HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
20 Mart 2010 Cumartesi - 00:00

Kocaoğlu: Önceliğimiz temiz su

Dünya Su Günü’’nde tüm İzmirlilere çağrıda bulunan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, su kaynaklarının hor kullanılmaması ve kirletilmemesini istedi.’

Kocaoğlu: Önceliğimiz temiz su

Dünya Su Günü’’nde tüm İzmirlilere çağrıda bulunan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, su kaynaklarının hor kullanılmaması ve kirletilmemesini istedi.’
 
İZMİR - Kentin yoğunlaşan nüfusuna göre artan su ihtiyacını kesintisiz ve sağlıklı bir şekilde karşılayan İzmir Büyükşehir Belediyesi, bir yandan su kalitesinin, bir yandan da nehirlerin, denizlerin, tarım ve su havzalarının korunması konusunda önemli yatırımlar yapıyor. 22 Mart Dünya Su Günü ile dolayısıyla bir açıklama yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, sağlıklı bir dünya ve yaşam için suyun önemine dikkat çekerek, su kaynaklarının temiz kalması, hor kullanılmaması ve kirletilmemesi için yoğun çaba harcadıklarını, İzmirlilerin de aynı çaba içinde olması gerektiğini kaydetti.
Geçmiş yıllarda yaşanan olumsuzluklara rağmen İzmirliler’’e kesintisiz ve sağlıklı su verebilmenin mutluluğunu yaşadıklarını kaydeden Başkan Kocaoğlu, ’“Türkiye gibi su fakiri bir ülkede suyu akıllı kullanmak, su kaynaklarımızı korumak durumundayız. Küresel iklim değişikliklerinin etkilerini tüm gücüyle hissediyoruz. Son günlerde hem Türkiye genelinde hem de İzmir’’de yağan yağışlar bizleri sevindirse de, gelecek yıllarda yaşanması muhtemel kuraklık tehlikesini unutmamamız ve suyu tasarruflu kullanmamız gerekiyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak önceliğimiz ’‘su’’ diyoruz. Çok geniş bir yelpazede sürdürdüğümüz çalışmalarla gelecek nesillere temiz ve sağlıklı bir çevre bırakmak istiyoruz’” diye konuştu.
 

 
İzmir’’de sağlıklı çevre ve temiz su için neler yapılıyor?
 
40 noktadan suyumuz izleniyor
Kente verilen içme suyu kalitesini izlemek ve kaynağından itibaren istenilen kaliteyi garanti altına almak için 40 ayrı noktadan haftalık aralıklarla su kalitesi izleniyor. Alınan su örneklerinde içme suyunun kalitesini belirlemekte kullanılan 16 ayrı parametre analiz ediliyor ve analiz sonuçları İZSU Genel Müdürlüğü’’nün web sitesinde yayınlanıyor.
 
Arıtmalar
Çevre yerleşimlerin en büyük problemlerinden biri olan suyun kullanımından sonra ortaya çıkan evsel atıksu sorunu İzmir Büyükşehir Belediyesi’’nin kurduğu arıtma tesisleri ile çözülüyor. Tarım havzaları, denizler ve nehirler kirlilikten kurtuluyor. Küçük Menderes, Gediz, Nif ve Yarımada bölgelerine hizmet edecek arıtma tesisleri hızla devreye girdi. Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Urla, Bayındır, Torbalı, Ayrancılar ’– Yazıbaşı, Menemen, Seferihisar arıtma tesisleri tamamlandı. Mayıs ayında Kemalpaşa ve Aliağa Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisleri hizmete girecek. İzmir Büyükşehir Belediyesi 10 yeni arıtma tesisi daha kuracak. İzmir arıtma yatırımlarıyla Türkiye’’deki en büyük arıtma kapasitesine sahip il oldu.
 
Yeni su kaynakları
’• 2004 ’– 2009 yılları arasında 177 kuyu açılarak 81 milyon metreküplük ilave su kaynağı yaratıldı.
 
’• Ayrancılar bölgesindeki mesire alanı ile Menderes bölgesindeki kuyulardan kışın boşa akan kaynak sularını Tahtalı Barajı’’na aktaracak  (saniyede 350 - 400 litre) 2.1 milyon TL’’lik yatırım tamamlandı.
 
’• Gördes Barajı’’nın suyunu ’“sağlıklı içme suyu’”na dönüştürecek Sarıkız Arıtma Tesisi için ihaleye çıkıldı.  2010 yılı sonunda bu hattan kente yılda 47 milyon metreküp su verilecek.
 
Arsenik arıtma tesisi, Türkiye’’ye örnek oldu
Küresel ısınma nedeniyle bazı yer altı kaynaklarında 2008 yazında görülen arsenik artışı üzerine harekete geçen İzmir Büyükşehir Belediyesi, 4 ay gibi kısa bir sürede 15 milyon euroluk yatırımla 3 arsenik tesisi birden kurdu. Kısa sürede sudaki arsenik değerini Dünya Sağlık Örgütü’’nün belirlediği sınır değerin çok altına çekmeyi başaran İzmir Büyükşehir Belediyesi’’nin bu çalışmaları Türkiye’’ye örnek oldu. Dünyanın en büyük arsenik arıtma tesislerinden biri olan Manisa’’daki kompleks, İzmir’’e gelen çeşitli meslek gruplarınca ilgiyle ziyaret ediliyor. 
 
Su tasarrufu kampanyası 
İzmir Büyükşehir Belediyesi’’nin 2007 yılında küresel ısınmanın tehlikelerini önceden sezerek başlattığı su tasarrufu kampanyası, İzmirliler’’in kampanyaya büyük desteği ile Türkiye’’ye örnek oldu.  İZSU Genel Müdürlüğü, suyun önemi ve tasarruflu kullanımı konusunda eğitim çalışmalarını okullarda sürdürüyor.
 
Su kaçakları azalıyor
Uygulanan su kaçakları projesi, yeni cihazların alınmasıyla geliştirildi. Su kaçaklarını tespit etmek için son teknoloji yeni cihazlar alan İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, kent genelinde oluşturduğu 376 izole sayaç bölgesindeki verileri günlük olarak alıp değerlendirmek ve su kaçaklarına anında müdahale edebilmek için ’“uzaktan okuma sistemi’”ni hayata geçirdi. Böylelikle 2009 yılında 57.7 milyon metreküp su kazanıldı. Metropolde su kayıplarına neden olan eskimiş şebekeleri yenileyen İzmir Büyükşehir Belediyesi, çevre yerleşimlere ağırlık verdi. 2009 yılında 358 kilometre uzunluğunda yeni şebeke döşendi.
 

 
Su kaynakları güvence altında
İzmir’’in en önemli su kaynaklarının başında gelen Tahtalı Barajı ve havzasını çevre kirliliğinden korumak için yoğun çaba harcayan İzmir Büyükşehir Belediyesi, bölgede yürüttüğü kamulaştırma çalışmalarını tamamlama aşamasına geldi. Kamulaştırması sonuçlanan 300 hektarlık alanda 450 bin fidan dikerek ’“İZSU Ormanı’” oluşturan Büyükşehir Belediyesi, 150 hektarlık alanın daha ağaçlandırılması için de çalışmalara başladı. Kentin güneyinde yeşeren binlerce fidan ile hem İzmir’’in yeşil dokusu güçlendirip hem de havzayı koruyan Büyükşehir Belediyesi, sadece bu iş için 46 milyon lira harcadı.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kahvaltılar ’“organik’” olacak
Organik tarım konusundaki çalışmalarıyla dikkat çeken İzmir Büyükşehir ...
İZKA desteği ile iş yaşamına adım attılar
İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) tarafından sağlanan hibe desteği ile açılan ...
Ödemiş Belediyesi’’nden örnek kampanya
Ödemiş’’te pazar alışverişlerinde naylon poşet kullanımını azaltmak ...
 
Kentin sakini değil sahibi oldular!
Bornova Kent Konseyi ikinci olağan Genel Kurulu büyük bir katılımla ...
Başkan Tartan'dan minik izcilere anlamlı hediye
Konak Belediyesi, 18 Mart Çanakkale şehitlerini anma günü nedeniyle ...
Basketçiler için destek istedi
Yeni Zelanda Büyükelçisi Andrea Smith, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı ...
 
Sarnıç’’ta ’‘hayırlı’’ kahvaltı
Gaziemir Belediye Başkanı Halil İbrahim Şenol, Sarnıç’’ta sabah kahvaltısında ...
Yaralı Caretta özgürlüğüne kavuştu
Sahilevleri’’nde bulunarak İzmir Doğal Yaşam Parkı’’nda tedavi altına ...
Belediyenin ücretsiz sağlık taramasına yoğun ilgi
İzmir Büyükşehir Belediyesi Eşrefpaşa Hastanesi Gezici Sağlık Aracı ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
50 yıl önce nasıl katil oldu?
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Metanoya!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (2)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türkiye'nin İslam’la sınavı
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kamu yararı Çeşme Projesi’nin neresinde?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
12 Eylül ve yeni Anayasa
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Atatürk’ün Toprak Kanunu ya da feodalizmin tasfiyesi uğraşısı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Siber ve milli!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva