HABERLER>EKONOMİ
31 Temmuz 2024 Çarşamba - 08:25

Karkas düştü, etikette arttı!

Et Süt Kurumu, 27 Haziran’da 342,50 lira olan dana karkası 25 Temmuz’da 302 liraya indirmesine rağmen kasap tezgahında rakamlar düşmedi, aksine küçük de olsa arttı. İzmir Kasaplar Odası Başkanı Melih Şenkara, bu durumu, “Et Süt Kurumu’nun bu rakamlarından kesimlik canlı hayvan bulamıyoruz, ortalama 350 liraya ancak buluyoruz. Kasaplar ithal et satmıyor. Bakanlıktan, 302 lira karkas tarifesiyle kesim yapan büyük marketlerin etlerine ESK bayrağı konsun, millet hangi eti yediğini bilsin” sözleriyle yorumladı.

Karkas düştü, etikette arttı!

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – Ulusal Kırmızı Et Konseyi, dana karkasın birim fiyatını, 25 Temmuz’daki toplantıda 302 olarak güncelledi. 27 Haziran’da 342,50 lira olan karkas fiyatı, sonraki haftalarda 341, 328 ve 322 lira olarak tespit edildi. Bir ay içerisinde karkasta 40,50 liralık düşüş olurken, bunun kasap tezgahlarına yansımaması, vatandaşın homurdanmasına yol açtı. Kasapların çoğunluğu fiyatları stabil tutarken, bazıları zam bile yaptı.

1 KİLO DANA KIYMA 660 LİRA
Kasap tezgahlarındaki etiketlere göre, dana kıymanın kilosu 640 liradan 660 liraya yükselirken, bonfilenin 980 liradan 1000 liraya, bifteğin 880 liradan 900 liraya, kuşbaşının 760 liradan 790 liraya yükseldiği görülüyor. İzmir Kasaplar Odası Başkanı Melih Şenkara, tezgahta fiyatların düşmediğini, çünkü kasapların ithal et satmadığını, konseyin ortaya koyduğu rakamdan kesimlik canlı hayvan bulamadıklarını ifade etti. Başkan Şenkara, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Et Süt Kurumu, karkas dana ücretini bir ay içinde 342 liradan 302 liraya düşürdüğü doğrudur. Daha önce dana karkas 410 lirayı görmüştü. Ancak bu düşüşün kasaplarda indirime gidilmesi için bir yansıması söz konusu değil. Çünkü biz kasaplar 302 lira karkas bedeliyle kesimlik hayvan bulamıyoruz. 302 lirayı bırakın, 300’lü rakamlardan canlı hayvan bulamıyoruz. Büyük et kartelleri var, onlar gibi bu fiyatlardan canlı hayvan temin edemiyoruz. Gerçekçi olmak gerekirse, kestiğimiz hayvanların karkas ortalaması 350 liradır. Çünkü bizler, ithal hayvan eti satmayı tercih etmiyoruz.”

İTHAL ET SATANLAR ESK BAYRAĞI KULLANSIN Kİ, VATANDAŞ NE YEDİĞİNİ BİLSİN!
Ette kategorilendirme konusunda ısrarcı olduğunu anlatan Başkan Melih Şenkara, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bazı şehirlerde oda başkanlarımız bakanlıkla temasa geçerek, büyük marketlerin ve o marketler gibi ithal hayvanların etini satanların, bundan sonra Et Süt Kurumu’nun bayrağını kullanması yönünde bir talepte bulundu. İthal ette ESK’nin küçük bir bayrağı olsun ki vatandaş tüketeceği etin, nerenin hayvanının eti olduğunu bilsin. Et Süt Kurumu’nun ithal et için ortaya koyduğu rakamdan canlı hayvan bulamayınca, haliyle ESK’nın tablosundaki düşme, tezgaha yansımıyor. Kaldı ki et fiyatı, ekmek fiyatı gibi sabit değildir. Ekmek 10 liraysa, her yerde 10 liradır. Ancak et öyle değil. En alt seviyedeki etle en üst kalite etin fiyatı kesinlikle aynı olamaz, kategorilendirme olmadığı için… Geçtiğimiz dönemlerde karkas et fiyatı birden sıçrama yapmış ve 410 liraları görmüştü. O dönemde kasaplarımız anında, aynı oranda artış yapmadı. O dönemde düşük fiyattan satış yaptılar. Şimdi öngörülen karkas düşünce de fiyatın düşmesi bekleniyor. Esnaf fiyat düşürmeyerek stabilizasyonu sağlamış, geçmişte yapamadığı zammın telafisini yapmış olsun. Et kategorilendirilmediği için tek fiyat belirleyip kamuoyuna sunmak, yanlış yönlendirmeye yol açar. Aynı baklavaya benziyor bu iş. Bu işin erbabı bir firmanın baklavası 900 lira, sıradan bir firmanın baklavası 200 lira. Aynı tadı bulabilir misiniz iki baklavada? Elbette bulamazsınız. Et de öyle bir şey. Etin bugünkü rakamlara gelmesinde esnafımızın suçu olmadığının bilinmesini istiyorum.”

 
Venezuela'da seçim sonrası isyan: 11 ölü!
 
Mehmet KARABEL yazdı... ‘Bitkisel hayat’ın kahreden kalp acısı!
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Mustafa 31 Temmuz 2024 Çarşamba 18:30

İthal et getirerek Olan yine üreticiye oluyor yem fiyatları düşmüyor girdi maliyetleri düşmüyor üretici fiyatları düşüyor satış fiyatı hala yuksek

Yorumu oyla      0      0  
Sir alex ferguson 31 Temmuz 2024 Çarşamba 16:38

kasaplardan kimse et almaz çünkü pahalı alanlarda veresiye alıyordur

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'de 1410 noktada emeklilere özel indirim!
İzmir'de çeşitli sektörlerden 1410 işletme, emeklilere indirim uygulayacak.
'Merkez bankaları rekor seviyede altın aldı'
Dünya Altın Konseyi, merkez bankalarının altın alımlarının yılın ilk yarısında ...
Tiryakilere kötü haber: Sigaraya yeni zam yolda!
Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği Başkanı Erol Dündar, temmuz ayında ...
 
Türk-İş açıkladı: Açlık sınırı 19 bin lirayı aştı
Türk-İş, temmuz ayında açlık sınırının 19 bin 234 liraya yükseldiğini ...
İzmir Berberler Odası'ndan açıklama: Bizde 2 bin liraya saç sakal tıraşı yok!
İzmir Berberler Odası Başkanı Şükrü Bilgin, İzmir'in Çeşme ilçesine bağlı ...
Şimşek'ten vergi açıklaması: Çalışmaları yoğunlaştırdık
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, gelir beyan etmediği halde yüksek ...
 
Maliye, lüks araç kullananların peşine düştü!
Hazine ve Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulu (VDK), yüksek tutarda ...
Bakanlıktan e-ticaret firmalarına para cezası
Ticaret Bakanlığı, tüketicileri mağdur eden 40 e-ticaret firmasına yılın ...
Ender ALDANMAZ yazdı... Yardım kolisine darbe!
Ender ALDANMAZ yazdı... Yardım kolisine darbe!
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Dinimiz Âmin
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Kim hazırsa penaltıyı o atar!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Yeni bir Susurluk mu?
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
 Narin (İnce) Habercilik ve Medya Etiği
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Gazzeli Çocuklara Mektuplar (5) Yönetmen değil, önce insanım!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Okullar açıldı
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Narin'in katliamı, feodalizm ve suskunluk yasası
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Nefes nefese bir yaz geçti'
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva