HABERLER>GÜNCEL
8 Ağustos 2024 Perşembe - 15:08

HDP İzmir yöneticilerine dava

Terör örgütü PKK'ya yönelik operasyon kapsamında tutuklanan eski HDP İzmir İl Başkanı Vedat Çınar Altan ve il yöneticisi Berna Çelik hakkında, örgütün hiyerarşik yapılanmasına dahil oldukları, başkanlığı örgütsel eylem ve faaliyetlerde kullandıkları gerekçesiyle "silahlı terör örgütüne üye olma" suçlamasıyla dava açıldı.

HDP İzmir yöneticilerine dava

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan ve 13. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen iddianamede, Altan'a dair "örgütün onayıyla HDP il eş başkanı seçildiği, partiye gelen gençlerle görüşme yaparak kırsal alana katılma yönünde telkinlerde bulunduğu, bina içerisinde ve dışında yapılan etkinliklerde ağzını ve burnunu kapatarak maskeli katıldığı, PKK elebaşı Abdullah Öcalan'a destek yürüyüşleri için düzenlenen toplantılarda yer aldığı, aracında çok sayıda örgüte ilişkin doküman bulunduğu" bilgileri yer aldı.

İddianamede Berna Çelik'in de örgütün sözde kadın yapılanmasının faaliyetleri kapsamında geçmişte eyleme katıldığı tespitine yer verildi.

Çelik hakkındaki tanık ifadelerinde "KCK Ege bölge sorumlusu olduğu, örgütün yurt dışı üyeleri ile birebir irtibatı bulunduğu, örgüt yönetiminin talimatıyla eş başkan seçildiği, gençleri kırsal alana katılmaları yönünde telkinlerde bulunduğu, yönetimin uzun süredir İzmir'de büyük çaplı bir eylemin olmadığını Çelik'e söylediği" beyanları kaydedildi.

Örgüt üyeleri polisleri takip etmiş
Tanık beyanlarında ayrıca HDP'nin basın açıklamalarında örgüt üyelerinin polislerin videolarını çektiği, bu videoları HDP binasında inceleyerek polisleri sosyal medyada bulmaya çalıştıkları, basın açıklamasının görüntüsünü alan polis memurunun evini tespit ederek zarar vermek için uğraştıkları, bir keresinde basın açıklamasında milletvekillerinden birini polisle tartışırken durduran sivil kıyafetli polisi bir yere kadar takip ettikleri, daha sonra gözden kaybettikleri ifadeleri bulundu.

İddianamede, Çelik'in örgüt adına katıldığı basın açıklamalarına tek tek yer verilirken, PKK elebaşı Abdullah Öcalan'a destek amacıyla yürüyüş tertiplediği, silahlı terör örgütü üyeliğinden işlem yapılan kişilerle arasında para alışverişi yaptığı kaydedildi.

Çelik'in ev aramasında örgütle ilişkisine dair dokümanlar ele geçirildiği, HDP İzmir İl Başkanlığı'nda da çok sayıda yasaklı yayın, terör örgütünü simgeleyen sözde bayrağın bulunduğu iddianamede ifade edildi.

Cumhuriyet savcısının şüphelilere ait değerlendirmesinde şu ifadelere yer verildi:

"Şüphelilerin, PKK/KCK/PYD/YPG silahlı terör örgütüne katıldıkları, örgütün hiyerarşik yapılanmasına dahil oldukları, ideolojisini benimsedikleri, HDP İzmir İl Başkanı olarak görevlendirildikleri, HDP İzmir İl Başkanlığı'na gelen genç yaştaki birtakım kişilerin örgütün kırsal yapılanmalarına katılmaları için ikna ettikleri ve silahlı terörist olmasını sağladıkları, örgütsel talimatlara uyarak birçok toplantı ve gösteri düzenledikleri, örgütün yayın organlarında belirttiği örgütün stratejisine ilişkin konuların Türkiye gündeminde yer etmesi için yoğun bir şekilde örgütsel faaliyet ve etkinliklerde bulundukları ve bu eylemleri ile ayrı ayrı silahlı terör örgütüne üye olma suçunu işledikleri anlaşılmıştır."

Altan ve Çelik hakkında "silahlı terör örgütüne üye olma" suçundan 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası talep edildi.

İddianamede ayrıca Altan'ın MLKP silahlı terör örgütünün cebir, tehdit, şiddet içerir eylemlerini övdüğü, özendirdiği ve teşvik ettiği gerekçesiyle "silahlı terör örgütü propagandası yapmak" suçundan da ceza istendi.

Vedat Çınar Altan, Berna Çelik ve Buca İlçe Başkanı Nihat Türk, Emniyet Genel Müdürlüğü Terörle Mücadele Dairesi Başkanlığı koordinesinde yürütülen "Kahramanlar Operasyonu" kapsamında 6 Ekim'de İzmir'de gözaltına alındıktan sonra tutuklanmıştı.

Şüphelilerin ikametlerinde, HDP İl ve İlçe Başkanlıklarında yapılan aramalarda, teröristbaşı Abdullah Öcalan'a ait posterler, terör örgütü mensuplarına ait fotoğraflar, yasaklaması ve toplatması bulunan terör örgütü propagandası içeren çok sayıda örgütsel doküman ve dijital materyale ele geçirilmişti.

İzmir 18. Ağır Ceza Mahkemesinde yargılanmasına başlanan Nihat Türk, adli kontrol şartıyla tahliye edilmişti.(AA)

 
CHP Karabağlar'da Mercan'dan 'birleşme' vurgusu: En büyük projem!
 
AK Partili Bursalı'dan CHP'ye tepki: İzmir'i Teksas'a çevirdi!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kaçak ocakta göçük: 1 işçi mahsur!
Zonguldak'ın Kilimli ilçesinde kaçak ocakta meydana gelen göçükte Ayhan ...
Erkan Baş'tan kritik Can Atalay görüşmesi sonrası açıklama!
Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş ile TBMM Başkanı Numan ...
Silahlı çatışmada kan aktı: 3 kişi yaralandı!
Esenyurt Yeşilkent Mahallesi'inde 2 grup arasında silahlı kavga çıktı.Kavga ...
 
İzmir'in asayiş raporu: 92 kişi tutuklandı
İzmir'de geçen hafta yapılan asayiş uygulamalarında yakalanan 92 kişi tutuklandı.
İzmir teknedeki dehşeti konuşuyor... Boğdular buzdolabına attılar!
İzmir'in Karşıyaka ilçesinde, teknedeki buzdolabına gizlenmiş kadın cesedinin ...
Bakan duyurdu: 968 yeni mahkeme kuruluyor
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Hakimler ve Savcılar Kurulunca tamamlanan müstemir ...
 
Kemalpaşa'daki orman yangını kontrol altında
İzmir'in Kemalpaşa ilçesinde ormanlık alanda çıkan yangın havadan ve karadan ...
Eşrefpaşa Hastanesi yönetimi istifa etti!
Eşrefpaşa Hastanesi’nin Başhekimi Opr. Dr. Yavuz Uçar ve 3 Başhekim Yardımcısı ...
Başkandan açıklama: Sıra TikTok'ta mı?
TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman, "TikTok kullanmıyorum. ...
 
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Atatürk’ün Toprak Kanunu ya da feodalizmin tasfiyesi uğraşısı
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
O köy devlete kafa tutamaz!
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Siber ve milli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Çeşme Projesi’ni kim sabote etti?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Dinimiz Âmin
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
 Narin (İnce) Habercilik ve Medya Etiği
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Gazzeli Çocuklara Mektuplar (5) Yönetmen değil, önce insanım!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Okullar açıldı
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva