HABERLER>EKONOMİ
20 Temmuz 2024 Cumartesi - 12:33

İZTO'nun eski Başkanı’ndan Çeşme krizi için çağrı: Bu yanlış en kısa zamanda düzeltilmeli

Türk-Yunan ilişkilerini düzeltmek için geçmişte pek çok kişi ve kuruluş gibi kendisinin de yoğun çaba harcadığını, o dönemde yaşananları hatırlatarak anlatan Ekrem Demirtaş, "Despina Vandi, konseri iptal edince ortam gerilmiş. O anda tansiyonun düşürülmesi gerekirdi. Türk-Yunan düşmanlığı artık siyasilere prim yaptırmıyor. Belediye Başkanı Lal Denizli, Sakız Belediye Başkanı ile buluşmalı, yapılan yanlış acilen düzeltilmeli" dedi.

İZTO nun eski Başkanı’ndan Çeşme krizi için çağrı: Bu yanlış en kısa zamanda düzeltilmeli

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ - Yunan diva Despina Vandi'nin, Türk Eğitim Vakfı'nın organize ettiği gecede arkada Atatürk resmi var diye sahne almaması, Çeşme Belediye Başkanı Lal Denizli'nin bu olay üzerine "Hemen Çeşme'yi terk et" sözleriyle yaşanan krizin yankıları devam ediyor. İzmir Ticaret Odası'nın önceki Başkanı Ekrem Demirtaş, "Bugünlere kolay gelinmedi. Hamaset uğruna Türk - Yunan dostluğu feda edilemez" çıkışında bulundu.

DEMİRTAŞ: O DÖNEMDE PEK ÇOK ZORLUĞA GÖĞÜS GERDİK
1997 yılından 2016 yılına kadar yapılan Ege Kıyıları ve Yunan Adaları Ekonomik zirvelerinde iki ülke arasındaki buzları eritip sıcak bir ortam yaratıldığını, iki ülke arasındaki ticaret hacminin de 200 milyon dolardan 4 milyon dolara çıkarılmasında katkıları olduğunu anlatan Ekrem Demirtaş, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Pek çok zorluğa göğüs gerdik o zamanlar. Gümrüklerde saatlerce bekletildik, kapıların arkasında, arabalarımızın peşinde Yunan polisleri oluyordu.  Türk- Yunan düşmanlığının bitirilmesi, dostluğun kazanılması için o dönemde biz de dahil herkesin çok büyük emekleri vardı. 1990'lı yıllarda, en çok ticaret, komşuyla yapılır, prensibiyle tüm sivil toplum örgütleri ve İzmir Ticaret Odası bir çaba içine girdik. Çok önemli dostluklar elde ettik. Dikili'nin o dönemdeki Belediye Başkanı Osman Özgüven başta olmak üzere kıyı kentlerimizin belediye başkanları bu ilişkiyi başlattı. Sonra biz diğer oda başkanlarıyla bir araya geldik. Bugünlere kolay gelmedik."

İSMAİL CEM İLE PAPANDREU AİLELERİYLE BİRLİKTE YEMEK YEDİ
Sisam Adası'nda rahmetli Dışişleri Bakanımız İsmail Cem ile Yorgo Papandreu'nun aileleriyle birlikte yemek yediğini, Papandreu'nun o gece Zeybekiko çaldırıp oynadığını hatırlatan Ekrem Demirtaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Adalarda kapıda vize ve yeşil pasaportla vizesiz giriş, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Karamanlis'in Atina Ekonomik zirvesinde sağlandı. Dostluğu geliştirdikten sonra bizi pasaport kuyruğuna bile sokmadılar, çiçeklerle karşıladılar. Elbette bu güzel ortamı korumak da kolay değil. Yunan sanatçı Despina Vandi'nin Çeşme'de vereceği konserde yaşananları duyunca tüylerim diken diken oldu. Çok üzüldüm. Türk - Yunan dostluğunu korumak, hassasiyetini herkes göstermeli. Çeşme Belediye Başkanı Lal Denizli, o sırada, Çeşme'yi terk et, demek yerine tansiyonu düşürmeliydi. Biz bugünkü dostluk ortamını kolay kurmadık, hamaset uğruna bu ilişki feda edilemez. Biz Türkler, Yunan halkı ile aynı kaderi paylaşıyoruz, aynı coğrafyada yaşıyoruz. Orada deprem olursa, biz de sarsılıyoruz; orada yangın varsa dumanı bize geliyor. Onun için biz birlikte olmak zorundayız. Lal Hanım'ın yaptığı çok yanlıştı. Siyasetçinin görevi düşmanlıktan prim yapmak mıdır? Türk - Yunan düşmanlığından artık kimse prim yapmıyor, tam aksine dostluktan prim yapıyor. Her gün yüzlerce, binlerce insan Çeşme'den Sakız'a, Kuşadası'ndan Sisam'a gidiyor. Lal Denizli, bu ilişkilerin hassasiyetinin henüz farkında olmayabilir, etrafındakilerin de onu yanılttığını düşünüyorum. Çünkü Lal Denizli, barıştan yana birisi. Umuyorum ki bu yanlış, zaman içerisinde düzeltilir. Mesela Sakız Belediye başkanı ile buluşmalı, onu Çeşme'ye davet etmeli. Ne demek, hemen Çeşme'yi terk et, demek! Biz aynı coğrafyada yaşamak zorundayız, bunu hiç kimse unutmasın."

 
Bayraklı'da 4 noktada 4 bin kişi ile aşure paylaşıldı
 
İzmir'de tehlike çanları!
YORUMLAR
Toplam 6 yorum var, 6 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Gulseren 22 Temmuz 2024 Pazartesi 22:31

Hiç bir şekilde Atatürke bayrağımıza laf edilmesine karşıyım.bu organizasyonu yapanların daha titiz

Yorumu oyla      0      0  
Lombak 20 Temmuz 2024 Cumartesi 18:41

Akıl tutulması ve Yunan bezirgânlığı böyle bir şey olmalı. 29 Ekim 2023'te de Tunç devri nedeniyle sembolik olarak Valilik binasından Yunan Bayrağı indirilmemiş, boş göndere Türk bayrağı çekilmişti. Peki İzmir hangi işgalciden kurtarılmıştı sahi??!!. Lal Hanım herşeye rağmen beklenmediğim bir performans gösterdi. Umarım Ö.Ö. onu disipline sevk etmez. CHP'nin Umudu Tanjular, Burcular ve Lâllerdir.

Yorumu oyla      3      2  
İzmir İçin 20 Temmuz 2024 Cumartesi 14:41

Sakıza turist götüren geminin sahibi bile bu kadar konuşmaz derdi var demekki

Yorumu oyla      3      2  
Etki ve tesir 20 Temmuz 2024 Cumartesi 13:59

Ne krizi birader? Bunlar devlet mi yönetiyor? Biri şarkıcı biri mahalli beld. başkanı. Kendi kendilerine kurgu yapmışlar. Bu ce ha pe li ler kendilerine gölge başkan falan diyorlar ya! Heral başkancılık oynuyor bunların canı sıkılanı. Bir defa siz o gavuru getirip te Atatürk e laf ettirmeniz bile ayrı bir rezalet. Ucuz numaraları bırakın. Aynı hareketi dem in itlerine de yapın takdir edelim.

Yorumu oyla      2      4  
20 Temmuz 2024 Cumartesi 13:32

İyi o zaman hep birlikte papazın önünde barışın.

Yorumu oyla      1      4  
Gürkan 20 Temmuz 2024 Cumartesi 13:18

Doğru mu bilmiyorum ancak Yunan şarkıcının Atatürk için ağır ifadeler kurduğu söyleniyor. Buna rağmen mi tansiyon düşürülmeliydi?

Yorumu oyla      4      2  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Merkez Bankası'ndan para politikasıyla ilgili düzenleme
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), sıkı para politikasıyla ilgili yeni düzenlemelere gitti.
Türkiye, deniz ticaret filosuyla dünyada 12'nci sırada
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye'nin, 1000 grostondan ...
'TL’ye güven artıyor, KKM azalıyor'
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "TL’ye güven artıyor. Kur Korumalı ...
 
TCMB toplam rezervleri rekor kırdı
TCMB toplam rezervleri, 12 Temmuz haftasında bir önceki haftaya göre 5 ...
Yazılım sistemi çöktü: THY'nin 84 seferi iptal!
Dünya genelinde yazılım kaynaklı yaşanan problem nedeniyle Türk Hava Yolları ...
Gözler Moody's'in Türkiye kararında
Küresel piyasalarda gözler uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu ...
 
Sosyal ve ekonomik destek ödemeleri hesaplara yatırıldı
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, bu ay 1 milyar ...
Kordon esnafının başkanı Şanlı: Kruvaziyer gemi bir gece kalmalı!
İzmir’e her seferinde en az 4 bin turist getiren kruvaziyer gemilerin ...
Vergi paketi komisyonda kabul edildi
Vergide adalet ve etkinliği artırmayı amaçlayan yasa teklifi, Meclis Plan ...
 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
İngiltere'de ırkçı saldırılar ve Solingen
Kemal ARI
Kemal ARI
Halide Onbaşı’nın günlüğü…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Cumhuriyet'in en 'karanlık' gecesi!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Büyük bir ressamın, yazarın ve tiyatrocunun ardından
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Tüzük değişirse CHP değişir mi?
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bir Portre: İlyas Seçkin
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bütün taşlar yerinden oynadı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Şiddet patlaması: Tehlikenin farkında mıyız?
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Özfatura ve Kamala
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva