HABERLER>GÜNCEL
17 Eylül 2024 Salı - 12:40

Çeşme Projesi'nde yeni gelişme... Danıştay bozdu!

Danıştay 6’ncı İdare Dairesi’nin Çeşme Projesi ile ilgili vermiş olduğu iptal talebini ret kararı Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu tarafından bozuldu.

Çeşme Projesi nde yeni gelişme... Danıştay bozdu!

Metehan UD / EGEDESONSÖZ – Meslek örgütleri, çevre dernekleri ve vatandaşlar tarafından 12 Şubat 2020 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan ‘Çeşme Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi’nin sınırlarının yeniden belirlenmesine ilişkin Cumhurbaşkanı Kararnamesi’ne yönelik açılan davada iptali istenmişti.

Davacıların talebini değerlendiren Danıştay 6’ncı İdare Dairesi, Danıştay Tetkik Hakimi Mehmet Özdamar’ın görüşü doğrultusunda projenin iptal talebini reddetti. 

Danıştay 6’ncı İdaresi’nin kararı TMMOB, İzmir Barosu, İzmir Tabip Odası, Ege Çevre ve Kültür Platformu ve vatandaşlar tarafından Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’na taşınarak temyiz edildi  Avukat Şehrazat Mercan, Ömer Erlat, Karya Mercan, Sinan Balcılar, Arif Ali Cangı, Mithat Kaya ve Halil Dönmez'in itirazını değerlendiren Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, Danıştay 6’ncı İdare Dairesi’nin vermiş olduğu kararı iptal etti.
 

BİLİRKİŞİ: KAMU YARARI YOK
Bilirkişi heyeti projenin kamu yararına uygun olmadığını belirterek olumsuz görüş vermişti. Görüş yazısında “2634 sayılı Turizmi Teşvik Kanunu'nun 3. maddesi ile Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgeleri ile Turizm Merkezlerinin Belirlenmesine ve ilanına İlişkin Yönetmelik uyarınca 12.02.2020 tarih ve 31037 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan, İzmir Çeşme KTKGB'nin sınırlarının yeniden belirlenmesine ilişkin 11.02.2020 tarih ve 2103 sayılı Cumhurbaşkanı kararının iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle Cumhurbaşkanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı aleyhine açılan davada; Kurulumuz, KTKGB alanının bütününü de gözeterek, dava konusu ekleme ile koruma alanları yanı sıra turizm kullanımlarına, dolaysıyla yapılaşmaya da açılmasına yol açacak olan sınır kararının, tarım ve orman alanları, doğal değerler (flora, fauna, ekosistemler) su kaynakları ve kültürel miras üzerinde yaratacağı olumsuz etkileri göz önüne alındığında, planlama ilkelerine ve kamu yaranına uygun olmadığı görüşüne varmıştır. Karar yüce mahkememizindir.” ifadeleri yer almıştı.

ÇEŞME PROJESİ NEDİR?
Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü tarafından İzmir’in Çeşme Yarımadası’nda hayata geçirilmesi planlanan Çeşme Turizmini Koruma ve Geliştirme Kararı, Çeşme’nin Alaçatı ile Urla’nın Zeytineli bölgelerini içine alan 9 bin 574 hektarlık alanda hayata geçirilmek isteniyor. Proje ile bölgedeki turizm sezonu 12 aya çıkarılması ve en az 100 bin kişiye istihdam sağlanması planlanıyor. Proje, İzmir'in Kanal İstanbul'u olarak değerlendiriliyor.

PROJEDE NELER VAR?
Projede; 20 golf sahası, turnuvalara uygun spor alanları, termal turizm tesisleri, kongre, fuar ve etkinlik merkezi, kültür ve sanat merkezleri, tarım ve doğa turizmi alanları, Ege’nin en büyük müzesi, ekstrem spor alanları, film stüdyosu, turizm teknik meslek liseleri ve sağlık merkezi gibi tesisler yer alacak. Turizm tesisleri, denize sıfır olacak şekilde planlanmayacak ve sahilde geniş bir bant genel kullanıma açık olacak.

SİT KARARI DA İPTAL EDİLMİŞTİ
Çeşme Projesi’nin önünü açan SİT değişikliği kararı da mahkemeden dönmüştü. İzmir 2. İdare Mahkemesi, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın Çeşme bölgesine dair aldığı SİT kararını iptal etmişti.

 
Fatmagül istedi... Manisa Büyükşehir yaptı!
 
Omuz atma cinayetinde yeni gelişme!
YORUMLAR
Toplam 10 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Misafir 18 Eylül 2024 Çarşamba 20:19

Projeyi destekleyenler bi de gidip yurtdışındaki şehirleri görsünler.. ms Portofinoda yıllardır ilave binaya izin verilmiyormuş… şehir olduğu gibi muhafaza ediliyor..

Yorumu oyla      0      0  
URLALI 18 Eylül 2024 Çarşamba 20:00

Çeşme 12 ay turizm hak ediyor SİYASETİNİZ batsın birdaha size oy moy yok CHP YAZIK ETTİNİZ SİYASET UĞRUNA BU GÜZELİM ÇEŞME TURİZM PROJESİNE SİZ BU HALKA DÜŞMANMISINIZ????

Yorumu oyla      0      0  
YARIMADALI 18 Eylül 2024 Çarşamba 19:55

O bölge mezbelelik biryer çeşme projesi yapılırsa hayat bulur..rant diye tutturanlar sahilleri işkal eden sözde çevreciler..ÇEŞME PROJESİ YARIM ADAYI KALKINDIRCAK BİR PROJE YARIM ADANIN YERLİ HALKI BU PROJEYİ İSTİYOR İTİRAZ EDENLER BÖLGEYE YABANCI ASIL RANTÇILAR İZMİR E ÇEŞMEYE YAZIK EDİYORSUNUZ SİYASET UĞRUNA ALLAH SİZİ BİLDİĞİ GİBİ YAPSIN ÇEŞME PROJESİ MUTLAKA YAPILMALI ÇEŞME ANTALYA GİBİ OLMALI..SİYASETİNİZ BATSIN SİZ VATAN SEVER OLAMAZSINIZ BU HALKIM KALKINMASINI OSTEMİYORSUNUZ İZMİR İ BİTİRDİNİZ YAAA

Yorumu oyla      0      0  
Eski balıkçı 18 Eylül 2024 Çarşamba 19:34

Birileri turizmden rant elde edicek bunun adı kamu yararı olacak! 5 yaş gurubu gülmeye başladı bile. Ülke sahipsiz... yalanın adı kamu yararı olmuş.

Yorumu oyla      0      0  
yazık 17 Eylül 2024 Salı 20:46

rahat bırakın şu çeşmeyı artıkrezil ettınız ya 12 sezon olması için golf sahası yapmaya gerek yok o kadar ınsanın su ihtiyacı atık su problemı kırlılık bunu düşünen yok

Yorumu oyla      0      0  
35 17 Eylül 2024 Salı 17:10

İnsanoğlu bencildir. İster ki mekan sadece kendisine ait olsun. O nedenle bölge insanının fikrini sormanın bir anlamı yok. Tabii ki etrfaında yeni yüzler istemeyecek. Bunlar ülkenin genel kalkınmasıyla ilgili işler. Evde canı sıkılmış ev erkeklerinin ve ev kadınlarının sloganlarına göre hareket edilemez.

Yorumu oyla      1      0  
Hulusi 17 Eylül 2024 Salı 16:33

Insallah bu proje gerçekleşir cok önemli proje zaten itiraz eden isimler belli izmirin istemezyuk takımı Cesme nin artik 12 ay sezona ıhtiyacı var

Yorumu oyla      3      2  
Taylan 17 Eylül 2024 Salı 16:31

Çalışmalarını, için teşekkürler

Yorumu oyla      0      0  
ELE 17 Eylül 2024 Salı 15:49

CAHAPA ZİHNİYETİ....

Yorumu oyla      0      2  
OĞUZ KAAN 17 Eylül 2024 Salı 15:21

Çeşme yarımadası su kaynakları bakımından fakir bir bölgedir. Dünyada en fazla suya ihtiyaç duyan golf sahalarından bölgeye 20 adet yapılmasını planlayan proje baştan başa hatalıdır. Coğrafyaya ve bölgenin ekolojik dengesine uygun projelerle gelin. Yörenin sahibi Çeşme halkının da görüşlerini alın. Bir inat uğruna yıllardır patinaj çekiyorsunuz.

Yorumu oyla      7      2  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
ÖSYM açıkladı: YDS başvuruları başladı
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanlığınca 3 Kasım Pazar ...
Bilim Kurulu sahaya indi… Körfez'deki kirlilik mercek altında!
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca, İzmir Körfezi'ndeki ...
İzmirli balıkçılar zorda: Satışlar yarı yarıya azaldı!
Egeli balıkçılar, denizlerdeki balık miktarı ve satışların düşük olması ...
 
İzmir, 19 Eylül'de gazilerin yanında
Sakarya Meydan Muharebesi’nin kazanılmasının ardından, Başkomutan Mustafa ...
Kumarbazlara suçüstü: 2,6 milyon lira ceza kesildi!
Adana’da 9 aylık süreçte kumar oynatılan adreslere düzenlenen operasyonlarda ...
Evliya Çelebi’nin seyahatnamesinde yer almıştı… Tarihi yola koruma kalkanı!
Bergama’da RES ve GES projelerinin tehdidi altında yer alan kervan yolu ...
 
Trabzonspor'un efsane başkanı hayatını kaybetti
Trabzonspor Kulübü eski Başkanı Mustafa Şamil Ekinci yaşamını yitirdi.
FETÖ'nün emniyet yapılanmasına baskın!
FETÖ'nün emniyet yapılanmasına yönelik Ankara merkezli 19 ilde düzenlenen ...
Spor yazarı Ahmet Çakır yaşamını yitirdi
Bir süreden bu yana beyin kanseri tedavisi gören spor yazarı Ahmet Çakır 72 ...
 
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (1)
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kamu yararı Çeşme Projesi’nin neresinde?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
12 Eylül ve yeni Anayasa
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İlk '4' madde neden rahatsız ediyor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Atatürk’ün Toprak Kanunu ya da feodalizmin tasfiyesi uğraşısı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Siber ve milli!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Dinimiz Âmin
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
 Narin (İnce) Habercilik ve Medya Etiği
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva