HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
4 Temmuz 2011 Pazartesi - 11:42

Hem EXPO hem AB için destek istedi

Avrupa Konseyi İzleme Komitesi toplantısının açılışında konuşan Başkan Kocaoğlu, Türkiye kamuoyunda Avrupa Birliği maceramızın uzamasından kaynaklanan “hayal kırıklığı”na dikkat çekerek, sürecin kısalması ve EXPO 2020 için konseyden destek istedi.

Hem EXPO hem AB için destek istedi

İZMİR - Yerel yönetimler alanında dünyanın en etkili siyasi organizasyonlarından birisi kabul edilen Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi İzmir’de toplandı. “İnsan Hakları Konusunda Yerel ve Bölgesel Düzeyde Bilincin Arttırılması” başlıklı kongreye, Türkiye’nin yanı sıra Almanya, Avusturya, Azerbeycan, Belçika, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Ermenistan, Estonya, Finlandiya, Fransa, Gürcistan, Hırvatistan, Hollanda, İngiltere, İrlanda, İspanya, İsveç, İsviçre, İtalya, Kıbrıs, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Norveç, Portekiz, Romanya, Rusya, San Marino, Sırbistan, Ukrayna, Yunanistan’dan temsilciler katıldı. Toplantıda, Sırbistan, Slovenya, Bulgaristan, Finlandiya ve Letonya’nın yerel ve bölgesel demokrasilerine ilişkin olarak hazırlanan taslak öneriler tartışılacak ve komitenin onayına sunulacak.

Swiss Otel Grand Efes’te gerçekleştirilen kongrenin açılışında konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Avrupa’nın yerel yönetimler konusundaki en geniş ölçekli, en etkili ve en üst siyasi örgütünün bu önemli toplantısına evsahipliği yapmanın İzmirliler için pek çok açıdan farklı anlamlar içerdiğini belirtti. Avrupa Konseyi’nin temel kuruluş felsefesi içinde anılan yerel demokrasi, sosyal uyum, sürdürülebilir kalkınma ve çevre gibi pek çok değerin, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yönetim anlayışı içinde çok özel bir yere sahip olduğunu vurgulayan Başkan Kocaoğlu, “Türkiye’nin en çağdaş, en aydınlık kentinin yerel yönetimi olarak, yerel yönetimlerin, bölgelerindeki sivil toplum kuruluşlarıyla el ele vererek, katılımcı bir yönetim anlayışı benimsemesi gerektiğini, en başından beri savunuyoruz. Diğer taraftan, Türkiye’nin Batı’ya en yakın kenti İzmir olarak, ülkemizin Avrupa Birliği’ne tam üyelik sürecinde, yerel yönetimlerin çok önemli bir rol oynayacağının farkındayız” dedi. 
 
Avrupa Birliği’ne hazırız ama..
İzmir olarak Avrupa Birliği’ne hazır olduklarının altını çizen Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Ancak kimsenin inkar edemeyeceği bir realiteyi de atlamamak gerekiyor: Avrupa Birliği perspektifi, Türkiye’nin geleceği için son derece önemli olsa da, bugün geldiğimiz noktada, Avrupa Birliği’ne olan inanç maalesef giderek zayıfladı. Çünkü 31 Temmuz 1959’da, Türkiye’nin Avrupa Ekonomik Topluluğu’na yaptığı ortaklık başvurusu ile başlayan Türkiye ile Avrupa Birliği ilişkileri, aradan geçen yarım yüzyılı aşkın süreye rağmen hala belirsizlikler içinde yüzüyor” şeklinde konuştu. Söz konusu durumun Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları açısından “canlı bir hayalin” simgesi olan Avrupa Birliği konusunda umutsuzluğu arttırdığını ve tam üyelik hedefinin giderek “hayal kırıklığına” dönüştüğünü söyleyen Başkan, “İnanıyorum ki, Avrupa Birliği’nin kuruluşunda çok önemli görevler üstlenen ve siyasi konularda hayli inisiyatif sahibi olduğunu bildiğimiz Konseyiniz, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne tam üyelik sürecinin en kısa zamanda ve mutlu sonla tamamlanması konusunda gerekli çabayı gösterecektir” dedi.
 


EXPO İzmir’e yakışacak
İzmir kentinin EXPO 2020 adaylığıyla ilgili de konuşan Başkan Kocaoğlu, İzmir’deki enerji, heyecan ve motivasyonun, EXPO’ların geleceğine çok şeyler katacağını söyledi. EXPO 2020 İzmir’in, sadece kent ve yakın coğrafya için değil, “Herkes için sağlık” temasıyla, tüm insanlık adına da bir dönüm noktası olacağına inandıklarını ifade eden Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu, “İzmir’in EXPO için yakacağı ışığın, tarih boyunca yolumuzu aydınlatacağından hiç kuşku duymuyoruz. Temel felsefesi kültürlerarası dialog ve işbirliği olan EXPO’nun, sahip olduğu evrensel kültür mirası, geleceğe güvenle bakan anlayışı ve en önemlisi, istek ve kararlılığı ile İzmir’e çok yakışacağına eminiz” dedi. Avrupa Konseyi üyelerinden İzmir’in adaylığı konusunda destek isteyen Başkan Kocaoğlu, “Avrupa’nın kanaat önderleri olarak, bu yarışta İzmir’i desteklemeniz ve bu desteğinizi yüksek sesle dillendirmeniz, bizim için çok büyük önem taşıyor. İnanın İzmir, bunu fazlasıyla hak ediyor” diye konuştu.
 
İzmir Valisi Mustafa Cahit Kıraç, ülkedeki yerel yönetimlerin, küresel ölçekte yaşanan değişimlere paralel olarak değiştiğini belirtti. Vali Kıraç, yerel yönetimlerin gelişmesinin; demokrasinin güçlenmesi, demokrasi kültürünün gelişmesi ve sosyo-ekonomik kalkınma için sevindirici olduğunu söyledi. İzmir’in fuarcılık alanında büyük tecrübesi bulunduğunu hatırlatan İzmir Valisi “Aday olduğumuz EXPO 2020, İzmir için önemli bir sıçrama tahtası olacaktır. 2015 yılında kazandığımız tecrübeyle İzmir’deki bütün kurumlar ve vatandaşlarımızla 2013’te Paris’te yapılacak olan oylama için yoğun şekilde çalışıyoruz” diye konuştu.
 
İzmir İl Genel Meclisi Başkanı Serdar Değirmenci ise Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi’nin bu yılki temasının insan hakları olduğunu hatırlatarak, “En önemli insan haklarından biri sağlıklı bir çevrede yaşama hakkıdır. Biz de yerel yönetimin diğer parçası olan belediyeler ile işbirliği içinde dünya kenti İzmir’i yaratma hedefiyle hizmet veriyoruz” diye konuştu. İzmir kentinin avantajlarına değinen Değirmenci de, İzmir’in 2020 EXPO adaylığı konusunda Avrupalılar’dan destek beklediklerini söyledi.
 


Yerel demokrasi önceliği
İzleme Komitesi Başkanı Lars O.Molin, kongrenin geçen yıl Mart ayında Türkiye ile ilgili yerel ve bölgesel demokrası ile ilgili kabul ettiği tavsiye kararı bulunduğunu hatırlattı.

Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi Başkanı Keith Whitmore ise Kongre’nin İzleme Komitesi Toplantısı’nı İzmir’de gerçekleştirme fırsatı verdiği için ev sahiplerine teşekkür etti. Toplantıya, Avrupa coğrafyasının ve yerel yönetim modellerini temsil eden birçok ülkeden katılım olduğunu vurgulayan Whitmore, “Kongre, yerel ve bölgesel düzeyde insan hakları konusunda farkındalık yaratılması konusuna büyük önem veriyor. Konseyimiz, izleme raporları ile üye ülkelerdeki yerel demokrasinin takibini sağlamayı hedefliyor. Bu toplantıda, yerel ve bölgesel düzeyde insan hakları göstergelerini tartışacağız. Seçilerek işbaşına gelmiş yerel ve bölgesel temsilcilerin insan hakları alanında farkındalıklarını artırmayı amaçlayan taslak bir kararı da komitenin onayına sunacağız” dedi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Aliağa’da bilgisayar kursları başlıyor
Aliağa Belediyesi, Aliağa'da işyerlerinde çalışan ya da eğitim alarak ...
Girişimci kadınlar geliyor
Konak Belediyesi’nin projesiyle ile istihdam ve işsizliğin önlenmesine ...
Gıda faciası önlendi
Bornova Belediyesi zabıta ekipleri tarafından Merkez Pazaryeri civarında ...
 
Yüksekova’dan İzmir Mask Müzesi’ne
Konak Belediyesi İzmir Mask Müzesi her geçen gün dünyanın ve Türkiye’nin ...
Haydi çocuklar masa tenisine!
Yaz spor okulları çerçevesinde masa tenisine yeni başlayacak minik sporcuları ...
İzmir Expo 2020 İtalyan basınında
İtalya'nın iki önemli turizm dergisinde Expo 2020 adayı İzmir'i tanıtan yazılara yer verildi.
 
Hızır, göreve “iade edildi”
İzmir 2. İdare Mahkemesi, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri hakkında ...
Bornova spor okulları açıldı
Bornova Belediyesi’nin öğrencilere yönelik yaz dönemi spor okulları başladı. ...
Güzelbahçeli girişimciler sertifikalarını aldı
Güzelbahçe’de belediye ve Küçük ve Orta İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme ...
 
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
‘Gönülsüz bekarlar’ için bakanlar devreye!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
34 yıldır katilleri nasıl bulunmaz?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İmamoğlu yalnız mı bırakılıyor?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Büyük İnsanlık İçin: MikroRNA!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva