HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
15 Temmuz 2011 Cuma - 09:43

Hayattan tat almak mümkün

Sağlıkta Buluşma Günleri kapsamında Konak Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü Güzelyalı Kültür Merkezi’nde ‘Hayattan Tat Alamıyorum, Endişeliyim’ konulu bir seminer düzenledi.

Hayattan tat almak mümkün

İZMİR - Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı doktorlarından Prof. Dr. Can Cimilli tarafından verilen seminere vatandaşlar ilgi gösterdi.

Hayattan tat almamanın nedenini; sosyal, psikolojik ve biyolojik nedenler olmak üzere üç ana başlıkta toplayan Prof. Dr. Can Cimilli, kişilerin üzüntü ve yas nedeniyle depresyona girebileceğini ifade etti. Depresyonun duygusal, düşünce ve bedensel belirtileri olduğunu kaydeden Camili, “kişi; üzüntü, elem, keder, ilgi ve istek kaybı yaşar. Dikkatini toplayamama, unutkanlık, suçluluk, değersizlik, ölüm düşünceleri ve intihar girişimleri görülebilir. İştahta azalma ya da artma, uykusuzluk ya da aşırı uyuma, hareketsizlik ya da aşırı huzursuzluk, yorgunluk-bitkinlik ve enerji kaybı yaşar. Depresyon tanısı konması için bu belirtilerin en az iki hafta sürüyor ve günün büyük bir bölümünde yaşanıyor olması gerekir. Bu durumda kişinin bir uzmana gitmeli veya götürülmelidir” dedi.
 
Depresyonun toplumun hemen kesiminde ve her yaşta görülebileceğini belirten Prof. Dr. Can Cimilli, genetik yatkınlık, kişilik yapısı, çocukluk ve erişkin çağdaki olumsuz yaşam olayları, çevresel etkenler ve stres, fiziksel hastalıklar, bazı ilaçlar, alkol-madde kullanımı doğum-loğusalık ve mevsim değişikliklerinin depresyon nedenleri olabileceğini kaydetti. Depresyonun büyük ölçüde yaşam kalitesini düşürdüğünü, ilişkilerinin bozulduğunu belirten Prof. Dr. Cimilli, kişinin intihar girişimin de bile bulunabileceğini kaydetti. Cimilli, “Bu durumda olan kişiler ilaçla, elektrokonvülsif veya psikoterapilerle tedavi edilebilirler. Hastanın yakınları da konu hakkında aydınlatılmalıdır. Her şeyden önce depresyon zayıflık veya tembellik değildir. Tedavisi olan bir rahatsızlıktır” dedi.   

Prof. Dr. Cimilli endişenin de anksiyete (Panik) bozukluğuna yol açabileceğini belirterek, depresyon anksiyete ayrımını şöyle ifade etti: “Depresyon geçmişe, anksiyete geleceğe yöneliktir. Depresyonda ölüm düşünceleri, anksiyetede ise ölüm korkusu tipiktir. Anksiyete hastaları çoğunlukla yaşamdan zevk alabilir, uygun ortamda neşelenebilirler. Depresyon ve fobi hastaları evden çıkmak istemeyebilir, ancak nedenleri farklıdır. Depresyon ve anksiyetenin ortak yanları da vardır. Depresyon ve anksiyete bozuklukları sıklıkla birlikte görülürler. Ayrıca tanı konacak düzeyde olmasa da depresyonda anksiyete belirtileri, anksiyete bozukluklarında depresyon belirtileri sık görülür. Depresyon ve anksiyete bozukluklarının tedavisinde aynı ilaçlar kullanılır. Anksiyete bozuklukları tedavi edilmezse; ileri derecede işlev bozukluğuna, depresyon ve intihara, alkol ve madde bağımlılığına, tıbbi hastalık ve ölüm riskinin artmasına neden olur. Hayattan tat alamıyorum veya endişeliyim diyenlere uzmana gitmelerini ve tedavi olmalarını öneriyorum. Tedavi sayesinde çoğunlukla kişiler, hayattan tat almaya başlayacaklardır”
 
Prof. Dr. Cimilli, seminer sonrasında kişilerin sorularına da tek tek cevap verdi. Seminere katılan kadınlar Başkan Tartan sayesinde kendilerini pek çok sağlık konusunda geliştirdiklerini belirterek, teşekkür ettiler. Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan da kendisi için vatandaşların mutlu bir ortamda yaşamasının çok önemli olduğunu belirterek, “Ekonomik ve gelecek kaygısı yaşayan vatandaşlarımıza her konuda hizmet vermeyi amaç edindik. Özellikle kadınlarımızın mutluluğu çok önemli. Onlar mutlu olursa ev halkı da mutlu olur. Sağlıkta Buluşma Günleri’nin ilgi görmesi ve bundan vatandaşlarımızın faydalanıyor olması bizim doğru yolda olduğumuzu gösteriyor” dedi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Konteynerlere ilaçlı yıkama
Konak Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü, ilçe sınırlarında çağdaş yaşam ...
Müteahhitlerin yönetmelik isyanı
Narlıdere, Balçova ve Güzelbahçe Müteahhitler ve İşadamları Derneği yöneticileri, ...
Tepeli pelikanlar Karşıyaka'dan ayrılmıyor
Karşıyaka Belediyesi’nin kentin maskotu olarak seçtiği “Tepeli Pelikan”lar ...
 
Havagazı Konseri iptal edildi
Bu gün İzmir'e 2 ve Diyarbakır'da 13 askerimizin şehit olması üzerine ...
Bayraklı’da ‘korkak’ davası
Meclis toplantısında tartışan Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ ...
Turistlere broşürlü Karşıyaka tanıtımı
Karşıyaka Belediyesi, Karşıyaka’yı en iyi şekilde tanıtmak ve turizm kenti ...
 
Fırça darbeleri, şehit çocukları için
Emekli subay ve emekli subay eşlerinin oluşturduğu Güneş Grubu, ilk sergisiyle, ...
“Yeni bina” hayaline kamulaştırma engeli
Kendine ait hizmet binası hayalini gerçekleştiremeyen Karabağlar Belediyesi, ...
Başkan İnce’den balıkçılara Sürmene Çakısı
Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce, balıkçılara “Sürmene Çakısı” ...
 
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
‘Gönülsüz bekarlar’ için bakanlar devreye!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
34 yıldır katilleri nasıl bulunmaz?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İmamoğlu yalnız mı bırakılıyor?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Büyük İnsanlık İçin: MikroRNA!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva