HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
25 Mart 2010 Perşembe - 00:00

Kocaoğlu: Altın aranmasına sonuna kadar hayır!

TBMM Komisyonu’’yla Efem Çukuru’’nda incelemelerde bulunan Başkan, ’“Eğer bilim, suyun kirlenme riski var diyorsa, biz burada altın aranmasına yasal zeminler içinde sonuna karşı çıkacağız’” dedi.’

Kocaoğlu: Altın aranmasına sonuna kadar hayır!


TBMM Komisyonu’’yla Efem Çukuru’’nda incelemelerde bulunan Başkan, ’“Eğer bilim, suyun kirlenme riski var diyorsa, biz burada altın aranmasına yasal zeminler içinde sonuna karşı çıkacağız’” dedi.’

İZMİR - MARBLE için İzmir’’e gelen Türkiye Büyük Millet Meclisi Madencilik Araştırma Komisyonu üyeleri, Menderes Efem Çukuru mevkiinde bulunan ve Tüprag şirketince altın çıkartılması planlanan alanda incelemelerde bulundu.

Polat Türkmen başkanlığında 14 milletvekili ve 8 uzmandan oluşan TBMM Araştırma Komisyonu’’nun altın arama sahasındaki incelemesine İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocoğlu ile birlikte  İl Genel Meclisi Başkanı Serdar  Değirmenci, Urla Belediye Başkanı  Selçuk Karaosmanoğlu,  Narlıdere  Belediye Başkanı Abdül Batur, Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya  ile Güzelbahçe Belediye Başkanı  Mustafa İnce  de katıldı.

Tüprag Madencilik şirketi Müdürü Mehmet Yılmaz maden sahasında heyete, Efem Çukuru Altın Madeni Projesi ve Türkiye’’deki altın madenciliğine ilişkin teknik bilgiler içeren bir sunum gerçekleştirdi. Komisyon üyeleri sunumun ardından çeşitli sorular sorarak proje hakkındaki bilgilerini artırmaya çalıştılar.    


İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise Efem Çukuru bölgesinin İzmir’’in çok önemli bir su havzası olduğunu hatırlatarak altın arama sahasının bir bölümünün daha önce ’“Tahtalı Barajı uzak koruma alanı’” içinde kaldığını söyledi.
 
Burası İzmir’’in tek su damarı
Su havzasını komisyon üyelerine harita üzerinde anlatan Başkan Aziz Kocaoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: ’“Üst kısımda Balçova’’yla Çamlı ve Tahtalı baraj havzaları birleşiyor. Aşağıya indiğimizde  Seferihisar sulama ile Çamlı Barajı ve Tahtalı barajı var. Öbür tarafa geçip daha aşağıya indiğimizde Ürkmez Barajı, daha ileriye gittiğimizde ise Kavakdere Barajı ve bir çok gölet var. Burası İzmir’’in  tek su damarı. Yüzey sularını tuttuğu tek alan. Ama cetvelle çizildi ve dediler ki ’‘Tahtalı Barajı’’na bulaşmıyor, Çamlı Barajı’’nın içerisinde kalıyor’’. Bütün bunlar, bu havzanın su havzası olma özelliğini hiçbir zaman değiştirmeyecektir. Dağlar taşlar birbirine girmezse, oradaki topografya bozulmazsa, su havzası kimliğini devam ettirir.’”
 
Devlette ve kurumlarda devamlılığın söz konusu olduğuna da dikkat çeken İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı, ’“Bundan 10 sene kadar önce DSİ, Çamlı Barajı’’nın uygulama projesini yapmıştır.  Şu anda uygulama projeleri DSİ’’nin ve  İZSU’’nun elindedir. Fizibilitesi yapılmıştır. Taşın nereden alınacağı tespit edilmiş, kilinin nereden alınacağı tespit edilmiştir. Bu proje, ekonomik koşullardan dolayı ertelenmiştir’” dedi.
 

 
Başkan Kocaoğlu şöyle devam etti:
’“Yarımada dediğiniz, 171 bin hektar bir alandır. Sayısız koyları ve ormanlık alanları ile  Türkiye’’nin değil dünyanın doğa harikalarından bir tanesidir. Eski Turizm Bakanı Atilla Koç, Çeşme’’nin 75 bin yatak kapasiteli turizm merkezi olacağı yönünde açıklamalar yapmıştır. Ama burada su yoktur. Su getirilebilir ama Çamlı’’dan daha yakın su kaynağı yoktur. Yarımada için bu suya büyük ihtiyaç vardır.  Devlet ’‘buraya baraj yapmayacağım’’, diyebilir, öteleyebilir. DSİ ’‘Ben bu işten vazgeçtim. Rantabl değil’’ diyebilir. Bu karar alınabilir, uygulanabilir. Ama buranın su havzası olması özelliği ortadan kalkmaz. Bunu kimse kaldıramaz.’” 
 
ENDİŞEMİZ BÜYÜK
Ülkenin herhangi bir kara parçasında altın veya herhangi bir maden aranmasına karşı bir duruş, politika ve siyasetleri olmadığının altını özellikle çizen Başkan Aziz Kocaoğlu, ’“Bunu herkesin bilmesi gerekir. Bizim endişemiz ve korkumuz, burada herhangi bir kirlilik olasılığıdır. Bu barajlar zonu, bizim bölgemizde diğer ufak barajları da saydığımızda yüzde 40-45 aralığında kentin su ihtiyacını karşılamaktadır. Bu barajların yükseklikleri 150 metre ile 60 metre arasında değişmektedir. 5 tane baraj, 5 tane de sulama göleti vardır bu bölgede. Yani 10 tane su kaynağı vardır. Bir de İzmir Büyükşehir Belediyesi, İl Özel İdaresi Valilik ile  ortaklaşa açtığımız Karakoç kaplıcaları ve 7 tane termal kuyu da buradadır. Bizim endişemiz, bizim korkumuz budur, burada herhangi bir kirlilik olmasıdır’” dedi.

ÖNCE BİLİM
Aynı bölgede Yüksek Teknoloji arazisi olduğunu ve buraya Teknopark yapılacağı bilgisini de aktaran Başkan Kocaoğlu, ’“İzmir’’in kalkınması, Yarımada’’nın turizmde, eğitimde, teknolojide gelişmesiyle eş değerdir. Yarımada’’nın en yüksek tepesinde altın arayarak buraya turist getiremezsiniz’” şeklinde konuştu. 

Yaşamı boyunca hep doğrunun peşinde koştuğunun altını çizen Başkan Kocaoğlu, ’“Bu konudaki toplantılarımıza ne altına karşı olanları ne de ’‘ne olursa olsun altına evet’’ diyenleri aldık. Sadece aklın, bilimin peşindeyiz. Bilimsel ahlakına inandığım, bilimadamlarıyla konuyu derinlemesine irdeledim, onların verdiği raporlara inandım. Eğer bilim burada problem yok diyorsa, eğer kurumlar burada sizi denetleyebilecekse, eğer kurumlar istisna olarak vahşi üretim yapmayacaksa, bizim için bir sakıncası yoktur. Ama eğer bilim burada suyun kirlenme riski var diyorsa, biz buna sonuna karşı çıkacağız. Yasal zeminde karşı çıkacağız. Konuya tamamen bu pencereden bakmak gerekiyor’” dedi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir projeleri Cannes’’de’…
İzmir Büyükşehir Belediyesi’’nin 3 projesi, Fransa’’nın Cannes kentinde ...
Kemalpaşa Belediyesi’’ni karıştıran suçlama!
Kemalpaşa Belediyesi Ak Parti meclis üyesi Rayif Dinçer, CHP'li ...
Karabağlar’’da su kesintisi
Pompa istasyonunda yapılacak onarım nedeniyle Karabağlar ilçesinde, bazı ...
 
Aliağa Belediyesi’’nde ’‘İŞKUR dönemi’’
Belediyelerle protokol uygulaması kapsamında Başkan Oğuz ile İş-Kur İl ...
Enine-boyuna Kemeraltı’…
Avrupa Acil Tıp Birliği Başkanvekili Uz. Dr. Ülkümen Rodoplu'nun yönettiği ...
Buca’’da bir haftada iki istifa
Geçtiğimiz Hafta Bayındırlık İl Müdürlüğü’’nden, Buca Belediyesi İmar ...
 
Bornova’’da Balkan ve Rumeli Kültür Evi!
Altındağ’’da kurulması planlanan Balkan ve Rumeli Kültür Evi için bütün ...
İzmir’’in büyük hedefleri’…
Başkan Kocaoğlu, İnciraltı’’nın sağlık, termal ve geriatri merkezleri ...
İZSU online oldu!
İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, su faturalarının PTT’’lerden ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
50 yıl önce nasıl katil oldu?
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Metanoya!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (2)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türkiye'nin İslam’la sınavı
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kamu yararı Çeşme Projesi’nin neresinde?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
12 Eylül ve yeni Anayasa
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Atatürk’ün Toprak Kanunu ya da feodalizmin tasfiyesi uğraşısı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Siber ve milli!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva