HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
16 Haziran 2010 Çarşamba - 00:00

İzmir’’in toplu ulaşımı baştan aşağı değişiyor

İzmir’’de 21 Haziran’’dan itibaren, otobüsle yapılan kent içi toplu ulaşımda bazı köklü değişikliklere gidiliyor. ’

İzmir’’in toplu ulaşımı baştan aşağı değişiyor


Yeni düzenlemenin temelinde ’“aktarmalı sistemin daha yaygın kullanılarak trafik yoğunluğunun azaltılması’” yatıyor.
İZMİR - Büyükşehir Belediyesi ESHOT Genel Müdürlüğü, yaz döneminde okulların kapanması nedeniyle azalan yolcu sayıları ve yolculardan gelen önerileri de göz önünde bulundurarak yeni çalışma programı oluşturdu. Hazırlanan programın aynı zamanda, Aliağa-Menderes hattının devreye girmesiyle yapılması öngörülen entegrasyon çalışmalarına hazırlık niteliği taşıması hedeflendi. Yeni düzenleme, okulların kapanması ile birlikte Büyük Kanal Projesi kapsamında Gazi Bulvarı ve Cumhuriyet Bulvarı’’nda yapılacak kazı çalışmaları nedeniyle yaşanacak olumsuzlukları önleme amacı da taşıyor.

Alan gözlemleri ve elektronik takip sistemi bilgileri ışığında yapılan değerlendirmeler sonucu oluşturulan yeni düzenleme 21 Haziran’’dan itibaren uygulamaya giriyor. Planlamanın temelini ise aktarmalı sistemin daha yaygın kullanılması ve trafik yoğunluğunun azaltılması çabaları oluşturuyor.
 
KONAK HATTINDA SABİT GÜZERGAH
Bugüne dek bazı hatlarda son durak olarak Konak ibaresi yer almasına karşın, otobüsler ring seferi yaparak gidiş veya dönüşlerinde İkiçeşmelik Caddesi’’ni de kullanmaktaydı.

Trafikte yoğunluk yaşanmasına neden olan bu uygulamaya son verilerek aşağıda yer alan hatlarda sefer yapan otobüsler,  son durak Konak’’a ulaştıktan sonra Varyant yolunu kullanarak geri dönecekler.
 
1. Menderes ve Karabağlar istikametinden gelip 06.00 ’– 09.00 saatleri arasında İkiçeşmelik-Montrö-Vasıf Çınar Bulvarı-Cumhuriyet Bulvarı-Konak güzergahını kullanan aşağıdaki hatlar, UKOME kararında belirtilen güzergahında çalışacak. Yani Varyant yolunu kullanarak Konak’’ta (Bahri Baba) son durak yapacaklar.
 
Bu uygulama ile Bayramyeri’’nden İkiçeşmelik Caddesi talebi diğer saatlerde olduğu gibi aktarma ile karşılanacak olup toplam 40 araç Gümrük bölgesinden çekilecek.
 
2. Aydın Mahallesi ve Kadifekale bölgesinden gelip 06:00 ’– 09:00 saatleri arasında Konak ’– Cumhuriyet Bulvarı - Montrö - İkiçeşmelik ve 09:00 ’– 20:00 saatleri arası Konak - Fevzipaşa - İkiçeşmelik güzergahını kullanan aşağıdaki hatlar Varyant yolunu kullanarak Konak’’ta (Bahribaba) son durak yapacaklar.
 
Bu uygulamada İkiçeşmelik ve Fevzipaşa caddelerindeki talep aktarma ile karşılanacak olup 16 araç Gümrük bölgesinden çekilecektir.
 
3. EVKA-7 ve Halil Rıfat Paşa bölgesinden gelip 06.00 ’– 24.00 saatleri arasında Konak - Fevzipaşa ’– Basmane - Gazi Bulvarı - Konak güzergahını kullanan aşağıdaki hatlar
gidiş ’– dönüş Varyant güzergahını kullanarak Konak’’ta (Bahribaba) son durak yapacaklar.
 
Bu uygulamada Fevzipaşa Bulvarı- Basmane-Gazi Bulvarı talebi aktarma ile karşılanacak ve 12 araç Gümrük bölgesinden çekilecek.
 


 
2- ALTINYOL BAYRAKLI HATTINA YENİ DÜZENLEME
Yeni çalışma programı kapsamında genel olarak tek hat içinde farklı güzergah (Altınyol-Bayraklı) kullanımının düzenlenmesi yoluna gidildi. Bayraklı veya Altınyol güzergahını kullanmasına rağmen, günün belli saatlerinde ya da genelinde güzergah dışına çıkarak farklı yerleşim bölgelerine uğrayan otobüslerin ana güzergahları dışına çıkmalarına son verilecek.
 
1- 125 No’’lu Esin Sitesi ’– Gümrük Hattı:
Altınyol güzergahından çalışan hatta, saat 07.20 servisi Bayraklı güzergahından yapılıyor. Yeni düzenleme ile birlikte bu servis iptal edilecek ve yolcuların Bayraklı talebi Turan’’dan Bayraklı güzergahını kullanan hatlarla karşılanacak.
 
2- 131 No’’lu Cumhuriyet Mahallesi’–Gümrük Hattı:
Bu hat Bayraklı güzergahından çalışıyor. Ancak saat 06.40 ve 07.40 servisleri Altınyol güzergahından yapılıyor. Yeni planlama kapsamında bu servisler iptal edilerek yolcuların Altınyol talebi Turan’’dan Altınyol güzergahını kullanan hatlarla karşılanacak.
 
3- 140 No’’lu Örnekköy ’– Gümrük Hattı: 
Altınyol güzergahında çalışan hattın, saat 07.00 ve 07.30 servisleri halen Bayraklı güzergahından yapılıyor. Ancak yeni program kapsamında bu servisler iptal edilerek yolcuların Bayraklı talebi, Turan’’dan Bayraklı güzergahını kullanan hatlarla karşılanacak.
 
4- 149 No’’lu Kaklıç ’– Karşıyaka Hattı:
Hattın 07.30 ve 17.30 servisleri Tuzçullu Köyü’’ne de gidiyor. Tuzçullu Köyü 750 No’’lu Menemen-Seyrek hattı güzergahında olduğu için yaz döneminden itibaren 149 No’’lu hat Tuzçullu Köyü’’ne girmeyecek. 
 
5- 436 No’’lu Örnekköy ’– Bostanlı İskele Hattı:
Hatlar Çarşamba günleri kurulan Bostanlı pazarını dolaşmakta olup söz konusu uygulama iptal edilecek. Bostanlı Pazarı talebi aktarmalı ulaşım olanağı ile sağlanacak.
 
6- 461 No’’lu B.Üçok ’– Bostanlı İskele Hattı:
Hatlar Çarşamba günleri kurulan Bostanlı pazarını dolaşmakta olup söz konusu uygulama iptal edilecek. Bostanlı Pazarı talebi aktarmalı ulaşım olanağı ile sağlanacak.
 
7- 477 No’’lu Nafiz Gürman ’– Gümrük Hattı:
Yamanlar’’dan başlayan saat 06.00 servisi Nafiz Gürman, Gümüşpala Köy Yolu ile Bayraklı, Mersinli, Yenişehir güzergahını izleyerek Kemer’’den Gümrük’’e ulaşıyor. Yaz programı kapsamında bu servis iptal edilecek. Söz konusu güzergah talebi Turan’’dan aktarma yapılarak karşılanacak.
 

3- BORNOVA MERKEZDEKİ YOĞUNLUK AZALTILACAK
Yeni çalışma programı kapsamında genel olarak Bornova merkezde oluşan trafik yoğunluğunun azaltılması için güzergah düzenlemesi ve tek hat içinde farklı güzergahların kullanımının düzenlenmesi yapıldı.

1. Ege Üniversitesi istikametinden gelip Bornova merkez (Kazım Karabekir, Fevzi Çakmak caddeleri) güzergahından Bornova Metro’’ya ulaşan aşağıdaki hatlar Bornova merkeze girmeyecek; gidiş’–dönüş Gençlik Caddesi’’ni kullanacak.
 
2. Ağaçlı Yol istikametinden gelip Bornova merkezden Bornova Metro’’ya ulaşan aşağıdaki hatlar Ege Üniversitesi Hastanesi önünden direkt Bornova Metro Aktarma İstasyonu’’nda son durak yapacak.
 
3. 59 No’’lu Karacaoğlan ’– Gümrük
Hatta çalışan 2 otobüsten biri Kamil Tunca Bulvarı diğeri ise Kemalpaşa Caddesi güzergahından hizmet veriyor. Akıllı kart verilerine göre Kemalpaşa Caddesi üzerinde yolcu binişi olmadığı belirlendiğinden, Kemalpaşa Caddesi güzergahı iptal edilerek her 2 otobüs de Kamil Tunca Bulvarı’’nı kullanacak.
 
4. 267 No’’lu Pınarbaşı ’– Bornova Metro
Hat, Pınarbaşı Köy Mezarlığı - Işıkkent Kamyon Garajı - Ayakkabıcılar - Işıkkent Mezarlık - Kemalpaşa Caddesi - Pınar Caddesi - Doğanlar Merkez - Ankara Caddesi - Hasan Ali Yücel Caddesi  ve Bornova Merkez’’i izleyip Bornova Metro’’da son durak yapıyor.

Aynı güzergahı kullanan 67 No’’lu Bornova Metro ’– Pınarbaşı hattının alternatif olması nedeniyle 267 No’’lu hattın güzergahı Işıkkent Mezarlığı - Bornova Caddesi - Selçuk Yaşar Boyacılık End. Meslek Lisesi -Bornova Anadolu Lisesi - Altay TML - 373 Sokak olarak değiştirilecek. (EK 4)
 
5. 268 No’’lu Doğanlar ’– Bornova Metro
Bu hatta çalışan 5 adet otobüsten birisinin Ümit Mahallesi’’ne uzamasıyla bozulan servis planının düzeltilmesi amacıyla bu uygulama iptal edilecek. 368 No’’lu Batıçim ’– Bornova Metro hattının son durağı ise Ümit Mahallesi’’ne uzatılacak.
 
4. Buca Koop’’a ring seferleri geliyor
Buca bölgesi otobüslerinde yapılacak yeni düzenleme ile Tınaztepe hattındaki otobüsler Buca-Koop’’a uğramayacak. Buna karşılık yeni oluşturulacak 476 No’’lu hat ile bu bölgedeki vatandaşların aktarma sisteminden yararlanması sağlanacak.

Kuruçeşme-Buca Koop. bölgelerini dolaşarak Tınaztepe Yerleşkesi’’nde son durak yapan hatlar doğrudan Tınaztepe Yerleşkesi’’nde son durak yapacak. Bu bölgelerin ring seferleri ile Tınaztepe Yerleşkesi son durağına ulaştırılması ve 90 dakika uygulamasından faydalandırılmaları sağlanacak.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir’’in ilk ekolojik pazarı yola çıktı
Büyükşehir Belediyesi, Karşıyaka Belediyesi, Tarım İl Müdürlüğü ve Ekolojik ...
Gazi Bulvarı’’na ’‘büyük kanal’’ neşteri
Büyük Kanal Projesi’’ndeki revizyon çalışmaları nedeniyle, İzmir’’de bazı ...
Başkan Çerçioğlu kan bağışında bulundu
Aydın Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, Kızılay tarafından yürütülen ...
 
Bornova'da piknikli halaylı toplu sözleşme
Bornova Belediyesi ile Belediye-İş Sendikası 6 nolu şubesi arasında ...
Bayraklılı kursiyerlerden 'Başkan’’a sergi'
İlçe Belediyesi’’nin meslek edindirme kurslarından başarıyla mezun olan ...
Balçova’’nın harika çocukları’…
Balçova Belediyesi’’nin ücretsiz spor okullarında eğitim gören minikler ...
 
Piriştina özlemle anıldı
İzmir’’in unutulmaz Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Piriştina, vefatının ...
Büyükşehir meclisinde kavga
İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi toplantısında AK Partili ve CHP'li ...
Köprülere ’“geceyarısı’” operasyonu
İzmir Büyükşehir Belediyesi, kentte ilk kez gerçekleştirilen bir çalışma ...
 
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (2)
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Acılar ‘askı’da!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türkiye'nin İslam’la sınavı
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kamu yararı Çeşme Projesi’nin neresinde?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
12 Eylül ve yeni Anayasa
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Atatürk’ün Toprak Kanunu ya da feodalizmin tasfiyesi uğraşısı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Siber ve milli!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
 Narin (İnce) Habercilik ve Medya Etiği
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva