HABERLER>GÜNCEL
24 Ağustos 2024 Cumartesi - 13:26

Kadına yönelik şiddetle mücadelede yeni adım

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, "Kadına yönelik şiddetle ilgili kapsamlı bir saha araştırması başlatıyoruz. Eylül ayında başlayacak bu önemli araştırma kapsamında yıl sonuna kadar ham verileri elde etmeyi planlıyoruz" dedi.

Kadına yönelik şiddetle mücadelede yeni adım

Bakan Göktaş, Moğolistan Cumhurbaşkanı Ukhnaagiin Khurelsukh'ın himayesinde ve Birleşmiş Milletlerin işbirliğinde düzenlenen Dünya Kadınlar Forumu kapsamında gerçekleştirilen oturumda ülke beyanını açıkladıklarını, Türkiye'nin görüşlerini paylaştıklarını ve çok sayıda ikili görüşme gerçekleştirdiklerini belirtti.

İkili görüşmelerde özellikle kadını, aileyi güçlendirmeye yönelik Türkiye’nin tecrübelerini paylaştıklarını ifade eden Göktaş, görüştükleri bakanların Türkiye ile daha fazla iş birliği yapmak istediklerini söyledi.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreter Vekili Amina J. Mohammed ile de bir araya geldiklerini bildiren Göktaş, tüm görüşmelerde olduğu gibi Mohammed ile görüşmesinde de İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına ilişkin Türkiye'nin tepkisini dile getirdiklerini belirtti.

İsrail saldırılarının kalıcı olarak sona erdirilmesine yönelik uluslararası baskının artırılmasının önemine vurgu yaptıklarını aktaran Bakan Göktaş, uluslararası toplumun artık her platformda sesini çıkarması ve bu katliamın son bulmasının gerekliliğini belirttiklerini ifade etti.

"Tek bir vaka bile, bizim için fazla bir vakadır"
Açıklamaya göre, son dönemde artan kadına yönelik şiddet haberleri ve bu konudaki mücadeleye ilişkin değerlendirilmesi sorulması üzerine, Göktaş kadına yönelik şiddetin topyekun mücadele gerektiren, siyaset üstü, tüm insanlığı ilgilendiren küresel bir mesele olduğunu vurguladı.

Her kadının şiddetten uzak yaşaması, güvenli bir şekilde sosyal hayata katılmasının önemine vurgu yapan Bakan Göktaş, "Tek bir vaka bile, bizim için fazla bir vakadır." diye konuştu.

Göktaş, şiddete karşı sıfır tolerans ilkesini merkeze alan ulusal eylem planıyla şiddetin her türlüsüyle mücadele etmeye ve kapsayıcı çözüm önerileri geliştirmeye devam edeceklerini dile getirdi.

Bakan Göktaş, şunları kaydetti:

"Kadına yönelik şiddetle mücadele konusunda çok etkili olan 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun'a sahibiz. Bununla birlikte KADES uygulaması, Alo 183 Şiddetle Mücadele Hattı ve 81 ilde Şiddet Önleme ve İzleme Merkezlerimizle şiddete karşı etkin bir mücadele veriyoruz. Biz her iddiayı değerlendiriyor ve olayları titizlikle inceliyoruz. Faillerin en ağır cezayı almaları için davalara müdahil oluyoruz, hukuki süreçleri yakından takip ediyoruz."

Kadına yönelik şiddetle ilgili yeni araştırma Eylül'de başlayacak
Kadına yönelik şiddetle mücadele istatistiklerine ilişkin soru üzerine Göktaş, şu karşılığı verdi:

"Kadına yönelik şiddetle ilgili kapsamlı bir saha araştırması başlatıyoruz. Eylül ayında başlayacak bu önemli araştırma kapsamında yıl sonuna kadar ham verileri elde etmeyi planlıyoruz. Sadece veri elde etmekle kalmayıp gerektiği yerde ileri analizler, yapay zeka algoritmaları ile elde ettiğimiz veriyi şiddet riskini tespit etmek üzere proaktif olarak kullanacağız. Alandaki en kapsamlı verileri elde edeceğiz, en güncel tabloyu göreceğiz. Amacımız kadına yönelik şiddetle daha etkili mücadele etmek ve bu verilerle birlikte yeni politikalar üretmek. En son 2014 yılında yapılan bu araştırmayı 2024 yılında tekrar yapıyoruz."

Manisa'nın Akhisar ilçesinde sokak ortasında eşi tarafından darbedilen hamile kadına yönelik şiddete ilişkin soru üzerine Bakan Göktaş, yaşanan olayı lanetledi.

Saldırganın tutuklandığını hatırlatan Göktaş, "Bakanlık olarak dava sürecine müdahil olduk. Saldırganın en ağır cezayı alması için yargı sürecinin yakın takipçisi olacağız. Şiddete maruz kalan kardeşimize ve çocuğuna psikososyal destek sağlıyoruz. Şiddet başta olmak üzere kadınların hakkına, hukukuna ve onuruna yönelik hiçbir saldırıya asla tolerans göstermedik, göstermeyeceğiz." yanıtını verdi.

Ulanbator'daki Başkent Atatürk Okuluna ziyaret
Bakan Göktaş, Moğolistan'ın başkenti Ulanbator'daki programı kapsamında Atatürk Caddesi'nde bulunan ve ülkenin en eski eğitim kuruluşları arasında yer alan Başkent Atatürk Okulu'nu da ziyaret etti.

TİKA yetkilileri, okul müdürü ve diğer ilgililer tarafından karşılanan Göktaş, okul hakkında bilgi aldı.

Teknoloji sınıfları, bilgisayar laboratuvarı, konferans salonu ile okulun tadilatı ve taş kaplamaları TİKA tarafından yaptırılan okulun dış kaplamalarının Türkiye'den getirilen taşlarla yapıldığı belirtildi.(AA)

 
İzmir'de itfaiyeden yavru köpeğe yardım eli
 
Tarihi eserleri internette satışa çıkardılar
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'de itfaiyeden yavru köpeğe yardım eli
İzmir'in Urla ilçesinde kanalizasyon çukurunda mahsur kalan yavru köpek ...
ÇMO'dan İzmir Körfezi açıklaması: Ölümlerin nedeni kirlilik!
TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi İzmir Körfezi'nde yaşanan ...
Denizi kirleten gemilere 15 milyon dolar ceza
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın verdiği yetki üzerine ...
 
İzmir'de gizli 'estetik' skandalı!
Torbalı’da Devlet Hastanesi’nde büyük bir skandal yaşandı... Hastanenin ...
Birlik Sağlık Sen'den çağrı: Hastane yemekleri kamulaştırılsın!
İzmir’deki devlet hastanelerinde çalışan personel arasında ishal şikayetlerinin ...
İzmir'de yangının yaraları sarılıyor!
İzmir Valisi Süleyman Elban, kentte geçen hafta çıkan orman yangınlarından ...
 
Bakanlık'tan İzmir Körfezi'nde inceleme: Oksijen seviyesi yetersiz!
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ekipleri, İzmir Körfezi'nde ...
1 haftada 52 şüpheli yakalandı... 'Yunuslar' suçlulara darbe!
İzmir'de, motosikletli polis ekipleri, çeşitli suçlardan aranan 52 şüpheliyi yakaladı.
Gümrük Muhafaza'dan 'zehir'e geçit yok
Ticaret Bakanlığı Gümrük Muhafaza ekipleri, Mersin'de yaklaşık 56 milyon ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Yıldırım hızıyla idam sehpasına!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Çeşme Projesi’ni kim sabote etti?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Dinimiz Âmin
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
 Narin (İnce) Habercilik ve Medya Etiği
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Gazzeli Çocuklara Mektuplar (5) Yönetmen değil, önce insanım!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Okullar açıldı
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Narin'in katliamı, feodalizm ve suskunluk yasası
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Nefes nefese bir yaz geçti'
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva