Kamyonet taşıyan TIR üstgeçide çarptı Kamyonet taşıyan TIR üstgeçide çarptı

Metehan UD / EGEDESONSÖZ – Meslek örgütleri, çevre dernekleri ve vatandaşlar tarafından 12 Şubat 2020 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan 'Çeşme Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi'nin sınırlarının yeniden belirlenmesine ilişkin Cumhurbaşkanı Kararnamesi'ne yönelik açılan davada iptali istenmişti.

Davacıların talebini değerlendiren Danıştay 6'ncı İdare Dairesi, Danıştay Tetkik Hakimi Mehmet Özdamar'ın görüşü doğrultusunda projenin iptal talebini reddetti.

Danıştay 6'ncı İdaresi'nin kararı TMMOB, İzmir Barosu, İzmir Tabip Odası, Ege Çevre ve Kültür Platformu ve vatandaşlar tarafından Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'na taşınarak temyiz edildi Avukat Şehrazat Mercan, Ömer Erlat, Karya Mercan, Sinan Balcılar, Arif Ali Cangı, Mithat Kaya ve Halil Dönmez'in itirazını değerlendiren Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, Danıştay 6'ncı İdare Dairesi'nin vermiş olduğu kararı iptal etti.

BİLİRKİŞİ: KAMU YARARI YOK
Bilirkişi heyeti projenin kamu yararına uygun olmadığını belirterek olumsuz görüş vermişti. Görüş yazısında '2634 sayılı Turizmi Teşvik Kanunu'nun 3. maddesi ile Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgeleri ile Turizm Merkezlerinin Belirlenmesine ve ilanına İlişkin Yönetmelik uyarınca 12.02.2020 tarih ve 31037 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan, İzmir Çeşme KTKGB'nin sınırlarının yeniden belirlenmesine ilişkin 11.02.2020 tarih ve 2103 sayılı Cumhurbaşkanı kararının iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle Cumhurbaşkanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı aleyhine açılan davada; Kurulumuz, KTKGB alanının bütününü de gözeterek, dava konusu ekleme ile koruma alanları yanı sıra turizm kullanımlarına, dolaysıyla yapılaşmaya da açılmasına yol açacak olan sınır kararının, tarım ve orman alanları, doğal değerler (flora, fauna, ekosistemler) su kaynakları ve kültürel miras üzerinde yaratacağı olumsuz etkileri göz önüne alındığında, planlama ilkelerine ve kamu yaranına uygun olmadığı görüşüne varmıştır. Karar yüce mahkememizindir.' ifadeleri yer almıştı.

ÇEŞME PROJESİ NEDİR?
Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü tarafından İzmir'in Çeşme Yarımadası'nda hayata geçirilmesi planlanan Çeşme Turizmini Koruma ve Geliştirme Kararı, Çeşme'nin Alaçatı ile Urla'nın Zeytineli bölgelerini içine alan 9 bin 574 hektarlık alanda hayata geçirilmek isteniyor. Proje ile bölgedeki turizm sezonu 12 aya çıkarılması ve en az 100 bin kişiye istihdam sağlanması planlanıyor. Proje, İzmir'in Kanal İstanbul'u olarak değerlendiriliyor.

PROJEDE NELER VAR?
Projede; 20 golf sahası, turnuvalara uygun spor alanları, termal turizm tesisleri, kongre, fuar ve etkinlik merkezi, kültür ve sanat merkezleri, tarım ve doğa turizmi alanları, Ege'nin en büyük müzesi, ekstrem spor alanları, film stüdyosu, turizm teknik meslek liseleri ve sağlık merkezi gibi tesisler yer alacak. Turizm tesisleri, denize sıfır olacak şekilde planlanmayacak ve sahilde geniş bir bant genel kullanıma açık olacak.

SİT KARARI DA İPTAL EDİLMİŞTİ
Çeşme Projesi'nin önünü açan SİT değişikliği kararı da mahkemeden dönmüştü. İzmir 2. İdare Mahkemesi, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın Çeşme bölgesine dair aldığı SİT kararını iptal etmişti.