HABERLER>İNŞAAT/EMLAK
3 Kasım 2023 Cuma - 09:37

Şehir Plancıları'ndan 'Zorlu' açıklaması: İnşaat gizlenmek isteniyor!

Bilirkişinin olumsuz rapor verdiği Zorlu Gökdelen projesiyle ilgili açıklama yapan Şehir Plancıları Odası, inşaatın yapılacağı alandaki bariyerlerin yükseltilmesindeki amacının çalışmaları gizlemek olarak değerlendirdi.

Şehir Plancıları ndan  Zorlu  açıklaması: İnşaat gizlenmek isteniyor!

EGEDESONSÖZ - Kent gündeminde uzunca süre yükseklik tartışmaları ile yer tutan, Çankaya’daki Orkide Alışveriş Merkezi’nin bulunduğu alana Zorlu Holding tarafından yapılması planlanan 'Zorlu Gökdelen' projesi ile ilgili TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi yazılı açıklama yaptı. 

Projenin iptal edilmesi çağrısında bulunan TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesiİzmir Büyükşehir Belediyesi ve Konak Belediyesi‘ni görevlerini yerine getirmeye davet etti.

ZORLU'YA BİLİRKİŞİ ŞOKU!

Açıklamanın tamamı şu şekilde:

Kamuoyunda "Zorlu Gökdeleni" olarak bilinen Konak İlçesi, Akdeniz Mahallesi, 7491 ada 1 parsel sayılı taşınmaz için düzenlenen yapı ruhsatı ve tadilat ruhsatı ile ruhsatın dayanağı olan 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planının yürütmesinin durdurulması ve iptali istemi ile Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi tarafından 2021 yılında dava açılmıştır. İzmir 2. İdare Mahkemesinin 13.07.2023 tarihli kararı ile imar planı iptal edilmiştir.  Mahkeme kararında ruhsata dönük bir içerik değerlendirmesi yapılmamış, ancak bilirkişi heyetince ruhsatın hukuka aykırı olduğu belirtilmiştir.

İzmir 2. İdare Mahkemesinin kararı sonrasında, Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi tarafından önce İzmir Büyükşehir Belediyesine ardından da Konak Belediyesine mahkeme kararının gereğinin yerine getirilmesi için yazı yazılmıştır. Mahkeme kararına dayanak oluşturan bilirkişi raporunda ruhsatın hukuka aykırı olduğunun açık bir şekilde belirtildiği ve dayanağı iptal edilen bir ruhsatın da hükümsüz kaldığı ifade edilerek gerekli önlemlerin alınması talep edilmiştir.

Gerek İzmir Büyükşehir Belediyesinin gerekse Konak Belediyesinin tarafımıza ilettikleri cevap yazılarında, yetki ve görev alanındaki bir konuda sorumluluk almaktan kaçındıkları görülmüştür. Oysa 2019 yılında hem İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı hem de Konak Belediyesi Başkanı ruhsatın iptal edileceği, kente hançer saplanmasına izin verilmeyeceği yönünde açıklama yapmış, bu açıklamalar ilgili belediyelerin  resmi web sitelerinden kamuoyuna deklare edilmiştir.

Bilindiği gibi, planı iptal edilen bölgelerde yerel yönetimler tarafından hızla yerinde tespit yapılması ve inşaatların durdurulması gerekmektedir. Bu görev bugüne kadar yerine getirilmediği gibi "Zorlu Gökdeleni" yapılması düşünülen alanda, son günlerde inşaat sahası bariyerlerinin yüksekliklerinin arttırıldığı gözlemlenmektedir.  bariyerlerin yükseltilmesindeki amacın, alanda devam ettirilmek istenen inşaat çalışmalarını gizlemek olabileceği yönünde bir  değerlendirmeyle Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi bu olası usulsüz işlem konusunda ilgilileri uyarma ihtiyacı hissetmiştir.

İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Konak Belediyesi vakit kaybetmeksizin yerinde tespit gerçekleştirmeli, kamuoyuna sağlıklı ve doğru bir açıklamada bulunmalıdır. 

Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi olarak yapılması gereken işlemlerin takipçisi olacağımızı alanda hukuka aykırı bir işlem yapıldığının tespit edilmesi durumunda yasal yollara başvuracak olduğumuzu kamuoyuna saygıyla duyururuz.

 

 
Ekim ayı enflasyon rakamları açıklandı
 
Evinde cansız bedeni bulundu... Sır ölüm!
YORUMLAR
Toplam 11 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Y.kılınç 6 Kasım 2023 Pazartesi 00:04

Ben İzmir kadar,kaçak yapıya göz yuman bir il görmedim...İzmir''de kanuna aykırı yapılaşma,sonuna kadar açık,hatta kanuna uyanların tasarruf hakları kanuna aykırı yapılaşma yapılanlara kanunsuz peşkeş çekiliyor... Bir arsam var imarlı; sokağı caddeye yükseltiyoruz, arsanız küçülecek ama inşaat alanınız aynı kalacak diyorlar, eee bizim bina donatıları (çocuk ve oto park ile havuz vb) ne olacak bu bir değer kaybı yaratmıyor mu... yolun karşısı iki kat imarlı,ama herkes dört kat yapıyor... Sokaklar 5 metre ve yapılarda yoldan bir metre çekme var, yolda bir sıra araç park alanı bile yok,yani 10 metre sokak 20 metreye çıkarılıp kaçak yapılaşma alanına oto park kazandırılmış olacak... Bu bir kamulaştırmasız el atmadır...kanunlar eğilip,bükülüp,kasten yanlış yorum dayatması ile kanunsuz yürütmeye yöneliniyor .. Bir de belediye İ.K 18 md.uygulamasını yapıyor gibi gözüküp ödeneksizlik bahanesi ile, bu işi ; arsa sahiplerine yıkıyor ve uygulamanın bedelini ödeyen arsa sahibi tabii ki düdüğü de çalıyor..! Eğer bu uygulamalar, kanuni ve hakkaniyete uygun bir yürütme ise;...tüm sokak cadde,bulvarlar da, binalara dokunmayıp ön bahçeleri (çekmeleri) yola katalım, sokaklar cadde,caddeler bulvar,bulvarlar mega bulvar olsun... İzmir bir kaçak yapı şehri ve cennetidir...kesinlikle yaşanabilir,kentsel dönüşüme konu bile edilemez ,hiç bir baba yiğit bunu başaramaz...İlgili bakandan Erzurum''da bizzat işittim ,kentsel dönüşüme İzmir''den başlayacağız çünkü en çok İzmir''in ihtiyacı var demiştir,aradan yaklaşık 13 yıl geçti halâ İzmir''de kentsel dönüşüm yapılacak..! Diğer imarlı arsam da; seçim kıyağı olsun diye,hazinenin imarlı parselin de yapılı, ruhsatsız (kaçak) iki katlı binanın dış kapısına kadar, kot farkı nedeniyle yapılamayan yolu ;bizim parsellerden kilitli taş döşeyerek plansız (kaçak) yol yaparak seçim yatırımı yolu (kıyağı)yapmışlardır... Bu arada benim arsalarım üzerinde belediye tasarruf ediyor,ama Emlak vergisini benden alıyor..Halbuki Emlak vergileri mükelleflerin emlak üzerindeki tasarruf hakları ile bağlıdır...! Ayrıca imarlı olarak aldığım arsalar üzerinde revizyon var deyip arsalarda tasarruf etmem kısıtlanarak muhtemel gelirlerim de engellenmiş oluyor... Birinci belediye,muhalefet,ikinci belediye iktidar partisindedir... Bu işlerde dahli olan görevlilerin; görevi ihmali ve kötüye kullanılma eylemleri sorgulanmalıdır... ama, Suçları yaygınlaştırılıp, kanunların hükmü ortadan kaldırılıyor... Dolayısı ile meclisin varlığının gerekçesi ortadan kalkıyor, Meclis hükümsüz ise Cumhuriyet nerde,Adalet nerede..!!! Adalet yoksa,Kalkınmadan söz etmek anlamsız ve sadece Partizanlık demek oluyor...

Yorumu oyla      2      3  
Hasan Enis Bodur 4 Kasım 2023 Cumartesi 17:01

Yüksek binalarla sehir oluşmaz.Istanbul ortadadır.Sehircilik kriterleri çiğnenen ülkeler gelişmemiştir.Ekonomik eşitsizlik artar, kültür ortadan kalkar. İnsanların mutluluğu sağlanamaz.

Yorumu oyla      2      3  
4 Kasım 2023 Cumartesi 02:25

Gökdelen bölgesi tam olarak ne oluyor? her halde her türlü altyapısı hazır bir bölge, öyle mi?

Yorumu oyla      2      3  
4 Kasım 2023 Cumartesi 02:21

Gökdelen bölgesinde sınırsız arsa mı var? biz başka bir şehirde mi yaşıyoruz? her yere gökdelen dikelim diyen mi var? Siyasal islammış. Ne alaka? Tutturmuşsunuz bir gökdelen bölgesi gidiyor. Bu şehirden bir cacık olmaz, sebebi de bu kafa. Dağ taş gecekondu dolmuş, imar barışından bahsediyorsunuz. Gecekondu sorunu 5 yıllık bir sorun mu? Konak Belediyesi daha yeni plan yapıyor. İmar barışı mı plan yapmayı engelledi? Kale silüetine giren hiçbir bölgeye 100 m üzeri bina yapmama da nedir? Bayraklı'dan kaleye bakınca 300 m bina yapınca sorun olmuyor da denizden bakınca mı sorun oluyor? Böyle saçma bir düşünce olabilir mi? Her şeye itiraz ede ede şehir 70'lerden kalma gibi. Bu kadar berbat büyükşehir açık ara İzmir'dir.

Yorumu oyla      3      3  
izmir matrahı 3 Kasım 2023 Cuma 18:02

istemezük kardeşim gökdelen bölgesinde neredeyse sınırsız arsa var. İmar sorunu yok ! dava açılma sorunu yok! mevcut yerdeki arsanı satıp yeni kent merkezi dediğimiz bölgede değerlendirebilirsin . ha belki prime bölge dediğimiz adliye çevresinde olmaz ama çok net bir şekilde çınarlı tarafında değerlendirebilirsin. kale silüetine giren hiç bir bölgede 100m üzeri bina inşa edilmemeli. planlanan yapı ise hiltonla birazcıkd aha uzun 146m. Fantastik siyasal islamcı alt yapınız var sanırım ? kordon yıkılsın gökdelenler yapılsın diyip izmirden şangay olmasın diyorsunuz! hayır izmir singapur olmalı şangay değil. biraz vizyoner olun kardeşim. ama sizin zihniyet böyle her yere gökdelen dikelim kafasında olduğu için izmiri ilk önce istanbula çevirmeye kalkıyorsunuz. Hayır o bile olmuyor hayaller istanbul gerçekler mumbai oluyor. Gökdelen bölgeleri hariç izmirde gökdelen yapmak izmire ihanetin en büyüğüdür.

Yorumu oyla      3      4  
Bülent Işık 3 Kasım 2023 Cuma 17:46

İsterikçi istemezükçüler, her taraf gecekondu doluymuş onu imar barışı ve imar affı çıkaranlara soracaksınız. Folkart'ın projesi olsa daha kötü olurdu o arazinin fuar alanı ile birleşmesi gerekir.

Yorumu oyla      3      5  
İstemezük 3 Kasım 2023 Cuma 15:30

Sanırsın gökdelen bölgesinde sonsuz arsa var. Kordon'daki milattan önce kalmış apartmanlar yıkılıp, gökdelen yapılsa bu şehir cidden çağ atlar. Kordon gibi yarım ada sayilabilecek bir yerde sıradan apartman yapan tek şehir biz olabiliriz. Çok benzemese de İzmir neden bir Şangay olmasın? Buralar büyükşehir ise biz neyiz? Her taraf kaçak gecekondu dolu, canı isteyen kaldırıma kadar kaçak kat uzatıyor, bir kişi itiraz etmiyor. Gidip Şirinyer'e gökdelen yapmaya kalksan itiraz haklı da kardeşim şehrin göbeğine de itiraz etmezsin ya! Folkart'in Basmane projesi olsaydı daha mı kötü olacaktı? İtiraz edenler aksamlari o bölgeye gidiyor mu?

Yorumu oyla      4      6  
izmir matrahı 3 Kasım 2023 Cuma 14:10

Buraya itiraz etmekte ve dava açmakta çok haklılar. Gökdelen bölgesi hatta bölgeleri varken buraya yapılmasın ama Kale'nin dibinde İZKA inşaat 38 kat çıkıyor ona neden itiraz edilmiyor??????

Yorumu oyla      4      6  
Turgay 3 Kasım 2023 Cuma 14:03

Sehirplancilari mimar lar odasi kim e göre itiraz ediyor ruhsatsız gecekondu çok izmirde bunlara kaçak yapılara ituraz etsinler yatırım karşıtı gruplar izmirde kendi bilirkişiler i ile belediye içindeki kominist 2 gruplarla izmiri durdurmaya gecekondulaşma ya kentsel dönüşüm imar turizm projelerine itiraz etmeyi iş yapmış görüyor yasalar değişmeli bu odalar kapatılmalı belediye içindeki izmir düşmanı tipler uzaklaştırmak lazım zaten izmirli değiller karismasinlar bari

Yorumu oyla      5      3  
3 Kasım 2023 Cuma 10:37

Şehrin merkezi yerindeki projeye itiraz edip, Yeşildere'de yüksek katlı yapıya itiraz etmemek neden?

Yorumu oyla      7      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kızılay'dan Çeşme'de ihale!
Kızılay, İzmir'in turistik ilçelerinden Çeşme'deki 3 taşınmazı için kat ...
Eski Başkan Şeboy kararı değerlendirdi: Bakanlığın yanlışı düzeltildi!
Üç dönem Buca Belediye Başkanlığı, bir dönem AK Parti’den milletvekilliği ...
Kentsel dönüşüm teklifi Genel Kurul'da
Kentsel dönüşüme ilişkin yasa teklifinin görüşmeleri Meclis Genel Kurulunda ...
 
Türk’ün barınma ile imtihanı… İzmir ‘yabancı kent’ mi oluyor?
Gayrimenkul Yatırım Uzmanı Mustafa Elgün, Göç İdaresi tarafından yabancıya ...
Buca Cezaevi için kritik karar!
İzmir Depremi sonrası yıkılan Buca Cezaevi'nin bulunduğu alanı rezerv ...
Bakanlık özel plan çıkarmıştı… Rezerv kararı mahkemelik!
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın rezerv alan ilan ...
 
İzmir’de özelleştirme hamlesi … 2 arsa vitrinde!
İzmir’in Çiğle ilçesindeki bir parsel ile Bornova ilçesindeki bir parsel ...
'Yerinde Dönüşüm' projesine 226 bin başvuru yapıldı
Bakan Özhaseki, deprem bölgesinin hızla ayağa kaldırılması için gece gündüz ...
Kentsel dönüşüm düzenlemesi Meclis'te!
AK Parti, 'Kentsel Dönüşüm Yasası Teklifi'ni TBMM Başkanlığı'na sundu.
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Kaçın, demokratlar geliyor!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Deniz çayırlarına çocuklarınız için acıyın…
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Ormanlarımız yanar gider!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Neden itibardan tasarruf olmaz?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İnsan yakmak ve Madımak!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İnsan insanı yakar mı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Türk Milleti!!!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Az okumuşlar
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Karl Marx ve Mehmet Şimşek!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva