HABERLER>İNŞAAT/EMLAK
1 Kasım 2023 Çarşamba - 14:23

Eski Başkan Şeboy kararı değerlendirdi: Bakanlığın yanlışı düzeltildi!

Üç dönem Buca Belediye Başkanlığı, bir dönem AK Parti’den milletvekilliği yapan Cemil Şeboy, mahkemenin yıkılan Buca Cezaevi alanında uygulanması öngörülen planların iptal etmesini “Doğru bir karar. Mahkeme, bakanlığın yanlışını bu kararla düzeltti. 82 dönümlük alanın 70 bin metrekaresine inşaat mı olur?” ifadelerini kullandı

Eski Başkan Şeboy kararı değerlendirdi: Bakanlığın yanlışı düzeltildi!

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – Buca Şirinyer’de geçtiğimiz yıl yıkılan cezaevi yeriyle ilgili Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın yaptığı plan, İzmir 4. İdare Mahkemesi tarafından iptal edilmişti. Rezerv alan kararının iptal edilerek bakanlığın yetkisinin devre dışı kalmasıyla birlikte mahkemeden gelen bu kararla başa dönüldü. Buca’da üç dönem, üç ayrı partiden seçilerek belediye başkanlığı yapan, bir dönem AK Parti’den milletvekilliği yapan Mimar Cemil Şeboy, mahkemenin iptal kararı vererek, bakanlığın yanlışını düzelttiğini söyledi.

82 BİN METREKARELİK ALANIN 17 BİN METREKARESİNİ YAPILAŞMAYA AÇMIŞTIK
Cemil Şeboy, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Mimarlar Odası, Şehir Plancıları Odası, Peyzaj Mühendisleri Odası, İzmir Tabip Odası ve İzmir Barosu’nun itiraz ettiği planların mahkeme tarafından iptal edilmiş olmasını “Doğru, yerinde bir karar” olarak nitelendirdi.

Şeboy, Egedesonsöz’e şu değerlendirmelerde bulundu:

“Evet, 2002 yılında hazırlanan planda, orada bir AVM vardı. AVM koymamızda sakınca yoktu, çünkü o zamanlar KİPA’dan başka AVM yoktu İzmir’de. 82 dönümlük bir alandır, yıkılan cezaevinin alanı. Biz o dönemde 17 dönümlük bin zemine oturan inşaata izin verdik planda. Rahmetli Piriştina 1/5 binlik, biz de Buca Belediyesi olarak 1/1000’lik planı yaptık. O planda evet AVM vardı, niye? Cezaevinin olduğu yerde inşaat yapacak olan müteahhidin para kazanması gerekiyordu ki, Kırıklar’daki cezaevi inşaatını devlete yük yükletmeden yapabilsin diye! Bu planlar meclislerden geçti, onaylandı. Planda sadece 17 bin metrekarelik bir alanda olacaktı yapılaşma… Geri kalan yerler otopark, yeşil alan, yol ve pazaryeri olarak planlanmıştı.”

ODALAR İTİRAZLARINDA HAKLIYDI; 70 BİN METREKARE İNŞAAT ALANI MI OLUR?
Daha sonraki süreçte, AVM’li planın doğru olmadığını, çünkü AVM’lerin her köşe başında açılmaya başlandığını, AVM yerine orada küçük bir alanın yapılaşmaya açılması gerektiğini her fırsatta dile getirdiğini belirten Cemil Şeboy, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Mahkemenin kararını okudum, çok sevindim. Baştan söyleyeyim; Bakanlık yanlış bir planlama yapmıştı ve mahkeme bu yanlışı düzeltti. Büyükşehir Belediyesi’nin de akıllı olması lazım. 82 dönüm alanın tamamını yeşil alan yapacağım dersen, buna izin vermezler, yapmazlar. Hakimlere, savcılara yapılacak bir lojman için ver 3 bin metrekarelik bir yer, geri kalanı kamuya terk olarak yaz ve vatandaşın hizmetine aç! Pazaryeri açarsın, yol açarsın, yeşil alan, otopark, kafeterya oluşturursun. Mantıklı hareket etmek gerekir. Bir mimar olarak, Buca’da belediye başkanlığı yapmış biri olarak, mahkemenin kararını doğru buluyorum. Mimarlar Odası, Şehir Plancıları Odası, İzmir Barosu, Peyzaj Mühendisleri Odası ve İzmir Tabip Odası o planlara itiraz etmişti. Haklıydılar. Onların yaptıkları itirazları haklı buluyorum, çünkü 70 bin metrekare inşaata karşıyım. İptal edilen planlarda 70 bin metrekare inşaat izni verilmiş. Bugün bir plan yapmam gerekseydi cezaevi alanı için, ben de bunu yapardım. Zaten bizim Piriştina ile zamanında yaptığımız planın, AVM’siz haline dönüldü. Zaten olması gereken de budur. Belediye mesela 18 uygulaması getirerek, kamuya terk sağlayabilir. O zaman 17 bin metrekare alan inşaata kalır, gerisi yeşil alan, pazaryeri, yol, otopark gibi birimlere kalır.”

 
CHP'li Bayır'dan ‘imza’ tepkisi: Beni tufaya getirdiler!
 
İZSU, şebeke suyunu vatandaşa sordu!
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Ayten Köse 2 Kasım 2023 Perşembe 14:01

Hala inşaat deniliyor kardeşim bıktık nefes alamıyoruz her yer beton yığını orası yeşil alan olmalı tsmamen olası bir depremde çadır kuracak toplanılacak alan olmalı bunun için tüm gücümğzle bucalılar direneceğiz

Yorumu oyla      2      3  
İnşaat zorunlu mu? 2 Kasım 2023 Perşembe 10:57

İnşaat yapılması zorunlu mu? Yabancı ülkelerde dev yeşil alanlar var; biz niye illa ki bir yerine inşaat yapma peşindeyiz? Buraya yapılacak 3-5 apartman mi daha değerli yoksa yeşil alan mı ...

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kentsel dönüşüm teklifi Genel Kurul'da
Kentsel dönüşüme ilişkin yasa teklifinin görüşmeleri Meclis Genel Kurulunda ...
Türk’ün barınma ile imtihanı… İzmir ‘yabancı kent’ mi oluyor?
Gayrimenkul Yatırım Uzmanı Mustafa Elgün, Göç İdaresi tarafından yabancıya ...
Buca Cezaevi için kritik karar!
İzmir Depremi sonrası yıkılan Buca Cezaevi'nin bulunduğu alanı rezerv ...
 
Bakanlık özel plan çıkarmıştı… Rezerv kararı mahkemelik!
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın rezerv alan ilan ...
İzmir’de özelleştirme hamlesi … 2 arsa vitrinde!
İzmir’in Çiğle ilçesindeki bir parsel ile Bornova ilçesindeki bir parsel ...
'Yerinde Dönüşüm' projesine 226 bin başvuru yapıldı
Bakan Özhaseki, deprem bölgesinin hızla ayağa kaldırılması için gece gündüz ...
 
Kentsel dönüşüm düzenlemesi Meclis'te!
AK Parti, 'Kentsel Dönüşüm Yasası Teklifi'ni TBMM Başkanlığı'na sundu.
TOKİ’nin indirim kampanyasında son gün
TOKİ'nin, Haziran 2022'den önce yapılan iş yeri ve konutlar için başlattığı ...
Ticari alan eklendi… Bakanlığın özel planları askıda!
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Turkmall’in Karabağlar ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Kaçın, demokratlar geliyor!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Deniz çayırlarına çocuklarınız için acıyın…
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Ormanlarımız yanar gider!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Neden itibardan tasarruf olmaz?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İnsan yakmak ve Madımak!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İnsan insanı yakar mı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Türk Milleti!!!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Az okumuşlar
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Karl Marx ve Mehmet Şimşek!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva