HABERLER>EKONOMİ
4 Eylül 2024 Çarşamba - 14:10

İzmir’in içme suyunda zehir tehlikesi!

İzmir’e içme suyu sağlayan Gördes Barajı havzası sınırları içerisinde kurulan Zorlu Holding’e ait nikel madeninin kapasite artışı ile ilgili Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı onay verdi. Ocağın kapasitesi 1 milyon tondan 8 milyon tona çıkacak. Proje ile ilgili İZSU olumsuz görüş vermişti.

İzmir’in içme suyunda zehir tehlikesi!

Metehan UD/ EGEDESONSÖZ – Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Zorlu Holding’in Manisa’daki nikel madeni ile ilgili kapasite artışı ile ilgili yeni bir gelişme yaşandı. 

Bakanlık şirketin yıllık kapasitesini 1 milyon tondan 8 milyon tona çıkarma talebi ile ilgili ‘ÇED olumlu’ kararı verdi. Ocak sahasında ise alansal bir artış yaşanmayacak. Ayrıca yıllık kapasitesi 2,8 milyon ton olan 2 adet eleme tesisi de kurulacak. 

İZSU’DAN OLUMSUZ GÖRÜŞ
Proje alanı, Başlamış Barajı, Çağlayan Barajı ve Gördes Barajı’nın uzun mesafeli koruma alanı içerisinde yer alıyor.  Gördes Barajı, İzmir’e içme suyu sağladığı için İzmir Büyükşehir Belediyesi İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü’nün de görüşü soruldu. İZSU’nun önceki genel müdürü Ali Hıdır Köseoğlu zamanında verilen görüş yazısına göre ocak sahasından çıkacak tozun su kaynaklarına zarar vereceği belirtilerek olumsuz görüş verildi. 

Görüş yazısında “Tüm dünyada yaşanan su varlığındaki azalmanın şimdiden önemli boyutlara ulaştığı, bölgemizde de mevcut su kaynaklarımızın yetersiz kaldığı, en önemli kırılma noktası tatlı su varlığının vatandaşlarımıza güvenilir ve sürekli su temini sağlama görevlerimizin kesintisiz olarak devam etmesi gerekliliği, İzmir kenti için tatlı su kaynakların en optimum şekilde planlanması, projelendirilmesi, inşaa edilmesi ve işletilmesi hususları dikkate alındığında, içme suyu barajları ve bu barajların korunması hayati önem arzetmektedir. Bu kapsamda; "S:52844 ve S:200706223 no'lu Nikel Maden Ocakları Kapasite Artışı ve (S:200706223) Eleme Tesisi Projesi" nin bulunduğu alanın Başlamış Barajı Sinandede Regülatörü, Kayacık Regülatörü ve Gördes Barajı alanlarının adeta odak noktasında olması, nikel madeni çıkarılırken oluşacak toz bulutlarının arazinin eğimi nedeniyle rüzgarla geniş alanlara yayılımının kolay olacağı, nikel bileşimlerinin toksit ve kanserojen etkisi, maden sonrası arazinin çölleşmeye varacak. şekilde zarar göreceği, arazi topoğrafyasının değişıminin bile olumsuz etkisinin olacağı düşünülen ve oldukça hassas olan bu alanda, çok büyük bir kapasite artışı olacağından ve bu durumun planlanan. Söz konusu projeden kaynaklı riskleri de artıracağından uygun bulunmamıştır.” ifadeleri yer aldı.



AVUKAT CANGI’DAN İZMİR BÜYÜKŞEHİR’E ÇAĞRI
Verilen kararı değerlendiren EGEÇEP üyesi Avukat Arif Ali Cangı “Efemçukuru Altın Madeni yüzünden Çamlı Barajı yapılamadı, İzmir 100 km uzaktaki Gördes barajına muhtaç edildi. Onun da altı delik çıktı, İzmirliler gelmeyen suyun parasını ödüyorlar. Şimdi de Gördes'i kirletme riski olan nikel madeninin kapasitesini 8 kat artırma izni veriliyor. Bu açıkça İzmirlileri susuzluğa, var olan suyla da hastalıklara mahkum etmektir. Diğer yandan söz konusu nikel madeninin Gediz Nehri’nin ve dolayısıyla İzmir'e kadar tüm bölgeyi kirletme riski vardır. Buna dur demek lazım, bunun için İZSU’nun, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ekoloji örgütlerinin, akademik meslek odalarının birlikte dava açmak dahil direniş göstermeleri gerekir. Bu arada gözden kaçırılmaması gereken İzmir'in su havzasının canavarı olan Efemçukuru Altın madeni derhal kapatılmalıdır” dedi.

SÜLFÜRİK TESİSİ İÇİN DE ONAY ALMIŞTI
2014 yılında faaliyete başlayan şirket daha önce iki kez daha kapasite artışı talebini bakanlığa kabul ettirmişti.  Şirket ayrıca sülfürik üretim tesisi kurmak için de bakanlıktan onay almıştı. Bakanlığın ‘ÇED olumlu’ kararı verdiği proje ile ilgili İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU, meslek odaları, çevre örgütleri ve bölge halkı tarafından açılan davada mahkeme ÇED iptal kararı vermişti. Mahkeme, tesisin çevreye ve su kaynaklarına vereceği zararı gerekçe göstererek Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın kararını iptal etmişti.  Ancak projenin iptal kararı Danıştay’dan dönmüş ve şirket lehine karar çıkmıştı. Proje dosyasına göre tesiste yılda 1 milyon ton sülfürik asit üretilecek ve burada üretilecek sülfürik asit iki buçuk kilometre ötedeki Gördes Nikel Kobalt Maden Ocağı’nda kullanılacak. Tesisin inşa çalışmalarının sürdüğü de öğrenildi.

 
Araştırmacı Yaldız’dan ‘SGK borcu’ yorumu: Enkaz edebiyatını doğru bulmuyorum!
 
Bakan Yumaklı açıkladı: Mazot ve gübre desteği 13 ürüne indirildi
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Umit hizli 6 Eylül 2024 Cuma 00:28

Bu memlekette herkes bildiğini okuyor denetim yok ceza yok hiç sasimadim.ah su koltuk sevdasi

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
TCMB: Gıda fiyatları aylık bazda geriledi
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, yıllık enflasyonun ana gruplar genelinde ...
Suudi Arabistan Merkez Bankası ve TCMB arasında anlaşma
Suudi Arabistan Merkez Bankası (SAMA) ve Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası ...
Balıkçılar hamsi için 6 Eylül'ü bekliyor
Hamsi avcılığına getirilen kota kapsamında, gemi sahibi veya yetkilisi ...
 
Merkez Bankası'ndan 'enflasyon' açıklaması
Merkez Bankası, aylık fiyat artışının gıda grubu öncülüğünde zayıfladığını ...
Yeni Orta Vadeli Program yarın açıklanacak
2025-2027 dönemini kapsayan Orta Vadeli Program (OVP) yarın kamuoyu ile ...
Sigaraya bir zam daha geliyor
Türkiye Tekel Bayileri Derneği Başkanı Erol Dündar, "Tarih belli ama aksama ...
 
Tiryakilere kötü haber: Sigaraya bir zam daha!
Sigara fiyatlarına, son iki ayda iki farklı zam gelmesine rağmen eylül ...
Oteller boş kaldı… İEF’te kan kaybı!
İzmir Enternasyonal Fuarı 93’üncü kez kapılarını açarken İzmir Otelciler ...
İzmir’de öğrenci servislerine yüzde 20 zam!
İzmir Servisçiler Odası’nın UKOME’den geçen zam talebini, İzmir Büyükşehir ...
 
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Ağlayan fotosu hiç yok! Ama…
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
 Narin (İnce) Habercilik ve Medya Etiği
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Gazzeli Çocuklara Mektuplar (5) Yönetmen değil, önce insanım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet, cemaat ve cinayet!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’de en yüce değer, tembelliktir
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Okullar açıldı
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Narin'in katliamı, feodalizm ve suskunluk yasası
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Nefes nefese bir yaz geçti'
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva