HABERLER>GÜNCEL
24 Ağustos 2024 Cumartesi - 12:54

ÇMO'dan İzmir Körfezi açıklaması: Ölümlerin nedeni kirlilik!

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi İzmir Körfezi'nde yaşanan balık ölümleri ve kötü koku hakkında açıklamada bulundu. Yapılan açıklamada, "Bu durumun kök nedeninin iklim değişikliği, nutrient fazlalığı değil, organik kirlilik olabileceği unutulmamalıdır" denildi. 

ÇMO dan İzmir Körfezi açıklaması: Ölümlerin nedeni kirlilik!

EGEDESONSÖZ- TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi, körfezde meydana gelen balık ölümleri hakkında değerlendirmede bulundu. İklim değişikliliği ve kirlilik vurgusu yapılan açıklamada, "Ani bir atık ya da kimyasal deşarjı sonucunda kirlilik artarak yarattığı toksik etki nedeni ile balık ölümlerine neden olabileceği gibi, zamana yayılan deşarjlar ile artan kirlilik ile oksijen seviyesindeki düşüş, sıcaklık vb. faktörler de olabilir" denildi.

Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi tarafından yapılan açıklama şöyle:

1980’li yıllardan beri İzmir Körfezinde sıcaklık değişimleri ile farklı dönemlerde karşımıza çıkan alg üremesi sorunu İzmir'in Bayraklı ilçesi sahilinde kıyıya vuran ölü balıklar ile tekrar kent gündemine oturmuş, körfez kirliliği ile ilgili soruları beraberinde getirmiştir.

Normal bir deniz suyunda belirli bir popülasyona sahip planktonlar bulunur. Sıcaklıkla birlikte deniz suyunda bulunan azot, fosfor gibi maddelerin fazlalığı alg oluşumuna neden olmaktadır. Bu durum deniz suyunun renginde değişimlerle birlikte oksijen seviyesinin de azalmasına neden olarak balık ölümlerine yol açabilir. Ancak bu durumun kök nedeninin iklim değişikliği, nutrient fazlalığı değil, organik kirlilik olabileceği unutulmamalıdır. Ani bir atık ya da kimyasal deşarjı sonucunda kirlilik artarak yarattığı toksik etki nedeni ile balık ölümlerine neden olabileceği gibi, zamana yayılan deşarjlar ile artan kirlilik ile oksijen seviyesindeki düşüş, sıcaklık vb. faktörler de olabilir.

Son yaşanan olay ile ilgili ilk gözlemlerimiz alg üremesinin olduğunu ve çözünmüş oksijen seviyesinin düşük olduğunu göstermektedir. Konuyla ilgili olarak İl Tarım ve Orman  Müdürlüğü, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, İBŞB ve İZSU Genel Müdürlüğü tarafından  yürütülen çalışmalar ve alınan numunelerin analiz sonuçlarının paylaşılması için bilgi edinme kanunu kapsamında resmi başvuruda bulunulmuştur.

Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi olarak bilim kurullarımız ile birlikte uzun yıllardır İzmir’in koku sorunu ile ilgili çalışılmakta olup, önceki dönemlerde İBŞB tarafından oluşturulan komisyonlarda görüş ve değerlendirmelerimiz paylaşılmıştır. 

Yıllardır farklı zamanlarda görünen alg patlamasının neden balık ölümleri ile sonuçlandığını anlamak, koku sorunu ve balık ölümleri ile ilgili daha kapsamlı bir değerlendirme yapabilmek için balıkların ölüm nedenleri ile ilgili tespitler ile deniz suyu numunelerine ilişki sonuçlar beklenmektedir.

Bununla birlikte benzer süreçlerin tekrar yaşanmaması için, deniz suyu kalitesinin biyolojik ve fizikokimyasal parametrelere göre düzenli olarak izlenmesi, değişimlerin gözlemlenmesi ve gerekli önlemlerin alınması için şarttır. Kritik noktalarda derinlik boyunca çözünmüş oksijen, pH,  süspanse katı madde, Körfezin özel durumu yüzünden H2S gibi temel parametrelerin sürekli izlenmeli, otomatik ölçümlerle anında türetilmelidir. Çevre ve halk sağlığı açısından tüm veriler şeffaf bir şekilde paylaşılarak kamuoyu doğru bir şekilde bilgilendirilmelidir.

Yeterince arıtılmamış evsel ve endüstriyel atıksu deşarjları, taşınan kirleticiler, körfezdeki gemi trafiği, gemi söküm tesisleri, endüstriyel tesisler, balık çiftlikleri gibi kirletici kaynaklar deniz suyu kalitesini olumsuz etkileyen faktörlerdir. Diğer yandan balık ölümlerinin Bayraklı sahilinde görüldüğü düşünüldüğünde bölgedeki olası kirletici kaynaklarla birlikte, derelerle de taşınan kirleticilerin de araştırılması gerekmektedir.

Deniz suyu kalitesinin iyileştirilmesi için kirletici kaynakların kontrol ve denetimi yerel ve merkezi idarelerin yetki ve sorumlulukları çerçevesinde etkin bir şekilde yürütülmelidir.

İklim değişikliğine bağlı sıcaklık artışlarının önümüzdeki yıllarda da yaşanacağı düşünüldüğünde gerekli önlemler alınmadığı takdirde alg patlamaları ve balık ölümlerinin gerek kent estetiği gerek çevre ve halk sağlığı açısından sorun olmaya devam edeceğine dikkat çekmek istiyoruz.

Hem deniz suyu kalitesinin sürekli olarak izlenmesine hem de üniversitelerimiz ile beraber iklim değişikliği etkisi altında körfezde yaşayan kirlilik göstergesi deniz canlılarını takip ederek ileriki çalışmaları planlamaya ihtiyaç vardır. Büyükşehir Belediyesi tarafından ayrı bir birim sorumluluğunda çalışmalar yürütülmelidir.

Yerel ve merkezi idareye bağlı tüm kurumları İzmir Körfezinde su kalitesi parametreleri açısından yapılan ölçümleri paylaşmaya, balık ölümlerinin nedenlerini paylaşmaya davet ediyoruz. Açıklama yapmanın ötesinde benzer sorunları önlemek, İç Körfez kalitesini yükseltmek üzere ivedilikle gerekli çalışmaları yürütmeye  çağırıyoruz.

 
UEFA ülke puanından Türkiye'ye kötü haber!
 
CHP İzmir'den 9 ilçede orman yangınları farkındalığı
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Red Kit 25 Ağustos 2024 Pazar 12:54

Körfez kirliliğinin sebebi insanlar.Çöp bidonları boşken yerlerde niye çöpler var? 3 ayrı yorum ama üslup aynı.

Yorumu oyla      1      0  
tahsin 24 Ağustos 2024 Cumartesi 23:58

kardeşim kırlılık oldugunu bılmemız ıcın cevre muhendısı olmamıza ve bir de oda kurmamıza gerekk yok kirletmeyin o zaman

Yorumu oyla      1      2  
24 Ağustos 2024 Cumartesi 18:42

Deme be! Sizin masa başında oturmaktan başka işiniz yok mu?

Yorumu oyla      2      2  
Biz temiz sandık 24 Ağustos 2024 Cumartesi 17:49

Yok ya, öyle mi!

Yorumu oyla      1      2  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Denizi kirleten gemilere 15 milyon dolar ceza
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın verdiği yetki üzerine ...
İzmir'de gizli 'estetik' skandalı!
Torbalı’da Devlet Hastanesi’nde büyük bir skandal yaşandı... Hastanenin ...
Birlik Sağlık Sen'den çağrı: Hastane yemekleri kamulaştırılsın!
İzmir’deki devlet hastanelerinde çalışan personel arasında ishal şikayetlerinin ...
 
İzmir'de yangının yaraları sarılıyor!
İzmir Valisi Süleyman Elban, kentte geçen hafta çıkan orman yangınlarından ...
Bakanlık'tan İzmir Körfezi'nde inceleme: Oksijen seviyesi yetersiz!
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ekipleri, İzmir Körfezi'nde ...
1 haftada 52 şüpheli yakalandı... 'Yunuslar' suçlulara darbe!
İzmir'de, motosikletli polis ekipleri, çeşitli suçlardan aranan 52 şüpheliyi yakaladı.
 
Gümrük Muhafaza'dan 'zehir'e geçit yok
Ticaret Bakanlığı Gümrük Muhafaza ekipleri, Mersin'de yaklaşık 56 milyon ...
Motosiklet, araca çarptı: 1 ölü, 1 yaralı
Kocaeli'nin Gebze ilçesinde hafif ticari araca arkadan çarpan motosikletteki ...
Mezunlar Derneği, iki makama dilekçe verdi: İhaleyi iptal edin!
Milli Eğitim Bakanlığı, okulların bahçe ve spor salonlarını kiraya vermek ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’de en yüce değer, tembelliktir
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Okullar açıldı
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Narin'in katliamı, feodalizm ve suskunluk yasası
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Gazzeli çocuklara mektuplar (4) Sanatla başkaldıranlar
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Nefes nefese bir yaz geçti'
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu canlı yayını hatırladınız mı?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Ne yaşıyoruz?
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Badel Harab-ül İzmir
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Turist ve inşaat istemeyen Egeli Belediye Başkanı!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Umutsuzluğun doruklarında yaşam meselesi
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva