HABERLER>KÜLTÜR - SANAT
26 Ekim 2010 Salı - 00:00

İzmir’’in ’‘yaşayan insan hazinesi’’: Mahmut Sür

Kemalpaşa’’ya bağlı Nazarköy'de 35 yıldır camdan nazar boncuğu yapan ve UNESCO ''Yaşayan İnsan Hazineleri'' listesine aday gösterilen Mahmut Sür sanatını anlattı’…’

İzmir’’in ’‘yaşayan insan hazinesi’’: Mahmut Sür




İZMİR - İzmir'in Kemalpaşa ilçesine bağlı Nazarköy'de 35 yıldır camdan nazar boncuğu yapan ve Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü'nün (UNESCO) ''Yaşayan İnsan Hazineleri'' listesine aday gösterilen Mahmut Sür, işini çok sevdiğini belirterek, bazen geceleri evinden kalkıp boncukları seyretmek için dükkanını açtığını söyledi.
Mahmut Sür, 13 yaşında amcasının atölyesinde cam boncuk yapmayı öğrendiğini, 35 yıldır da büyük bir özveriyle bu işi sürdürdüğünü belirtti.

Askere gitmeden önce nazar boncuğundan ''minik karagöz'' yaptığını, bunun da ustalığını o dönemde kanıtlayan bir simge olduğunu aktaran Sür, herkesin nazar boncuğunun içine o denli ustalıkla küçük siyahlık koyamayacağını dile getirerek, şöyle devam etti: ''Askerden döndüğümde köyümüzde Paşabahçe için üretim yapan fason bir fabrika vardı, orada kendimi geliştirdim. 2001 krizi olunca da fabrika kapandı, ayrılmak zorunda kaldım. O dönemde çok araştırma yaptım ve gördüm ki nazar boncuğu Türkiye'nin olmazsa olmazlarından bir kültür ögesi. Zaten bana nazar boncuğunu patronum sevdirmişti. Bana 'Cam gururlu bir maddedir, yere düşerse kırılır' derdi. Ben de bunu düşünerek titizlikle çalışıyorum. 2002'de burada atölyemi açtım. Arkadaşlarım, diğer atölye sahipleri bana 'Bu işte para yok' dedi. Ama benim amacım nazar boncuğunu takı haline getirip, kadınların boyunlarında, kollarında aksesuar olarak taşımasını sağlamaktı. 2004-2005 döneminde altın yılımı yaşadım. Günlük üretimlerimizi İzmir'den gelen kadınlar satın almaya başladı.''
UNESCO'nun Yaşayan İnsan Hazineleri listesine aday gösterilmesinin kendisini çok gururlandırdığını, zengin Türk kültürünü dünyaya daha da iyi tanıtması açısından bunun iyi bir fırsat olabileceğini de dile getiren Mahmut Sür, ''İşimi çok seviyorum, o kadar çok seviyorum ki Allah 500 yıl daha ömür verse yine aynı işi yaparım. Bazen geceleri evden gelip dükkanımı açıyorum ve boncukları seyrediyorum. Çok mücadele verdim bu iş için ve böyle bir unvan beni çok gururlandırıyor'' dedi.

JAPONLAR, BREZİLYALILAR ALIYOR
Yaptığı boncuğu, diğer boncuklardan ayıran özelliğin ''kalite'' olduğunu vurgulayan Mahmut Sür, ''Bizi farklı kılan şey, nazar boncuklarının gözlerinin daha dikkatli takılmış olması. Gözsüz olanlarının renk tonlarındaki parlaklık, cam dinlendikçe renk güzelliği artar. Bunu yaşayan kişiler bilir'' dedi.
Buğulu bir görünüme sahip olan ve takılarda tercih edilen eskitme nazar boncuğunu da ilk defa kendisinin yaptığını dile getiren Mahmut Sür, kendisinden ürün alan bazı kişilerin Amerika'da, Brezilya'da ve Yunanistan'da satış yaptığını ifade etti.
Turlarla Nazarköy'e gelen turistlerin de atölyesinin yanındaki satış yerinden boncuk aldığını dile getiren Mahmut Sür, ''Buraya geçen gün gelen Japonlar benimle röportaj yaptı ve nazar boncuğu aldı. Nazar boncuğunun mavisini Japonya'da Türk mavisi olarak bildiklerini söylediler. Bu da beni çok gururlandırdı'' diye konuştu.
Yurt dışındaki bazı hediyelik eşya dükkanlarında Türk nazar boncuklarının Yunanistan malı olarak satıldığını da kaydeden Sür, nazar boncuğunun Türkiye'ye özgü olduğunu söyledi.
Yabancıların yanı sıra Türk modacıların da tasarımlarında kendisinden alınan nazar boncuğuna yer verdiğini dile getiren Mahmut Sür, dünya ünlülerine de nazar boncuğu hediye etmek istediğini belirtti.
Nazar boncuğunun 1000-1200 derece sıcaklıkta yapıldığını, yapımının emek istediğini de söyleyen Mahmut Sür, ''Kıvırcık Boncuk'' adını verdiği atölyede 5 ustanın çalıştığını, cam nazar boncuğunun yaşaması için yeni nesile de bu işi öğretmek istediğini sözlerine ekledi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Hollanda Kraliyet Orkestrası EÇEV için çalacak’…
Adnan Saygun Sanat Merkezi’’nde dünyanın en köklü orkestralarından biri ...
Kitap seferberliği sürüyor
Çimentaş Eğitim ve Sağlık Vakfı, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Avrupa ...
Altın Portal’’a altın kadraj!
İzmir’’in yetiştirdiği en iyi foto-muhabirlerinden biri olan Emre Tazegül’’ün ...
 
Minik dostlara ziyaret
Özel Hüseyin Aslan Anaokulu öğrencileri, EFOR Fuarcılık tarafından bu ...
Narlıdere Belediyesi’’nden Rüya Gibi açılış
Narlıdere Belediyesi Sanat Sezonunu Rüya Taner’’le açtı. Kıbrıs Türk ...
Aliağa'da tiyatro coşkusu
Samsun Sanat Tiyatrosu, Aliağa Belediyesi kültür sanat etkinlikleri ...
 
’‘Japon Kuklası’’nı çok sevdik
İşçi ve işveren ilişkilerini ve sorunlarını mizahi bir dille anlatan ...
Sihirbazların kardeşliği İzmir'de
İzmir'de, Konak Belediyesi tarafından organize edilen her ay düzenlenecek ...
Çakaloğlu Han İzmir’’e kazandırılacak
Konak Belediyesi, tarihi Çakaloğlu Han’’ı restore edebilmek için Kültür ...
 
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
‘Gönülsüz bekarlar’ için bakanlar devreye!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
34 yıldır katilleri nasıl bulunmaz?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İmamoğlu yalnız mı bırakılıyor?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Büyük İnsanlık İçin: MikroRNA!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva