HABERLER>GÜNCEL
24 Ağustos 2024 Cumartesi - 11:59

Denizi kirleten gemilere 15 milyon dolar ceza

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın verdiği yetki üzerine Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, belediye tarafından 2019 yılından bu yana deniz kirliliği neden olan gemilere yaklaşık 15 milyon dolarlık ceza kesildiğini söyledi.

Denizi kirleten gemilere 15 milyon dolar ceza

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan alınan yetkili ile kentte deniz kirliği konusunda çalışmaların büyük bir titizlikle sürdüğünü kaydetti. Başkan Seçer, 321 kilometre sahil şeridinin bulunduğu kentte birçok sektörün faaliyetinin olduğu gibi turizm ve gemi taşımacılığının da ön planda olduğuna dikkat çekerek, bunun beraberinde deniz kirliliğini de getirdiğini söyledi. Başkan Seçer, deniz kirliliğinin yüzde 80'i karasal, yüzde 20'sini de diğer etkenlere dayandığını ifade ederek, "Derelere atılan çöplerden, bırakılan kanalizasyona kadar birçok yabancı madde direkt denize ulaşabilir. Hatta caddelere, sokaklara atılan, izmariti de yabancı madde olarak kanalizasyon sistemleri ile direkt denize ulaşabilir. Vatandaşlarımız da sahillerimizin çok kirli olmasından ve zamanında yeterli temizlik yapılmadığından şikayet ederler. Oysaki Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Deniz Çöpleri Eylem Planına göre, kurumların görevleri, sorumlulukları verilmiş. Burada şöyle diyor, ilçe belediyeleri sınırlarındaki deniz kıyılarında düzenli olarak temizlik yapmak durumunda. Bunun denetimini yapacak olan da Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü. Çevre denetimini yapacak olan da çevre ve yetkili olan kurum Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’dır. Deniz kirliliği konusunda eğer gemi kaynaklıysa bunların da sıkı bir denetime tabi tutulması lazım. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, denetim yetkisi verdi. Geçtiğimiz dönemde de bizim koordinatlarımızın, alanlarımızın genişletilmesini istemiştik. Bir miktar genişlettiler ama biz tamamını Mersin'in sahillerindeki tüm denetimleri yapmak istedik. Belli bir alanda şu anda izin veriyorlar ve biz bu denetimleri dronla yapıyoruz. Dronlar tabii ki bize imkan sağlıyor ama şimdi daha teknolojik bir yatırım yaptık. Özel yazılımlarla, özel kameralarla Elektronik Gemi Denetim Sistemi kurduk. Çok kısa bir süre sonra faaliyete sokacağız. Artık 7 gün 24 saat gemileri çok daha etkin bir yöntemle denetleyeceğiz" dedi.

'AĞIR CEZALAR KESİYORUZ'
Çevre konusunda çok duyarlı olduklarını kaydeden Seçer, "Hiçbir taviz vermeden ağır cezalar kesiyoruz. Yasalar da bunu ön görüyor. 2019'dan bu yana yaklaşık olarak 15 milyon dolar gemilere ceza tahakkuk etmişiz. Yani bugünkü parayla 500 milyon TL gibi bir rakam söz konusudur. Hatta bu konuda oldukça ünlü olduk. Gemi acenteleri, gemileri buraya seyir haline çıktığı zaman ‘Mersin Limanı'na dikkat edin. Orada denetim yetkisi Mersin Büyükşehir Belediyesi'nin, hiç göz açtırmıyorlar' diyerek gemi kaptanları uyarıyorlar. Bu derece kararlı bir şekilde deniz kirliliği ile takip ediyoruz" diye konuştu. (DHA)

 
Karşıyaka’dan ücretsiz halk oyunu kursu!
 
Özel'den flaş 'adaylık' açıklaması!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'de gizli 'estetik' skandalı!
Torbalı’da Devlet Hastanesi’nde büyük bir skandal yaşandı... Hastanenin ...
Birlik Sağlık Sen'den çağrı: Hastane yemekleri kamulaştırılsın!
İzmir’deki devlet hastanelerinde çalışan personel arasında ishal şikayetlerinin ...
İzmir'de yangının yaraları sarılıyor!
İzmir Valisi Süleyman Elban, kentte geçen hafta çıkan orman yangınlarından ...
 
Bakanlık'tan İzmir Körfezi'nde inceleme: Oksijen seviyesi yetersiz!
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ekipleri, İzmir Körfezi'nde ...
1 haftada 52 şüpheli yakalandı... 'Yunuslar' suçlulara darbe!
İzmir'de, motosikletli polis ekipleri, çeşitli suçlardan aranan 52 şüpheliyi yakaladı.
Gümrük Muhafaza'dan 'zehir'e geçit yok
Ticaret Bakanlığı Gümrük Muhafaza ekipleri, Mersin'de yaklaşık 56 milyon ...
 
Motosiklet, araca çarptı: 1 ölü, 1 yaralı
Kocaeli'nin Gebze ilçesinde hafif ticari araca arkadan çarpan motosikletteki ...
Mezunlar Derneği, iki makama dilekçe verdi: İhaleyi iptal edin!
Milli Eğitim Bakanlığı, okulların bahçe ve spor salonlarını kiraya vermek ...
Zehir tacirlerine 11 ilde operasyon: 100 tutuklama
Eskişehir merkezli 11 ilde düzenlenen 'Narkoçelik-34' operasyonlarında, ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Yıldırım hızıyla idam sehpasına!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Çeşme Projesi’ni kim sabote etti?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Dinimiz Âmin
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
 Narin (İnce) Habercilik ve Medya Etiği
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Gazzeli Çocuklara Mektuplar (5) Yönetmen değil, önce insanım!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Okullar açıldı
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Narin'in katliamı, feodalizm ve suskunluk yasası
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Nefes nefese bir yaz geçti'
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva