HABERLER>İNŞAAT/EMLAK
6 Kasım 2023 Pazartesi - 09:44

Günlük 2 bin TL'ye çalışan yok... İthal işçi formülü masada!

MÜFED yöneticilerinden ve İZTO İnşaat Yapım ve Onarım Grubu Komite Başkanı İnşaat Mühendisi Okan Bildirici, inşaat sektöründe uzun yıllardır sorun haline gelen işçi sıkıntısı ile ilgili, “Eleman sıkıntısı 6 Şubat depremlerinin ardından arttı. Böyle giderse yurtdışından ithal iş gücü getirmek zorunda kalacağız” diye konuştu

Günlük 2 bin TL ye çalışan yok... İthal işçi formülü masada!

Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ- 6 Şubat'taki deprem felaketinin ardından bölgede başlayan konut hamlesi dolayısıyla personel bulma sorunu arttı.  İzmir’de sektörde kalifiye işçilerin günlük yevmiyeleri 1.500 TL'yi buluyor. Bunun yanı sıra, sektörde yeni jenerasyonun yer almaması sebebiyle usta ve yardımcı eleman sıkıntısı yaşanıyor.

Egedesonsöz’e açıklamalarda bulunan İZTO İnşaat Yapım ve Onarım Grubu Komite Başkanı İnşaat Mühendisi Okan Bildirici, “"Depremden sonra inşaatta kalifiye eleman sıkıntısı oluştu. Şu anda bir işçinin günlük maliyeti 2 bin TL’yi buluyor. Buna rağmen eleman yok. Böyle giderse yurtdışından ithal iş gücü getirmek zorunda kalacağız” dedi.



YENİ NESİL YETİŞMİYOR
Sektörde uzun yıllardır usta yardımcıları gibi elemanları bulmakta zorlandıkları vurgulayan Bildirici, “Sektörde yaşanana eleman sıkıntısı sorununu iki şekilde değerlendirmek lazım. Kalifiye eleman bulamadığımız gibi onların yanına yardımcı da bulamıyoruz. Sektör aslında işgücü sıkıntısı çekiyor. Usta başlarının yanına yardımcı da bulmakta güçlük çekiyoruz. Deprem bölgesinde ciddi bir işgücü var. Doğalın dışında bir durum gerçekleştiği için personeller bölgeye gitti. Bunun dışında Türk şirketlerinin de yurt dışı şantiyeleri de var. Sektörde yeni nesil ise yetişmiyor.Ciddi rakamlar teklif etsek de bulamıyoruz. 20 kişinin yaptığı işi 8 kişi ile yapıyoruz. İzmir’de günlük rakamlar bin 500 TL’yi  buldu. Bunun yanında maliyetleri ile birlikte işverene 2 bin TL’yi buluyor” ifadelerine yer verdi.

FİYAT ARTIŞI KALICI ÇÖZÜM DEĞİL
Sektörde yaşanan işçi sıkıntısının 6 Şubat’taki depremlerinin ardından arttığını ifade eden Bildirici, “Kalifiye eleman yetiştirmek için, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Çevre, Şehir ve İklim Değişikliği Bakanlığı, MEB’e bağlı Halk Eğitim Müdürlükleri, TOBB gibi odalarla çalışmalar yürütmek için temaslarda bulunuyoruz. Vasıf işçiden kalifiye elemana geçiş için eğitim çalışmaları düzenliyoruz. Öte yandan, sektöre en alttan girmek tercih sebebidir. Fiyatları yükselttiğinizde bir nebze olsa geliyorlar ancak bunlar geçici çözümler. Fiyat yükseltmek, daha çok ücret vermek, sürdürülebilir değil. Kalıcı bir çözüm bulmak için çalışıyoruz. İnşaat sektörü eskisi kadar hızlandığında eleman sıkıntısı had safhaya çıkacaktır. Acil çözüm bulunması gerekiyor. Acil çözüm bulunmazsa, Avrupa ülkeleri gibi işgücü ithalatı gerçekleştirmek zorunda kalabiliriz. Bunun da ülkeler arası anlaşmalarla kısıtlı ve kontrollü olması gerekiyor. Ülkemiz inşaat işgücü alanında yetenekli ve işgücü potansiyeli fazla ancak doğru yönlendirilmesi gerekiyor” diyerek sözlerine son verdi.

 
'Mahallede Dayanışma Var' projesi başlıyor
 
Antony Blinken, Türkiye'de: Gündemde neler var?
YORUMLAR
Toplam 22 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
can 2 Mart 2024 Cumartesi 02:06

beyler hepsi yalan 2 bin felan vermiyorlar günlük vasıfsızan sigorta bile yapmıyorlar ve asgarinin altı çalışıyorsun hatta yeri geliyor maaşlar geçikiyor inşaata çalışan akrabalarım söylüyor ustalar bile okadar kazanmıyormuş bunlar tamamen yem atıyorlar kim oltaya gelirse hesabı

Yorumu oyla      1      1  
Savaşan Mühendis 8 Kasım 2023 Çarşamba 21:48

Abi amerikaya söyleyin İran''da savaş çıkarın. Rusya veya çin İran''a girsin. Sonra gelsin ithal işçiler. Haberi ingilizce yazın. ABD''li bir yetkili görürse uygulama başlatabilir. Ama daha önceki savaşlarda ve mülteci çözümlerinde durum iyiye gitmedi. Anadolu''nun mülteci sorunu iyiye gitmiyor. Haberi ingilizce yazarken bunu da düşünün.

Yorumu oyla      3      4  
İlker 8 Kasım 2023 Çarşamba 21:35

Yıllarca insaatta çalıştım atadan inşaatciyiz yalan inanmayin 2bin derler gidersin bir ay iki ay alirsin sonra calışırsin icersin üstune bir bardak su.sonra insaatta metre isi is yaparsin gunluğun 3binede gelir performansina göre ama kimse işciye usta dahi olsa 2bin vermez onuda diyim.gurbet işi hiç yapmamişlara tavsiyem her duyduğunuza atlamayin babam bin dolar birakti rusyada mesur bir firimanin taseronuna ³ay çalışmıştı.

Yorumu oyla      3      4  
Ömer Demirer 8 Kasım 2023 Çarşamba 12:18

Bizim şimdi ki nesilimiz bir boka yaramaz rahat iş olsun masa başı olsun istiyor herkes

Yorumu oyla      3      5  
Alper 8 Kasım 2023 Çarşamba 09:22

işçi derken zaten yabancı mülteci doldu ülke tek bir şey kaldı Türkleri ülke dışına çıkarmak yerini tamamen mülteci ve yabancı doldurmak futbol takımı gibi takım Türk oyuncu on bir kişi yabancı kazanırsa Türk takımı kazanmış oldu Türkleri Anadolu''dan çıkarmak politikası gibi ikibin TL çalışan bilmiyoruz diyor ya şılınga ile kan almiyorsan işçi de. Ben sana yüzlerce gönderim

Yorumu oyla      3      4  
Mükremin 8 Kasım 2023 Çarşamba 07:42

İthal etmeye gerek yok her yer de Afgan Suriye li var çalıştırın

Yorumu oyla      3      4  
Turan 8 Kasım 2023 Çarşamba 07:06

Bakan masada oturarak kafasina göre konuşuyor kendileri maaş zamini ssk si ağır isden yatiyor inşaat işçisi asgari uzerinden. Vergiden kaçır ssk dan kaçır sonra milletin başına geçmiş bakanyurt disindan adam getirecez diye tehdit eder gibi konuşuyor 2000 yevmiye yok hiç bir yerde yurt dışındaki adam hafta sonu calismiyor yevmiyesi yazılıyor tüm hakları veriliyor konusurken Avrupa ama uygulama Afrika sayın bakan

Yorumu oyla      3      4  
mehmet 7 Kasım 2023 Salı 23:13

buradaki ustalara sahip çıksaydınız müteahit seviciler . sektör bu hale gelmezdi .hala 2 ayda bir ödeme yapan şirketler var hemde emlak konut taşeronu.

Yorumu oyla      3      4  
Orhan 7 Kasım 2023 Salı 21:20

Ben inşaatta çalışıyorum sebihagökcen de 2000 ver geleyim

Yorumu oyla      3      4  
Mehmet SUKAN 7 Kasım 2023 Salı 21:11

Kardeşim elinizdeki ustaların değerini bilmiyorsunuz sonrada kalifiye eleman yok diyorsunuz hakkını verin sonra diyinki usta yok ben 10 yılı aşkın yurt dışında çalıştım niye hakkımızı veriyorlar dediginiz gibi 2000tl yevmiye verin sana söz veriyorum 1000 tane usta getirecem sana önemli olana bizim gibi sanatkarların hakkını yemeyin bütün haklarını verin sonra zor durumda kalmayın

Yorumu oyla      3      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sahte ilanları kaldırdılar: 15 binlik düşüş!
İlan sitelerine gelen düzenleme sonrası sahte ilanlar tek tek silinmeye ...
Emlakçıların Başkanı'ndan 'satış' şartı: Vergi oranı düşürülmeli!
Gayrimenkul satışlarında alıcıdan ve satıcıdan yüzde 2 oranında vergi ...
Sahte ev ilanları tespit ediliyor: 15 bin ilan silindi
İkinci el gayrimenkul ve araç satışlarında, sahte ilanlarla dolandırıcılığı ...
 
Depremzedelerle ilgili yeni karar!
Kamu Denetçiliği Kurumu, depremler sonrası evleri hasar görenlere 2022 ...
Çeşme Projesi’nde şok… Mahkeme iptal etti!
Çeşme Projesi’nin imar planı çalışmalarına dayanak olan İzmir Toprak Koruma ...
Şehir Plancıları'ndan 'Zorlu' açıklaması: İnşaat gizlenmek isteniyor!
Bilirkişinin olumsuz rapor verdiği Zorlu Gökdelen projesiyle ilgili açıklama ...
 
Kızılay'dan Çeşme'de ihale!
Kızılay, İzmir'in turistik ilçelerinden Çeşme'deki 3 taşınmazı için kat ...
Eski Başkan Şeboy kararı değerlendirdi: Bakanlığın yanlışı düzeltildi!
Üç dönem Buca Belediye Başkanlığı, bir dönem AK Parti’den milletvekilliği ...
Kentsel dönüşüm teklifi Genel Kurul'da
Kentsel dönüşüme ilişkin yasa teklifinin görüşmeleri Meclis Genel Kurulunda ...
 
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Neden toprak reformu yapılmalı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İzmir’in sokakları hem kız hem deniz kokar… 
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Titre oligarşi, sosyalizm geliyor!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çocuk nasıl şımarır?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (8) 'Sokak satıcıları'
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bağırın ki sesimiz duyulsun!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bir acayip zor yarış!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva