HABERLER>GÜNCEL
15 Haziran 2010 Salı - 00:00

İzmir’’in üniversitesine ’‘akademik öneri’’: Mustafa Necati

DEÜ Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Kemal Arı, ''İzmir'de kurulacak yeni üniversitenin ismi Mustafa Necati Üniversitesi olmalıdır'' dedi.’

İzmir’’in üniversitesine ’‘akademik öneri’’: Mustafa Necati



İZMİR - Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Kemal Arı, İzmir'in yetiştirdiği değerlere sahip çıkması gerektiğini belirterek, ''Mustafa Necati gibi Cumhuriyet tarihiyle bütünleşmiş bir kimlik yetiştiren İzmir'de kurulacak yeni üniversitenin ismi Mustafa Necati Üniversitesi olmalıdır'' dedi.
Arı, İzmir'de kurulacak devlet üniversitesinin isminin ne olması gerektiği yönündeki görüşlerini bir basın toplantısıyla kamuoyuna açıkladı.
 
Yeni üniversite için değişik adlar önerildiğini, bunların hepsine saygı duyduklarını dile getiren Arı, kentin tarihiyle uğraşan kişiler olarak kendi görüşlerinin, yeni üniversitenin isminin ''Mustafa Necati'' olması yönünde olduğunu bildirdi.
 
Arı, 1884 yılında İzmir'de doğan Mustafa Necati'nin Atatürk'ün düşünce ve dava arkadaşlarından biri olduğunu aktararak, Mustafa Necati'nin hukuk eğitimi aldığını, bir süre öğretmenlik yaptığını, İzmir'in işgalinden önce, İzmirlilerin işgale karşı örgütlenmesinde öncülük ettiğini anlattı.
 

Arı, şu bilgileri verdi: ''Mustafa Necati, Redd-i İlhak Cemiyeti'nin kuruluşunda yer almış, İzmir'in kara günü 15 Mayıs 1919'da içi yanarak, gözyaşları içinde bu acı olayı izlemiştir. Bir süre İzmir'de saklandıktan sonra arkadaşı Vasıf Çınar'la birlikte Balıkesir'e geçmiş, orada İzmir'e Doğru adlı gazeteyi çıkarmış, tüm ulusal irade ve heyecanı İzmir'e yöneltmiştir.''
 
Daha sonra Mustafa Necati'nin TBMM'de Saruhan milletvekili olarak görev yaptığını, Kastamonu İstiklal Mahkemesi Başkanlığı görevini yürüttüğünü, Cumhuriyet'in ilk yıllarında adalet, mübadele, imar ve iskan, iktisat ve milli eğitim bakanlığı görevlerinde bulunduğunu anlatan Arı, Mustafa Necati'nin hem hukuk, hem de eğitim konularında devrim niteliğindeki çalışmalara imza attığını kaydetti.
 
Arı, ''O, Türkiye'nin kuruluş anayasası olan 1924 Anayasası'nın mimarlarındandır. Atatürk ile yazı devriminin öncülüğünü yapmıştır. Okullaşma oranı onun döneminde artmıştır. Türkiye'yi dünya klasikleriyle tanıştıran kişidir'' dedi.
 
Mustafa Necati'nin tüm bunları kısacık hayatına sığdırdığını, 35 yaşında, Millet Mekteplerinin açıldığı gün, Ankara'da apandisit patlaması sonucu dramatik bir şekilde hayatını kaybettiğini ifade eden Arı, ölümüyle tıp camiasında ''Acaba Türkiye'de tıp yetersiz mi?'' diye derin tartışmalar yaşandığını aktardı.
 
Arı, şu görüşleri dile getirdi: ''İzmir, işte böylesine önemli bir kişiliği bağrında yaşattı. İzmir, kendi yetiştirdiği değerlere sahip çıkmalıdır. İzmir'in çağdaş, aydınlık, ilerici yüzüne Türkiye Cumhuriyeti'nin varoluş felsefesiyle kaynaşmış bir kişiliğin adının verilmesi son derece anlamlı olacaktır. Mustafa Necati gibi Cumhuriyet tarihiyle bütünleşmiş bir kimlik yetiştiren İzmir'de kurulacak yeni üniversitenin ismi Mustafa Necati Üniversitesi olmalıdır. İzmir'in belleği, unutulmuş kişilerin mezarlığı haline gelmemelidir. ''

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Agos Gazetesi 'Kafes'e müdahil
"Kafes Eylem Planı" kapsamında azınlıkları suikast ve baskı altına alma ...
TIR üst geçidi ikiye böldü!
Yalova'nın Altınova ilçesine bağlı Tavşanlı beldesinde bir TIR'ın ...
Teröristler yol kesti, hatıra fotoğrafı çekti
Erzincan karayolunu kesen PKK'lı bir grup terörist, dur ihtarına uymayan ...
 
İzmir daha da sıcak olacak
Türkiye bu haftayı geçtiğimiz haftadan 4-5 derece daha sıcak geçirecek. ...
İzmir’’i canlı bomba kana bulayacaktı
Buca’’da bir araç içinde bulunan ve BDP İlçe Başkanı’’nın yanı sıra iki ...
İzmir basınında bugün’…
Kentin ve bölgenin gazetelerinden öne çıkan haberler ve manşetlere taşınan gelişmeler’…’
 
Siz kardeşsiniz evlenemezsiniz!
Kutlama kana bulandı!
Göztepe'nin kuruluşunun 85'inci yıldönümünün kutlandığı gecede ...
Para için ninesini öldürdü!
Bergama’’da korkunç bir cinayet yaşandı. 18 yaşındaki genç parasını almak ...
 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birkaç gün önce Çin
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
'Pişman olmuş adama Nobel verdiler!'
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Altın anahtarla açılan Sümerbank'ın acı sonu!
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
‘Gönülsüz bekarlar’ için bakanlar devreye!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İmamoğlu yalnız mı bırakılıyor?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva