HABERLER>DÜNYADAN
21 Şubat 2011 Pazartesi - 00:00

Libya iç savaşın eşiğinde’…

Libya’’yı 42 yıldır demir yumrukla yöneten Kaddafi, başkaldıran Bingazi halkına acımadı. Keskin nişancılar, cenazelerini kaldıran kalabalığa iki gün üst üste ateş açıp katliam yaptı.’

Libya iç savaşın eşiğinde’…


En az 200 kişi öldürüldü. Kaddafi’’nin oğlundan ’‘Libya iç savaşın eşiğinde’’ açıklaması geldi.
Arap dünyasındaki halk isyanlarının sıçradığı Libya iki gündür keskin nişancı dehşeti yaşıyor. Ülkeyi 42 yıldır demir yumrukla yöneten Muammer Kaddafi’’nin, Bingazi’’de hem önceki gün, hem de dün kalabalıkların üzerine keskin nişancılarını saldığı ortaya çıktı. İki olayda da öldürülen arkadaşlarının cenazesini kaldıran göstericilere ateş açılırken, bir doktor 200 kişinin öldürüldüğünü söyledi.
Önceki gün ülkenin en büyük ikinci kenti Bingazi’’de öldürülen 35 kişinin cenazesinden dönen binlerce kişi, Komuta Merkezi’’nin yaklaşık 50 metre uzağından geçerken keskin nişancıların hedefi oldu. Görgü tanıklarına göre, sokaklardan çekilip komuta merkezlerinde konuşlanan güvenlik güçleri, cenaze kaldıran kalabalığa uzun menzilli silahlar ve hatta uçak savar füzeleri ile gözlem kulelerinden ateş açtı.

’‘13-35 yaş arası gençler’’
Protestocular panik içinde kaçmaya çalışırken bazıları başından vurularak yere yığıldı. Katliam anını kaydeden protestocuların video paylaşım sitelerine yükledikleri görüntülerde ölen kişilerin arasında küçük çocukların da olduğu, hastaneye götürülen bir kişinin de uçak savar füzesi ile başından vurulduğu görüldü. Yabancı ajanslarda olayda 15 kişinin öldüğü belirtilirken Reuters’’a konuşan bir doktor, onlarca cesedin geldiğini söyledi. Doktor, ’“Sokaklarda yatan insanlar bize yardım etmemiz için yalvarıyordu. Burada bir katliam yaşandı’” dedi.
Ayağından vurulan bir kişi telefonla AP’’ye yaptığı açıklamada, bir güvenlik karargahının yanından geçtikleri sırada kalabalığa doğru ateş açıldığını anlattı. Kaddafi’’nin keskin nişancıları dün de cenaze kaldıran kalabalığa acımadı. Açılan ateş sonucunda 1 kişinin başından vurulduğu iddia edildi.
Libya’’da yabancı gazetecilerin ülkeye girişinin yasaklanması nedeniyle yaşananlar görgü tanıklarının aktardıkları sayesinde izlenebiliyor. AP’’ye konuşan Bingazili bir doktor hastaneye her gün başından ve göğsünden vurulmuş ölülerin ve yaralıların geldiğini söyledi. En az 200 ceset gördüğünü söyleyen doktor, bu kişilerin 13-35 yaş arasında olduğunu belirtti. Bingazili 53 yaşındaki Jamal Eddin Muhammed de protestocuların dışarı çıkmaya kortuğunu söyledi. ’“Güvenlik güçleri duvarların arkasına saklandı bazen geceleri kapılar açılıyor ve tanklar dışarı çıkıyor’” dedi.

’‘LİBYA İÇ SAVAŞIN EŞİĞİNDE’’
Libya lideri Muammer Kaddafi'nin oğlu Seyfülislam Kaddafi, ülkesinin dış güçlerin komplosunun hedefi olduğunu ve iç savaşın eşiğine geldiğini söyledi.
Seyfülislam Kaddafi, televizyondan yayınlanan konuşmasında, aralarında Bingazi'nin de bulunduğu kentlerde şiddetli çatışmalar meydana geldiğini ve isyancıların askerlerden silah ele geçirdiklerini belirterek, çatışmaları ülkenin birliğini yoketmek ve İslamcı bir cumhuriyet kurmak isteyen unsurların kışkırttığını savundu.
 
Yeni bir anayasa ve liberal kanunları çıkarılacağı sözü veren Kaddafi, halkın "yeni bir Libya" ile içsavaş arasında seçim yapması gerektiğini söyledi.
Seyfülislam Kaddafi, ''babası Muammer Kaddafi'nin Trablus'taki savaşı yönettiğini ve kazanacaklarını, ayrılıkçı unsurları yok edeceklerini" belirterek, onbinlerce kişinin Trablus'a doğru geldiğini ve tüm Libyalıların silahlı olduğunu ifade etti.
Kaddafi, olaylardaki can kaybının yabancı medya tarafından da abartıldığını söyledi.
Bu arada, gazeteci ve görgü tanıklarının bildirdiğine göre, Seyfülislam Kaddafi'nin konuşmasının ardından Trablus'un birçok semtinde yoğun silah sesi duyuldu.
 
’‘Türkler de tutuklandı’’
Bu arada önceki gün ’‘ülkedeki istikrarı bozdukları iddiasıyla’’ aralarında Türklerin de bulunduğu onlarca kişi gözaltına alındı. Resmi haber ajansı Jana tutuklananlar arasında Tunus, Mısır, Sudan, Filistin ve Suriye vatandaşları da olduğunu bildirdi.
Ülkenin önde gelen gelen yaklaşık 50 dini lideri ise, Reuters’’a gönderdikleri açıklamada Libya’’da,  güvenlik güçlerinden öldürmeye son vermelerini istedi. Libya’’daki Türk vatandaşlarının tahliyesi için cumartesiden bu yana Türkiye’’den gönderilen 3 uçak 543 yolcuyla geri dönerken bugün Türkiye’’den ayrılacak 5 kişilik bir ekip 1500 kişilik kumanyayı  Bingazi’’deki Türk elçiliğine götürecek.
Libya’’dan AB’’ye tehdit
Libya Cumhurbaşkanlığı dün kendisini eleştiren Avrupa’’yı, ’“eylemlere destek olmayı kesmemesi halinde yasadışı göç için yapılan işbirliğinin askıya alınacağı’” konusunda uyardı. İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, ’“Libya makamlarından şiddete başvurmak yerine halkın meşru beklentilerini karşılaması ve barışçı gösteri hakkına saygı göstermesini’” istedi.
ANKARA ALARMDA
Libya’’da çıkan olaylar dün gece Ankara’’yı alarma geçirdi. Dışişleri Bakanlığı’’nda, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’’nun katılımıyla toplantı yapıldı. Toplantıya, Genelkurmay Başkanlığı, Başbakanlık Afet İşleri Genel Müdürlüğü, Ulaştırma Bakanlığı, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, Denizcilik Müsteşarlığı ve Türk Kızılayı’’nın üst düzey yetkilileri katıldı.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bu adamın 39 karısı 94 çocuğu var!
Hindistan’’da yaşayan 67 yaşındaki Ziona Chana isimli adamın tam 39 eşi ...
3 Türk'e 300 bin dolar fidye istendi
Irak'ın Kerkük kentinde 15 Şubatta kaçırılan 3 Türk vatandaşı ...
Libya'da sular iyice ısındı!
42 yıldır Libya'yı demir yumrukla yöneten Kaddafi'ye karşı ...
 
Yalçın'dan CHP'ye mektup
Soner Yalçın’’ın Halk TV’’nin yönetimine talip olduğunu belirttiği mektupta, ...
Afganistan’’da katliam: 64 sivil öldürüldü
Süveyş’’te İran-İsrail kapışması
İran’’a ait iki savaş gemisi Süveyş Kanalı’’ndan geçerek Suriye’’ye ...
 
Bahreyn’’de ordu resmen kurşuna dizdi!
Bahreyn’’de dün ordu, başkent Manama'daki İnci Meydanı'na girmek ...
Türkiye’’yi savaş parası mı önerildi?
Wikileaks, 9 Aralık 2002 tarihli belgede, Türkiye’’ye, savaşa katılmayı ...
Böyle seçim vaadi görülmedi: Kuma!
Kazakistan'da cumhurbaşkanlığı seçimlerinin adaylarından biri ilginç ...
 
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
‘Gönülsüz bekarlar’ için bakanlar devreye!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
34 yıldır katilleri nasıl bulunmaz?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İmamoğlu yalnız mı bırakılıyor?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Büyük İnsanlık İçin: MikroRNA!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva