HABERLER>YEREL MEDYA
2 Eylül 2009 Çarşamba - 00:00

Hasan Tahsin’’den veda gibi yazı

Yenigün Gazetesi yazarı Hasan Tahsin’’in, bugün kaleme aldığı ’“Bir hafta kaldı...’” başlıklı yazısı, şifrelerle dolu’…’

Hasan Tahsin’’den veda gibi yazı

 
Yazısına ’“Yüreğim ’“şimdi yaz, belki o gün yazamazsın’” dedi, yazıyorum işte...’” cümlesiyle giriş yapan Tahsin, sözlerini ’“Gelecek hafta 9 Eylül günü ölür müyüm, kalır mıyım, terk-i diyar etmiş olur muyum bilemem. Ama 9 Eylül coşkusunu ölüm döşeğinde olsam da yaşarım... Size de tavsiyem bu!’” diye noktalamış.
 
Bilindiği gibi, Yenigün Gazetesi’’nde Tamer Topçu’’nun köşe yazarı olarak transfer edilmesiyle küçük bir kıyamet yaşanmış, gazetenin ağır toplarından Hasan Tahsin, Süleyman Gençel ve Ertan Sayın, yönetime; Tamer Topçu’’nun köşe yazması halinde istifalarını vereceklerini duyurmuştu. Bu rest karşısında gazetenin sahibi Ömer Dinçer’’in Topçu’’nun transferini dondurmasıyla, bu kez damadı Eyüphan Gündoğdu isyan bayrağı açmış; hatta eşyalarını toplayıp gazete binasını terk etmişti.
Damat-kayınpeder krizi olarak Egedesonsöz’’ün duyurduğu bu gelişmeler, Dinçer ve Gündoğdu’’nun barışmasıyla yeni bir noktaya taşınmıştı. Tamer Topçu’’nun 9 Eylül’’de Yenigün’’de köşe yazılarına başlayacağı kesinleşirken, üç ağır yazar Hasan Tahsin, Süleyman Gençel ve Ertan Sayın’’ın istifa gerekçelerinin ardında durup durmayacağı merak konusu oldu.
 
Hasan Tahsin’’in bugün köşesinde ’“Bir hafta kaldı’” başlıklı yazısıyla, adeta gazeteden ayrılmaya doğru gün saydığı izlenimi doğarken, belki 9 Eylül’’ü göremem şeklindeki sözleri, ’“erken veda’” olarak yorumlandı’…
 
İşte Hasan Tahsin’’in Yenigün’’deki o yazısı:
 
Bir hafta kaldı’…
 
Haftaya bugün 9 Eylül...
 
Belki bazılarına sıradan bir takvim tarihi gibi gelebilir. Bu ortamda bu sapla samanın iyice karıştığı ’“ayakların baş’” başlarınsa biçare kaldığı süreçte 9 Eylül ile ilgili olması gereken heyecanı hissetmememiz çok da şaşırtıcı değil.
 
Sefaletin cehaletle yarıştığı ve belki de ’“çakallığın doruk’” yaptığı günümüz Türkiye’’sinde sadece ’“gününde’” sabun köpüğü gibi geçiştirilen ’“kontrollü kutlama coşkusunun’” anlamsızlığına da alıştık galiba...
23 Nisan... Sadece ’“gününde’”!
19 Mayıs... Sadece ’“gününde’”!
30 Ağustos... Sadece ’“gününde’”!
29 Ekim... Sadece ’“gününde’”!
Tabii bir de 9 Eylül var...
 
Nedense Türkiye’’nin ’“aldırmadığı’” ve sanki sadece İzmir’’in ’“kurtuluşu’” gibi algılanması da ibretlik bir durumdur.
Oysa 9 Eylül, bir yandan İzmir’’in azgınca, arsızca ve hunharca işgalinin sona ermesi hem de Anadolu’’nun bütününün işgalden arınması anlamalına gelen bir gün... Öyle sıradan bir ’“gün’” değil yani... Aksilik olsaydı, 9 Eylül 1922’’de şanlı ordu İzmir’’e giremeseydi ne olurdu diye düşünmek gerekir.
 
Yıllardır anlatmaya çalışıyorum ama özellikle yerel yönetimlere derdimi anlatamıyorum. Geçmişte bu derdimi sadece zamanın Ege Ordusu Komutan Hurşit Tolon anlamıştı. Yalnızca ’“gününde’” yapılan etkinlikler ne kadar yoğun olursa olsun ne yazık ki ’“tutmuyor’” işte...
 
İlkokula giderken şimdilerde adı ’“izci’” olan ’“yavrukurtlardandım’”... Sabah Kordon’’dan, Cumhuriyet Meydanı’’ndan ve İkiçeşmelik’’ten geçen bir yürüyüş yapardık. Okullarda bir hafta öncesinden ’“9 Eylül’” heyecanı sarardı kenti. Üstelik 9 Eylül, Fuar’’ın da açık olduğu süreye denk geldiğinden ’“9 Eylül coşkusu’” bir anda kentsellikten bölgeselliğe hatta ulusallığa çıkardı. Zira o gün İzmir dışından pek çok kentten yurttaşlar ’“Fuar birlikteliği’” için İzmir’’e gelirlerdi.
 
Ne yazık ki ’“bugün’” bu yok...
Hiçbir şey yapılmıyor mu? Asla bunu söyleyemem. Ama Fuar’’ın bile 9 Eylül’’de ’“kapalı’” olduğunu düşünürsek ’“bir şeylerin ciddi olarak eksik’” kaldığını düşünebiliriz. Yoksa Kuvva-i Milliye yılını da ’“güya’” yaşıyoruz! Allahtan Kent Arşivi bu konuda iki günlük uluslararası bir sempozyum düzenledi. Fotoğraf sergileri falan var... Ama dedim ya ’“bir günlük’”...
Yani 8 Eylül ’“boş’”, 9 Eylül ’“dolu’”, 10 Eylül ’“boş’”!
Olmaz ki!
 
Ulusal bilinç böyle yerleşmez ki!
Büyükşehir Belediyesi önderliğinde tüm ilçe belediyeleri, kaymakamlılar, askeriye, polis, milli eğitim bu coşkuyu mahalle mahalle yaymalılar ama nasıl?
9 Eylül’’ün nasıl heyecanla beklendiğinin hatırlanması gerekmez mi?
Azgın, arsız ve hunhar işgalden kurtulmak isteyen, işgalcilerle doğrudan ya da dolaylı işbirliği yapmayan 1922 İzmirlilerinin ’“9 Eylül’’ü’” nasıl bekledikleri ’“bir günde’” hissedilir mi?
Öte yandan özellikle birinci Kordon’’daki ’“bayrak fukaralığı da’” son yıllarda ciddi olarak dikkat çekmekte. Buralarda oturan, para kazanan yurttaşların bilgisi mi yok, yoksa ’“başka entrikalar mı’” var anlaşılmış değil. Büyükşehir Belediyesi’’nin bilhassa Kordon’’da ’“görmeyen gözlere’” sokarcasına bayraklama yapması hoş olur. Her ne kadar ’“Levanten sömürgeciliği’” hasretiyle yanıp tutuşanlar, gelişimi adeta sömürge olmakta görenlerin sesi epey duyulur oldu ama, İzmir için 9 Eylül gerçeği de vazgeçilmeyecek anılara sahip...
 
Tam bir hafta var...
İstenirse olur...
Gelecek hafta 9 Eylül günü ölür müyüm, kalır mıyım, terk-i diyar etmiş olur muyum bilemem. Ama 9 Eylül coşkusunu ölüm döşeğinde olsam da yaşarım... Size de tavsiyem bu!

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sertel: Balbay'a özgürlük!
İGC Başkanı Atilla Sertel, Dünya Barış Günü nedeniyle yaptığı açıklamada ...
İzmir’’in kızı Sonsöz’’de’…
İzmirli kadın yazarlardan öykücü Handan Gökçek, yazılarıyla Ege’’de Sonsöz ailesine katıldı. ’
Damat geri döndü bazı yazarlara yol göründü
Yenigün Gazetesi’’nin Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Dinçer ile gazetenin ...
 
Yenigün’’de Topçu krizi damat krizine dönüştü!
CHP kulisleri ve özellikle de Buca ölçeğinde yazılarıyla tanınan ve Yenigün’’e ...
Yenigün’’de Tamer Topçu depremi
Bir süre önce ’‘yazar’’ olarak Yenigün Gazetesi’’ne transfer olacağını ...
Rifat Serdaroğlu aramızda!
Eski Sağlık Bakanı bugünden itibaren yazılarıyla EgedeSonsöz'de olacak. ’
 
Feyzi Hepşenkal köşesinde Buca 'nasırını' açıkladı
Milliyet’’in usta yazarı köşesinde Buca’’nın siyasetten nasır tutan yanını kaleme aldı. ’
Gazeteciler Barış’’ı anmak için yarışacak
Gazeteci Barış Selçuk'un anısını yaşatmak amacıyla 10.’’su düzenlenen ...
Röportaja ilk tepki Topçu’’dan!
Tatı röportajına ilk tepki gazeteci Tamer Topçu'dan geldi... ’
 
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
‘Gönülsüz bekarlar’ için bakanlar devreye!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
34 yıldır katilleri nasıl bulunmaz?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İmamoğlu yalnız mı bırakılıyor?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Büyük İnsanlık İçin: MikroRNA!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva