HABERLER>POLİTİKA
4 Haziran 2024 Salı - 13:17

İntegral’den araştırma: İzmir’in yüzde kaçı musluktan su içiyor?

İZSU’nun “çeşmeden su içilebilir” açıklaması kent gündeminde tartışılırken İntegral Araştırma Şirketi Koordinatörü, Gazeteci-Yazar Ümit Yaldız, İzmir’de su tüketimi ile ilgili olarak yaptıkları araştırmayı kamuoyuna duyurdu. Yaldız, merkez ilçelerde musluk suyu kullanımının yüzde 14,4 olduğunu söyledi. Özellikle dar gelirli kesimin musluk suyunu içme suyu olarak kullandığını belirten Yaldız, musluktan en yüksek su içme oranının Küçük Menderes Havzası’nda olduğunu söyledi. Yaldız ayrıca arıtma cihazlarının denetimi konusuna da değindi.

İntegral’den araştırma: İzmir’in yüzde kaçı musluktan su içiyor?

EGEDESONSÖZ-İntegral Araştırma Şirketi Koordinatörü, Gazeteci-Yazar Ümit Yaldız, SonSöz TV’de katıldığı programda Gazeteci Fatih Yapar’ın sorularını yanıtladı.

Programın gündeminde kentte tartışmalara neden olan “musluktan su içilmesi” konusu vardı. Hazırladığı verileri kamuoyuna duyuran İZSU, İzmir’de musluklardan akan suyun içilebilir durumda olduğunu açıklamıştı. AK Parti İzmir milletvekili Mahmut Atilla Kaya ile CHP İzmir Milletvekili Ednan Arslan arasında ise konuyla ilgili tartışma yaşanmıştı.

İzmir’in su tüketimi ile ilgili olarak kamuoyu araştırması yaptıklarını açıklayan Ümit Yaldız ise merkez ilçelerde özellikle dar gelirli kesimin musluk suyu kullandığın söylediğini belirtti.

SU TARTIŞMASI YENİ DEĞİL
Yaldız açıklamasında geçmişten örnek vererek “su üzerinden geçmiş yıllarda da tartışmalar oldu. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, ‘İzmir’in suyu arsenikli’ dedi. Arsenikli su krizinde Melih Gökçek tarafından yapılan ithamlar üzerinden çıkan tartışma sonucunda Aziz Kocaoğlu halkın gücünü arkasına aldı. Merhum Baykal, İzmir’le o dönem ilgilenmedi. Erdoğan’ın sık sık değindiği, Gökçek’in İzmir’in suyu ile yatıp kalktığı dönemde AK Parti’nin o dönemki il başkanı Aydın Şengül’ün tankerlerle su dağıttı. Yani geçmiş dönemde içme suyu üzerinden siyaset yapıldı. Kazanan Kocaoğlu oldu. Kocaoğlu bir yıl sonraki seçimde yüzde 57 oy aldı. İttifaksız hem de” dedi.

20-30 YILDA SU KÜLTÜRÜMÜZ DEĞİŞTİ
İçme suyu kültürünün değiştiğine değinen Yaldız, “Musluktan akan suyu içme kültürünü 90’larda kaybettik. İSKİ skandallarının olduğu dönemlerde, kuraklıkla ilgili süreçlerde musluklardan pislik aktı. Ciddi sağlık tehlikeleri oldu. Ulusal ölçekte olay aylarca işlendi ve musluktan akan suya soru işaret ile bakıldı. 20-30 yılda su kültürümüz değişti. Buna mesafeliyiz. Sağlıklı da olsa başka bir damak tadına dönüştü. İçtiğimiz suda standart arıyoruz ve bu damacanaya kaydı” şeklinde konuştu.

DAR GELİRLİ MECBUR İÇİYOR
İzmir’de su tüketimi konusunda yaptıkları araştırmayı duyuran Yaldız, “Musluktan akan suyu içenlerin oranı merkezde yüzde 14,4 seviyesinde… Bunu kim içiyor? Dar gelirli içiyor. Mecbur içiyor. Dış ilçelerde köy suları var. İZSU sistemine sonradan bağlanmış. Herkesin ilçenin geçmişten gelen su sistemi var. Küçük Menderes’te musluktan su içme oranı yüzde 33,6… Bakırçay Havzası’nda yüzde 16,4, Yarımada’da ise yüzde 8,2…” ifadelerini kullandı.

ARITMA CİHAZLARI DENETLENMELİ
Arıtma cihazlarının kullanımının çok yaygın olduğunu söyleyen Yaldız, “İzmir’de merkezde yaşayan halkın yüzde 43’ü arıtma cihazı kullanıyor. Bu oran Bakırçay’da yüzde 38,8, Küçük Menderes’te yüzde 38,6, Yarımada’da ise yüzde 41,8… Büyükşehir’in bu konuda çalışması yapması lazım. Arıtma cihazları sağlıklı mı, denetleniyor mu, bir standardı var mı?” dedi.

İzmir’de damacana kullanımı hakkında bilgi veren Yaldız, “merkezde yaşayan vatandaşların yüzde 42,6’sı da damacanadan satın alıyor. Bakırçay’da bu oran yüzde 44,8, Küçük Menderes’te yüzde 27,8, Yarımada’da yüzde 50… Büyük bir Pazar. Arıtma için de damacana için de. Analizler var. İçme suyunda sağlığı etkileyecek hiçbir şey yok. Hatta musluktan akan sudaki elementlerde insan sağlığına faydalı çok şey var. Arıtma ile bu elementler saf hale geliyor. Arıtmadan geçen su da soru işareti… 90’larda başlayan kültürün sonucu bu” şeklinde konuştu.

Yaldız şunları söyledi:

“Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı açıklamaya inanmak isterim. Bu konuda açıklama yapmaya devam etmeli. İktidar partisi vekilinin de ‘kendileri en son ne zaman musluktan akan suyu içtiler’ sorusunu sorma hakkı vardır. Bu sonuçta bir problem. Bu problemi yönetmek belediyenin elinde. Bizim suyumuz içiliyor denirse süreç içinde yüzde 15 seviyesi olan musluk suyu kullanma oranı yükselir. Damacana, arıtma piyasasına yönelik hamle olur. Bu halkçı bir hamledir. Yaz aylarındayız. 1 damacana su 100 lira… İzmir’in belediye başkanı doktor ve sağlıklı kentler birliğine aday. İçme suyunun sağlıklı olduğunu muhalefete rağmen anlatmalı. Ben analizlere güveniyorum. Boğazdan geçen her lokma bir standart oluşturuyor. Bunu değiştirmek zaman alabilir. Dar kesimin yüzde 3’üne, 5’ine ulaşırsanız daha sağlıklı mineralleri içmesini sağlarsınız. Biz doktor belediye başkanına kendi alanı olduğu için de güveniriz diye düşünüyorum. Tıp alanında kendisi öne çıkmalı. Eğer başarı sağlanırsa İzmir halkının özellikle dar gelirlinin damacana üzerinden bütçesi üzerinden olumluluk olarak da yansıyacaktır”

 
Bahar Candan ve Seçil Erzan cezaevinde birbirine girdi
 
Mehmet Ali Erbil, yeni yarışmasıyla ekranlara dönüyor
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Hasan sarmis 5 Haziran 2024 Çarşamba 11:03

Sayın tetkililer tam olarak izmir galiba canlı tayin ce bilbirylara yazınız Izmirin suyu içilir diye Herkes bunu bekliyor Haydi cemil bey

Yorumu oyla      0      0  
Ahmet Hakan Özener 5 Haziran 2024 Çarşamba 03:23

Dünyadaki (sadece Türkiyede ki değil) en büyük algı dolandırıcılığı SU ALGISIDIR)Hangi partiden olursa olsun Türkiye de içilmeyen kebeke suyu yok.Sadece deprem ve sel felaketleri hariç60 yaşındayım mecburiyetin dışında hep çeşme suyu içtim.Allah a şükür gayette iyiyim.Ürolog ve başka bilim adamı arkadaşlarımla konuşuyorum hepsi çeşme suyunun ne zararı olacak şişe dukarı ve arıtma daha zararlı sma tadını beğenmedikleri için birşey demiyoruz diyorlar.Buradan ilan ediyorum.Bir avukat olarak dünyada ki hangi firma eklsmlarında çeşne suyu içilmez derse dava açacağım.Yeter milleti kandırıp paraları kaptıkları.

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
CHP İzmir’den ‘Etki Ajanlık’ tepkisi: Yapılan açıkça suç uydurmadır!
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin gündeminde yer alan Dokuzuncu Yargı Paketi ...
Bahçeli'den Hakkari'ye kayyum atanmasına destek!
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Hakkari Belediye Başkanı’nın görevden ...
‘Su’dan polemik!
İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İZSU’nun “çeşme suyu içilebilir” ...
 
Kabine bugün toplanıyor: Masada neler var?
Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığındaki Kabine Toplantısı bugün yapılacak. ...
Ümit Özdağ'dan 'Arapça' tabela tepkisi
Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, iktidar ve ana muhalefet partisini ...
HÜDA-PAR'dan kayyum tepkisi!
DEM Parti yönetimindeki Hakkari Belediyesi’ne kayyum atanmasına HÜDA-PAR’dan ...
 
CHP heyeti Hakkari'ye gidiyor!
CHP Sözcüsü Deniz Yücel, partilerinden bir heyetin yarın Hakkari'ye gideceğini ...
Gözler Kabine'de: Bayram tatili kaç gün olacak?
Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında yarın gerçekleşmesi beklenen Kabine ...
Kayyum kararına tepki: Reddediyoruz!
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Hakkari Belediyesi'ne kayyum atanması kararı ...
 
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Sensedim - 266 Gün
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Atatürk’ün, Çeşmeliler ile ilk teması...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Kalbi güzel kötü adam!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Köprü üstü kalabalık
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İngiltere seçimini okuyalım
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çocuk istismarı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Ormanlarımız yanar gider!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İnsan insanı yakar mı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Türk Milleti!!!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva