HABERLER>EKONOMİ
29 Mayıs 2024 Çarşamba - 11:25

İzmirli esnaftan kredi özeleştirisi: Çektikleri parayı faize atıp rakı içtiler!

Bergama'da 21 yıldır esnaflık yapan, eski Ayaskent Beldesi Belediye Başkanı Hasan Gürsel Altuğ, Esnaf Kefalet’ten çekilen kredilerin faizlerinin artırılması sonrası esnaftan yükselen “batıyoruz” çığlığı üzerine şu yorumu yaptı: “O kredilerin tamamına yakını ile arabalar alındı, evin eşyaları yenilendi, yatırım yapan olmadı. Bazıları o parayı özel bankaya yatırıp faiz artısıyla rakı içti. Faiz artınca hepsi çuvalladı. Bu hatayı çiftçiler de yaptı. Kimse kusura bakmasın, ağlamasın; gerçek budur.”

İzmirli esnaftan kredi özeleştirisi: Çektikleri parayı faize atıp rakı içtiler!

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatiflerinin Halk Bankası üzerinden esnafa kullandırdığı kredilerin faizlerinin “Esnek faiz” uygulaması kapsamında artırılmasıyla esnaftan yükselen “Batıyoruz” çığlığına, bir esnaf özeleştiriyle cevap verdi.

21 yıldır Bergama Ayaskent’te tarım ve inşaat malzemeleri satışı yapan esnaf Hasan Gürsel Altuğ, o düşük faizle çekilen esnaf kredilerinin doğru kullanılmadığını, tamamına yakınının yatırım yapmak yerine arabasını, evinin eşyalarını yenilediğini, traktör aldığını öne sürdü. Altuğ, “Önemli bir kısmı da çektiği krediyi özel bankaya yatırdı, faiz geliri elde etti. Krediyi ödedikten sonra kendisine kalan artı faizle de rakı içti” ifadelerini kullandı.

YEDİĞİNİZ HURMALAR, GÜN GELİR SİZİ TIRMALAR, DİYORDUM
Esnaf; geçmişte çektiği kredinin faizlerinin yüzde 7,5’tan yüzde 29’a kadar yükselmesiyle geri ödemede zorlanmaya başlamıştı. Oda başkanları da esnafın bu sıkıntısını dile getirirken, bu kararın yeniden gözden geçirilmesini talep etmiş, esnafın geleceğiyle ilgili kaygılarını dile getirmişti. Bergama’nın Ayaskent beldesinde 2009-14 yılları arasında belediye başkanlığı da yapan esnaf Hasan Gürsel Altuğ, Egedesonsöz’ün haberine, “Ben de esnafım. Pandemi dönemi dahil hiçbir dönem kredi çekmedim. Çeken arkadaşlar, rakı sofrasında, esnaf kredisi çektim, özel bankaya faize attım; aradaki faiz farkıyla rakı içiyorum, diye anlatırdı. Ben de, gün gelir, yediğin hurmalar, seni tırmalar, diyordum. Kimse kusura bakmasın, ağlamasın; devlet malı deniz, yemeyen keriz değil bu işler. Kul hakkı var” sözleriyle bir gerçeği ortaya koydu.

MİLYONLUK ARABALAR, TRAKTÖRLER ALDILAR, ŞİMDİ SATAMIYORLAR

Bergamalı esnaf Hasan Gürsel Altuğ, esnaf kredisiyle ilgili özeleştirilerini şu sözlerle sürdürdü:

“ÇKS’liler, yani çiftçiler bile kredi çektiler, 1,5 milyon liralık arabalar aldılar, 2 milyon liralık traktörler aldılar. Şimdi o kredilerin faizleri artınca, eyvah dediler. Aldıkları arabaların, traktörlerin fiyatları düştü. Arabalarını satmaya çalışıyorlar, satamıyorlar. Traktörleri satışa çıkardılar, kimsede para yok ki, traktörler de satılamıyor. Esnaf da aynısını yaptı. Düşük faizli esnek faizli kredi çeken esnaf, arabasını aldı, evinin eşyasını değiştirdi. Bunu yanlışı yapan çok esnaf arkadaşım var. Bazı akşamlar oturur bir şeyler yeriz, içeriz. İşte şu kadar kredi çektim, falanca bankaya yatırdım; oradan ayda 50 lira faiz alıyorum,  o faizin 30 lirasını kredinin faizi olarak ödüyorum, bana da 20 lira kalıyor, onunla da rakı içiyorum, derlerdi. Türkiye gerçeğidir bu. Türkiye gerçeğinde ileride bugün olduğu gibi faiz artırımı olup kredilerin maliyetinin artacağını öngörmek hiç de zor değil aslında. Mutlaka olacaktı bunlar. Nitekim oldu. Kredi kartlarına taksitleri azalttılar, başka önlemler almaya çalışıyorlar. Göstere göstere bu duruma gelince esnafımız şimdi ağlıyor, batıyoruz diye. Boşuna ağlamasınlar, kendileri ettiler, kendileri buldular.”

 
Uzmanı açıkladı: Sürekli oturarak çalışmak fıtık riskini artırıyor!
 
İklim değişikliği türbülansları iki kat artırdı
YORUMLAR
Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
murat 29 Mayıs 2024 Çarşamba 14:17

Düşük faizli kredi çek, yüksek faizle bankaya yatır, aradaki farkı afiyetle ye iç de, bu fark kimin cebinden çıkıyor?

Yorumu oyla      5      0  
İZMİRLİ 29 Mayıs 2024 Çarşamba 14:15

GAYET DOĞRU SÖYLEMİŞ. ÇEVREMDE BÜTÜN ESNAFLAR EŞ DOST AKRABALARINA ESNAF KEFALETTEN KREDİ ÇEKİP EV BAĞ BAHÇE ARABA ALIYOR. YÜZDE 7 FAİZ İKEN KEBAPTI SEFASINI SÜRDÜNÜZ. BATIYORUZ FALAN AYAK ŞÖYLE Bİ BAKIN HİÇBİR ESNAF AĞLIYOR MU? HEPSİ FAHİŞ FİYAT KOYUYOR ÜRÜNLERE LOKANTASINDAN AYAKKABICISINA. MÜSTEHAK.

Yorumu oyla      6      0  
necil civelek 29 Mayıs 2024 Çarşamba 13:35

bu kredilerin kullanım şekli verildiği dönemde biliniyordu, yatırım faturası karşılığı verilebilir veya farklı denetim mekanizması ile kullandırılabilirdi. ama seçim vardı, verenlerin işine geliyordu bol keseden dağıtmak. şimdi onların plansızlığını krediyi çeken, ona göre ödeme tablosunu planlayanlar çekiyor. Esnaf bunun için kandırılmış hissediyor. Esnaf ekonomik krizin de, uygulamaya konulan yüksek faiz politikasının da sorumlusu olmadığı halde, seçim politikaları nedeniyle mağdur duruma düştü. ağlamak da hakkı, hesap sormak da

Yorumu oyla      5      0  
izmir 29 Mayıs 2024 Çarşamba 13:24

doğru söylemiş. yan gel yat osman şeklinde yediler paraları. hatta devletin verdiği hibeleri de dilber e yedirenlerin olduğunu deyiveriyolar :)

Yorumu oyla      6      0  
29 Mayıs 2024 Çarşamba 11:42

faizleri dahada arttırın bunlara mustahak herkes kurnazlık peşinde çalışmadan para kazanma derdinde

Yorumu oyla      10      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Hanzade ÜNUZ yazdı... Milletin cebi
Hanzade ÜNUZ yazdı... Milletin cebi
Türkiye ve Tacikistan arasında 4 anlaşma imzalandı
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Tacikistan ile ticaret ...
Mehmet Şimşek’ten vergi açıklaması
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, çok uluslu şirketlerden asgari ...
 
Esnafın başkanları, faiz artırımına isyan etti: Batıyoruz!
Esnaf ve Sanatkarlar Kefalet ve Kredi Kooperatiflerinin Halk Bankası üzerinden ...
Sendikadan Yorgancılar’a ‘yeşil pasaport’ tepkisi ve vize göndermesi: Eleştiriyi memura değil hükümete yapın!
EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar’ın Kamuda sadece birinci ...
Sedat Peker gündeme taşımıştı... Paramount'un yeni sahibi gözü İzmir'e dikti!
İzmir’in turizm merkezlerinden Selçuk’un Pamucak bölgesinde denize sıfır ...
 
SPK’ye doğrudan engelleme yetkisi
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) gündeminde olan kripto varlıklarla ...
Bir cips keyfimiz vardı... Ona da zam yolda!
Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği Başkanı Erol Dündar, alkollü içecek, ...
Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplandı
Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) Beştepe'de toplandı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı ...
 
Ahmet Aydın AKANSU
Ahmet Aydın AKANSU
Çevreci insanların varlığı; umut verici
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Canımız acıdığında nehir kıyısına gideriz
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Bozkurt' romanının kelimesine dokunmadı... Çünkü!
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Sensedim - 266 Gün
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Atatürk’ün, Çeşmeliler ile ilk teması...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Köprü üstü kalabalık
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çocuk istismarı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Ormanlarımız yanar gider!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İnsan insanı yakar mı?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva