığı'ndan ihracatçılara eğitim desteği
Ticaret Bakanlığı, Yükseköğretim Kurulu işbirliğiyle hayata geçireceği ...
Bakan Kacır'dan yatırım açıklaması: Türkiye'ye çekmeyi amaçlıyoruz
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, "Yeni nesil otomotivde ...
 
Mücevher ihracatı 948 milyon dolar oldu
Mücevher sektörünün ihracatı, temmuzda 948,4 milyon dolara yükselerek ...
Türk Telekom paket fiyatlarına zam yaptı
Türk Telekom, internet paketlerine zam geldiğini açıkladı.
Kripto para piyasası yön arayışında
Kripto para piyasası, ABD'deki başkanlık seçimleri ile Amerikan Merkez ...
 
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (1)
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kamu yararı Çeşme Projesi’nin neresinde?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
12 Eylül ve yeni Anayasa
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İlk '4' madde neden rahatsız ediyor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Atatürk’ün Toprak Kanunu ya da feodalizmin tasfiyesi uğraşısı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Siber ve milli!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Dinimiz Âmin
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
 Narin (İnce) Habercilik ve Medya Etiği
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva