HABERLER>GÜNCEL
5 Temmuz 2011 Salı - 13:04

‘Kalbi’ni çaldılar

Sedyeyle getirildiği Ege Üniversitesi Hastanesi'nden 2 Haziran'da takılan yapay kalp sayesinde yürüyerek çıkan 29 yaşındaki Turan Günbay'ın yedek yapay kalbi, bir anlık dalgınlığına kurban gitti.

‘Kalbi’ni çaldılar

İZMİR - Sivaslı elektrik teknisyeni Turan Günbay, geçen yıl çalışmak için Suudi Arabistan'a gitti. Mekke'de çalışarak ekmeğini kazanan Günbay'ın sağlığı geçen Şubat'ta kötüleşti. Nefes darlığı şikayetleri baş gösteren Günbay, sağlığı düzelmeyince geçen Nisan'da ailesinin yanına Sivas'a döndü. Nefes darlığının kalp yetmezliğinden kaynaklandığı belirlenen Günbay tedavi için Ege Üniversitesi Hastanesi'ne sevk edildi. Yürüyemez halde geldiği EÜ Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Kliniği'ne 16 Mayıs'ta yatırılan Günbay için kalp nakli kararı alındı. Nefes alamayan, yürümekte, konuşmakta güçlük çeken Günbay'ın ilaçlarla yaşatılmasının mümkün olmadığı ortaya çıktı.
 
Talihsiz genci nakle kadar hayatta tutabilmek için 2 Haziran'da Prof. Dr. Mustafa Özbaran, Prof. Dr. Tahir Yağdı ve Doç. Dr. Çağatay Engin'den oluşan kalp nakli ekibi tarafından yapay kalp takıldı. Yapay kalp sayesinde rahat nefes alabilir hale gelen ve hızlıca düzelip ayağa kalkan Günday, kısa bir süre önce taburcu edildi, periyodik kontrollere çağrıldı. Vücuduna bağlı olan ve çanta içinde taşıdığı kalın bir kitap büyüklüğündeki yapay kalbin yanısıra bir de yedeği verildi. Günday 10-12 saat süren şarj süresinin sonunda iki cihazı değiştirerek yaşamını düzene koydu.
 
Taburcu olduktan sonra İzmir'in Torbalı İlçesi'nde kardeşinin evinde kalmaya başlayan Günbay, sabah da hastaneye kontrole geldi. Kendisini arabasıyla almaya gelecek yakınını beklemek için Anestezi ve Reanimasyon Kliniği'nin bulunduğu bloka geçtiğini belirten Günbay, başına gelenleri şöyle anlattı:
 
"Öğle saatiydi. Anestezi Kliniği'nin kantininde bir tost yedim. Sonra önünde akrabamı beklemeye başladım. 10-12 saatte şarj gerektiğinden tüm yapay kalplilere bir de yedeği veriliyor. Şarj süresi dolduğunda vücuduma bağlı olanı çıkarıp diğerini takıyorum. Çıkardığımı da şarja bağlıyorum. Bu nedenle yedeği de sürekli yanımda taşıyorum. Yedek kalbimle cüzdanımı bir çanta içinde oturduğum yerde, duvarın kenarına koydum. Bir süre sonra beklediğim araba geldi. Arabaya bindim, 10 dakika sonra yedek yapay kalbimi unuttuğum aklıma geldi, geri döndük. Çanta bıraktığım yerde yoktu. Etrafa sorup soruşturdum, çöp bidonlarına baktım bulamadım. Cüzdanımda 140 lira kadar para, ehliyetim ve kimliğim vardı. Belki bunları alıp, işlerine yaramaz diye yedek kalbi atarlar diye düşündüm ama boş çıktı. Bornova Karakolu'na gidip kayıp başvurusunda da bulundum. Doktorlarıma başvurup çaresizliğimi anlattım. Yedek yapay kalp çantamı bulamayınca çok üzüldüm, şok geçirdim. Doktorlarım bana bir başka hastadan çıkan yedek yapay kalp verdiler ama bu benim üzüntümü geçirmiyor. Bu cihazlar benden başka kimsenin işine yaramaz, satmaya kalksalar beş para etmez. Ama benim için hayati önemi ve değeri olan bir şey, benim hayat çantamdı o. Alanın, bulanın EÜ Hastanesi Kalp damar Cerrahisi'ne getirmesini insanlık adına rica ediyorum. "
 
BAŞKASININ İŞİNE YARAMAZ
Günbay'a yapay kalp takan ekipten Prof. Dr. Yağdı, kaybedilen cihazın yapay kalpli hastalar için hayati önem taşıdığını belirterek şunları söyledi:
 
"Biz bu cihazı hastamıza bir buçuk ay kadar önce, yeni bir kalp bulununcaya kadar bozulan kalp fonksiyonlarını idame ettirmesi için taktık. Bu cihaz yedek kontrol ünitesinden ve yedek pil sistemlerinden oluşuyor. Ama maalesef hastamız bir şekilde hastaneye kontrole geldiğinde bu yedek cihazını kaybetmiş, bıraktığı yerde bulamamış. Panik halinde bize başvurdu. Zor bir durum. Hayatı bir bir şekilde bu cihaza bağlı olan bir insan için çok da zor bulunan, her hasta için özel olarak getirtilen bir cihazın kaybolması, hiç de kolay bir şey değil. Hiçbir şekilde hiç kimsenin hiçbir işine yaramaz. Bir süre sonra çöpe atılır. Yani bir kişinin kalbi çöpe atılmış olacak. Bu cihazları alan, hastanenin, emniyetin kayıp bürosuna bırakabilir. Bu cihazların maddi değeri 100 bin lira ile 250 bin lira arasında değişiyor. Tamamiyle vücut içine yerleşen ve hastaya hareket yeteneği veren bir cihaz. Bu cihazı bulan bir şeye benzetemeyecektir. Belki değerlendirmek isteyecektir ama üç-beş liraya satabilir o da kimsenin işine yaramaz. "
 
Kalp Nakli Programı Sorumlusu Prof. Dr. Mustafa Özbaran da kalp nakli olmuş, yapay kalp takılmış hastalarının hepsinin ayrı bir hikayesi, birlikte yaşadıkları ilginç anıları olduğunu belirterek, "Hastamız Turan Günbay'ın başına gelenler ise en ilginci oldu. Kapkaççıya yedek kalbini kaptırmış" dedi. (DHA)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
‘42 general emekli edilecek’
Hükümetin geçen yıl uyguladığı 'ne terfi ne de emeklilik' formülüne bu ...
'Büyük acı'ya bir destek de EBSO'dan
Ege Bölgesi Sanayi Odası Meclis Başkanı Mehmet Tiryaki, Srebrenitsa’da ...
Askere hain pusu: 2 şehit
Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde düzenlenen silahlı saldırıda iki uzman ...
 
‘Demokratik süreciniz alarm veriyor’
İzmir'de gerçekleştirilen Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler ...
38 tekne en iyi olmak için yarıştı
Foça’da renkli görüntülere sahne olan ve 14.’sü düzenlenen Foça Regata Yat Yarışları sona erdi.
'Balyoz'da son dalga: 6 tutuklama
İkinci 'Balyoz Planı' davası kapsamında haklarında yakalama emri çıkartılan ...
 
'Alo beni eve götürür müsünüz?'
İzmir'in Çeşme ilçesinde, eğlence sonrası alkollü araç kullanmak istemeyen ...
İzmir’deki ‘Berlin Duvarı’
Bornova'da, Ege Üniversitesi Kampüsü ile Mevlana Mahallesi sınırını güvenlik ...
Külleri çok sevdiği Dalyan'a bırakıldı
Çeşme aşığı Danimarkalı Kirsten Mortensen'in (66) cenazesinin külleri, ...
 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birkaç gün önce Çin
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
'Pişman olmuş adama Nobel verdiler!'
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Altın anahtarla açılan Sümerbank'ın acı sonu!
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
‘Gönülsüz bekarlar’ için bakanlar devreye!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İmamoğlu yalnız mı bırakılıyor?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva